URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iunie 2010, 12:45

FC Bihor: punct şi de la capăt!

FC Bihor: punct şi de la capăt! DEJA VU. Înglodat în datorii şi cu un lot demotivat de neplata salariilor sub mandatul lui Ioan Lucian (foto), FC Bihor intră din nou în vacanţă cu un viitor plin de incertitudini. Singura şansă de relansare a clubului ar putea veni din partea unui partener privat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: url

Filename: stire/stire.php

Line Number: 133

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: name

Filename: stire/stire.php

Line Number: 133

Din 2004, FC Bihor se află într-un cerc vicios. Indiferent de traseul din timpul campionatului, clubul revine, an după an, vară după vară, în acelaşi punct: nu are rezultate, nu are bani, nu are perspective.

În schimb, singurul lucru care mai creşte în clubul din strada Iosif Vulcan sunt datoriile. BIHOREANUL vă prezintă povestea "echipei fanion", blestemată, se pare, să rămână sub ameninţarea falimentului...

Pe marginea prăpastiei

La sfârşitul lui iunie 2009, la FC Bihor se punea problema ca echipa de seniori să se înscrie în Liga a III-a. Clubul era înglodat în datorii, iar rezultatele sportive justificau cu prisosinţă măsura. CF Liberty îşi anunţase deja retragerea, dar Marius Vizer, şeful Federaţiei Internaţionale de Judo, a revenit asupra deciziei, gândind ca "măcar să nu rămână judeţul fără echipă în liga secundă".

14 Gigi Alexandrescu.jpgAnunţul nu a fost, însă, pe placul finanţatorilor clubului. Mai mult din orgoliu, pentru că Liberty ar fi jucat în B iar echipa patronată de municipiu şi judeţ ar fi ajuns în C, Ilie Bolojan a decis să nu mai trimită FC Bihor în Liga a III-a. Pe 30 iunie primarul a făcut publică încheierea contractului cu preşedintele Alexandru Toth şi anunţa succesorul acestuia, în persoana lui Gigi Alexandrescu (foto). Noul preşedinte a moştenit un seif gol, conturi blocate şi un buget tocat, în mare parte, de vechea conducere în prima parte a anului.

Dator vândut

Şeful FC Bihor a obţinut câteva sponsorizări rapide şi o tranşă de circa 700.000 lei din partea finanţatorilor. Om de sport, Alexandrescu a realizat, însă, rapid situaţia disperată a clubului. Datoriile imense către bugetul de stat şi către diverşi furnizori, acumulate din 2004, atârnau greu, "cântărind" peste 21 de miliarde de lei vechi.

În final, neputinţa Consiliului Local Oradea şi a Consiliului Judeţean Bihor de a asigura fondurile pentru FC Bihor, dar şi indiferenţa cu care a tratat "judeţul" problemele clubului, finanţând sub cât a promis, l-au făcut pe Gigi Alexandrescu să renunţe. După o serie de adrese trimise finanţatorilor şi rămase fără rezultat, a anunţat brusc că demisionează. "Din păcate, domnul primar Ilie Bolojan este singura persoană care a făcut tot ce se putea face pentru FC Bihor. Dar cu o singură floare nu se face primăvară", a declarat ex-preşedintele.

Preşedinte după preşedinte

Plecarea preşedintelui, care a lăsat echipa pe locul cinci, a declanşat degringolada. Bihorul a început campionatul cu stângul şi a înregistat înfrângere după înfrângere, alungându-şi de la stadion până şi suporterii înfocaţi.

Excepţie a făcut doar meciul cu Rapid, din "16"-imile Cupei României. Publicul a umplut atunci stadionul, şi-a aplaudat favoriţii şi i-a încurajat, chiar dacă aceştia au cedat în faţa giuleştenilor cu 0-2. Meciul s-a dovenit cea mai bună afacere din ultimii ani. Încasările s-au ridicat la 500.000 lei, asta după ce banii au fost împărţiţi pe din două cu Rapid, aşa cum cere regulamentul competiţiei.

Ca palmares, însă, echipa a mers foarte prost. Antrenorii Ioan Petcu şi Horică Rădulescu nu au reuşit să o trezească la viaţă. Pe 27 octombrie, conducerea interimară a lui FC Bihor, asigurată de consilierul judeţean Florin Birta şi directorul economic Ioan Sala, anunţa numirea unui alt preşedinte.

Iarna schimbărilor

Ioan Lucian a revenit la conducerea FC Bihor sprijinit de preşedintele Consiliului Judeţean Radu Ţîrle, care s-a lăsat convins de promisiunile şefului Federaţiei Patronilor că va aduce o jumate de milion de euro în visteria clubului. "Am calculat bugetul venit din partea finanţatorilor şi, pentru a ataca promovarea în sezonul 2010-2011, mai este nevoie de această sumă", declara presei, singur pe el, Lucian. Dar banii n-au venit...

14 Dan Dobai.jpgÎn acest context, nici măcar numirea ca antrenori a cuplului Ovidiu Lazăr - Şandor Kulcsar n-a mai avut efectul scontat. Abandonată, echipa s-a afundat tot mai rău. Sub presiunea rezultatelor slabe, în ianuarie 2010 la echipă a urmat o altă conducere tehnică, formată din Dan Dobai (foto) şi Stelian Farcău. Marius Vizer i-a ajutat, furnizându-le jucători noi.

Treptat, lucrurile s-au mai limpezit, iar în luna noiembrie clubul a intrat în insolvenţă.  "FC Bihor se află acum în perioada supravegherii de către un judecător sindic", anunţa administratorul clubului, Sergiu Tot.

Rezultate da, bani ba!

După scandalurile cu jucătorii puşi pe liber în iarnă, dar care trebuie plătiţi până la final de contract, a urmat returul. Unul chiar bun din punct de vedere al rezultatelor, dar dezastruos financiar. Deşi clubul a primit răgaz pentru a-şi plăti vechile datorii prin intrarea în insolvenţă, nu numai că nu şi-a revenit, dar a acumulat noi datorii, suma ajungând la aproape un milion de lei, din care 520.000 de lei numai restanţele salariale.

La finalul campionatului, antrenorii au primit ultimul salariu pe luna ianuarie! La fel, jucătorii şi angajaţii sunt neplătiţi de 5-6 luni. Au existat inclusiv tentative de grevă, dar ieşirile au fost temperate rapid. Efectul? Astăzi, jucătorii sunt hotărâţi să-şi depună memorii la federaţie pentru a deveni liberi de contract. Ţîrcă a plecat cu scandal de la echipă, refuzând să-şi prelungească contractul cu un club care l-a tot păcălit, Elek s-a întors la Oţelul Galaţi, echipa de la care a fost împrumutat, iar lista jucătorilor care vor să plece ar putea continua.

În ceea ce priveşte salvarea clubului, o soluţie ar putea fi vinderea urgentă a jucătorilor Andrei Tînc şi Raymond Lukacs la Astra Ploieşti, acolo unde cei doi se află deja începând de luni. Dar situaţia tot critică rămâne. FC Bihor se pierde învârtindu-se în cerc, an după an, cheltuind în neştire şi ajungând, invariabil, în acelaşi punct critic. Iar cercul vicios pare să nu se mai rupă...


"Până acum am adus clubului circa 100.000 euro din reclamă şi sponsorizări. Dacă nu aduc până la începutul lunii iulie diferenţa până la 500.000 euro, aşa cum am promis, îmi dau demisia"

Ioan Lucian


PARIUL CU CRIZA

Înglodaţi în datorii

FC Bihor a încheiat campionatul pe locul 9 al clasamentului, performanţă pentru care a reuşit să acumuleze datorii de circa un milion de lei către angajaţi, furnizori şi bugetul de stat. Din cei 500.000 de euro promişi de preşedintele Ioan Lucian, de la instalarea în funcţie până astăzi au fost încasaţi doar 100.000 euro. Cei mai importanţi sponsori sunt Adeplast cu 40.000 euro şi Tiger Amira cu 30.000 euro.

14 Marius Vizer.jpgLucian crede însă şi acum că FC Bihor îşi poate reveni: "Până în august, la începerea campionatului, avem toate şansele să atragem un colaborator puternic şi să stabilim ca obiectiv promovarea în prima divizie". Preşedintele spune că poartă negocieri cu pontenţiali investitori care ar dori să se implice în club atât financiar, cât şi managerial. "Avem patru variante, dintre care două oferte sunt serioase şi am ajuns la negocieri pe articole din contract".

Singura ofertă confirmată public deocamdată este cea a lui Marius Vizer (foto). "Suntem într-o ultimă fază a discuţiilor, care au fost purtate cu cei din executivul clublului. Din punctul meu de vedere, proiectul de parteneriat pe un an se poate finaliza în trei zile dacă ne sunt acceptate condiţiile", a declarat preşedintele FJI, fără a spune care sunt acestea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON