URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Noiembrie 2012, 17:24

"Intercontinentalul": Un orădean a traversat înot strâmtoarea Gibraltar, parcurgând printre valuri cei 18,5 kilometri care despart Europa de Africa

"Intercontinentalul": Un orădean a traversat înot strâmtoarea Gibraltar, parcurgând printre valuri cei 18,5 kilometri care despart Europa de Africa PREMIERĂ. Chiar dacă nu este cea mai lungă distanţă pe care a parcurs-o înot, orădeanul Nicolae Leţ a bifat, la jumătatea lunii trecute, împreună cu un clujean, recordul de a fi devenit primii români care au traversat strâmtoarea Gibraltar prin forţa propriului corp
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru unii, limitele nu sunt de netrecut şi nici de temut, ci mai degrabă o provocare pe care aleg s-o biruie.

După o cursă de 4 ore şi 44 de minute, înfruntând apa rece, valurile înalte şi epuizarea fizică, orădeanul Nicolae Leţ a devenit primul român care a traversat înot strâmtoarea Gibraltar, pornind din Europa şi ajungând în Africa, alături de un coechipier de la clubul clujean de nataţie la care activează.

Ţinte înalte

Chiar dacă înotul open water (în ape libere) e încă o raritate în România, orădeanul Nicolae Leţ îl practică de ani buni. Obişnuit cu sportul de mic, ca fotbalist şi karateka, Nic a găsit în adolescenţă modul perfect de a se destinde şi a rămâne în formă: înotul. A început să facă nataţie la Clubul Sportiv Crişul Oradea, unde a jucat pentru echipa de polo juniori, numai că, având ca prioritate liceul, pe care l-a terminat la Partenie Cosma, a trebuit să abandoneze sportul de performanţă. "Pe vremea aceea nici dotarea clubului nu era ca în prezent, aşa că nu prea vedeam motive să merg înainte", povesteşte orădeanul, ajuns acum la 28 de ani. Tânărul şi-a continuat pregătirea la Academia de Studii Economice din Bucureşti, unde a descoperit plăcerea înotului în ape libere după ce profesoara de sport i-a dus la un maraton de 24 de ore pe echipe organizat la Braşov. "Acolo a început cursa de anduranţă care continuă şi azi", spune Nic.

Maratonistul din apă

Conştient că are o rezistenţă bună la efort, tânărul a continuat să se pregătească pentru curse pe distanţe tot mai mari. "Am început pregătirea în România, pe 1,5-3 kilometri, după care am trecut la traversarea Balatonului, pe 5,2 kilometri. A urmat înconjurul insulei Sv. Nikola din Croaţia, de 5 kilometri, şi apoi distanţe de 6-7 kilometri, în strâmtoarea Bosfor ori pe Lacul Tarniţa din Cluj", spune sportivul.

Din 2009, Nic s-a alăturat clubului clujean Orca, axat pe acest tip de înot în ape libere, şi împreună cu colegii de aici a început să facă maratoane în Mediterana care au culminat în 2011 cu parcurgerea a nu mai puţin de 26,5 kilometri pe lacul elveţian Zurich. A şi obţinut atunci locul al doilea, cu un timp de 8 ore şi 39 de minute. Dar, chiar dacă acum distanţele mai mici i se par chiar uşoare, orădeanul spune că există un nivel diferit de periculozitate în fiecare cursă. Poate şi de aceea, familia de acasă nu află totdeauna la ce se înhamă, mai ales că de o vreme studiază şi lucrează la Londra, trimis de compania la care este angajat.

Între continente

23 Calin Chiprianov.jpgCea mai recentă ispravă e stabilirea unui record pentru România. Împreună cu colegul său de la Orca, clujeanul Călin Chiprianov (foto), de 46 de ani, Nicolae şi-a pus în cap să străbată strâmtoarea Gibraltar, dintre Europa şi Africa. Cursa a început în cel mai sudic punct al Europei, localitatea spaniolă Tarifa, şi s-a întins pe 18,5 kilometri până în Maroc, la Ahmiar.

Cei doi sportivi români au fost ghidaţi de două ambarcaţiuni, dintre care una le dădea traiectoria mergând în faţa lor şi comunicând cu piloţii vaselor de mare tonaj ce traversau strâmtoarea pentru a asigura o distanţă de siguranţă, iar cealaltă, având la bord un arbitru şi un medic, a mers în paralel cu înotătorii.

Cursa s-a terminat după 4 ore şi 44 de minute, iar la sfârşitul ei cei doi au devenit primii români care au înotat între cele două continente. "E dificil nu doar fizic, ci şi psihic, căci trebuie să-ţi ţii mintea ocupată cu gânduri şi idei care să combată monotonia", povesteşte Nicolae, mărturisind că deşi nu i-a fost uşor nu s-a gândit nicio clipă să renunţe. Şi a dovedit, încă o dată, că pentru el abandonul nu este o opţiune.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
treaba buna
nu e la indemana oricui un asemenea efort.
Postat 18 Noiembrie 2012, 21:34 de zoom
Excelent !
Frumoasa performanta.
Postat 18 Noiembrie 2012, 21:08 de Valhalla-Asgard
iron maiden
lonliness on the long distance runner
Postat 17 Noiembrie 2012, 21:52 de rambo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON