URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 August 2012, 16:46

Seminţele de aur: Un bihorean a impresionat specialiştii Microsoft la un concurs internaţional

Seminţele de aur: Un bihorean a impresionat specialiştii Microsoft la un concurs internaţional ÎN LIGA MARE. Echipa "Complex", din care face parte şi bihoreanul Cristi Roşu (stânga) a reuşit să se claseze pe locul al doilea la una dintre categoriile Imagine Cup 2012 by Microsoft, care s-a ţinut la Sydney. Proiectul care le-a adus 4.000 de dolari este o platformă online care lasă userii să decidă căror acţiuni umanitare să le fie destinaţi banii de sponsorizări alocaţi de firme
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sub deviza "Schimbând lumea puţin câte puţin", un tânăr bihorean a reuşit să impresioneze "minţile strălucite" de la compania lui Bill Gates.

Cristi Roşu avea deja la activ numeroase premii naţionale şi internaţionale cu invenţiile sale în domeniul roboticii. De data asta, însă, s-a reprofilat pe tehnologia web, creând, alături de doi prieteni, o platformă inedită. Şi a fost, din nou, un succes: ea le-a adus studenţilor locul doi la cea mai prestigioasă competiţie de acest gen din lume, Imagine Cup, organizată de gigantul Microsoft.

02 cristi rosu.jpgInventatorul

La nici 21 de ani, Cristi Roşu (foto), născut în Marghita, are un palmares impresionant. Şi nu e vorba de rezultate la olimpiade şcolare, deşi s-a remarcat şi la acestea. BIHOREANUL a mai relatat, în trecut, cum culegea premii cu invenţiile sale încă de pe când era elev de gimnaziu. Nu orice fel de invenţii, însă, căci Cristi s-a concentrat pe realizarea unor proiecte care să aibă o cât mai mare utilitate socială.

Întâi a realizat un mecanism cu ajutorul căruia stăpânii să îşi poată hrăni animalul de companie apelând telefonul de acasă. Un alt proiect, mai "serios", îl reprezintă aparatul care, odată montat pe autoturisme, previne accidentele rutiere, activând sistemul de frânare când detectează un obstacol ori o altă maşină. Invenţia i-a şi adus medalia de aur la Târgul Internaţional de Ştiinţe şi Tehnologie Intel ISEF 2010, care a avut loc în Sillicon Valley, dar şi un premiu special oferit de Paza de Coastă a SUA, semn că băiatul a reuşit să impresioneze.

Şi alte idei ale lui Cristi au fost apreciate. În 2011, pe când era anul I la Universitatea Tehnică din Cluj (Facultatea de Automatică şi Calculatoare, secţia Engleză), a inventat dispozitivul Haptic Device, menit să ajute persoanele surdo-mute, prin "traducerea" mişcărilor mâinilor în sunete. Tot anul trecut a mai primit, graţie performanţelor sale, premiul al doilea la categoria "Elevul anului" în cadrul Galei Premiilor în Educaţie, organizate de Fundaţia Dinu Patriciu.

Ajutor hi-tech

Chiar dacă prima lui pasiune a fost robotica, de când a devenit student la Calculatoare tânărul a început să "experimenteze" tot mai mult şi în acest domeniu. "Proiectele vechi nu le-am adus în stadiu de implementare, fiindcă aveam nevoie de mult timp şi bani pentru a le finaliza. În domeniul web este mai uşor", spune Cristi.
La începutul acestui an, împreună cu doi prieteni, Paul Sucală şi Gabriel Bondor, şi ei studenţi în Cluj, Cristi a pus la cale crearea unui site inedit, care să promoveze acţiunile caritabile dar să şi crească "apetitul" utilizatorilor pentru implicare. "Ideea este să facem ceva cu un rost. Sunt o grămadă de proiecte mişto, dar nu folosesc la nimic", zice studentul.

În timp ce "coceau" platforma, tinerii s-au gândit să o şi înscrie la Imagine Cup 2012, un renumit concurs internaţional de IT destinat studenţilor şi organizat de 10 ani încoace de compania Microsoft, cu scopul de a găsi talente în domeniu şi idei cu potenţial de afaceri. Cum la această ediţie tema a fost "Imaginaţi-vă o lume în care tehnologia ajută la rezolvarea celor mai grele probleme", proiectul românilor s-a pliat perfect.

Reţeaua de bunătate

Cei trei tineri s-au pus pe lucru în această primăvară, iar după trei luni s-a născut platforma Seedbit, cu motto-ul "Changing the world one bit at a time" (Schimbând lumea puţin câte puţin). "Scopul este realizarea unei punţi între companii, oameni de rând şi ONG-uri de tip social, de mediu, de sănătate şi altele. Oamenii care promovează o acţiune socială îşi pot găsi la noi pe site finanţatori", explică Cristi.

Cea mai importantă deosebire dintre acest site şi altele de gen e faptul că utilizatorii sunt cei care decid care dintre proiecte merită ajutate. Cum funcţionează? "Companiile au un buget anual de sponsorizări, pe care ni-l pot dona, asigurându-şi vizibilitate pe termen lung la noi pe site. Noi transformăm acei bani în "seeds" (seminţe) pe care le împărţim utilizatorilor", spune bihoreanul. Apoi, userii "plantează" aceste "seminţe" în proiectul care îi impresionează ori pe care îl consideră relevant.

Totul se desfăşoară "la vedere", după un algoritm democratic, interactiv şi atractiv, căci site-ul oferă vizibilitate mai mare celor mai activi useri, stimulându-le implicarea în proiecte, dându-le posibilitatea de a-şi crea propriile campanii, crescându-le popularitatea şi, implicit, "seminţele". Un fel de "perete al celebrităţii" care răsplăteşte, în final, implicarea socială...

În top

Studenţii s-au înscris la două din cele 10 categorii ale Imagine Cup 2012: Windows Azure Challenge (care presupune folosirea tehnologiei Windows Azure în proiect) şi la People's Choice Award, adică premiul de popularitate. "Iniţial la categoria Azure au fost aproximativ 400 de proiecte, care au fost jurizate online de reprezentanţi ai Microsoft. După mai multe etape, am intrat în primii 20, iar apoi în top 3".

Marea finală a competiţiei i-a dus în Sydney, Australia, unde, în perioada 6-12 iulie, s-au reunit peste 350 de studenţi din 75 de ţări. După mai multe zile de prezentare, un juriu format din 20 de experţi Microsoft şi oameni de afaceri au plasat proiectul echipei lui Cristi pe locul al doilea în categoria lui, premiul fiind în valoare de 4.000 de dolari.

La People's Choice Award, din peste 60 de videoclipuri înscrise, cel care prezenta proiectul Seedbit s-a clasat tot pe locul al doilea, după ce, cu 9 minute înainte de închiderea votării online, era pe primul loc. Chiar şi aşa, Cristi este mulţumit de rezultat. "Majoritatea studenţilor care ajung în această finală sunt în an terminal, noi suntem anul II", zice el. Altfel spus, mai au vreme să rupă gura "târgului"...

Şanse la dolarii Microsoft

Ambiţioşi ca nişte adevăraţi oameni de afaceri, tinerii nu vor ca site-ul să rămână doar un concept premiat, ci îl văd lansat pe piaţă. Şi aici, tot Microsoft îi poate ajuta. Asta pentru că toţi câştigătorii de la Imagine Cup 2012 se pot înscrie într-o competiţie de granturi, ale cărei rezultate vor fi anunţate la toamnă. "Specialiştii de acolo vor analiza care dintre idei au şanse să devină o afacere şi vor aloca 100.000 de dolari pentru cele care trec testul".

Între timp, Cristi şi cei doi prieteni căută şi alte metode de a-şi transforma proiectul în realitate. De altfel, au cumpărat două domenii pe internet (seedbit.ro şi theseedbit.com) şi contează pe deschiderea firmelor. "Avem deja doi parteneri care vor să ne ajute. Credem că putem lansa site-ul în toamnă", spune bihoreanul.

Datorită expunerii de la Imagine Cup, Cristi a şi fost contactat de unele firme din străinătate, cu care se află în tratative pentru eventuale colaborări. Dacă va primi o ofertă care să-i fie pe plac, o va accepta. Vrea, însă, să se asigure că proiectul Seedbit va fi "pe picioare". Apoi va gândi altul. Fiindcă, de mic, Cristi e un vizionar în mişcare...


RĂSFĂŢ ÎN AUSTRALIA
Cadouri de ultimă generaţie

Cristi spune că în ultimele luni şi-a concentrat toată energia în proiectul Seedbit, singura plăcere pe care şi-a făcut-o fiind achiziţionarea unei motociclete de oraş, o nouă pasiune. Efortul i-a fost răsplătit, însă, în excursia de 7 zile plătită de Microsoft în Sydney.

Participanţii au fost duşi să viziteze cele mai spectaculoase locuri din Sydney, au avut gratuitate la escaladarea celui mai înalt pod arcuit din lume, Harbour Bridge, au primit cadou câte un telefon Nokia Lumia 800 şi sunt pe listă pentru câte o tabletă cu programul Windows 8, când acesta va fi lansat. La concursul Imagine Cup 2012 au participat trei echipe din România (de la universităţile din Cluj, Timişoara şi Iaşi) şi un tânăr din Bucureşti, care a ocupat locul I la secţiunea IT Challenge. La echipe, însă, cea a clujenilor a fost singura premiată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Frumoase rezultate
Succes in continuare!
Postat 04 August 2012, 23:13 de xyz
Felicitari !
Inca un succes al tinerilor informaticieni romani.
Postat 04 August 2012, 22:08 de book
BRAVO LOR !
FELICITARI ! 50 % DIN INFORMATICIENII DE LA MICROSOFT SUNT ROMANI !
Postat 04 August 2012, 18:35 de SOFT
Curaj si atitudine
Un exemplu de curaj si vointa ,mult noroc in proiectele voastre si toata lauda pe care o meritati.Nu mai sint multi cei care aduc lauda locurilor de bastina.
Postat 04 August 2012, 18:17 de Iancu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON