URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Octombrie 2016, 12:41

Casa din natură: Actorii orădeni Ciprian şi Melu Ciuciu-Pitz îşi ridică la Paleu o casă ecologică independentă energetic (FOTO)

Casa din natură: Actorii orădeni Ciprian şi Melu Ciuciu-Pitz îşi ridică la Paleu o casă ecologică independentă energetic (FOTO) CASĂ VIE. Construită pe structură de lemn, din baloţi de paie tencuiţi cu pământ, casa familiei Ciuciu-Pitz e în armonie cu natura. Ferestrele sunt orientate spre sud, aşa încât lumina şi căldura soarelui să pătrundă cât mai mult timp în casă, iar acoperişul are şi el un luminator
Casa din natură: Actorii orădeni Ciprian şi Melu Ciuciu-Pitz îşi ridică la Paleu o casă ecologică independentă energetic (FOTO) PE CONT PROPRIU. Motivul principal pentru care Cipri şi Melu au decis să-şi ridice o casă naturală a fost cel financiar, tinerii nevrând nici în ruptul capului să ia un credit
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când au pornit împreună pe acelaşi drum, actorii Ciprian şi Melinda Ciuciu-Pitz au hotărât să nu devină niciodată robii băncilor. Cum totuşi îşi doreau o casă, cei doi tineri au decis să şi-o construiască singuri, şi doar din materiale naturale, mult mai trainice decât surogatele moderne.

După doi ani de muncă, visul a devenit realitate. Peste o lună, cuplul se va muta într-o casă făcută din baloţi de paie, tencuită cu pământ şi independentă energetic. Iar la anul vor începe construcţia unei noi case, şi mai mare, dar tot naturală.

Vis în doi

În 2012, când s-au hotărât să se ia, Ciprian şi Melu, el actor la Teatrul Regina Maria, ea la Szigligeti, conveniseră deja că vor să adopte un stil de viaţă neconvenţional. Aşa că au făcut pe dos faţă de majoritatea celor care pornesc în viaţă de la lingură şi furculiţă: au refuzat să facă un credit, preferând să-şi ridice singuri căminul. "N-am putea trăi cu o datorie la bancă. Stresul şi austeritatea specifică nu sunt pentru noi", spune Ciprian.

Din banii primiţi la nuntă şi cu propriile lor economii, după un an şi-au cumpărat un teren de 10 ari pe dealurile din Paleu ca să-şi construiască acolo o casă, cu mâinile lor şi din materiale naturale, iar în plus şi independentă energetic. Un an întreg au tot studiat arhitectura verde, foarte la modă de-o vreme în toată lumea, pentru a învăţa cum să procedeze. În 2014, ajutaţi de familie şi de prieteni, au început construcţia propriu-zisă, după ce arhitectul Dan Costa, unul dintre oamenii care au crezut de la început în visul lor, le-a făcut, pro bono, proiectul.

Casa verde

Fundaţia au turnat-o din beton, ca să asigure trăinicie casei, structura de rezistenţă au făcut-o din lemn, iar pereţii i-au făcut din baloţi de baie tencuiţi cu pământ. Ca să dea o notă aparte casei, i-au imprimat o formă rotundă, iar în acoperişul ţuguiat şi acoperit cu plăci metalice au montat un luminator, prin care noaptea pot vedea cerul înstelat.

Cu un diametru al peretului circular de 5 metri, casa are două niveluri: la parter e un living deschis, o bucătărie şi o baie, în mansardă fiind amenajat dormitorul. În total, sunt aproape 50 metri pătraţi, cam cât un apartament cu două camere. Pereţii interiori ce delimitează baia de restul spaţiului sunt din cărămizi de sticle, făcute tot de cei doi soţi, din sticle de vin colectate din localuri. Podeaua urmează s-o facă din pământ acoperit cu un strat de ulei de in şi cu unul de ceară.

Fără facturi

Pe lângă dorinţa de a avea o casă "vie", din materiale naturale, cei doi au vrut să scape şi de facturi. Electricitatea le-o vor produce două panouri fotovoltaice amplasate pe acoperiş, iar apă menajeră vor avea dintr-un bazin ce adună apa de ploaie de pe acoperiş. "Ca să avem şi apă potabilă, ne vom lua nişte dozatoare pentru consumul casnic", explică Cipri. Pentru a reduce cât mai mult consumul de apă, toaleta va fi compostabilă: în loc să tragă apa, vor acoperi cu rumeguş conţinutul: "De fiecare dată când mergem la toaletă, tragem 9 litri de apă potabilă. Mare risipă!".

Pentru încălzire, actorul urmează să construiască o aşa-numită sobă-rachetă, din cărămidă, cu un soi de horn pe orizontală, tencuit şi acesta cu pământ şi condus prin interiorul casei. Astfel, căldura nu iese din casă odată cu fumul, aşa cum se întâmplă în cazul unei sobe obişnuite, ci se "plimbă" în interior, încălzind-o. "Aşa scade foarte mult şi consumul de lemne", explică tânărul. Întreaga construcţie a costat puţin peste 3.000 euro, o sumă chiar mică pentru un cămin.

Acum, casa e aproape gata pentru a fi locuită. "Mai trebuie să finalizez podeaua şi să izolăm acoperişul pe interior, cu lână", precizează Cipri, estimând că luna viitoare se vor muta în noul cămin.

La mai mare!

Dar pentru cei doi soţi asta nu înseamnă că şi-au terminat munca. În primăvară vor să înceapă construcţia unei noi case, tot naturală, dar mai mare. "Aşa a fost planul: casa aceasta este micul experiment, care va rămâne casă de oaspeţi, dar noi vom locui într-una mai mare", spune actorul. A doua clădire va fi tot rotundă, dar nu va rămâne cu un singur cerc, ci va avea cinci, unul central, iar celelalte patru pe "colţuri".

Pe lângă faptul că va avea o întindere mai mare, cam de 140 mp, noua casă va avea pereţii din cob, un amestec de pământ, nisip, apă şi aer. "E ca şi vaioaga, dar nu sub formă de cărămizi, ci de bulgăre", explică Ciprian. Fiecare bulgăre de cob e presat cu un altul, şi astfel ansamblul devine o structură monolit. "Este un material foarte rezistent, în străinătate s-au făcut simulări şi rezistă chiar şi la cutremure de 8 grade, pentru că nu are acea îmbinare dintre cărămizi care îi oferă vulnerabilitate", lămureşte tânărul.

Fără doar şi poate, noua casă o vor ridica tot singuri şi tot fără a se împrumuta cu vreun leu. Căci, la fel cum îşi doresc o locuinţă independentă, vor şi să rămână liberi...


PLANURI MARI
Model de succes

Soţii Ciprian şi Melinda Ciuciu-Pitz mai au în plan ca, după ce se mută în cea de-a doua casă, care le va fi de fapt căminul, să îşi mai cumpere o parcelă de pământ şi să mai construiască trei căsuţe similare, care să formeze un complex agroturistic de închiriat pentru orice doritor.

Evident, şi căsuţele pentru turişti vor fi construite tot în stil eco, dar din materiale diferite. Una va fi făcută din saci de pământ, alta din cauciucuri uzate, iar a treia din segmenţi de buşteni. Tinerii cred că nu vor duce lipsă de musafiri, deoarece în România mai există câteva complexuri de acest gen şi toate au succes.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Si ...
Sa nu-i uitam nicicand pe aia de la PROTECTIA MEDIULUI, GARDA DE MEDIU si alte asemenea ,cine stie cate sunt de toate !! Luati exemplu de la acesti actori ,ca de comediile voastre suntem SATUI peste cap!!!
Postat 01 Octombrie 2016, 14:05 de Iness
PALEU FEST
Na, ce parere au marii ecologisti , aia cu Padisul, ongeuri si alte blablauri " verzi " nevoie mare? Va incumetati la asa ceva, sau numa gura-i devoi. ?! No, cand o sa stati in case de astea,eco 100% , mai discutam !
Postat 01 Octombrie 2016, 13:57 de Iness
dar cu banca verde..ce-i?
este si o banca verde ca cele din parc..dar e clar o asemanare...este factura!
Postat 01 Octombrie 2016, 13:32 de TC
OARE?
E frumos ca exista INCA o casatorie inter-etnica! Ceea ce demonstreaza ca in realitate nu sunt piedici de acest gen ! Acum actori de referinta? Am rezerve...Casa din " vaioaga "? Am rezerve...MARI !
Postat 01 Octombrie 2016, 13:31 de TDS
cand o sa intre...
...un soricel mititel, dragutz, in paiele voastre, si o sa inceapa sa le roada, apoi o familie intreaga de soricei dragutzei, n-o sa mai fiti asa de bucurosi ca aveti casa de paie :))))))))))))))))))))
Postat 01 Octombrie 2016, 13:03 de AgentulTermic
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON