URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Decembrie 2010, 16:57

Campionul nimănui

Campionul nimănui ROATA VIEŢII. Se vede din prima că Aurel Muthu a fost bărbat falnic la viaţa lui. Seninătatea din ochi i-a rămas şi acum, când colosul care odinioară colinda lumea a ajuns să locuiască la azil şi să considere o minune faptul că îl mai caută cineva...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ora 7 dimineaţa. Un bătrân iese agale pe poarta azilului de noapte. Chiar dacă vremea care a trecut peste el a lăsat destule semne, omul merge drept şi liniştit.

De la primul chioşc ce-i iese în cale îşi ia câteva ziare şi intră cu ele într-o cârciumă, unde cere o cafea. Răsfoieşte paginile şi se opreşte melancolic la izbânzile orădenilor consemnate la secţiunea sport. Odinioară, poza lui era pe acea pagină. Astăzi, când e bolnav şi bătrân, nimeni nu-l mai vrea...

O viaţă în apă

La cei 72 de ani, Aurel Muthu, un bărbat bine făcut, de peste 1,80 metri, e tare derutat atunci când portarul de la azilul de noapte din strada Gutenberg îi spune că a venit cineva să-l vadă. "Cine mă caută? Că nimeni nu vine la mine...", spune omul neîncrezător. De ani de zile nu şi-a văzut familia şi nici casă nu mai are de mult. Dar viaţa lui n-a fost tot timpul aşa. Dimpotrivă, în tinereţe, a avut tot ce-şi putea dori: bani, o carieră de succes şi o familie. După ce se dumireşte că întâlnirea cu reporterul BIHOREANULUI nu e de rău, bătrânul îşi începe povestea...

S-a născut în Târgu Mureş într-o familie bogată, tatăl lui fiind moşier şi prefect al judeţului numit pe atunci Târnava Mică. "Avea 300 de hectare de pământ, dar începând din 1948 de pe urma averii am avut numai de suferit", îşi aminteşte bărbatul. Bătrânul Muthu a fost de mai multe ori arestat de comunişti, şi de fiecare dată copilul său era dat afară de la şcoală. În '54, Aurel a început să joace polo la echipa din Târgu Mureş, fiind selectat pentru lotul naţional lărgit, dar şi de acolo a fost exclus când tatăl său a fost ridicat din nou.

"Pe 1 decembrie 1957 am venit la Oradea, la insistenţele fostului meu antrenor de la naţională, Emeric Freud, care a încropit aici prima echipă valoroasă a oraşului, cu băieţi aduşi din toată ţara". Un an mai târziu, cu Aurel Muthu în echipă, orădenii de la Crişul câştigau Divizia B şi promovau. În 1959, poloiştii au adus prima mare performanţă din istoria clubului, locul II în Campionatul României, la un punct diferenţă de campioana Dinamo. "Am fost golgeterul echipei în sezonul acela", îşi aminteşte Aurel Muthu.

"Eram tânăr şi frumos..."

Aurel a lucrat ca strungar la întreprinderi ca Alumina şi Înfrăţirea, dar a jucat şi în echipa locală de handbal, care însă nu i-a adus bucurii. În schimb, la polo, trei ani consecutivi, între 1959 şi 1961, Crişul Oradea a fost vicecampioană naţională. Iar în 1964, când tatăl său a fost în sfârşit eliberat din închisoare, poloistul a fost chemat din nou la naţională. "Am stat la lot doi ani, dar aveam deja 25 de ani şi era cam târziu pentru performanţă. Trecusem de perioada mea de glorie", spune Aurel.

Întors în oraşul de pe Criş, bărbatul s-a îndrăgostit de Suzana Bodol, componentă a lotului naţional de gimnastică, cu care s-a şi căsătorit, şi a avut un băiat, pe Gabriel. Numai că năravul l-a făcut să-şi părăsească familia, la începutul anilor '80. "Eram tânăr, eram frumos şi voiam mereu alte femei", spune omul, cu sinceritate.

De aici încolo, viaţa l-a purtat pe căi nebănuite. S-a recăsătorit în Oradea, iar în 1987 i s-a născut cel de-al doilea copil, Alexandra, pe care un an mai târziu a lăsat-o în grija mamei, plecând în Canada. A făcut de toate acolo, de la spălat de vase până la muncitor la o fabrică de avioane, dar după trei ani, când era pe punctul de a primi cetăţenia, s-a întors subit la Oradea. "Soţia mea mi-a trimis o casetă video cu fiica noastră spunând: "Tati, hai acasă, că mi-e dor de tine""...

Afaceri necurate

La venirea din Canada, în 1991, Aurel Muthu era un om înstărit. Recăpătase o parte din averea tatălui său şi avea şi banii strânşi peste Ocean. "Greşeala a fost că în 1998 am început afaceri cu ţiganii. Vânzări de cai, de la unul, de la altul. M-am întovărăşit cu un geambaş (n.r. - samsar de cai) care m-a furat de 300 de milioane de lei, banii ce-i aveam cum vândusem terenurile lui tata", îşi aminteşte Aurel, oftând.

Familia Muthu  a decis să-şi vândă apartamentul din Oradea şi să se mute la Arad, unde soţia lui Aurel mai avea o locuinţă. Acolo, în urma unor certuri, Aurel şi-a lăsat nevasta şi copila şi s-a întors în 2000 la Oradea, doar cu hainele. Doar că nu mai era atât de simplu: pensionar fiind, nu-şi mai găsea de lucru. O vreme, omul a mers la Târgu Mureş să lupte în instanţă pentru restul averii tatălui său, dar s-a reîntors tot fără bani. Şi de atunci a locuit în gazdă, pe la cunoştinţe...

Golurile ce-au rămas...

În urmă cu două luni, familia care-l ţinea l-a dat afară. "Mi-au zis că pentru 4 milioane de lei nu mă mai pot găzdui", spune Aurel, care şi-a găsit refugiu doar la azilul din strada Gutenberg. Cu o pensie de 600 de lei, din care 150 îi merg pe medicamente (are cancer de prostată, tensiune arterială, ulcer şi ischemie cardiacă) şi alţi 80 pe locul de dormit, bătrânul spune că se descurcă.

Mâncarea o primeşte de la Caritas Eparhial, iar în timpul zilei, când nu poate sta la azilul de noapte, se plimbă şi pierde vremea prin cârciume, unde citeşte ziare şi bea cafea. Alcool nu consumă şi nici nu fumează! Ştie, însă, foarte bine că peste iarnă îi va fi foarte greu, cu toate bolile lui, să petreacă de la 7 la cinci seara pe străzi...

Chiar dacă pentru alţii destinul său ar părea unul trist, Aurel se arată puternic, aşa cum l-a învăţat viaţa, şi nu vrea să se plângă nimănui. "Tot ce mi s-a întâmplat nu am luat-o ca pe o fatalitate, ci cred că aşa a vrut Dumnezeu". Iar acum, la bătrâneţe, are un singur regret şi o singură dorinţă. "Îmi pare rău că am fost prea aspru cu băiatul meu Gabriel şi nu m-am comportat cum trebuia s-o facă un tată. Fiicei mele consider că i-am dat ce-i puteam da", spune omul care nu şi-a văzut fiul de mai bine de 8 ani, tot din pricina unor certuri. "Atunci nu mi-am dat seama, dar acum ştiu că a fost vina mea. Tot ce-mi mai doresc e să mă ţină Dumnezeu în viaţă cât să mă ierte băiatul meu şi să-mi cunosc nepoţii".

Dacă odinioară, ca sportiv, visa ca asupra lui să se adune atenţia tuturor, acum mai speră doar la cea a fiului său. Şi aceea, preţ de o clipă...


"Am fost în viaţa mea şi foarte foarte bogat, şi foarte foarte sărac, dar caracterul nu mi s-a schimbat. Când am avut bani, m-a iubit toată lumea, când n-am avut, m-au uitat toţi"

Aurel Muthu


14 Ferencz Istvan.jpgCRIZA PĂGUBOASĂ
Tot mai mulţi, la azil

Administratorul azilului de noapte din strada Gutenberg, Ferencz Istvan (foto), spune despre Aurel Muthu că e "un om deosebit". "E un om foarte cumsecade. Nu a avut nicio treabă cu nimeni şi, dimpotrivă, le povesteşte tuturor despre reuşitele lui din tinereţe", afirmă Ferencz.

Spre deosebire de anii trecuţi, tot mai mulţi orădeni apelează la serviciile azilului, majoritatea din cauza crizei economice. "Tot mai multe persoane vin pentru prima dată la azil. În prezent avem peste 60 de oameni adăpostiţi. Din nefericire, în ultima perioadă au venit inclusiv 6 persoane care şi-au pierdut locul de muncă şi nu şi-au mai putut permite să stea în chirie. Printre ei, şi un cuplu de tineri căsătoriţi", afirmă administratorul.

Ferencz se aşteaptă ca în perioada sărbătorilor azilul să fie şi mai aglomerat, din cauză că "homeleşii" preferă să nu rămână pe străzi de Crăciun.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
pt.fantoma
Cine ?Florin Blaga cel care are fca de piine BLAGA? sa ajunga si teparul la azil.Iubitorii de polo ce atitudine vor lua acum de Craciun?Sa vedem.
Postat 09 Decembrie 2010, 11:01 de Ana
Trist...
... si daca nici in Oradea nu sunt iubitori de polo...
Postat 05 Decembrie 2010, 23:38 de shadow
PTR.UN GUNOI
GEAMBASUL CARE L-A FURAT PE DL.MUTHU CU 300.000.000 DE LEI NU-I TIGAN,SE NUMESTE FLORIN B.,DA SEMNATARA ARTICOLULUI TREBUIA SA-I SCRIE NUMELE.SA DEA DUMNEZEU CA SI TEPARUL ORDINAR SA AJUNGA LA AZIL
Postat 05 Decembrie 2010, 22:05 de FANTOMA
azil
Il cunosc pe acest sportiv,lumea l-a uitat cei de varsta lui s-au dus,este victima tiganilor geambasi,a luat viata prea usor,fiul lui ar trebui sa-l viziteze.Am organizat o cheta si i-am achitat pentru 2 luni cantina,ca el sint multi din pacate.Oare acest azil nu s-ar putea transforma intr-un camin de batrini cu ajutorul unor fundatii?Ar trebui cazati si ziua macar batrinii si bolnavii.
Postat 05 Decembrie 2010, 19:50 de trifa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON