URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2011, 15:59

Asul din tenis

Asul din tenis APROAPE FOTBALIST. Pe la 8 ani, Marius Copil (foto) a început să joace în paralel şi fotbal, la Gloria Arad, însă după doi ani a ales tenisul. "Am renunţat la fotbal pentru că mă punea antrenorul mereu în apărare, iar eu voiam să înscriu goluri". Acum, la 20 de ani, e convins că a făcut alegerea corectă: "Îmi place tenisul tocmai pentru că e un sport foarte greu, în care victoria nu depinde decât de mine. În plus, călătoresc mult şi întâlnesc persoane celebre"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Presa sportivă îl numeşte speranţa tenisului românesc. La doar 18 ani, Marius Copil era selecţionat pentru un meci al României în Cupa Davis contra Rusiei. Alături de Horia Tecău, după patru ore, tânărul dădea asul câştigător în faţa adversarilor, printre care s-a aflat şi fostul lider mondial de atunci.

La începutul acestei luni, Copil a câştigat primul turneu Challenger, ajungând pe locul 205 în clasamentul mondial. Ce se ştie însă mai puţin despre "copilul minune" e că are origini bihorene şi că el însuşi spune că-i bihorean "la bază"...

Un "as" pentru Safin

Născut la Arad într-o familie de sportivi, Marius a fost atras de sportul alb încă de mic, începând antrenamentele la 7 ani. "Eram curios, văzându-l pe fratele meu mai mare care juca tenis", povesteşte performerul de azi. Curiozitatea i-a prins bine, căci după 10 ani de pregătire şi participări la turnee "futures" - cele mai mici din categoria pentru profesionişti - Marius a fost cooptat în lotul României pentru cel mai recent meci din Cupa Davis, cel din Grupa Mondială, împotriva Rusiei, din 2009. "M-a descoperit Adrian Marcu (n.r. - căpitanul nejucător al României). M-a văzut la 16 ani, când am câştigat la Arad primul meu turneu internaţional", povesteşte tenismanul.

În Cupa Davis, Marius a făcut echipă cu Horia Tecău în partida de dublu împotriva perechii Dmitri Tursunov - Marat Safin, liderul de atunci al clasamentului mondial. Partida părea să fie una dinainte pierdută, datorită diferenţelor de valoare, iar emoţiile au fost cu siguranţă mari pentru tânărul care urma să joace primul lui meci de anvergură. După mai bine de patru ore istovitoare, românii i-au învins însă pe ruşi în cinci seturi, iar punctele câştigătoare au fost aduse chiar de Marius, care a reuşit un as - o lovitură fără retur. Chiar dacă, per total, competiţia a fost pierdută de români, pentru că la individual ruşii au fost mai buni, presa spunea că echipa de dublu a făcut minuni...

Game, set, meci!

Deşi succesul de atunci l-a adus în atenţia publicului, Marius mărturiseşte că a avut o perioadă mai proastă la următoarele turnee futures. În 2010, însă, norocul i s-a schimbat. Cum ar spune specialiştii, "şi-a recuperat jocul", ajungând în Italia în finala unui turneu Challenger (al doilea ca importanţă pentru profesionişti).

Anul 2011 a început spectaculos şi i-a dat şi mai multă încredere. Pe 6 februarie, la Kazan, în Rusia, a câştigat primul său Challenger, învingându-l pe celebrul tenisman german Andreas Beck. "Challenger-uri joacă cei care sunt la un pas de a ajunge la turneele mari, numite Masters. Turneul de la Kazan mi-a adus 100 de puncte, cu care am putut urca 73 de poziţii în clasament. Premiul a fost de 11.800 de dolari", povesteşte Marius. Acum, sportivul ajuns pe locul 205 în clasamentul mondial ATP se antrenează intens pentru primul Masters, de la Indian Wells (SUA), unde participă marii jucători ai lumii, precum Roger Federer şi Rafael Nadal.

Mândru că-i bihorean

Marius are rădăcini bihorene, tatăl său, Jean Copil, fiind născut în satul Hotar, lângă Aleşd. Fost rugbyst în prima divizie, la Universitatea Timişoara şi Gloria Arad, acesta s-a stabilit în Arad, unde a început câteva afaceri. Deşi Marius n-a locuit în Bihor, se simte bihorean datorită rădăcinilor şi educaţiei primite de la tatăl său.

02 Andra Pop.jpg"Eu tot timpul mă laud că sunt bihorean, iar când sunt în România încerc să ajung şi la Oradea, pentru a-mi vedea prietenii", mărturiseşte tenismanul. De curând are încă un motiv: aici şi-a găsit o iubită, pe Andra Pop (foto), un manechin care a obţinut locul al II-lea la Miss România Fashion TV în 2010. "Suntem împreună din ianuarie, dar ne cunoaştem de doi ani. Încercăm să ne vedem cât de des, chiar dacă e greu, căci eu sunt plecat des în turnee. Sunt foarte bucuros că mă înţelege", spune tânărul.

Copil rău, sportiv bun 

Marius nu a fost dintotdeauna sportivul disciplinat de acum. Când era mic, le dădea mereu bătăi de cap părinţilor. "Am făcut multe prostii. Odată am tăiat un picior de scaun cu ferăstrăul, altădată am dat foc unor hârtii pe masa din bucătărie şi am mâzgălit geamurile din sufragerie cu lac de parchet", îşi aminteşte el.

Antrenamentele riguroase l-au scos însă din stadiul teribilist, iar în adolescenţă a devenit un introvertit. "M-am cuminţit rapid, pe la 13 ani eram ruşinos, nu vorbeam cu nicio fată". Nici nu prea avea timp pentru ele, din pricina antrenamentelor, care s-au intensificat. Acum se antrenează atât în Germania, cât şi în România, iar orice zi o începe cu lungi serii de exerciţii pentru întărirea abdomenului. "Zilnic fac 700 de abdomene, după micul dejun merg la sală, iar apoi la tenis. După pauza de masă, din nou antrenamente".

E ritmul obligatoriu dacă vrea să ajungă între primii 20 de jucători ai lumii. Pentru asta, a calculat că în 2011 ar trebui să câştige cel puţin 6-7 turnee mari. Conştient că abia de acum începe greul, e pregătit să-l înfrunte, pentru că şansa de a deveni un as nu o are oricine, iar el nu vrea să-i dea cu piciorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
super
CENZURAT
Postat 03 Octombrie 2011, 12:31 de adrian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON