URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Decembrie 2012, 07:40

Statul, la plată! În premieră, un patron a obligat CAS Bihor să-i achite dobânzi pentru înapoierea cu întârziere a unor sume

Statul, la plată! În premieră, un patron a obligat CAS Bihor să-i achite dobânzi pentru înapoierea cu întârziere a unor sume TRATAMENT EGAL. "Nimeni nu are datoria patriotică de a plăti statului cât mai multe taxe şi impozite sau mai mult decât cere legea", a invocat orădeanul Cătălin Popa (foto) în procesul intentat CAS Bihor, adăugând: "Iar dacă statul nu-i plăteşte la timp cetăţeanului ceea ce-i datorează, e normal să-i achite dobânzi"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cătălin Popa, proprietarul unei mici croitorii din centrul Oradiei, ar putea fi descris pe scurt ca fiind un om sucit. Îşi plăteşte la timp dările către stat, dar pretinde ca şi instituţiile să-l respecte şi să-şi achite la timp datoriile faţă de el.

Pentru că CAS Bihor nu i-a rambursat banii pe concediile medicale ale unor angajaţi în termenul legal, bărbatul a dat instituţia în judecată, iar la capătul a doi ani de procese a obţinut nu doar penalităţile cerute, ci mai ales satisfacţia că a creat un precedent. Unul care va obliga instituţiile să-i respecte pe contribuabili şi să fie mai disciplinate în cheltuirea banilor publici.

Cerere cu portărel

În 2009 şi 2010, Cătălin Popa, managerul societăţii Decitex, a plătit unor angajate concedii medicale de 14.506 lei. Conform legii, dacă nu ar fi achitat banii sau i-ar fi calculat eronat, s-ar fi ales cu amenzi între 2.500-10.000 lei. N-a fost cazul, deoarece i-a plătit la timp, urmând ca suma s-o recupereze de la CAS Bihor. A şi depus o solicitare scrisă la registratura instituţiei, care în termen de 30 de zile trebuia să-i compenseze suma. Iniţial, funcţionara n-a vrut să-i primească cererea, pentru că a doua zi expira termenul în care CAS putea fi obligată la plată. "A trebuit să merg cu executorul judecătoresc", povesteşte bărbatul.

În cele din urmă, a primit răspunsul după 39 de zile, deci cu 9 zile după termenul legal, motiv pentru care omul s-a răzgândit: nu mai voia o compensare între suma pe care CAS trebuia să i-o restituie şi cea pe care firma sa o datora pe viitor, ci returnarea integrală a acesteia în contul firmei. Cum, însă, CAS i-a restituit banii cu o întârziere de 55 de zile, s-a încăpăţânat să ceară şi dobânzile aferente întârzierii, avertizând că în caz contrar se va adresa justiţiei. Suma nu era mare, 566 lei, dar voia recunoaşterea egalităţii de tratament. "Dacă eu aş fi plătit cu întârziere, eram penalizat", spune Popa.

Fără milogeală!

În răspuns, CAS a invocat că "restituirea valorii concediilor şi îndemnizaţiilor se face în limita sumelor alocate, iar volumul mare de cereri depuse de angajatori şi lipsa fondurilor a determinat întârzieri în graficul de rambursare, întârzieri neimputabile CAS Bihor". În plus, conducerea instituţiei solicita contribuabilului să ţină cont că "dobânzile şi penalităţile pe care ni le solicitaţi vor împovăra cu cheltuieli suplimentare Fondul şi aşa insuficient al Asigurărilor de Sănătate".

"Nu mi-a plăcut "milogeala" asta. Aş fi acceptat-o dacă CAS nu ar fi făcut abuz de putere, refuzând înregistrarea cererii de rambursare, dacă nu ar fi găsit în bugetul său "şi aşa insuficient" destui bani ca să cumpere mobilier luxos pentru birourile şefilor şi plasme scumpe puse în hol pentru a difuza nu informaţii, ci muzică şi modă, şi dacă programul de lucru cu publicul nu ar fi unul care să umilească contribuabilii", şi-a motivat Popa acţiunea deschisă împotriva CAS Bihor la Tribunal. "Prezentul demers are un rol eminamente civic", a adăugat patronul.

În pragul executării

La proces, juriştii CAS au cerut respingerea acţiunii, motivând că instituţia nici măcar nu are în buget un capitol de cheltuieli care să permită plata de penalităţi către contribuabili. Argumentul a fost respins după ce avocatul Decitex, Cristian Rusu, a arătat că CAS poate face asemenea plăţi de la capitolul "alte cheltuieli", căci legea nu interzice. "Dacă legiuitorul ar fi vrut ca în cazul plăţilor datorate de CAS să nu se acorde dobânzi, ar fi prevăzut acest lucru în mod expres", a pledat avocatul, concluzionând că în lipsa unei asemenea prevederi se aplică pur şi simplu Codul Fiscal şi arătând, cu o adeverinţă de la Direcţia Finanţelor Publice Bihor, că şi "această instituţie acordă dobânzi pentru plata cu întârziere a sumelor restituite cu întârziere către contribuabili".

Pentru că Tribunalul a dat câştig de cauză Decitex, CAS a făcut recurs la Curtea de Apel Oradea, dar şi această instanţă a obligat instituţia, printr-o decizie dată luna trecută, pe 24 noiembrie, să achite firmei penalităţi de câte 0,5% pentru fiecare zi de întârziere a plăţii celor 566 lei. "Nu vorbim aici de sume care să sărăcească bugetul CAS şi să îmbogăţească firma, ci de apărarea unui principiu conform căruia dacă eu, în calitate de contribuabil, trebuie să fiu sancţionat pentru executarea cu întârziere a unei obligaţii către stat, indiferent de cuantumul acesteia, atunci şi statul trebuie să aibă aceeaşi obligaţie faţă de mine", a concluzionat orădeanul. Hotărât ca, dacă instituţia nu-şi va respecta obligaţia fixată acum prin sentinţă, să o execute silit. Fie şi luând de pe holuri o plasmă sau un fotoliu din biroul vreunui şef...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
Bravo
Bravo stimabile.
Postat 22 Decembrie 2012, 22:02 de Pisti
mergeti dreakului mortii toti cat mai repede, amin !
ce idiotii ei reprezinta STATUL si ei isi impart de la STAT!!! Am trait o si pe asta :)))) suntem terminati ca natie cand citesc felicitari realizez ca voi sunteti drogati sau depresivi rau, funia si sapun va lipseste:). eutanasiere legalizata:)).
Postat 22 Decembrie 2012, 12:35 de muncesc imi distrug
mergeti dreakului mortii toti cat mai repede, amin !
Justitia va da mxxx la toti prosti care cauta dreptate , nu mai munciti sa vedeti cum se roaga sa muncim :))) munceste unul si platim de 10 ori prostia lui ca se lupta cu STATUL :))) sunteti rau manipulati, muncesc imi distrug sanatatea ca sa pltesc prin STAT altuia DAUNE ?!!!! mergeti dreakului mortii toti cat mai repede, amin ! POPOR de CRETINI , in rest care cum alerga sa suga din taxe !
Postat 22 Decembrie 2012, 12:28 de muncesc imi distrug
nu mi as bate capul cu avocati, nu platesc si gata legea compensarii
ce porcarii sa ti pierzi timpul cu legea ca munceste justitia si intretine parazitii , viermi sociali !!! hai mai mergeti dreacului de prosti care nu plateste nimic ce pateste , nimic ! Ce a dovedit, a intretinut mai multa birocratie ? MAI PROSTILOR noi cetateni platim PAGUBELE nu PROSTUL care isis face dreptate in JUSTITIE, ce analfabetii care se lupta pentru IMAGINE PUBLICA !!! NOI tu, tu si tu platesti prostia altuia care umbla prin justitie cu STATUL, ce cretiniii !!!
Postat 22 Decembrie 2012, 12:22 de ce prost
Aşa da !?!
Felicitări pentru perseverenţă şi pentru imensa răbdare de a demonstra ceea ce puteau şi unii politicieni locali să demonstreze prin implicare în favoarea unui cetăţean demn şi responsabil. Acest precedent va deschide multe autorităţi de lucru judecat în favoarea contribuabililor corecţi şi care nu solicită alceva decât acestlaşi lucru de la instituţiile statului. Cătălin Popa este un om adevărat.
Postat 21 Decembrie 2012, 17:53 de Carp III
asta nu-i nimic,ce urmeaza a fi si mai si
om trai si om vedea e o zicala..doar ca am mai trait-o si pa asta,prin ani 90 era mare jale prin institutiile statului,erau angajati tot felul de "neamuri" cu sau fara calificare,era perioada cand era la putere socialisti,in timp usor si cu greu dupa caderea socialistilor de la putere si cu cerintele din partea externa am inceput si romania sa devina putin mai "eleganta" ,adevarat ca nu in totalitate(vezi cazul de fata),doar ca a revenit vremea socialistilo,stati sa vedeti ca vom reveni la vechile obiceiuri care chiar daca nu au murit macar sau mai redus,acum schimbariile de angajati la stat vor fi pe banda rulanta pt. neamuri si relatii,asa e in socialism,spor la angajari si celor care au facut greve spor la disponibilizare sa faca loc la nepoate si nepotii sefilor,adio profesioalism,mersul racului ne caracterizeaza in evolutia noastra.
Postat 21 Decembrie 2012, 16:16 de eldoradea
Croitorasul cel viteaz
Statul in ansamblu este o firma. Din pacate o firma falimentara, populata in special pe pozitiile grele cu incompetenti recomandati politic sau de familie. Nu cred ca asemenea actiuni lovesc in vreun fel obrazul celor de mai sus, pentru ca acestia au mereu scuzele pregatite si in plus isi acopera gaurile din buget tot pe spatele platitorilor de taxe. Ideal ar fi sa existe mecanisme prin care persoana care a gresit sa plateasca, acuzata direct de pagubit sau de sistemul caruia ii produce paguba. Actiunea insa este laudabila si dovedeste un semn naiv de desteptare a simtului civic, atat de necesar intr-o societate.
Postat 21 Decembrie 2012, 16:14 de axo
bravo
Bravo D-nule Cătălin Popa sunteti un exemplu de urmat,daca ar face la fel toti cei carora le fac institutiile de stat o drepatate poate ar incepe si ei sa nu isi mai bata joc de oameni. Felicitari pt rabdarea avuta prin instantele romanesti
Postat 21 Decembrie 2012, 14:24 de cosma
@Simi R.
N-am vrut să spun că nu are rost să-i tragi la răspundere (în instanţă), dimpotrivă. De acord cu tine, letargia şi milogeala nu va îmbunăţi cu nimic situaţia. Bine ar fi să fie sancţionaţi, mai ales la buzunarul propriu, cît mai mulţi funcţionari care nu-şi fac datoria pentru care sunt plătiţi mai mult decât echitabil.....
Postat 21 Decembrie 2012, 12:34 de pistike
felicitari!
Felicitari si din partea mea, Catalin Popa si avocatului Cristian Rusu pt. ceea ce ati intreprins si reusit! Ma bucur de finalitatea actului domniei voastre, de reusita ingenuncherii - macar unui tentacul al - marii caracatite ce se numeste Administratie Publica... CAS, Finante, Trezorerie... niste capete ale aceluiasi Balaur, pe care doar o armata de Feti-Frumosi vor fi, probabil cand Zeul UE va decide, in stare sa le decapiteze. In sfarsit, felicitari inca o data! Si Sarbatori Fericite! Tuturor!
Postat 21 Decembrie 2012, 12:28 de Alin
soooc ce neprofesionisti
mai luati cartea si invatati ca va intrecem, habar aveti de legi dar de bunul simt! PRIVATUL PROGRESEAZA si statul REGRESEAZA !!!!! Am studiat 10 ani, un deceniu, sa ma lovesc de KAKAXXAT in functii publice ?
Postat 21 Decembrie 2012, 12:00 de ec.mst.jurist
dam salarii analfabetilor !!!!
felicitari, demisia javrelor analfabet cu functii PUBLICE! muritori de foame numiti politici, mi e scarba cand trebuie sa intru si sa ma lovesc de analfabeti in INSTITUTILE DE STAT platiti din MUNCA POPORULUI, nu dati din KUUUURRRR ca va ia DREAKUL de gura , amin !
Postat 21 Decembrie 2012, 11:58 de javre
la CAS e dezastru...
astia nu-s in stare sa iti ia banii cand mergi sa platesti nu mai vorbim de batjocura la care este supus cel care doreste atentie sa plateasca nu sa primeasca ceva...alo domnu prefect parca e deconcentrata ???? si ati putea face ceva pentru ceic are dorim sa platim si suntem abuzati. si la finante ati putea interveni ...pentru un certificat de atestare fiscala asteptam pana cand are chef sefa sa semneze mapa ... oare de ce nu e la dispozitia noastra si sa semneze non stop ca de aia isi ia un salariu, mic cum o fi, daca nu-i convince sa lase pe altii care pot semna non stop ...
Postat 21 Decembrie 2012, 11:46 de economist
@pistike
Pai exact asta e motivul pentru care isi permit sa comita abuzuri ... ca doar nu o sa indrazneasca nimeni sa-i puna la punct ... nu se poate sa mergem in continuare pe acceptarea tacita a nesimtirii si incompetentei UNOR functionari publici ... fara a eticheta o categorie profesionala anume, consider ca trebuie trasi de maneca atunci cand sar gardul si categoric letargia nu e deloc o solutie ... cu cat mai multe sesizari, actiuni in instanta cu atat mai putine nedreptati (nesimtiri) ....
Postat 21 Decembrie 2012, 11:25 de Simi R.
statul....
Statul e reprezentat de multe ori de funcţionari incompetenţi şi răuvoitori. Există şi funcţionari bine pregătiţi şi bine intenţionaţi. De aceea, şi în cazul de faţă, cei care trebuie să plătescă sunt acei funcţionari (plătiţi cu salarii şi sporuri nesimţite) care conduc acele instituţii precum şi cei care instrumentează fiecare caz în parte. Dacă plătesc instituţiile n-am rezolvat mare lucru, fiindcă banii aceia vin tot de la noi. Doar satisfacţia de a-l pune la punct pe un funcţionar nesimţit şi abuziv.....e cam puţin, părerea mea....
Postat 21 Decembrie 2012, 10:31 de pistike
Da, dar statul triseaza !
Statul se protejeaza, chiar martea trecuta a dat o ordonanta de esalonare la plata pe 5(cinci!) a institutiilor publice datoare. In primul an primesti 5%....in ultimul an primesti 35%. Datoria se indexeaza DOAR cu rata inflatiei !!! Ia sa datorwezi cativa lei statului, sa vezi cum creste datoria, zici ca-i pune drojdie !
Postat 21 Decembrie 2012, 10:06 de pinonel
majorari
FELICITARI.
Postat 21 Decembrie 2012, 09:56 de Vlad
Statul e nesimtit
Nu am avut niciodata probleme cu plata impozitelor si TVA-ului. Insa am avut de-a face de doua ori cu statul ca si client. De fiecare data si-a platit facturile pe care le-am emis cu intarzieri de aproape doua luni. Cand ceream sa mi se plateasca, pentru ca si eu trebuie sa platesc impozitul si TVA-ul pe factura, mi se raspundea obraznic sa ma bucur ca am de lucru, ca ei tot vor plati odata si odata factura. Eu am platit TVA-ul doar dupa incasarea facturii, pentru ca nu eram sigur ca statul chiar va plati (mi s-a si spus apoi: daca nu aveam bani, nu mai plateam, asta e, doar nu o sa punem de la noi din buzunar). Si de fiecare data statul m-a executat prompt, trebuind sa platesc penalitati pentru plata cu intarziere a TVA-ului pe care statul nu mi l-a platit!!! Penalitati calculate pe o luna intreaga, desi eu am platit cu 5 zile intarziere, iar statul a achitat facturile cu luni de intarziere! Felicitari domnule Catalin Popa ca aveti nervi sa va judecati cu ei!
Postat 21 Decembrie 2012, 09:39 de Alt bihorean
Respct
Felicitari ! De ce nu ai candidat ca si independent la alegeri ? Imi plac oamenii hotarati si verticali ! Cred ca ai fi avut jumatate +1 din voturi. Te asteptam sa candidezi .
Postat 21 Decembrie 2012, 09:17 de Calin
bravo lui
Ar trebui ca toti cei care ne regasim in aceasta situatie sa procedam la fel si atunci sigur s-ar schimba atitudinea autoritatilor statului fata de cei care-i hranesc.Oricum felicitari pentru ca ai aratat ca se poate.!!!
Postat 21 Decembrie 2012, 08:46 de ovidiu
punct
F E L I C I T A R I !
Postat 21 Decembrie 2012, 08:26 de sebi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON