URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Septembrie 2016, 07:26

Micul Phelps: La numai 10 ani, un înotător orădean a strâns 150 de medalii de aur (FOTO)

Micul Phelps: La numai 10 ani, un înotător orădean a strâns 150 de medalii de aur (FOTO) FIUL APEI. Pe Ştefan Duca (foto) îl interesează prea puţin dacă se antrenează într-un bazin acoperit sau sub cerul liber, atât timp cât poate exersa pentru următorul concurs naţional. O preferinţă totuşi are, şi anume pentru proba de 200 metri liber. "Sunt rezistent în apă. Chiar dacă după 50 de metri nu sunt în frunte, până la 200 recuperez", o explică, cu simplitate, puştiul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Hei, Phelps, du-te la culoarul tău, că altfel ţi-l iau!". Aşa îi spune, în glumă, antrenorul, văzând că Ştefan iese din bazin după ce îşi termină încălzirea înaintea colegilor.

Micuţul se grăbeşte să-l asculte, conştient că trebuie să se pregătească serios pentru următoarea competiţie, foarte importantă, la care vrea să doboare recordul naţional la 50 metri liber (crawl), proba cea mai rapidă a înotului. La 10 ani, Ştefan Duca e deja obişnuit cu presiunea concursurilor, în doar trei ani adunând peste 170 de medalii. Dar, mai presus decât tot ce-a reuşit până acum, visul său e să înoate la Olimpiadă.

Ca peştele în apă

În timp ce alţi copii de seama lui nu se dezlipesc de tablete şi de jocurile pe calculator, Ştefan Duca şi-a găsit o pasiune mult mai sănătoasă şi care l-a transformat în triplu campion naţional. A învăţat să înoate când era la grădiniţă, după ce în vacanţe părinţii au constatat că nu mai voia să iasă din apă. Băieţelul deborda de energie. "Cred că tata m-a dus la înot ca să nu trebuiască să stea mereu după mine la mare", povesteşte Ştef, cum îl alintă părinţii.

Remus Oros, antrenor înot la CSM La lecţiile de iniţiere, antrenorul său de la CSM Oradea, Remus Oros (foto), a observat că Ştefan ar putea performa în acest sport. "Multă lume confundă sportul numit înot cu a şti să nu te îneci. Nu e chiar aşa simplu. Înotul e un sport complex, cu patru stiluri consacrate, fiecare cu mişcări specifice", explică antrenorul. Iar prin performanţele obţinute, Ştefan a dovedit că şi-a găsit chemarea. La doar 10 ani, după trei ani de participări la competiţii, a strâns peste 170 de medalii, dintre care 150 de aur, în România şi Ungaria, devenind cel mai titrat şi cel mai promiţător înotător din Oradea.

Viaţă de sportiv

Orice sportiv ştie, însă, că în vârf nu se ajunge uşor. Deşi este în clasa a V-a, Ştefan are un program mai puţin obişnuit pentru un elev. Zi de zi, după orele de şcoală, merge câte trei ore la antrenament, din care cam două le petrece efectiv în bazin. "Acum nu mi se pare greu, că m-am obişnuit. Uneori, când ajung acasă, seara, mi-e lene să-mi fac temele, dar tot le fac până la urmă", recunoaşte el cu sinceritate, adăugând că recuperează orice zi pierdută la şcoală din cauza concursurilor. "Profesorii mei ştiu că nu lipsesc decât dacă am concursuri sau am febră", zice băiatul, cu o mină serioasă.

La un antrenament parcurge 6 kilometri de fiecare dată, iar  o dată pe săptămână aleargă cam 8 kilometri. Cum munceşte din greu şi, pe deasupra, are şi un talent înnăscut, Ştefan domină aproape toate competiţiile din ţară la categoria sa de vârstă. La campionatele naţionale din această vară, a câştigat medaliile de aur la stilurile crawl, spate şi fluture şi pe cea de bronz la bras. Luna asta, la Cupa Digi desfăşurată la Oradea, şi-a mărit colecţia cu încă trei medalii de aur - la liber, bras şi spate - şi una de argint la fluture.

Spre Olimpiadă

De ceva vreme, Ştefan concurează şi în Ungaria, ţara vecină fiind recunoscută pe plan european pentru înotătorii săi, iar rezultatele îi dau şi mai multă încredere dintr-un motiv simplu: orădeanul nostru îi întrece şi pe sportivii maghiari de vârsta lui! "La crawl şi la spate sunt primul şi în Ungaria. La bras şi la fluture mă întrec numai doi", zice Ştef.

Date fiind talentul şi îndârjirea băiatului, părinţii sunt hotărâţi să-l sprijine şi pe viitor, chiar dacă deplasările, cazările şi echipamentul specific nu sunt deloc ieftine. "Deja el e în competiţie cu propriii lui timpi, nu cu alţi copii", spune cu îndreptăţită mândrie Mircea Duca, tatăl micului campion.

Următorul test pentru Ştef va fi campionatul naţional de iarnă, programat în noiembrie. "Vreau să depăşesc recordul naţional la 50 metri crawl. Acum sunt cu 50 de sutimi de secundă în urmă", spune micuţul, care are planuri şi mai îndrăzneţe: mare fan al multiplului campion olimpic Michael Phelps, vrea să concureze şi el la Olimpiadă. "Vreau să fac baremul de calificare când voi avea 14 ani", zice copilul, cât se poate de serios. Chiar dacă pare un ţel măreţ, e sigur că poate să-l atingă. În fond, primul pe care trebuie să-l depăşească este el însuşi...


CAMPIONII NOŞTRI
Performeri de mici

Anastasia Bako, înotătoareŞtefan Duca nu este singurul mic campion la înot din Oradea. Pe lângă el, la Campionatele Naţionale desfăşurate în iulie la Braşov, Anastasia Bako (foto), de 10 ani, a cucerit medalia de aur la 50 m bras. La Cupa Digi de luna aceasta, micuţa a cucerit patru medalii, două de aur (la bras şi spate), şi două de argint (liber şi fluture).

În aceeaşi competiţie, care a reunit peste 500 de sportivi din 11 oraşe, inclusiv din Ungaria, înotătorii CSM Oradea au obţinut 30 de medalii, iar sportivii CS Crişul alte 24. Dintre acestea din urmă, patru au fost câştigate de Ingrid Huszar, fiica fostului viceprimar Huszar Istvan, care a terminat prima probele de 100 de metri, liber, spate, bras şi fluture.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON