URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2015, 17:18

Excelenţa sa, Andrei. Povestea unui orădean licenţiat cu onoruri în Marea Britanie, ca şef de promoţie, şi admis primul la doctorat, ca bursier

Excelenţa sa, Andrei. Povestea unui orădean licenţiat cu onoruri în Marea Britanie, ca şef de promoţie, şi admis primul la doctorat, ca bursier CEL DINTÂI. Într-un sistem de educaţie în care notarea se face mai nuanţat decât în România, pe o scară între 1 şi 20, Andrei Pintea (foto) a strâns maximumul posibil la absolvirea facultăţii de Psihologie a Universităţii din Aberdeen
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un tânăr orădean a demonstrat că poate obţine recunoaştere într-o ţară în care românii sunt confundaţi cu ţiganii şi tabloidele îi ironizează de fiecare dată când au ocazia.

Crescut într-o familie de oameni simpli, care i-au insuflat bun-simţ şi drag de carte, i-au hrănit curiozitatea şi au avut încredere în el, Andrei Pintea a urmat o facultate cu tradiţie şi reputaţie în Scoţia, absolvind-o "cu onoruri" şi câştigând o bursă pentru cercetarea într-un domeniu încă misterios - psihologia. Nimic ieşit din comun, spune Andrei cu modestie, dar şi cu speranţa că din povestea sa vor învăţa şi alţi tineri să-şi depăşească limitele.

Pe drum

Înalt, atletic, ai putea zice că-i sportiv de performanţă. Pletele cârlionţate şi ochii scrutători te-ar face la fel de uşor să crezi că e un artist. Într-un fel, Andrei e şi una şi alta, a făcut şi sport de performanţă, şi poezie. Dar mai important decât orice, spune el, este că a pornit pe drumul către "cea mai bună variantă a sa". Pe calea cea bună, se mândresc părinţii săi, invitaţi luna trecută în Scoţia, la festivitatea în care i s-a decernat "cu onoruri" diploma în psihologie.

Produs al Colegiului Mihai Eminescu, pe care l-a absolvit în 2011 la o clasă de mate-info, tânărul spune că o mare parte din ceea ce este şi va putea fi o datorează familiei şi fostului profesor de matematici din liceu, Ioan Cuc, "un om cald, pe care şi acum îl vizitează foştii elevi". Unii colegi, povesteşte Andrei, au făcut mate-info nu pentru că le-ar fi plăcut, ci ghidonaţi de părinţi, dar dascălul i-a învăţat că "prin cunoaştere ajungi totdeauna la destinaţie".

Cum a ajuns el, însă, de la discipline atât de precise la psihologie, despre care vechii greci ziceau că ar fi ştiinţa sufletului, iar contemporanii o imponderabilă "soft-science"?

Târg în familie

Povestea reuşitei lui Andrei începe din pruncie şi a curs nu fără meandre, dar cu repere mereu solide. Tatăl, simplu muncitor, şi mama inginer, angajată la o instituţie publică, nu l-au crescut "de bani gata", ci sădindu-i conştiinţa că şansa de a fi mai "bogat" e învăţătura. Nu pentru a stoca noţiuni şi cunoaştere, ci pentru a înţelege oamenii şi lumea. "Ai mei nu m-au sâcâit niciodată să stau cu burta pe carte, nu au pus presiune s-o iau într-o direcţie sau alta". I-au stimulat, în schimb, neîncetat, curiozitatea. "Mereu puneam întrebări, de ce aia, de ce aialaltă, iar mama îmi explica felul în care funcţionau lucrurile. Ajuns la şcoală, aveam un «deal» cu ea: dacă înveţi, totul e în regulă".

Deşi a ales mate-info pentru că îi plăcea informatica, în clasa a XII-a Andrei s-a trezit că mai degrabă ştia ce nu mai voia. Pe de o parte îşi pierduse interesul pentru IT, pe de alta ştia că ar putea reveni oricând la acest domeniu dacă va dori. În plus, avea şi alte înclinaţii, mai ales către literatură. Amator de poezie, îi place stilul ironic şi ludic al lui Marin Sorescu, e pasionat de Oscar Wilde, cel mai estetizant scriitor de limbă engleză, şi de filozofantul Aldous Huxley. În clasa a XII-a, anul testului Cambridge pentru engleză şi al Bacalaureatului, citea pe sub bancă, în timpul orelor, şi frecventa săptămânal un club de poezie găzduit la Gojdu, publicând cu unii colegi şi o carte de versuri.

În ciuda atâtor preocupări, a avut mereu timp şi pentru carte, şi pentru a ieşi cu prietenii. Secretul? "Să iei în serios ce ai de făcut, dar şi să fii oricând pregătit să faci un pas înapoi ca să reflectezi şi să alegi. Dacă îţi gestionezi bine timpul, ai timp de toate", crede Andrei.

Şanse în plus

Cum de-a ales tocmai psihologia, şi încă în străinătate? "Mama voia să învăţ afară nu neapărat pentru nivelul mai mare al pregătirii, ci pentru că după absolvire sunt mai mari şansele". O responsabilitate în plus, de vreme ce pentru asta tot mama pusese bani deoparte, pic cu pic, câte 100 de lei în fiecare lună, fără a-i atinge indiferent ce nevoi a mai avut în timp.

Decizia privind "orientarea profesională" a luat-o brusc: "În ianuarie trebuia să trimit aplicaţia pentru facultate, iar eu am ales psihologia cu o lună înainte, în decembrie". Aplicaţia se face prin portalul UCAS (Undergraduated Courses at University and College), fiind special concepută pentru tinerii dornici să studieze în Marea Britanie. Condiţiile erau "lejere": trebuia să aibă peste 8 la Bac, un CV convingător, o scrisoare de intenţie şi două de recomandare, din care "una mi-a dat-o instructorul de karate Shotokan", medic de profesie.

Deşi putea alege între cinci universităţi britanice, a optat pentru cea din Aberdeen, Scoţia. În procesul de aplicare l-a ajutat o organizaţie, Edmundo, care are parteneriate cu 40 de universităţi din UK pentru recrutarea studenţilor români. Aceeaşi preferinţă au mai avut-o prietena sa, care a ales Dreptul, şi un coleg care a optat pentru Cinematografie.

Pe cont propriu

Acomodarea între străini a fost firească pentru că aşa e "dincolo" sistemul. "Alegi ce vrei să studiezi şi dacă pe parcurs vezi că nu-ţi place poţi să-ţi schimbi profilul". La Psihologie, de pildă, Andrei a putut învăţa în primii doi de facultate inclusiv germană, cinematografie, filozofie şi web-development.

La Aberdeen, un oraş de mărimea Oradiei, prima săptămână a fost rezervată pentru acomodarea bobocilor, turul universităţii, înscrierea la medic, "care îţi dă numărul de telefon să-l suni la nevoie", şi alegerea cursurilor. Tot atunci a primit un card de acces cu care putea achita serviciile de copiere, scanare şi printare. "Sunt o mulţime de facilităţi, fiecare student are un consilier din rândul profesorilor sau consiliere specială dacă vrea să se mute din campus sau să-şi caute un job".

Andrei a profitat şi de această şansă, iar după ce a primit permisul de muncă (desfiinţat pentru români şi bulgari abia din 1 ianuarie 2014), s-a angajat la un anticariat, unde lucra două zile pe săptămână.

În "pâine"

Din anul II, a făcut şi stagii practice. "Aplicasem ca voluntar în laboratoarele profesorilor. La început mi-am ajutat profesorul îndrumător, iar apoi, treptat, mi-au crescut responsabilităţile". Pe lângă experienţa căpătată, în 8 săptămâni de vacanţă câştiga 1.000 lire, ceea ce, adăugat salariului de la anticariat, era îndestulător.

Încet-încet, Andrei s-a făcut remarcat prin interesul pentru cercetare. În facultăţile din ţară se face multă teorie şi se ating multe subdomenii - psihologie clinică, psihologie judiciară, experimentală, organizaţională - dar nu prea se face practică. Or, el s-a concentrat pe practică şi cercetare, participând la o mulţime de experimente pe cele mai diverse teme. "Cum percepem culorile şi cum influenţează asta comportamentul omului, cum se creează grupuri în funcţie de preferinţa sau indiferenţa pentru ceva anume şi cum reacţionează apoi acestea unul faţă de celălalt, care e rolul memoriei...", exemplifică Andrei.

La ce o fi folosind aşa ceva? Poate unui profan îi e greu să admită, dar "experimentul ajută la înţelegerea structurii oamenilor şi a societăţii". Îşi va putea însă câştiga vreodată existenţa din asta? "Nu m-am gândit neapărat, dar am luat-o pas cu pas, încrezător că pot afla mai multe pe parcurs", răspunde tânărul. Oricum, ştie că mulţi psihologi sunt angajaţi fie în universităţi, fie în mari companii, care le datorează succesul în vânzarea unui anume produs, pentru că descoperă şi transmit celor de la Marketing cum să-l "ambaleze".

Perfecţionist

Luna trecută, Andrei a absolvit facultatea cu distincţia "First Class Degree with Honours", un titlu pentru rezultate excepţionale. Deşi mama se mândreşte că a terminat, cum s-ar zice la noi, ca şef de promoţie, tânărul spune, fără modestie jucată, că "nu e o mare şmecherie". Calificativul l-a obţinut atât datorită notelor mari din cei patru ani de studii, cât şi licenţei despre importanţa memoriei în interacţiunea socială, temă cu care a şi fost admis apoi la doctorat, tot primul, cu o bursă considerabilă, de peste 13.000 lire pe an.

O fi "fair" că în timp ce milioane de oameni mor de foame sau de boli incurabile el se ocupă de ceva ce pare "în plus"? "Lucrurile pot fi privite şi aşa, dar în mod sigur în lume se pregătesc şi specialişti în Oncologie sau preocupaţi de eradicarea sărăciei", spune Andrei, liniştit şi totodată încrezător că acolo, la graniţa între psihologia socială şi cea cognitivă, va descoperi cândva ceva nou şi, fireşte, util.

Deocamdată, chiar dacă s-ar "întoarce acasă cu drag", va continua să se pregătească "o vreme" în străinătate, căci "având în vedere câtă grijă acordă guvernele noastre educaţiei şi sănătăţii", nu crede că are, încă, un viitor în ţară. "Vreau să ajung o versiune cât mai bună a mea înainte să mă întorc şi să încerc să-i ajut pe alţii", spune Andrei. Ambiţios, dar atât de simplu...


DIFERENŢE
Implicare vs nepăsare

Luna trecută, când a venit acasă în vacanţă, Andrei Pintea a fost uimit că în Oradea tocmai picase referendumul pentru Oradea Mare din cauza absenteismului la vot, ceea ce în societatea britanică, unde spiritul civic e mult mai dezvoltat, ar fi greu de înţeles.

Anul trecut, în Scoţia a avut loc un referendum la care cetăţenii au fost chemaţi să decidă ieşirea sau rămânerea în cadrul Marii Britanii. "Patronul anticariatului unde lucram era pentru independenţă şi m-a întrebat dacă merg la vot. Nu aveam de gând. Dar m-a încurajat să-mi folosesc dreptul dat de statutul de cetăţean UE, chiar dacă eram pentru rămânerea Scoţiei în UK", spune Andrei.

Morala? O societate se dezvoltă dacă cetăţenii participă la decizii, nu dacă le ocolesc, indiferent de motiv...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
INCA O DATA
@anticomunist: Eu am scris CLAR "cei mai mulți" , nu TOȚI. Mai citește o dată!
Postat 30 Iulie 2015, 10:00 de TDS
SEBI
By the Way, "Mega star-ul" i se adresează unui consilier local PNL cu...Sebi! Deci cred ca civism-ul lui Andrei se reduce la...PNL!
Postat 30 Iulie 2015, 09:58 de TDS
@TDS
Cred ca iarăși nu am reușit să mă fac înțeles. Nu am comentat absolut nimic legat de îndemnul lansat de Andrei, de participare activă (adică prin vot) la luarea deciziilor. Atâta timp cât participarea la vot este lăsată la latitudinea electoratului, este dreptul tău de a participa sau nu la un scrutin. Postarea mea se referea la faptul, că precum băsiștii, te îmbeți cu apă rece, afirmând că toți cei care nu s-au prezentat la vot sunt împotriva unificării. Am prezentat de atâtea ori argumentele pentru această afirmație încât chiar nu cred că mai are rost să le repet. Cifrele și statistica îmi susțin afirmațiile. Dacă totuși te declari nelămurit, pot să le mei expun odată (argumentele).
Postat 28 Iulie 2015, 16:03 de User anonimizat
@Valhalla-Asgard
Amice, tu ești bine cu căpuțu? Dacă ai fi citit postările mele de până acum, ai fi constatat că eu sunt partizanul prezenței la referendum și nici într-un caz al absenței. În rest, ce să zic, cam nereușită încercarea de a fi spiritual. Hai pa!
Postat 28 Iulie 2015, 15:55 de User anonimizat
@anticomunist,cica...
Tu esti unul din ragaitorii de bograci si palinca, care a boicotat in bloc, pe criteriul etnic referendumul? Sa nu sari de pe scaun, insa e prea evident.
Postat 28 Iulie 2015, 08:44 de Valhalla-Asgard
ERATA
poate avea o opinie ( de pe mobil e mai greu de scris )
Postat 27 Iulie 2015, 19:51 de TDS
OK
@anticomunist:Mai bine cu apa rece pentru ca oricum nu agreez berea! Situatia exacta nu o vom sti probabil niciodata. Dar nu pot accepta ca un tana r care a absolvit in Scotia sa vina sa-mi spuna cum sta treaba cu civismul Evident ca poate avea o ipibie,o poate si exprima dar nu la modul IMPERATIV! Si daca era absolvent de Oxford nu avea dreptul sa o faca in aceasta maniera dar apoi in calitate de absolvebt de Sorbo din Scotland! Evident ca nici eu nu ma pot erija in detinatorul adevarului absolt dar nici altii! Nici macar tu, anticomunistule care sunt convins ca nici nu stii bine ce insemna comunismul!
Postat 27 Iulie 2015, 19:48 de TDS
@TDS
Cu regret trebuie sa-ti spun, ca iarasi te imbeti cu apa rece. Cei care au boicotat constient referendumul sunt foarte putin, comparativ cu restul "boicotantiolor" adica eternii atarnatori, ragaitori de mici si bere (cum i-am mai caracterizat).
Postat 27 Iulie 2015, 15:14 de User anonimizat
Felicitari!
Succes incontinuare!
Postat 27 Iulie 2015, 01:10 de Valhalla-Asgard
felicitari si la mai mare!
felicitari pentru bursa, dar si pentru articol, ca e scris super mishto. asta e. tot nu s-a rabdat pentru un onor la cinematografie ori la it sau pentru partea sociala... ca ana freud ori ca tot is la moda retelele sociale si orice aport e super binevenit... de exemplu :) sunt la mare cautare aplicatiile de mobil prin care poti sa stii cine si ce barfeste despre tine pe feisbuc... ori pe tuiter șamd, inclusiv Guvernele țărilor sunt interesate, dar la alte nivele să facă aplicații care să analizeze rețelele sociale cantitativ și calitativ, când își doresc amănunte despre realitatea la un momemnt dat dintr-o țară, dar nu numai. și ambasadorii își dau cu presupusul despre... bla, bla, bla. cu astfel de orădeni, nu poți decât să fii mândru. felicitări!
Postat 26 Iulie 2015, 21:36 de vg
PROSTI, DA' MULTI
Draga Andrei, Te felicit pt realizari si iti doresc sa iti implinesti visurile si sa ai motive de a te intoarce acasa. Din pacate unii au inteles din acest articol doar treaba cu referendumul. Vreau sa te anunt ca in Romania/Oradea, nu s-a schimbat nimic: oamenii sunt prosti in mod CONSTIENT! Si de obicei sunt consecventi si isi ating SCOPUL. Nu conteaza prin ce mijloace. Principal este sa le-o traga la ceilalti. Indiferent de motiv. Si din pacate si tinerii achieseaza la astfel de practici ...
Postat 26 Iulie 2015, 21:27 de bihoreanul_bihorean
@TDS-ule
Problema e ca voi sunteti doar vreo cateva mii! Nici nu putem sti cate mii (nici nu putem sti sigur cati si existati cu adevarat). Pe cand noi ceilalti suntem 53000!! Vii si cu acte in regula :) Tocmai de asta trebuie sa mai se faca un referendum pana cand aflam cu exactitate cati suntem unii si cati suntem ceilalti. Altfel o minoritate mica si galagioasa blocheaza o majoritate de cateva zeci de ori mai mare, in concurs cu cei care nu mai locuiesc in Oradea sau nu au acte in regula.
Postat 26 Iulie 2015, 20:20 de Cristi7
Felicitări!
Dragă Andrei, felicitări pentru bursa de la Aberdeen. Un oraș foarte frumos cu o universitate de excepție; îți doresc să-ți termini doctoratul și să obții un loc de muncă în Marea Britanie, unde încă te poți dezvolta în orice direcție dorești. De acord cu tine: spiritul civic se vede la vot, nu stând acasă. Multă sănătate și tot atâta succes!
Postat 26 Iulie 2015, 20:19 de Shogun
SCOTLAND? WHY SCOTLAND?
Draga Andrei! Trecand peste faptul ca Scotia este Scotia iti spunca cei mai multi dintre cei care am optat pentru "absenteism" la Referendum am facut-o CONSTIENT! Cu alte cuvinte optiunea noastra a fost clar inscrisa in ceea ce numim "atitudine civica". Prin absenta NOI am urmarit un anumit SCOP care a fost atins!
Postat 26 Iulie 2015, 19:22 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON