URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Septembrie 2016, 09:19

Copiii Casei Singer

Copiii Casei Singer COPILĂRIE DE AUR. Mai bine de 50 de ani au trecut de când stăteau la poză în curtea casei din Calea Clujului nr. 5-7, mândri de bicicletele şi trotinetele lor. Acum bunici, n-au uitat năzbâtiile copilăriei, pe care încă le mai practică, dar cu măsură, la "turaţie" redusă
Copiii Casei Singer CASA DISPĂRUTĂ. Casa în care au copilărit (cea din spatele tramvaiului) a aparţinut unui evreu înstărit. În 1947 a fost naţionalizată şi împărţită în 17 apartamente, repartizate sau scoase la vânzare. La începutul anilor ’80, construcţia a fost demolată în cadrul proiectului de sistematizare a Centrului Civic, în loc fiind ridicat un complex de blocuri, dintre care unul găzduieşte Poliţia Rutieră
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au făcut năzbâtii, s-au julit, s-au întrecut la fotbal, au dat recitaluri de dans pentru părinţi şi, mai presus de toate, s-au împrietenit pe viaţă. Toate în acelaşi loc: o casă imensă, situată pe Calea Clujului, ce fusese naţionalizată şi împărţită în mai multe apartamente, aşa încât să încapă cât mai mulţi.

După o jumătate de secol, o parte dintre copiii crescuţi în Casa Singer s-au întâlnit amintindu-şi de copilărie şi de locul în care au petrecut cei mai frumoşi ani. Deşi nostalgici după casa dărâmată de comunişti, copiii de atunci, astăzi bunici, se bucură că oraşul a înflorit şi, mai ales cei veniţi din depărtări, spun că şi-a recăpătat strălucirea.

"Bolnavi" de nostalgie

Unii s-au revăzut prima oară după zeci de ani, alţii s-au reunit şi în alte ocazii, dar în cerc restrâns. Cum anii trecuţi peste toţi nu le-au schimbat sufletele, o întâlnire între copiii crescuţi în Casa Singer, organizată după 50 de ani, este voioasă, relaxată şi emoţionantă. Pentru "spectatorii" mai tineri, în schimb, reprezintă o adevărată incursiune în atmosfera Oradiei anilor ’50-’60.

Săptămâna trecută, Pal Ilona (Ilike), Margareta Farago (Manci), Emilia Cobe (Lia), Efraim Rittigstein (Dagi), Ioan Wallner (Jancsi), Mihai Balint (Mişi) şi Berger Adalbert (Bela), unii rămaşi în Oradea, alţii răspândiţi prin ţară, iar doi - Dagi şi Jancsi - emigraţi în anii ’60 în Israel, s-au adunat cu toţii la Oradea, însoţiţi de partenerii de viaţă, pentru a se bucura de amintirile copilăriei. "Nostalgia e o boală care există în fiecare dintre noi. La un moment dat, boala asta iese la iveală. Dacă şi Mişi, care era cel mai mare vagabond, e nebun de nostalgie...", explică Jancsi, trecând de la un ton serios la mici tachinări, nelipsite din grupul lor.

Curtea copilăriei

Prietenii din Casa Singer s-au regăsit pe rând pe Facebook şi au creat un grup numit "Kolozsvari Utca 5-7", adresa fostei lor case, punând la cale reuniunea, la care, cum era de aşteptat, n-au putut veni chiar toţi. "Doi dintre copiii care au crescut acolo sunt mutaţi în Statele Unite, i-am sunat zilele trecute pe Skype. Au plâns când ne-au văzut...",  povesteşte Jancsi.

Pal IlonaClădirea aparţinuse unui evreu bogat, spun foştii ei locatari. În 1947 a fost naţionalizată şi transformată într-un complex de apartamente, fiecare cu câte 2-3 camere, baie şi bucătărie. În spatele casei, spre Cetate, avea o curte mare (pe vremuri terenul de tenis al proprietarilor), devenită de-a lungul anilor terenul de joacă şi gazda multelor năzbâtii puse la cale de micii locatari. "Eu eram cea mai mare şi-i învăţam tot felul de dansuri. Cu unii era mai greu, că erau neastâmpăraţi. Dansurile le prezentam apoi părinţilor într-o serbare", îşi aminteşte Pal Ilona (foto), Ilike, cum e alintată şi acum de tovarăşii din copilărie.

Amintiri de epocă

Adunaţi de astă dată într-o casă din cartierul Dimitrie Cantemir, unde locuieşte Lia, mezina grupului şi "cea mai cuminte" dintre toţi, prietenii din strada Clujului nu doar rememorează, ci retrăiesc pur şi simplu bucuriile copilăriei.

Cum pe atunci televizorul era un lux, se întreceau pe biciclete şi trotinete şi îşi confecţionau mingi de fotbal din cârpe, iar iarna era timpul săniuşului pe dealurile ce coborau în şanţul Cetăţii. "A fost o copilărie de aur. Asta ştim cu toţii", zice Jancsi, privind una dintre puţinele fotografii pe care le au din acea vreme. "Eu sunt cel mai frumos de acolo!", intervine, pus pe şotii, Dagi, care şi-a adus şi soţia, originară din Yemen, să-i vadă oraşul natal.

Emil IleaÎn capul mesei la întâlnirea "copiilor" stă tatăl Liei, decanul de vârstă al întâlnirii şi singurul "reprezentant" al părinţilor de atunci. Fost poloist la CS Crişul, Emil Ilea (foto), turdean de origine, s-a stabilit în Oradea în 1953. "Trebuia să joc un an la Oradea, dar n-am mai plecat de aici. Ţin minte şi acum cât de frumos era oraşul. Sâmbăta seara, pe strada pietonală zici că era parada modei. Bărbaţii, mai ales evreii, erau eleganţi, îşi scoteau pălăriile în semn de salut, iar femeile purtau voaluri şi mănuşi", zice bărbatul, ajuns la 87 de ani. Îşi aminteşte că în casa de pe strada Clujului locuiau unguri, români şi evrei "ca într-o familie". "N-am auzit niciodată o ceartă între vecini", spune bătrânul.

Oradea, din nou frumoasă

Efraim Rittigstein (Dagi)Fireşte, prietenii din grupul "Kolozsvari Utca 5-7" s-au dus să-şi revadă locul copilăriei, unde acum tronează blocuri înalte. "Îmi pare rău că nu există măcar un muzeu cu imagini vechi din Oradea, inclusiv cu zona aceea. Din casa noastră nu a mai rămas nimic", zice Dagi (foto).

Totuşi, fie că au emigrat sau că au rămas în oraşul natal, "copiii" Casei Singer sunt încântaţi de felul în care arată astăzi oraşul şi cât de mult s-a modernizat. "Eu am revenit prima oară în Oradea în 2008, după 25 de ani de absenţă. Atunci am plecat decepţionat, Oradea era moartă. Când am venit anul trecut am avut un nou şoc. Nu mă interesează politica, dar ceea ce s-a făcut aici în ultimii ani este extraordinar: Oradea şi-a recăpătat strălucirea de odinioară. Ţin minte că-mi spunea tatăl meu cum, pe vremuri, i se spunea Parisul de pe Peţa", spune Jancsi, unul dintre cei doi vecini stabiliţi în Israel.

Dagi, care locuieşte tot în Israel, şi-a petrecut tot sejurul redescoperind frumuseţile arhitecturale. "Am mers cu soţia peste tot. Ieşim seara să ne plimbăm, clădirile arată din nou spectaculos, la fel şi Cetatea. Trimitem fotografii prietenilor noştri şi ne mândrim cât de frumoasă e Oradea", zice el.

Prietenii de pe Clujului se gândesc că dacă locuinţa copilăriei lor ar fi rezistat demolărilor regimului comunist, azi poate ar fi şi ea reabilitată. Se consolează doar cu gândul că le-au rămas intacte amintirile şi, mai cu seamă, că şi-au recăpătat oraşul. De data aceasta, parcă şi mai frumos decât îl ţineau minte...


O PIERDERE
Centrul lui Ceauşescu

Până la începutul anilor ’80, actualul centru civic al Oradiei era format din câteva străduţe cu case mai mici şi mai mari, magazinaşe şi ateliere, zona fiind străbătută de liniile de tramvai ce legau Parcul 23 August (azi 1 Decembrie) de Podul Dacia şi de Calea Clujului.

În ultimul deceniu al perioadei comuniste, tot perimetrul a fost supus unei sistematizări menite să-l transforme în centru politico-administrativ, dar şi să mascheze Cetatea. În acest loc ar fi fost transferate cele mai importante instituţii, grupate în jurul unui platou pietonal, pe marginea unui bulevard larg, care să poată găzdui manifestări populare.

Prima piesă, care trebuia să domine zona, ar fi fost Monumentul Independenţei, inaugurat în 1982 în prezenţa lui Nicolae şi a Elenei Ceauşescu (foto). Simbolizând clasa muncitoare, ţărănimea şi intelectualitatea, statuia a fost dezafectată după 1989 pentru a face loc noii Catedrale Ortodoxe. Din restul construcţiilor planificate s-au construit doar câteva blocuri, între care şi cele ridicate în locul Casei Singer.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON