URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Jos pălăria

Campionul, premiat acasă: Fotbalistul bihorean Marius Balogh a fost omagiat în comuna natală (FOTO)
Știri Bihor
Golgheter al Campionatului Mondial de Minifotbal 2023, competiție câștigată de România, sportivul bihorean Marius Balogh a fost premiat luni în comuna sa natală. Fotbalistul a primit de la Primăria Spinuș un premiu de 5.000 de lei și promisiunea că va deveni cetățean de onoare al comunei.
27 Noiembrie 2023, 20:01
Primul în lume: Povestea orădeanului Marius Balogh, golgheterul campionatului mondial de minifotbal (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Orădeanul Marius Balogh a devenit primul golgheter al unui campionat mondial de minifotbal, cu 6 goluri marcate la recenta ediție din Dubai. Campionul a început să joace fotbal abia la 15 ani și și-a câștigat existența greu, ca șofer, ospătar și muncitor într-un depozit de materiale de construcții, iar la un moment dat a fost la un pas să renunțe la sport, căci s-a prăbușit de oboseală, fiind salvat de pompieri.
19 Noiembrie 2023, 13:05
'I`m a survivor'! O elevă de 17 ani din Oradea merge mai departe la Vocea României (VIDEO)
Știri Bihor
Orădeanca Andreea Oprea a strălucit, vineri seară, pe scena emisiunii-concurs Vocea României și a pășit în următoarea etapă a competiției, după ce s-a duelat cu o altă tânără, Ana Stănciulescu, interpretând piesa "Survivor".
18 Noiembrie 2023, 16:21
Lumănâri şi emoţii: În curtea Palatului Baroc din Oradea s-au aprins lumini pentru copiii nevoiași. Cum îi ajută asociațiile Caritas (FOTO)
Știri Bihor
Zeci de lumânări au fost aprinse, joi seară, în faţa Catedralei Romano-Catolice din curtea Palatului Baroc, în semn de solidaritate cu copiii nevoiaşi care beneficiază de programele afterschool ale organizațiilor Caritas.
16 Noiembrie 2023, 22:47
Un tânăr din Ștei, desemnat „Studentul anului” la Universitatea de Vest din Timișoara (VIDEO)
Educatie
Emanuel Rusu, un tânăr absolvent al Colegiului Avram Iancu din Ștei și acum student în anul II la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Vest din Timișoara, a fost desemnat „Studentul anului” al acestei instituții academice, la cea de-a IX-a ediție a Galei Premiilor UVT.
12 Noiembrie 2023, 14:01
Agente pentru Grivei: Cine sunt orădencele care salvează de la moarte câinii ce ajung în singurul adăpost public din Bihor (FOTO)
Oradea noastră
Singurul adăpost public pentru câinii fără stăpân din Bihor, Grivei, este pentru multe patrupede ultima casă. Pentru că legea permite eutanasierea animalelor din adăpost după doar 14 zile, mulţi căţei abandonaţi de stăpâni pier fără a avea ocazia de a-şi găsi o familie iubitoare. Deşi este obligată să promoveze adopţia câinilor abandonaţi, Administraţia Domeniului Public Oradea se achită formal de această sarcină.
Nimfele din Oradea: Mega-pictură de 700 mp pe o clădire din oraș, inspirată de cele patru anotimpuri și de stilul Art Nouveau (FOTO)
Jos pălăria
Cei care vor trece pe strada Tudor Vladimirescu din Oradea se vor întâlni în curând cu patru nimfe, reprezentând primăvara, vara, toamna și iarna. Pictura murală, prezentată drept o odă dedicată stilului Art Nouveau, va fi cea mai mare realizată în Oradea, acoperind peste 700 mp. 
Dansatorii orădeni, medaliați la Transylvania Grand Prix. O pereche este pe locul 1 mondial (FOTO)
Știri Bihor
Mai multe perechi ale Clubului Exclusive Dance Oradea au participat la una dintre cele mai prestigioase competiții de dans sportiv din România, Transylvania Grand Prix din Sibiu, și au și revenit acasă cu medalii. Cel mai bun rezultat l-a obținut perechea Paul Pacar - Jessyka Hill: aur la competiția mondială Rising Star Latino.
09 Noiembrie 2023, 07:30
„Povestea unui destin de excepție”: Anul Iuliu Maniu este marcat în Oradea cu o expoziție, tururi ghidate și vizionare de film
Timp liber
Expoziția fotodocumentară „Iuliu Maniu - povestea unui destin de excepție” va fi lansată marți, 14 noiembrie, de la ora 13, la Muzeul Orașului Oradea, în cadrul manifestărilor prilejuite de „Anul Iuliu Maniu”, care includ și tururi ghidate și vizionarea unui film documentar.
08 Noiembrie 2023, 19:32
Un colegiu din Oradea a creat în jurul său o Alee a Celebrităților. Cine sunt românii care merită descoperiți (FOTO)
Știri Bihor
Locuitorii cartierului orădean Nufărul și toți cei care ajung în preajma Colegiului Național Onisifor Ghibu au ocazia să descopere zeci de români valoroși pentru istoria și prezentul țării. La inițiativa conducerii școlii, pe gardurile școlii au fost montate panouri dedicate unor personalități, despre care curioșii pot afla detalii scanând codurile QR anume realizate.
„Suntem dintre cei care nu renunță”. Întâlnire emoționantă cu binefăcătorii Casei de Copii Margherita din Telechiu (FOTO)
Știri Bihor
Unii sunt tâmplari, funcționari, profesori, alții preoți ori pensionari și au venit din Italia la Telechiu, în Bihor, unde două asociații italiene de filantropie și una din Oradea, ambele activând în cadrul Bisericii Catolice, cresc copii orfani pentru a-i face oameni cu caracter. Începută cu o rugăciune, sărbătoarea s-a lăsat cu o horă în care participanții s-au prins bucuroși, de la mic la mare, căci credința nu înseamnă doar smerenie, ci și bucurie și voioșie.
04 Noiembrie 2023, 16:10
Artă stradală în Oradea: Mai mulți artiști pictează, timp de o lună, peretele parcării de lângă parcul Brătianu (FOTO)
Știri Bihor
De-a lungul lunii noiembrie, orădenii sunt invitați să vadă mai mulți artiști stradali la muncă. Cu finanțare din programul de bugetare participativă, ei vor pune culoare pe peretele parcării de lângă parcul I. C. Brătianu, pe care îl vor umple cu desene inedite. Odată cu inaugurarea „tabloului” urban, se vor ține și ateliere de artă stradală pentru curioși.
03 Noiembrie 2023, 17:20
Lansare de carte în Oradea: „Făuritori ai Marii Uniri. Dr. Ioan Ciordaș și dr. Nicolae Bolcaș”
Jos pălăria
Cartea „Făuritori ai Marii Uniri. Dr. Ioan Ciordaș și dr. Nicolae Bolcaș” semnată de Marina German va fi lansată luni, 6 noiembrie, la Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sf. Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan”. Cei doi avocați au dus o luptă politică „grea și aspră” pentru apărarea drepturilor românilor și au fost prezenți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918, fiind printre făuritorii României Mari.
02 Noiembrie 2023, 18:41
Școala altfel și... mai bună: Elevii Liceului Ortodox din Oradea au strâns bani pentru Fundația Mihai Neșu (FOTO)
Știri Bihor
Elevii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea și-au demonstrat sprijinul față de proiectul impresionant al fostului fotbalist Mihai Neșu, care acum construiește, exclusiv din donații, un centru medical pentru adulți și copii cu dizabilități. Elevii școlii au strâns bani pentru Fundația Mihai Neșu, în total 15.000 de lei, sumă pe care au predat-o cu ocazia unei vizite făcute pe șantierul din Cihei.
01 Noiembrie 2023, 12:00
Arhitecți din Oradea, laureați la Bienala de Arhitectură Transilvania 2023. Ambulanța pentru Monumente Bihor a luat două premii (FOTO)
Știri Bihor
Ambulanța pentru Monumente Bihor, ONG-ul care salvează de la dispariție biserici de lemn din județ, a primit două premii la Bienala de Arhitectură Transilvania 2023. Arhitecta Gréta Zsak a stârnit aplauzele audienței, după ce a urcat pe scenă, pentru a primi distincțiile, alături de bebelușul ei de 10 luni, cu care e prezentă zilnic și pe șantier. De asemenea, a mai fost premiat și proiectul unei clădiri noi de pe strada Roman Ciorogariu.
S-au plimbat şi au făcut curat prin munţi din Bihor. Membrii West Alpine Off Road au adunat saci de gunoaie (FOTO)
Știri Bihor
Circa 80 de iubitori de natură, de maşini şi de trasee off-road, membri în Asociaţia West Alpine Off Road, au adunat zeci de saci de gunoaie lăsate de alţii prin Munţii Apuseni.
Un băiat de 12 ani din Bihor a devenit vicecampion naţional la lupte greco-romane. Face naveta 30 de km pentru antrenamente
Știri Sportive
În vârstă de 12 ani şi înalt de 1,90 de metri, bihoreanul Eugen Popa a devenit duminică vicecampion naţional la lupte greco-romane, în urma mai multor meciuri din cadrul Campionatului Naţional de la Călăraşi.
Proiecție de film în Palatul Episcopal Greco-Catolic Oradea, Festival Francisc Hubic și simpozion internațional Școala Ardeleană
Timp liber
O serie de evenimente vor comemora 75 de ani de la scoaterea în afara legii a Bisericii Române Unite în timpul regimului comunist, în organizarea Episcopiei Greco-Catolice Oradea. Astfel, în acest weekend va avea loc un simpozion internațional cu prelegeri și lansări de carte, cu 45 de invitați din țară și din Franța, Italia, Slovacia, Ucraina. În 21 octombrie va avea loc Festivalul Coral Francisc Hubic la Catedrala „Sf. Nicolae” și, la sfârșitul lunii, o proiecție de film, în cadrul evenimentului „Noaptea arestărilor”, la Palatul Episcopal Greco-Catolic.
12 Octombrie 2023, 12:40
Excelenții Oradiei: Cei mai buni elevi din oraș au fost premiați de Primărie (FOTO)
Educatie
Cei mai buni elevi orădeni din ultimul an școlar au fost premiați la Primărie, de Ziua Oradiei. Elevii cu media 10 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat și cei care au obţinut premii la olimpiadele și concursurile naționale și internaționale au primit premii în bani de la municipalitate. De asemenea, au fost răsplătiți profesorii care i-au îndrumat.
Reuşită în Republica Dominicană: Ovi D. Pop a primit titlul de 'Best author' pentru a noua oară
Jos pălăria
În domeniul fotografiei, premiul de "Best author" la o competiţie internaţională reprezintă una dintre cele mai importante realizări. Fotograful orădean Ovi D. Pop a reuşit să obţină pentru a noua oară această distincţie, marţi, în urma rezultatelor de la un concurs ţinut în Republica Dominicană.
10 Octombrie 2023, 19:36
Peste 500 de credincioși la sfințirea Bisericii ortodoxe române din Paleu (FOTO/VIDEO)
Jos pălăria
Sâmbătă a avut loc sfințirea Bisericii ortodoxe din Paleu, oficiată de episcopul Sofronie Drincec, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a aproape 500 de credincioși.
100 de voluntari de la Celestica ridică o casă pentru doi tineri, crescuți de Fundația Căminul Felix (FOTO)
Știri Bihor
Peste 100 de voluntari, angajați ai companiei Celestica, muncesc săptămâna aceasta să ridice o casă pentru doi tineri, crescuți într-un cămin pentru orfani și copii părăsiți de părinți, care au întemeiat o familie după împlinirea vârstei majoratului. Fundația Căminul Felix, care în ultimii 30 de ani a îngrijit 600 de copii, pune la dispoziție terenul, firma Celestica, pe lângă angajați, și materialele de construcție, iar Asociația „Casă, Dragă Casă” din Beiuș - experiența. Cu toții contribuie ca voluntari pentru a ajuta tânăra pereche.
26 Septembrie 2023, 17:00
Cei 5 elevi din Bihor cu media 10 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat au fost premiați cu bani (FOTO)
Educatie
Cu întârziere de câteva luni, Ministerul Educației i-a premiat pe elevii care au luat note maxime la examenele naționale din acest an. În Bihor, au fost cinci laureați: un absolvent cu 10 la Bacalaureat și patru cu aceeași medie la Evaluarea Națională.
O școală din Oradea ține lecții gratuite de matematică și de informatică pentru elevi de la orice unitate de învățământ
Educatie
Elevii bihoreni care vor să se pregătească suplimentar la anumite materii, cu gândul la olimpiade, nu trebuie să meargă la meditații plătite. Centrul de Excelență Bihor, o instituție publică înființată special pentru pregătirea olimpicilor, face înscrieri pentru grupele din acest an școlar, organizate în Oradea, dar și în județ. În plus, elevii care vor să se pregătească la matematică sau informatică pot opta și pentru Colegiul Național Onisifor Ghibu, unde profesorii țin gratuit lecții inclusiv pentru școlari din afara unității de învățământ.
19 Septembrie 2023, 15:35
We serve! Cel mai nou Club Lions din România s-a înfiinţat în Aleşd: 'Am fost impresionată că toţi au răspuns pozitiv' (FOTO)
Știri Bihor
Cea mai nouă organizaţie a Lions Club din România, asociaţie internaţională de voluntariat cu peste 1.300.000 de membri, s-a înfiinţat în Aleşd. Oameni de afaceri, avocaţi, foşti magistraţi şi reprezentanţi ai unor instituţii publice se numără între membrii clubului a cărui deviză este "We serve!". "Am fost impresionată că toţi cei pe care i-am contactat au răspuns pozitiv. Cu toţii am făcut acte caritabile, însă am vrut să ne implicăm mai mult, să fim mai activi în viața comunității", a explicat proaspăta preşedintă a Lions Club Aleşd, avocata Cornelia Ilaş.
18 Septembrie 2023, 18:21
Jos pălăria! Orădenii de pe strada Iuliu Maniu își pun numere colorate la case (FOTO)
Jos pălăria
Locatarii de pe strada Iuliu Maniu ar putea să declanșeze o modă nouă în oraș. În locul banalelor plăcuțe albastre cu numerele caselor, au optat pentru modele colorate și decorate. Vezi cum arată!
„Ciupercar” cu obiectiv: Fotograful Claudiu Szabó te învață gratis ce soiuri de ciuperci se pot consuma (FOTO)
Știri Bihor
Pentru Claudiu Szabó, totul gravitează în jurul fotografiei. În urmă cu 30 de ani, ambiția de a deveni un IT-ist i-a fost deturnată, după ce a descoperit mirajul fotografiei, iar de atunci caută mereu să imortalizeze natura pe care o vizitează cât de des poate. Chiar dacă nu-i plac mâncărurile cu ciuperci, Claudiu adoră să fotografieze „bureții” din păduri, iar pasiunea l-a determinat și să-i cerceteze cu atenție. Iar azi îi învață pe orădeni cum să deosebească ciupercile otrăvitoare de cele comestibile.
Aparate de joacă pentru copiii cu dizabilități, într-un parc din Oradea (FOTO)
Jos pălăria
Oradea intră în era normalității. În parcul Olosig, copiii și tinerii cu dizabilități locomotorii au de-acum la dispoziție două aparate de joacă adaptate nevoilor lor. Investiția a fost făcută din donații strânse de mai mulți voluntari.
Pregătiți de școală: 30 de elevi din Vârciorog au primit ghiozdane și rechizite
Educatie
Așa cum face în fiecare toamnă, asociația Pro Bambini din Oradea a pregătit de școală elevii din mediul rural. La acest început de an școlar, 30 de elevi de clase primare din Vârciorog au primit ghiozdane pline cu rechizitele necesare pentru învățare.
13 Septembrie 2023, 19:29
Cine este polițistul care a salvat-o pe femeia al cărei apartament a luat foc în Oradea
Știri Bihor
Poliția Bihor a făcut publică identitatea agentului care a scos-o din flăcări pe orădeanca al cărei apartament a luat foc, miercuri după amiază, pe strada Grigore Ureche din Oradea.
13 Septembrie 2023, 19:19
   2  4 5 6  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON