URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 20 FEBRUARIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Doi orădeni au câştigat în instanţă dreptul de a beneficia de terenul lor după bunul plac. S-a demonstrat că atunci când mergi la Primărie pentru o autorizaţie de construcţie nu trebuie să donezi o porţiune din terenul de la drum. Metoda e cel puţin neelegantă, ca să nu spun incorectă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Noul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, deşi nu are nici "calitatea" de orădean şi nici titlurile universitare ale predecesorului, merită privită cu încredere: e un om care a adoptat un copil şi un profesionist care a transformat un spital judeţean într-un aşezământ onorabil fără să aştepte bani din cer. Mai ales, însă, şi-a început mandatul cu un diagnostic onest, fără de care nu poate fi iniţiată nicio terapie: sistemul sanitar trebuie orientat rapid spre pacient.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Săptămâna trecută, în centrul Oradiei, chiar vizavi de monstruozitatea arhitectonică denumită Catedrala Ortodoxă „Învierea Domnului”, am surprins o scenă în trafic. În timp ce câteva zeci de mașini așteptau pe trei benzi să se facă verde la semaforul de la trecerea de pietoni, un șofer a aruncat pe geam ceva, cel mai probabil un pachet de țigări gol.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?






De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În Monitorul Oficial nr. 1000 din 18 decembrie 2017 a fost publicată Decizia nr. 651/2017 a Curţii Constituţionale prin care s-a stabilit că pot face obiectul recursului în casaţie şi hotărârile pronunţate ca urmare a recunoaşterii învinuirii.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi).
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Despre bullying am auzit cu toţii. Când spui "bullying" te gândeşti de obicei la instituţia şcolii şi ce se întâmplă cu adolescenţii de pe holurile liceelor. Adevărul este că bullying-ul este prezent nu doar în şcoală, ci şi în alte medii, chiar şi în cele predominate de adulţi. Bullying-ul are loc şi la serviciu, în facultate, la sala de sport ori între vecini sau membrii familiei. Atâta vreme cât o persoană se foloseşte de superioritatea sa faţă de o altă persoană pentru a o domina, vorbim de bullying.
26 August 2017, 14:02

A luat-o pe ulei! Un bihorean face uleiuri din in, muştar, varză, dovleac, floarea soarelui şi susan, pe care l-a aclimatizat, în premieră, la Girişu de Criş

A luat-o pe ulei! Un bihorean face uleiuri din in, muştar, varză, dovleac, floarea soarelui şi susan, pe care l-a aclimatizat, în premieră, la Girişu de Criş NATURAL 100%. Teodor Tincău este singurul bihorean care face uleiuri presate la rece, într-un lanţ de producţie închis. "Bag mâna în foc pentru tot ce vând. Eu am semănat dovleacul, susanul şi inul, eu am recoltat, eu am ales sămânţa şi am presat uleiul... Dacă nu am sămânţă din producţia mea, prefer să nu fac nimic, că nu ştiu cum a fost tratată", zice bărbatul, garantându-şi uleiurile artizanale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o lume obsedată de medicamentul universal, cât mai natural, mai puţin chimicalizat, bihoreanul Teodor Tincău are propria soluţie.

"Uleiurile presate la rece sunt pline de vitamine şi minerale. Fiecare are efectul lui tămăduitor: uleiul de susan elimină crampele musculare, cel de dovleac distruge paraziţii, iar cel de muştar este elixir de frumuseţe, mai ales pentru păr", explică bărbatul. Experimentat, Teodor produce deja de 17 ani uleiuri din cele mai diferite seminţe pe care le poate cultiva la Toboliu, iar numărul cumpărătorilor e în creştere...

Servicii complete

Pensionar, în vârstă de 62 de ani, Teodor Tincău din Girişu de Criş a început producţia de uleiuri presate la rece dintr-o tradiţie a familiei. "Bunicii mei au avut presă de ulei. Tata m-a învăţat cum se fac uleiurile, iar în 2010 am început să produc şi să vin cu ele în piaţă la Oradea", povesteşte bărbatul.

Face totul de la A la Z, de la semănatul seminţelor până la obţinerea licorilor, ba oferă şi consultanţă despre modul de administrare. "Vă puneţi câteva picături pe o bucăţică de pâine, o mâncaţi şi aşteptaţi o oră să vedeţi dacă sunteţi alergică. Dacă simţiţi furnicături, iritaţii sau orice altceva, nu-l folosiţi", îi explică el unei turiste.

Teodor îşi vinde produsele în pieţele din oraş şi în Băile Felix. "După caz, dacă vreţi să trataţi unele afecţiuni, luaţi câte o linguriţă de trei ori pe zi. Dacă vreţi doar să vitaminizaţi copiii, puneţi-le o lingură pe un măr răzuit pe zi sau, cel mai bine, pentru o viaţă sănătoasă amestecaţi în salate", spune bărbatul.

Ulei... de varză

Bihoreanul produce şase feluri de uleiuri, toate mustind de substanţe nutritive. "Uleiul din susan are cel mai mare conţinut de calciu, combătând osteoporoza, cel din in este plin de acizi graşi Omega 3, 6 şi 9, care previn bolile de inimă, iar cel din dovleac e bogat în vitamine şi minerale care reglează funcţionarea rinichilor", explică el doct.

Pensionarul a aclimatizat la Giriş prima plantaţie de susan din zonă şi foloseşte seminţele uscate chiar de el. "Anul acesta producţia va fi mai mică. A dat gheaţa şi a omorât plantele", spune. În schimb, se aşteaptă la o producţie bună de dovleac, floarea soarelui şi varză. "Sunt unicul care face ulei de varză în Bihor. Se folosesc doar seminţele. Sunt foarte bogate în B-uri utile oamenilor stresaţi care vor să rămână calmi".

Să miroasă a sămânţă!

Pentru a le păstra oligoelementele, Teodor presează seminţele neprăjite aşa încât să nu se încălzească. "Dacă le-ai prăji ar da mai mult ulei, dar le strici din vitamine", lămureşte el.  Proporţiile diferă, dar în general prin această metodă se obţin cam 20 de litri de ulei din 100 de kilograme de seminţe.

Dacă în uleiurile rafinate conţinutul de apă poate ajunge până la 80%, în cele presate la rece este de zece ori mai mic, substanţele nutritive fiind mult mai concentrate. "Un ulei bun trebuie să aibă mirosul seminţei din care a fost obţinut, să nu fie prea deschis, pentru că înseamnă că a fost diluat, dar nici prea gălbui pentru că asta arată că sămânţa a fost prăjită ca să dea mai mult", explică Teodor.

O sticluţă de 250 de mililitri cu ulei de dovleac sau susan costă 18 lei. Cele din muştar, in sau susan fac 25 lei, pentru că se obţin mai greu, iar litrul de ulei din floarea soarelui este 8 lei, dublu faţă de cel rafinat din magazin...

Garanţia sănătăţii

Teodor produce doar atât ulei cât poate vinde. "Eu nu fac ca fabricile, să bag 100 de tone de sămânţă în presă ca să am cât mai mult ulei. Produc în cantităţi mici, cât pot să vând, ca să fie tot timpul plin de vitamine", zice fermierul. De altfel, acesta e şi motivul pentru care licorile sale au un termen de garanţie de cel mult 6 luni. "Am primit ofertă să livrez un TIR de uleiuri, de toate felurile, pentru un lanţ de magazine, dar am refuzat. Trebuia să cumpăr sămânţă de la alţii şi să dau un termen de garanţie de un an pe un produs complet natural, ceea ce este cam greu...".

Teodor preferă să îşi petreacă timpul liber în sat, lângă presa de ulei, pe drum spre pieţele din oraş sau din staţiuni decât să pună în vânzare un produs mai puţin sănătos. "Când am ieşit pe piaţă, în prima lună, n-am vândut nici măcar o ladă de ulei. Treptat, cine a luat de la mine a venit şi a doua oară. Acuma, şi să vreau, nu mă pot lăsa, că mă sună oamenii din timp sau mă caută în piaţă", zice pensionarul. De un lucru este, însă, hotărât: să-şi păstreze producţia în serie limitată şi de calitate. În fond, lichidele preţioase se ţin în fiole mici...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
!!!
Dacă tot e reclamă, să fie până la capăt! Da, confirm! Sunt bune! Încă nu le folosesc eu (chit că inclusiv Bihoreanul mă bagă în categoria " moși " ) dar în familie se folosesc! Poate le ia și marele Bolojan?
Postat 26 August 2017, 14:15 de TDS
count display

FOTO BIHOREANUL

  • Incendiu pe strada Republicii: Un orădean a murit intoxicat cu fum (FOTO)
  • Boicotul continuă: Şi şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean de luni a eşuat fiindcă PNL-iştii nu s-au prezentat (FOTO)
  • Ne enervează: Lucrările făcute de mântuială pe strada Feleacului (FOTO)
  • D’ale porcului: 25 de echipe din Bihor şi de dincolo de graniţă se întrec la preparat cârnaţi, caltaboşi, toroş şi jumări (FOTO/VIDEO)
  • Campionatul câinilor isteţi: Cupa Braveheart Oradinum, cel mai mare concurs de mondioring din ţară, în şanţul Cetăţii (FOTO/VIDEO)
  • Percheziţii ale poliţiştilor antifraudă: Peste 400 de haine şi încălţăminte contrafăcute, ridicate din casa unui tânăr orădean (FOTO)
  • Premieră: Adunarea Generală a AJF Bihor l-a avut invitat special pe președintele Federației Române de Fotbal (FOTO)
  • Cel mai longeviv poloist român, Fejer Ivan, în mijlocul elevilor Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” (FOTO)
  • Oazele termale: Cum au ajuns Băile Felix și Băile 1 Mai locul de tratament și relaxare preferat al românilor (FOTO)
  • Se anunţă şantier! Strada Universităţii se închide din martie, pentru construirea unui alt pod peste Peţa (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 3.8697 RON
  • 1 EUR = 4.5959 RON
  • 1 HUF = 0.015 RON