URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Septembrie 2014, 15:40

Erou de profesie: Cel mai experimentat subofiţer SMURD din România este un orădean!

Erou de profesie: Cel mai experimentat subofiţer SMURD din România este un orădean! RESPECT! La ieşirea în rezervă, plutonierul adjutant şef Liviu Gyori (foto) a primit cadou de la "părintele" SMURD România, dr. Raed Arafat, o uniformă de salvator pe care i-a scris mulţumiri şi l-a asigurat de aprecierea sa
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De săptămâna trecută, Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare e mai sărac cu un veteran. După 20 de ani petrecuţi în slujba SMURD Bihor, plutonierul adjutant şef Liviu Gyori, subofiţerul cu cea mai mare experienţă în descarcerare şi salvarea de urgenţă din România, a ieşit în rezervă, la pensie.

Cât zbucium a adunat bărbatul în suflet în cele două decenii în care s-a aflat în prima linie, numai el ştie. Cert e că, la 56 de ani, regretă doar că legea nu-l mai lasă să continue.

Muncitor, pompier, salvator

În 1994, Liviu Gyori lucra ca muncitor la Întreprinderea Mecanica Oradea şi, în paralel, făcea taximetrie. Într-o zi s-a întâlnit pe stradă cu un coleg care tocmai dăduse examen de angajare ca pompier. "Mi-a plăcut uniforma, pur şi simplu. Colegul mi-a spus să încerc şi eu, că mai sunt locuri", povesteşte Liviu. Deşi avea 35 de ani şi doi copii, n-a stat pe gânduri. A luat examenul şi a fost angajat. Ca proaspăt subofiţer câştiga mai puţin decât ca taximetrist şi muncitor, dar a prins drag de noua meserie...

În scurt timp, a fost încadrat la SMURD, aflat atunci la început de drum. Aşa a ajuns să fie printre primii români care învăţau ce înseamnă descarcerarea şi salvarea de urgenţă. "Atunci s-a scris primul manual de descarcerare şi se făceau primele cursuri...".

Clipe grele

Liviu îşi aminteşte cât de grei au fost primii ani de SMURD: tehnica era rudimentară, iar intervenţiile greoaie. "Aveam staţie doar la Oradea şi de aici plecam spre orice accident în judeţ. Minutele erau foarte lungi".

Se ţine tare, dar recunoaşte că întâlnirea cu dezastrul n-a fost niciodată uşoară. "În primă fază ai impresia că nu te marchează. Apoi nu vrei ca cineva să creadă că eşti slab. Şi nu ai timp să stai pe gânduri, eşti trimis acolo să salvezi", spune subofiţerul. Cu toate astea, fiecare accident l-a împovărat: "Ies din oraş, văd o cruce pe marginea drumului şi să îmi amintesc cine era, dacă l-am scos pe bucăţi, dacă i-am călcat pe creier...".

Un accident pe care nu şi-l poate şterge din memorie s-a petrecut în septembrie 2002 pe drumul ce coboară din Stâna de Vale. Un microbuz căzuse într-o prăpastie, iar opt oameni, inclusiv copii, au murit. "Nu ştiam la ce să ne aşteptăm. Am coborât pe sfoară, am văzut un smoc de păr, am dat pământul cu mâna la o parte şi am găsit un copil mort".

Instructor de top

Liviu a fost şi instructor la Centrul de Formare şi Pregătire în Descarcerare şi Asistenţă Medicală de Urgenţă din cadrul ISU Crişana. De la el au învăţat cum să salveze vieţi 936 de paramedici din 16 judeţe. Ca să le explice descarcerarea, Gyori i-a pus pe fiecare în pielea victimelor: "I-am băgat în maşini de exerciţiu, să vadă cum se simte victima şi cum trebuie să lucreze cu ea".

Este mândru de fiecare dintre discipoli, mai ales că mulţi devin în fiecare an campioni la concursurile de profil. Cel mai mândru e însă de băiatul său, Olimpiu, pe care l-a îndemnat să-i calce pe urme şi lucrează tot la ISU. "Pe undeva îmi şi pare rău. Meseria asta o să-l distrugă", spune bărbatul, cu înţelepciunea celui trecut prin viaţă.

Cum la jumătatea lunii octombrie va împlini 56 de ani şi va atinge limita de vârstă, a trebuit, constrâns de lege, să iasă la pensie. Dacă ar fi fost să aleagă, însă, ar fi rămas în continuare în prima linie.

Recunoştinţă şi respect

Pe 13 septembrie, de Ziua Pompierilor din România, Liviu a fost sărbătorit de colegi într-o şedinţă solemnă. Inspectorul general al ISU Crişana, generalul Ioan Baş, i-a mulţumit pentru devotament, iar medicul Hadrian Borcea, coordonatorul SMURD Bihor, l-a lăudat: "A contribuit cu fiecare secundă a vieţii sale la evoluţia acestui serviciu. SMURD Bihor categoric poartă amprenta lui şi el, categoric, a reuşit să transmită o parte din caracterul său puternic acestui serviciu".

Secretarul de Stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, i-a transmis la rândul său un mesaj "celui mai experimentat paramedic din sistemul de urgenţă", caracterizându-l ca pe unul din pilonii pe care s-a sprijinit acest sistem.

Alături de distincţiile adunate de-a lungul celor 20 de ani de "SMURD-ist", aprecierile l-au umplut de bucurie, dar Liviu a precizat, cu modestie, că nu le merită doar el, ci împreună cu toţi colegii cu care a lucrat. "Nimic n-aş fi reuşit de unul singur", spune, împăcat că sistemul mai are numeroşi oameni ca el, care dau totul în fiecare misiune. Spre şansa bihorenilor, şi nu numai...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
dl
ŞI DOMNUL HADRIAN BORCEA E UN EROU DE PROFESIE. ŞI PE MINE M-A SALVAT ŞI AJUTAT ! DOMNUL SĂ-I BINECUVÂNTEZE, SĂ LE DEA PUTERE ŞI SĂNĂTATE !
Postat 24 Septembrie 2014, 13:40 de Stef
Bravo
Bravo domnu Liviu ! In continuare acesta activitatea de salvare a vietilor omenesti va fi continuata cu acelasi devotament de catre fiul sau Gyori Olimpiu ! Trebuia si Nelu sa se bage in seama in loc sa stea dracu inchis in birou !!!
Postat 24 Septembrie 2014, 13:20 de adrian
Felicitari !
Am fost colegi de clasa la Scoala generala din Sacalasau, aceeasi seriozitate si ambitie te-a caracterizat dintotdeauna .. Ma bucur pentru reusitele tale atat in domeniul profesional , cat si familiar. Acum iti doresc din suflet sa te bucuri de pensie de compania familiei Stimă și respect, d-le Gyori !
Postat 24 Septembrie 2014, 07:32 de Marcela
Felicitări !
Stimă și respect, d-le Gyori ! Să vă bucurați cum se cuvine de pensie și de compania familiei !
Postat 23 Septembrie 2014, 22:45 de Anonim
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON