URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2013, 15:46

În slujba binelui: O orădeancă de 20 de ani a fost desemnată pentru a doua oară "Voluntarul anului"

În slujba binelui: O orădeancă de 20 de ani a fost desemnată pentru a doua oară "Voluntarul anului" PREMIU PENTRU DĂRUIRE. "Nu pot să stau degeaba, ştiu că fac un lucru bun", explică simplu Geta implicarea ei de mai bine de patru ani în acţiuni filantropice. Devotamentul pentru semeni i-a fost răsplătit cu premiul "Voluntarul anului 2012", pe care i l-a înmânat, joia trecută, episcopul greco-catolic Virgil Bercea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nimeni nu e atât de sărac încât să nu poată dărui ceva. Asta le-a spus episcopul greco-catolic al Oradiei, Virgil Bercea, celor adunaţi săptămâna trecută, joi, la gala dedicată "Zilei Voluntarului Caritas".

Printre cei prezenţi s-a numărat şi Georgeta Finna, o orădeancă în vârstă de 20 de ani, pentru care voluntariatul este deja un mod de viaţă. Încă din adolescenţă, de la 16 ani, Geta şi-a dăruit timpul liber distrând micuţii bolnavi din spitale, pregătind haine curate pentru săraci şi servindu-le mâncare caldă.

381 de ore pentru alţii

22 Olimpiu Todorean.jpgÎn ultimii ani, acţiunile de voluntariat au început să "prindă" şi în Oradea, tot mai multe fundaţii construindu-şi proiectele pe dorinţa orădenilor de a-şi ajuta semenii. Una dintre ele este Caritas Eparhial, tutelată de Episcopia Greco-Catolică, ce desfăşoară anual numeroase proiecte filantropice, cu doar 10 angajaţi, dar cu aproape 200 de voluntari activi. "Ar fi imposibil să facem ceva fără aceştia", spune preotul Olimpiu Todorean (foto), preşedintele Asociaţiei.

Joia trecută, cei mai merituoşi au fost premiaţi simbolic în cadrul "Zilei Voluntarului Caritas", iar distincţia cea mare - Voluntarul anului 2012 - a obţinut-o Georgeta Finna, o tânără de 20 de ani care anul trecut a petrecut nu mai puţin de 381 de ore în serviciul celor aflaţi la nevoie sau în durere. Colegii fetei o laudă şi spun că şi-a meritat pe deplin distincţia, mai ales că de la 16 ani e neobosită în acţiunile de binefacere. "De mică vedeam afişe prin oraş, cu îndemnul "Fii voluntar!". Mă atrăgeau. Într-o zi am trecut pe lângă Librăria Gutenberg, căci stau în zonă, şi am văzut anunţul cu activităţile propuse voluntarilor. Aşa m-am hotărât să încerc şi eu", povesteşte Geta.

Măscărici pentru zâmbete

22 Geta clovn.jpgPe atunci, adolescenta era elevă la clasa de finanţe-contabilitate a Colegiului Mihai Viteazul şi juca alături de o trupă de improvizaţie teatrală, visând să devină, cândva, actriţă. Şcoala, pasiunea pentru teatru ori distracţiile cu prietenii n-au oprit-o însă să facă voluntariat. La început, a împărţit pliante promovând librăria asociaţiei, a sortat şi aranjat haine curate pentru nevoiaşii ajutaţi de Caritas, s-a implicat în acţiunea "Colecta de Crăciun" strângând alimente, a preparat şi a servit mâncare la cantina socială Maria Rosa, unde sunt hrăniţi zilnic 60 de oameni săraci din oraş. "Se vede pe faţa lor că sunt fericiţi, că se bucură că au o masă caldă în fiecare zi", spune Geta.

În 2008 a urmat un curs de clovni pentru voluntari, unde a învăţat cum să le facă ziua mai bună copiilor din spitale. "E ceva apropiat de teatru, este practic un rol adevărat", explică ea. Şi nu regretă că a făcut şi această încercare, ba dimpotrivă, căci ştie cât a şters din tristeţea micuţilor bolnavi. "Cu baloane, pozne şi trucuri de magie, trebuie să-i facem să uite că sunt în spital. E şi mai mare mulţumirea când îi vedem şi pe părinţi că zâmbesc, căci ei sunt cei mai necăjiţi şi îngrijoraţi", povesteşte voluntara.

Printre drame

Chiar dacă recunoaşte că nu vrea să se încarce psihic cu poveştile micuţilor, Geta e departe de a rămâne indiferentă. "La secţia de Oncologie era o fetiţă cheală care m-a emoţionat în mod special. Mi-a amintit cum eram la vârsta ei, cât de mult îmi iubeam părul şi cum mă jucam cu el...", spune tânăra.

În atâţia ani, a aflat multe poveşti dramatice, fie că au fost ale săracilor de la cantina socială, fie ale oamenilor străzii care sunt aduşi să facă duş la centrul Caritas Eparhial ori ale copiilor defavorizaţi pe care îi ajută să-şi facă temele la Centrul de zi "Gabriele". "Eu fac cât pot, apoi las acolo toate supărările când plec, altfel m-ar afecta prea tare, m-ar zdruncia", explică Geta.

Fără sacrificii

Premiul "Voluntarul anului" l-a mai primit şi în 2010, dar nu se laudă. "Îi provoc pe toţi să-mi facă anul acesta concurenţă", le transmite ea colegilor, sperând să vadă cât mai mulţi voluntari implicaţi în activităţile de binefacere. Chiar şi cu un aşa "palmares", Georgeta susţine că n-a fost nevoită să-şi sacrifice timpul petrecut cu prietenii ori cu mama, cu care de altfel locuieşte. "Depinde cum te organizezi. Eu lucrez acum part-time într-o librărie şi la o trupă de teatru pentru copii, "Comoara cu poveşti". În plus, m-am înscris şi la o şcoală post-liceală de asistenţă medicală, şi ştiu că îmi va folosi într-o zi", explică ea cum reuşeşte să facă faţă şi colo, şi dincolo.

Încă visătoare, Geta continuă să-şi facă planuri că va ajunge cândva actriţă de teatru şi film, dar la voluntariat nu concepe să renunţe. "Dacă vreau să fac lumea mai bună trebuie să încep în jurul meu. Şi chiar văd în urma mea o diferenţă: oameni mai hrăniţi şi mai curaţi, copii mai zâmbitori...". Şi, după tonul cu care vorbeşte, chiar se simte că asta e răsplata aşteptată.


MULŢUMIRI SUFLETIŞTILOR
Cei mai activi voluntari

În cadrul celei de-a şaptea ediţii a "Zilei Voluntarului Caritas", pentru implicarea şi dăruirea lor au mai fost premiaţi: echipa de voluntari de la Cantina Socială "Maria Rosa", echipa de la Centrul de zi "Gabriele", unde mai mulţi copii defavozizaţi sunt ajutaţi să-şi facă temele, şi echipa de voluntari care se îngrijeşte de duşurile sociale, oferite oamenilor străzii.

Premii individuale au mai primit Viorica Florea - "Bunul Samaritean", Laura Puşcaş - "Prieteni pentru un zâmbet", Ioan Bodea - "Colecta de Paşti", Georgiana Magda - "Campania 2%", Mariana Man - "Strângerea de fonduri", Darius Comes şi Petru Mărtinaş - "Premiul pentru disponibilitate" şi Iuliana Dejeu - "Cel mai activ voluntar".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
popii
studiati atent poza, o sa va dati seama ca nu exista in lumea asta o privire mai perversa si mai infioratoare ca si cea a popilor, indiferent de rit, in cazul asta s a nimerit sa fie perversul de bercea. Privirea lor ascunde multe, toti popii s niste draci impielitati cu probleme la mansarda, Satana nu putea gasi niste slujitoi mai buni ca si ei...
Postat 04 Februarie 2013, 20:42 de apropo
bravo
Felicitari , ea sigur nu spune ca Primaria isi bate joc de caini . Doamne ajut-o
Postat 03 Februarie 2013, 13:21 de george
Felicitari!
Felicitari si multumiri pentru toti voluntarii, PS Virgil Bercea si Caritas Eparhial! Dumnezeu sa va rasplateasca!
Postat 03 Februarie 2013, 13:19 de Oradean
aurica
Tot respectul, si aprecierea pentru cei care considera important sa-si dedice timpul si resursele materiale sau financiare celor care au atat de mare nevoie de un zambet de o apreciere de o atingere sau incurajare. Fac lucruri care chiar daca nu costa mult au un efect deosebit pentru cei din jurul nostru. Pentru o societate echilibrata e nevoie de astfel de buni samariteni.
Postat 02 Februarie 2013, 19:52 de rosca
foarte frumos :-)
Foarte frumos :-)
Postat 02 Februarie 2013, 18:22 de Ramona Bogdan
so what
daca nu-i ceva viol, nunta cu manelisti sau inginerie bolojeneasca, urbea nu se lasa prostita de genul acesta de articole reclama mascata. pai cum adica, stimabile, o tanara sa ajute suferinzii in los ca`si zdruncine sunculitele prin cluburi de elita? oare nu-i si ea suferinda?
Postat 02 Februarie 2013, 16:41 de loke
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON