URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Ianuarie 2015, 17:37

Fault la FC Bihor! Clubul de fotbal e împins spre faliment de Primăria Oradea

Fault la FC Bihor! Clubul de fotbal e împins spre faliment de Primăria Oradea DISPERARE. Preşedintele FC Bihor, Viorel Nemeş (medalion), spune că nu poate plăti chiria imensă pentru stadion, iar dacă Primăria nu revine asupra deciziei, acesta va rămâne gol. "Dacă AIO ne taie utilităţile pentru neplată ieşim în stradă cu cei 300 de sportivi", ameninţă şeful clubului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

FC Bihor nu a avut zile atât de negre nici în anii '90, când a căzut în liga a treia. Clubul şi-a pierdut anul trecut jumătate din buget prin ieşirea Consiliului Local din asocierea cu Consiliul Judeţean, echipa se bate de pe penultimul loc în Liga a doua pentru evitarea retrogradării şi e la un pas să piardă stadioanele unde joacă şi se antrenează.

"Avem datorii de aproape 500.000 euro. Nu putem plăti chirii de 10.000 euro pentru stadioane", spune cu năduf preşedintele clubului, Viorel Nemeş. Şi veştile rele continuă...

Vremuri grele

Coincidenţă sau nu, marile belele ale clubului-fanion al judeţului au început în vara anului trecut. După peste două decenii în care Oradea a finanţat fotbalul bihorean, în iulie 2014, la propunerea primarului Ilie Bolojan, Consiliul Local a hotărât ieşirea din acţionariatul clubului. Edilul a invocat performanţele modeste faţă de efortul financiar de aproape 2 milioane lei făcut anual de municipalitate. Teoretic, divorţul urma să se deruleze amiabil. "Primăria îşi menţine disponibilitatea în ce priveşte punerea la dispoziţie în continuare a bazei sportive şi a sediului FC Bihor", anunţa municipalitatea printr-un comunicat de presă.

S-a ţinut de promisiune, însă, doar şase luni. În decembrie, la votarea taxelor şi impozitelor pe anul 2015, Consiliul Local a impus clubului, aflat oricum în insolvenţă, o chirie de peste 10.000 euro pe lună. FC Bihor va datora Administraţiei Imobiliare Oradea, care gestionează cele două stadioane, 39.700 lei lunar pentru dreptul de folosinţă a Municipalului şi încă 8.000 lei pentru antrenamentele de pe Motorul. Deşi stabilită în şedinţă publică, vestea mega-chiriei a ajuns la conducerea FC Bihor abia în prima săptămână din 2015, când a fost invitată la semnarea contractului. "AIO ne pune această taxă insuportabilă acum, când am început să scoatem capul din nou. Se vede că cineva ne dă cu cazmaua în cap", a declarat presei preşedintele clubului Viorel Nemeş.

Şi taxaţi şi ţepuiţi!

AIO şi-a mascat cinismul sub pretextul chiverniselii. Chiria a fost calculată ca o medie lunară a tuturor cheltuielilor cu cele două stadioane pe perioada 2011-2014, ca şi cum ar încerca să-şi recupereze retroactiv costurile cu utilităţile, salariile personalului de întreţinere şi investiţiile făcute, de la turnicheţi până la tabela de marcaj. "E o chirie corectă. Oraşul a cheltuit cu FC Bihor întotdeauna mai mult decât partea sa de cotizaţie, pentru că a întreţinut bazele sportive ale clubului", susţine Claudia Purde, director adjunct al AIO.

03_Eduard_Florea_bihoreanul.jpgConform Hotărârii Consiliului Local, chiria va fi obligatorie şi nu se poate negocia. "Primăria a ieşit din club deja de jumătate de an. O să vină Curtea de Conturi şi o să ne acuze de management defectuos al banului public", explică city-managerul Eduard Florea (foto). Ce nu spune Florea este, însă, că FC Bihor nu ar fi ajuns în situaţia de a nu-şi mai plăti angajaţii încă din noiembrie şi de a-şi vinde din jucători ca să poată trăi dacă municipalitatea şi-ar fi achitat datoriile faţă de club. Deşi conform statutului acestuia, partenerul care părăseşte clubul e obligat să-şi achite integral contribuţia pe tot anul calendaristic, nu doar până la încheierea în vară a returului, după 21 iulie 2014, când a ieşit din asociere, Primăria nu a mai cotizat cu niciun leu.

Bugetul local plătise până în iunie 900.000 lei din contribuţia de 1,25 milioane lei asumată pe anul trecut, iar diferenţa de 350.000 lei, pentru lunile rămase, a dat-o CET-ului. "Noi spunem că prevederea din statut prin care asociatul care renunţă la această calitate trebuie să asigure finanţarea până la finele anului calendaristic, deşi anul competiţional se termină vara, nu se justifică", zice city-managerul.

"Să vină AIO acţionar!"

În ciuda evidenţei, preşedintele FC Bihor se aşteaptă ca municipalitatea să se ţină de cuvânt. "Noi nu vrem să dăm în judecată Primăria. Un proces cu oraşul poate dura ani de zile. FC Bihor nu poate aştepta atâta. Dar vom fi împinşi în mod deliberat în faliment şi vom fi nevoiţi să ne apărăm în instanţă", spune Viorel Nemeş.

Ca o soluţie de compromis, oficialul s-a întâlnit joia trecută cu viceprimarul Ovidiu Mureşan şi cu directorul AIO, Cristian Beltechi, şi le-a propus ca AIO să preia acţiunile la care a renunţat Consiliului Local. "Dacă AIO ar fi acţionar, ar putea cere FC Bihor o chirie modestă, iar asta ne-ar ajuta", spune preşedintele. Diplomaţi, Mureşan şi Beltechi s-au ferit să facă o promisiune, dar au dat de înţeles că propunerea ar putea fi discutată în Consiliul Local.

03_Ilie_Bolojan_bihoreanul_6.jpgPrimarul Ilie Bolojan (foto) nu se ascunde, însă, după deget. "Anul acesta oraşul are în derulare 25 de proiecte europene pentru care va trebui să se împrumute cu 35 milioane euro. Nu are de unde susţine FC Bihor. Dacă va fi nevoie, ne vom judeca", spune edilul. De fapt, un proces ar aduce conflictul într-un punct pe care municipalitatea chiar şi-l doreşte. La o chirie lunară de 39.700 lei, în doar şapte luni, FC Bihor va fi acumulat suficiente datorii faţă de AIO pentru a acoperi contribuţia de 350.000 lei pe care o mai are de primit de la oraş. În aceste condiţii, Primăria ar putea fi obligată cel mult la o compensare, după care va mai vedea ce chirii va percepe pentru stadioane.

Cu pistoalele pe masă...

În pregătirea eventualelor negocieri, primarul Bolojan şi-a luat deja toate măsurile pentru a-şi pune partenerul în inferioritate. În vara anului trecut, profitând că şefii Consiliului Judeţean s-au arătat dornici să preia Stadionul Municipal, edilul le-a trimis trei oferte de preluare, deşi era conştient că judeţul nu îl poate întreţine. CJ a refuzat să preia stadionul pentru că nici nu îl poate folosi la competiţii de primă ligă, dacă echipa ar promova cumva, nici nu are bani să îl modernizeze. Ca urmare, clubul a rămas tot la mâna Primăriei.

Pe de altă parte, însă, FC Bihor ar putea fi mutat şi din sediul administrativ din buricul oraşului, contractul de închiriere pentru folosirea casei Darvas la Roche din strada Iosif Vulcan expirând în iulie 2014 şi nemaifiind înnoit de AIO, deoarece clădirea urmează să fie transformată în Muzeu Art Nouveau. Urmarea? Clubul va fi evacuat cât de curând. "Nu am fost încă informaţi oficial, dar am înţeles că nu mai e mult", confirmă Nemeş.

Cel mai probabil, FC Bihor i se va oferi un spaţiu în curtea Primăriei, lângă sediile Clubului Sportiv Municipal şi Clubului Crişul. Aparent generoasă, municipalitatea întinde, touşi, un dar otrăvit. Primăria a amenajat în 2007 în sediul din Iosif Vulcan o cantină, pe care a dat-o FC Bihor pentru a o închiria unei firme private, iar în schimbul chiriei aceasta asigură sportivilor mese "subvenţionate". Odată plecat din sediul central, FC Bihor va pierde deci cantina şi va avea cheltuieli suplimentare cu hrana sportivilor. Dacă va avea de unde. Nu de alta, dar trăieşte vremuri grele. Fără rezultate, fără finanţator, fără stadion, fără sediu...


PE BUZA PRĂPASTIEI
La un pas de retrogradare!

FC Bihor o duce prost nu doar financiar, ci şi sportiv. Echipa este pe locul 10 din 11 în seria a doua a ligii secunde, la un punct de locul 9 ocupat de Şoimii Pâncota şi patru puncte de "lanterna" FC Caransebeş. La sfârşitul returului, echipa clasată pe ultimul lor va retrograda direct, iar cea de pe penultimul va juca un baraj cu codaşii din prima serie a ligii secunde.

În condiţiile în care clubul şi-a vândut jucători cu experienţă, pentru a face rost de bani, şi se gândeşte în premieră să renunţe la cantonamentul dinaintea returului, suporterii mai pot spera doar la o minune pentru evitarea retrogradării. Asta dacă nu cumva clubul intră între timp în faliment, deoarece nu şi-a plătit 22 de rate în cadrul procedurii de insolvenţă şi a acumulat restanţe de circa 500.000 euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
F.F.F.F.F. BINEEEEEEEEEE !!!!
FOARTE BINEEEEEEEEEEEEEE !!!!! Jocul cu lopta NU pe taxe si impozite !!!!!!!
Postat 19 Ianuarie 2015, 20:21 de scortosul
Sponzori
FC Bihor nu este "impins" de nimeni spre faliment. Este un club (o afacere) fara rezultate,deci si FARA SPONZORI. Nu se poate astepta nimeni,ca primaria (noi) sa sponzorizeze o ecipa de fotbal FARA NICI UN REZULTAT.
Postat 19 Ianuarie 2015, 18:35 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON