URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Octombrie 2016, 11:38

Şomera... patroană: Ajunsă fără loc de muncă la 46 de ani, o orădeancă s-a reconvertit ca proprietară a unei mici fabrici de pantofi

Şomera... patroană: Ajunsă fără loc de muncă la 46 de ani, o orădeancă s-a reconvertit ca proprietară a unei mici fabrici de pantofi COT LA COT. Când nu aleargă pe la firmele similare din oraş ca să adune comenzi pentru micul ei atelier de croitorie pentru pantofi, Melinda Perecz (foto) munceşte alături de cei doi angajaţi. "Nu mă simt patron, nu vin să dau ordine şi să mă uit la ei. Mă simt un om care are un loc de muncă", spune femeia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu un an în urmă, Melinda Perecz simţea că-i fuge pământul de sub picioare. Văduvă şi mamă a unei fete de liceu, ajunsese şomeră, la 46 de ani, pentru întâia oară în viaţă.

După o grămadă de nopţi nedormite, cu spaima că nu va ieşi din coşmar, femeia a zărit, totuşi, un licăr de speranţă. Consiliată de specialiştii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor cum să-şi facă o firmă proprie, a devenit antreprenor, înfiinţând o societate care acum croieşte pantofi pentru alte fabrici din oraş. Dovedind, încă o dată, că un şut în fund te poate forţa să faci un pas înainte.

O viaţă în "pantofării"

Melinda Perecz a lucrat, încă de la 16 ani, numai în fabrici de încălţăminte. Calificată în croirea de feţe pentru pantofi, a fost ani buni maistră, organizând munca la bandă. "Am fost chiar maistră principală pe trei schimburi de lucru, într-o firmă cu 100 de angajaţi", se mândreşte femeia.

Pricepută şi mai ales pasionată de meserie, nu şi-a imaginat niciodată că ar putea rămâne pe drumuri tocmai într-un "judeţ de pantofari", cum e socotit Bihorul. Dar anul trecut, în octombrie, exact asta s-a întâmplat. "Firma la care lucram s-a restructurat şi toţi muncitorii din secţia mea au fost daţi afară, cu mine în frunte", povesteşte Melinda. După trei decenii în care n-a şomat nici o zi, a îngroşat, brusc, rândul celor nevoiţi să trăiască din ajutorul de şomaj.

Singure pe lume

Noul statut a deprimat-o de-a binelea. Spre deosebire de alţii de vârsta ei, care au un partener pe care se pot baza că aduce bani în casă o vreme, ea n-a avut un umăr pe care să plângă. În 2010 soţul i-a murit, rămânând unicul întreţinător al fiicei care avea 10 ani. "După ce am rămas văduvă, în 5 ani mi-am înmormântat şi părinţii. Am rămas doar eu şi fata", spune Melinda. Simţea că se prăbuşeşte cerul peste ea: "Aveam rate de plătit, o fiică de trimis la şcoală şi un ajutor de şomaj de numai 500 lei pe lună".

Delia Florian, funcționar la AJOFM BihorA ajuns, de-a dreptul panicată, să caute pe listele AJOFM un loc de muncă, dar firmele de profil angajau doar muncitori necalificaţi. Gândul că, după o viaţă lucrată în fabricile de încălţăminte, ar putea s-o ia de la capăt ca şi când n-ar şti nimic şi, deci, să fie şi plătită ca atare, o îngrozea. "Venea la noi şi de două ori pe săptămână, să vadă dacă au apărut noi locuri de muncă. Era complet demoralizată", îşi aminteşte Delia Florian (foto), funcţionar la AJOFM Bihor.

Capul sus!

După ce se înregistrează în evidenţele Agenţiei, fiecare şomer beneficiază de şedinţe de consiliere în cadrul cărora funcţionarii caută soluţiile cele mai potrivite, propunându-le fie să opteze pentru un anume loc de muncă, fie să se înscrie la cursuri de reconversie ori formare profesională. "În acest caz, recalificarea nu era o soluţie, fiind evident că Melinda nu numai că stăpâneşte domeniul confecţii încălţăminte, ci, mai mult, este pasionată de asta", spune Delia Florian.

Ca urmare, femeii i-a fost propusă o altă variantă: să-şi deschidă propria firmă, AJOFM Bihor oferindu-i gratuit şi servicii de iniţiere în afaceri. "Am încurajat-o să fie optimistă şi să privească în sus. La început mi-a zis că nici vorbă, că-i este prea teamă, dar am insistat", zice funcţionara. Cu timpul, şi alţi apropiaţi i-au recomandat femeii să devină antreprenor, aşa că a prins curaj. 

Un dram de noroc

În luna februarie a acestui an, a deschis firma Melina Shoes, care să se ocupe cu croitoria de feţe încălţăminte. A închiriat un spaţiu în curtea fostei întreprinderi Textila de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi apoi a căutat utilajele necesare pentru a porni la treabă. "Am avut noroc: fosta mea şefă mi-a oferit două utilaje de-ale ei, pentru că oricum nu mai avea nevoie de ele, şi mi-a zis să i le plătesc când o să am bani", spune Melinda.

Banii necesari pentru înfiinţarea firmei şi amenajarea atelierului i-a luat printr-un împrumut cu totul special. De la moartea soţului, femeia strângea într-un cont pensia de urmaş a fetei, pentru a-i da banii la vârsta majoratului. "M-am împrumutat efectiv de la copilul meu, dar i-am promis că-i dau înapoi fiecare bănuţ". Avea să înceapă returnarea datoriei la doar o jumătate de an după deschiderea firmei!

Imediat ce şi-a amenajat atelierul, Melinda s-a pus pe dat telefoane. A contactat toate fabricile de încălţăminte din oraş, fie că îi cunoştea pe patroni, fie că nu, anunţându-i că a intrat pe piaţă. Încet, comenzile au început să apară, aşa că a avut din nou de lucru...

Calitatea, pe primul loc

În prezent, Melina Shoes are trei angajaţi, cu patroană cu tot, căci şefa lucrează laolaltă cu subalternii. Melinda se trezeşte tot cu noaptea în cap, aşa încât la ora 6 să înceapă programul, iar la sfârşit pleacă ultima acasă. "Nu contează cât trebuie să stau la lucru, important este ca fiecare comandă să fie bine făcută. Nu-mi permit să greşesc, pentru că firmele investesc destul de mult în materia primă pe care mi-o dau la croit", explică maistra devenită propria patroană.

Tocmai pentru că pune preţ pe calitatea produselor ieşite din atelierul ei a trebuit să concedieze un angajat care nu respecta cerinţele. "Caut încă o persoană pe care s-o angajez, pentru că, mulţumesc lui Dumnezeu, avem comenzi". Bucuroasă că n-a mai trecut nicio zi în care să nu aibă ce lucra, e încrezătoare că poate depăşi, de-acum înainte, orice obstacol i se va mai ivi în cale. În fond, a trecut deja peste destule încât să nu-i mai fie frică...


MODEL DE SUCCES
De la consiliere la parteneriat

După ce a devenit proprietara, administratoarea şi directoarea propriei firme, Melinda Perecz s-a întors la AJOFM Bihor, dar ca angajator în căutare de muncitori. Femeia a şi încheiat o convenţie de parteneriat cu instituţia, după ce a angajat un şomer în vârstă de peste 45 de ani.

Bekesi Csaba, director AJOFM BihorOrice patron care angajează astfel de persoane primeşte de la Agenţie, timp de un an, o subvenţie lunară de 500 lei, ajutor care pentru o firmă mică, aşa cum e Melina Shoes, este mai mult decât bine-venit. Trebuie ştiut că firmele au dreptul la subvenţii şi dacă angajează proaspeţi absolvenţi, părinţi unici susţinători ai familiilor, persoane cu handicap ori şomeri care mai au 5 ani până la pensie.

Pentru angajaţii AJOFM Bihor, parteneriatul cu firma unui fost şomer e o lecţie pe care o exemplifică şi altor oameni rămaşi fără job. "Doamna Perecz e un exemplu de succes, sper că şi motivaţional pentru cei care rămân fără loc de muncă", zice directorul Békési Csaba (foto).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Fain.
O adevarata lectie de curaj, respect si onoare!
Postat 15 Octombrie 2016, 11:53 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON