URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Premieră medicală: O gravidă a fost operată cu succes de o tumoare uriaşă în uter, iar bebeluşul i-a fost salvat

Premieră medicală: O gravidă a fost operată cu succes de o tumoare uriaşă în uter, iar bebeluşul i-a fost salvat SCĂPATĂ. Tânăra însărcinată i-a făcut o promisiune doctorului Petru Chitulea, cel care a salvat-o: "Dacă va fi băiat, unul din nume va fi Petru, dacă va fi fetiţă va fi Petra". Joia trecută, la 6 zile de la operaţie, tânăra se plimba deja în voie prin salon şi se simţea bine
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ani de-a rândul, de Maternitatea orădeană s-au legat scandalurile în lanţ. Gravide tratate cu indiferenţă, cazuri de malpraxis sau potlogării ale unor medici şi asistente compuneau tabloul unei boli ruşinoase, căreia părea că nimeni nu-i află leacul.

Iată, însă, că tot aici se pot întâmpla şi miracole. Cel mai edificator exemplu e al unei bihorence de 28 de ani, care, însărcinată fiind, a trebuit operată pentru a i se extirpa o tumoare gigant, cât o minge, care risca să-i omoare copilul. Intervenţia, realizată de o echipă condusă de conferenţiarul Petru Chitulea, a fost o reuşită deplină: tumoarea a fost scoasă, iar bebeluşul creşte sănătos...

Povară grea

Gândul la gingăşia mânuţelor fine de sub pleduţ a fermecat-o pe tânără. Parcă şi vedea cum, peste câteva luni, ghemotocul îi va scânci în braţe, iar visul ei de-atât timp i se va împlini. "Nu contează ce va fi, băiat, fetiţă, doar sănătos să fie", zicea tânăra. A simţit, însă, că se prăbuşeşte cerul pe ea când medicii i-au spus că are o tumoare "cât un cap" în uter. Fibromul creştea văzând cu ochii şi risca să-i sufoce bebeluşul în pântece. "Continuarea sarcinii era absolut imposibilă. În scurt timp, copilul pur şi simplu nu ar mai fi avut loc în cavitatea abdominală", explică dr. Petru Chitulea.

Cu fiecare zi, tumoarea atârna tot mai greu în abdomen. Situaţia era cu atât mai gravă cu cât orice mică atingere a uterului putea provoca avort. În plus, exista riscul ca sarcina să se oprească din evoluţie, iar starea pacientei să se complice atât de mult încât, ca să-i salveze viaţa, medicii să fie nevoiţi să-i extirpe uterul de tot. Adică să o mutileze pe viaţă.

Premieră orădeană

Până la urmă, decizia intervenţiei a fost luată, iar vineri, 30 aprilie, gravida era operată de o echipă formată din ginecologii Petru Chitulea şi Samuel Geza, asistaţi de anestezistul Octavian  Teodorescu. Cu emoţii, căci sarcina avea doar 16 săptămâni. "Am fost nevoiţi să intervenim utilizând o tehnică mai rară: am efectuat o miomectomie, deci o extirpare a tumorii de pe uterul gravid, urmată de histeroplastie, adică resuturarea uterului pentru a-l aduce cât mai aproape de starea lui normală şi naturală", spune Chitulea.

Fibromul avea dimensiuni impresionante: un diametru de aproape 30 centimetri şi o greutate ce bătea spre 4,5 kilograme. Cu toate acestea, intervenţia a decurs bine, iar pacienta nu a suferit complicaţii. Reuşita reprezintă o premieră locală. "Din câte ştiu, în România o astfel de operaţie a mai fost făcută de academicianul Munteanu, acum câţiva ani, la Timişoara. Dar în Oradea este prima operaţie cu extirparea unei tumori-gigant de pe un uter gravid, concomitent cu salvarea sarcinii şi cu dezvoltarea ei în continuare", spune, mulţumit, ginecologul.

Pacienta îşi revine bine, iar bebeluşul creşte. Ce-i drept, va urma o naştere prin cezariană, dar femeia va putea face, pe viitor, şi alţi copii, fără probleme. "Va naşte un copil sănătos în apropierea termenului", pronostichează Chitulea. În definitiv, se poate mândri că i-a dat unui om, la propriu, viaţă...


OPERAŢII GRELE
Tumoare de 11,5 kilograme

21 retroperineala.jpgÎn ultima perioadă, la Maternitatea orădeană au mai fost realizate şi alte intervenţii complicate, soldate cu rezultate de succes. În urmă cu câteva luni, o altă femeie a fost operată de o tumoare gigant (foto) care a cântărit nu mai puţin de 11,5 kg.

"Tumoarea avea o dezvoltare particulară: era nu în cavitatea abdominală, ci retroperitoneală, deci în spatele peritoneului (n.r - membrana ce căptuşeşte peretele abdomenului şi acoperă organele). A fost o chestie absolut ieşită din comun. O operaţie extrem de laborioasă şi riscantă, dar care a ieşit bine", explică doctorul Chitulea.

Pentru reuşita intervenţiei, ginecologul a colaborat cu medicii rezidenţi Gabriela Paina şi Mihai Luncan, cu anestezista Emilia Ganea, dar şi cu urologi, deoarece unul dintre uretere (canalul dintre rinichi şi vezica urinară) era prins în tumoare. "A trebuit să facem o reimplantare de ureter în vezică şi am "cârpit" vezica, iar după aceea am trimis-o la Urologie, la doctorul Doru Maghiar, care i-a scos stentul pus în ureter, a investigat-o şi este în perfectă stare", spune ginecologul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
@Salt
Salt, tu nu stii sa scrii corect si mai vorbesti de "Cine stie putina medicina" ? Lasand deoparte personajele care habar nu au de nimica dar pe forum este primul care scrie o prostie mai mare ca si el(ea), tin sa ii multumesc si eu doctorilor care isi demonstreaza profesionalismul!
Postat 15 Mai 2012, 18:29 de Alin
@Salt
Frustarea te caracterizeaza! Scrii in asa fel incat este cat se poate de evident ca suferi de mari complexe de inferioritate (nemaivorbind de "intradevar", "ne-ti mai speriat", "mersi"...). "menghina"?????? Despre cine scriai ca este psihopat? Ma alatur majoritatii, felicitand doctorii care isi demonstreaza profesionalismul!
Postat 15 Mai 2012, 09:06 de marius
????
Sa ne reamintim de o alta isprava a acestui genial doctor, cea cu menghina in pasarica femeii!!!!! Cine stie putina medicina isi da seama ca intradevar a fost o operatie mai dificila......,dar atata tot. Si in alte specialitati se intampla lucruri similare, dar doctorii sunt un pic mai modesti, si nu doresc sa se vada zilnic in ziare. Jalnic. Macar poza e mai reusita, nu ne-ti mai speriat aspectul idioto-mogoloid a genialului ca ultima data. Mersi, in rest sa ne scrieti despre lucruri mai interesante, ca psihopatul e cam plictisitor.
Postat 14 Mai 2012, 20:26 de Salt
...
felicitari doctorului Chitulea si celor care au participat la operatie!avem nevoie de asa medici in oras..
Postat 14 Mai 2012, 13:14 de liana
pt Cosmin
Ai dreptate, Cosmin. Daca e ceva de rau, trebuie sa vuiasca presa. Daca se intampla ceva frumos, ascundem, nu cumva sa laudam sau sa aratam meritele doctorilor ( si nu doar ale lor). E adevarat ca s-au intamplat si lucruri grave si nedorite la maternitate, dar nu trebuie sa-i calificam pe toti la fel. Au fost cazuri cand medicul a facut tot ce putea, insa pacienta a facut complicatii pe fondul altor boli, de care nici ea nu stia. Dar cand ceva nu se intampla cum dorim, cel mai usor e sa acuzam medicul care ne-a tratat, ne simtim mai bine daca gasim un vinovat. Cel mai greu e sa lucrezi cu oameni si numai cine face asta, poate sa inteleaga. Avem la maternitate si medici buni, cu un caracter deosebit.
Postat 14 Mai 2012, 09:59 de Lisa
@Polizu
Ce nu intelegi? Mai bine zis, cum de nu intelegi unde a fost premiera? In articol scrie clar ca a fost o premiera pt Oradea. Dar tu nu intelegi.......
Postat 13 Mai 2012, 09:38 de Carina
apreciere
De ce pe unii ii deranjeaza mediatizarile in presa a reusitelor corpului medical bihorean? Si medicii nostri fac minuni, nu doar cei din strainatate, doar ca ai nostri sunt "apreciati" doar cand gresesc si poate fi un subiect mai tare de presa.
Postat 13 Mai 2012, 07:10 de cosmin
Nu e premiera
Intradevar, Chitulea is the best! Si chiar ca nu e premiera, de mult face aceste operatii! oricum , ii doresc numai bine in continuare!
Postat 13 Mai 2012, 00:22 de Atack
Premiera?
N-am inteles pt cine a fost premiera aceasta operatie ,pt Romania, pt Oradea,pt Bihor, sau pt echipa operatorie mai sus numita?Iar daca n-a fost cel putin premiera nationala(ceea ce sigur n-a fost) nu inteleg de ce este mediatizata atat prin presa.
Postat 12 Mai 2012, 22:21 de Polizu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON