URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2018, 16:30

Campioana din Ştei: O tenismenă bihoreancă de 22 de ani îi ţine piept Simonei Halep

Campioana din Ştei: O tenismenă bihoreancă de 22 de ani îi ţine piept Simonei Halep AMBIŢIE DE BIHOREANCĂ. La început de an, în doar trei săptămâni, Irina Bara (foto) a jucat în China, Australia şi Statele Unite ale Americii. În ciuda oboselii şi a distanţei de familie, tânăra e hotărâtă să continue, vrând să ajungă cât mai curând între primele 50 de jucătoare din lume
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un meci de tenis a făcut, recent, istorie la Shenzhen, în China. Simona Halep, cea mai bună tenismenă a momentului la nivel mondial, şi partenera sa, Irina Begu, au întâlnit în sferturile de finală la dublu alte două românce, care, deşi nu la fel de bine cotate, erau cât pe ce să câştige.

Una dintre acestea este Irina Bara, născută şi crescută în Ştei, pornită bine pe drumul spre glorie. Încurajată de tatăl ei, a câştigat turnee la simplu şi la dublu, iar acum tocmai a debutat în prestigiosul turneu de Grand Slam Australian Open. Din Statele Unite, unde s-a dus apoi pentru noi competiţii, Irina şi-a spus povestea BIHOREANULUI.

De la perete la trofeu

A început să joace tenis la 4 ani, în micul oraş din capătul judeţului, încurajată de tatăl său, Călin Bara, preşedintele clubului sportiv Iris din Ştei, care i-a fost şi i-a rămas şi acum antrenor. "Primele luni am jucat doar la perete, dar de atunci mi-am dorit să devin una dintre cele mai bune jucătoare din lume", mărturiseşte Irina Bara, care la 22 de ani ocupă în prezent locul 124 în clasamentul WTA (Women’s Tennis Association) la dublu şi 183 la simplu.

La 7 ani, Irina nu a început doar şcoala, ci a debutat şi la primul ei turneu naţional, un an mai târziu câştigând cel dintâi trofeu. De la 17 ani, şteianca joacă în circuitul profesionist, adunând în câţiva ani 8 titluri ITF (International Tennis Federation) la simplu şi mult mai multe, 24, la dublu. "În orice sport, performanţa presupune multe sacrificii, dar când îţi place ce faci, nimic nu mai contează. Mă antrenez 6-7 ore zilnic, îmi văd familia foarte rar şi sunt mereu pe drumuri, însă iubesc tenisul şi nu îmi imaginez viaţa fără el", a mărturisit BIHOREANULUI Irina, care în această perioadă are meciuri în Statele Unite.

În sferturi cu Simona

La începutul lunii ianuarie, Irina şi partenera sa, Mihaela Buzărnescu, au ajuns în sferturile de finală ale turneului internaţional de la Shenzhen (China), dotat cu premii de peste 600.000 dolari. Aici, însă, soarta le-a adus în faţă o pereche redutabilă, formată tot din românce: numărul 1 mondial, Simona Halep (foto), şi Irina Begu, locul 40 în clasamentul WTA.

Bihoreanca şi co-echipiera ei au fost, totuşi, curajoase. După două seturi împărţite egal între cele două echipe, meciul a ajuns în tie-break, fiind câştigat apoi, cu greu, de Simona şi Irina. De altfel, în final, acestea şi-au şi adjudecat trofeul la dublu.

"A fost una dintre cele mai deosebite experienţe pentru mine. Am avut ocazia să concurez împotriva a două jucătoare extraordinare, având-o ca parteneră pe prietena mea foarte bună. A fost intens, am avut cinci mingi de meci. Mi-am demonstrat că nu sunt departe de top, că pot juca la un nivel înalt şi că sunt pe drumul cel bun", spune şteianca acum.

Pentru ea, confruntarea a fost specială şi datorită faptului că o consideră pe Simona Halep un model bun de urmat. "O respect enorm pentru tot ce a realizat şi sper să stea cât mai mult pe locul 1", zice cu fairplay bihoreanca.

Feeling de învingătoare

La doar câteva zile după confruntarea cu Simona Halep, Irina a disputat primul meci la seniori în turneul de Grand Slam Australian Open, o competiţie râvnită de toţi marii performeri, şi a debutat cu succes. În faza inaugurală a calificărilor, la Melbourne, a învins-o pe bulgăroaica Sesil Karatantcheva, într-o partidă care a durat 2 ore şi 24 de minute. În etapa următoare, Irina a fost oprită de americanca Bernarda Pera, dar eşecul n-a demobilizat-o. "Cred că punctul meu forte este atitudinea de luptătoare. Muncesc pentru fiecare punct şi nu renunţ", spune Irina.

De altfel, în această perioadă concurează în mai multe turnee ITF în SUA, după care va reveni acasă, în Ştei, unde va continua pregătirea alături de tatăl ei (în imagine). "Nu cred că este uşor să fii şi tată, şi antrenor, dar el le face pe amândouă excepţional", spune Irina, recunoscătoare.

Motivată şi ambiţioasă, tânăra vrea să ajungă cât mai curând între primele 50 de jucătoare ale lumii şi să apară pe tablourile principale ale unor turnee de Grand Slam. "Sentimentul de învingător la finalul unui meci te face să uiţi toate sacrificiile şi greutăţile care, inevitabil, vin la pachet cu performanţa", zice ea. Şi toate indiciile arată că va mai avea acest sentiment destul de des...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
.....
Halep locul 1-2...Irina noastra 124!Faptul ca s-au intilnit la dublu,n-are nicio legatura cu tinut ...piept!Autoarea bate campii...!
Postat 29 Ianuarie 2018, 17:14 de grigore
Da
Absolut corect
Postat 28 Ianuarie 2018, 20:02 de Sandu1201
Foarte bine
Cu cat mai multe jucatoare romance in top, cu atat mai bine pentru tenisul romanesc, pentru sportul romanesc, pentru Romania. Ii doresc sa ajunga si ea numarul unu mondial !
Postat 28 Ianuarie 2018, 18:34 de Control_Room
Smaranda Chisbora
Multumesc pentru un articol care pune in lumina si alt nume din tenis decat Halep.
Postat 28 Ianuarie 2018, 17:42 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON