URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Octombrie 2016, 16:01

Unanimi pentru Apuseni: Împărtăşind pasiunea pentru pedalat şi munte, o gaşcă de prieteni orădeni au înfiinţat o asociaţie menită să-i înveţe pe tineri să se bucure de natură

Unanimi pentru Apuseni: Împărtăşind pasiunea pentru pedalat şi munte, o gaşcă de prieteni orădeni au înfiinţat o asociaţie menită să-i înveţe pe tineri să se bucure de natură FANI DE APUSENI. Iubitori de munte, membrii Asociaţiei Unanimis îşi doresc să promoveze turismul în Parcul Natural Apuseni, dar nu de orice fel, ci unul care să nu afecteze cadrele naturale. "Multă lume vorbeşte de turism, dar prea puţini de turism responsabil", explică liderul asociaţiei, Ovidiu Secară
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din dorinţa de a-şi petrece sfârşitul de săptămână activ, câţiva prieteni orădeni au început să străbată Bihorul pe biciclete. Când plimbările lungi au început să-i cam plictisească, au făcut un pas mai departe: şi-au stabilit trasee turistice, astfel încât în periplul lor să cunoască mai bine frumuseţea satelor bihorene ori unicitatea peşterilor şi cascadelor ascunse în munţi.

De jumătate de an, bicicliştii şi-au împins "joaca" la un alt nivel: au înfiinţat o asociaţie prin care vor să convingă şi alţi pasionaţi de ciclism să-i însoţească. În principal, vor să-i ademenească pe adolescenţi, care au nevoie să înveţe nu doar să respecte natura, ci şi să se bucure de ea.

Drumeţii pe două roţi

Ovidiu Secară, avocat BihorAnul trecut, un grup de 12 prieteni, toţi trecuţi de 40 de ani, au decis ca în weekenduri să îşi dezmorţească oasele înţepenite de statul la birou pedalând. Cu profesii diverse - avocaţi, ingineri, doctori, economişti -, toţi au simţit nevoia de relaxare în aer liber. "La început am pedalat prin Oradea, apoi prin jurul oraşului, după aceea ne-am făcut curaj şi am mers până în Debreţin şi tot aşa mai departe", explică Ovidiu Secară (foto), avocat de profesie şi unul dintre membrii găştii. Cea mai lungă tură pe care au făcut-o a fost de peste 80 kilometri, din Oradea până în Bratca.

După mai multe drumeţii pe două roţi, bicicliştii şi-au dat seama că, oricât de iubitori de natură sunt, riscă să se plictisească. Au decis, aşadar, să îşi creeze trasee pe lângă obiective pe care le-ar putea vizita şi au ajuns, astfel, să descopere mai multe cascade sau peşteri din Bihor, necunoscute lor până atunci, ba chiar au pedalat până pe Muntele Găina, din judeţul Alba. "Aşa ne-a venit ideea să promovăm turismul şi mountain-bike-ul la pachet şi într-un mod organizat", spune Ovi. În primăvară, au înfiinţat Asociaţia Unanimis, în cadrul căreia avocatul este preşedinte.

Model pentru tineri

Iubitori de natură, bicicliştii au decis că asociaţia trebuie să fie şi o promotoare de mesaje ecologiste în rândul tinerilor, mai cu seamă că au văzut cu ochii lor, în drumeţiile făcute, cum gunoaiele acaparează aproape orice râu ori platou montan. "Noi, când eram tineri şi ieşeam la iarbă verde, nu ne imaginam să lăsăm ceva în urma noastră. Tinerii de azi trebuie şi ei responsabilizaţi", explică avocatul. Exemplele le-au dat tot "seniorii", care au organizat acţiuni de plantări în jurul Oradiei şi ecologizări pe malurile Crişului Repede la Şuncuiuş.

Totodată, luna trecută, asociaţia Unanimis s-a implicat în organizarea unei vizite pe biciclete la patru biserici de lemn din jurul comunei Tileagd, alături de Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor şi alţi parteneri. La excursia pe două roţi au participat peste o sută de biciclişti bihoreni, număr care i-a impresionat pe organizatori. "A fost un eveniment foarte reuşit, am cunoscut oameni minunaţi", spune Ovi. "Unanimiştii" l-au descoperit, astfel, pe profesorul Iosif Gomboş din Vârciorog, care cunoaşte istoria satului ca nimeni altul şi căruia s-au şi oferit să-i sponsorizeze publicarea monografiei comunei. Asta pentru că, pe lângă pasiunea pentru natură şi "biciclit", trupa de la Unanimis crede şi în importanţa promovării valorilor satelor bihorene.

Planuri mari

Dornic de acţiune, grupul de biciclişti şi-a făcut deja agenda pentru anul viitor. Dat fiind că iarna se apropie, pentru acest an şi-au mai propus o singură ieşire la pedalat, cândva în octombrie, tot la o tură pe la biserici de lemn, însă pentru 2017 au planuri destule. "Vrem să promovăm turismul responsabil în Parcul Natural Apuseni, inclusiv prin crearea de trasee de mountain-bike şi trekking", spune Ovidiu. În principal, traseele vor duce la peşterile din Apuseni, mai ales la cele mai puţin cunoscute, dar care merită văzute de orice iubitor al naturii.

De asemenea, Unanimis vrea să ecologizeze traseele deja existente în munţi, să îi ajute pe artiştii populari să îşi autentifice lucrările ca produse tradiţionale şi să organizeze un "rock camp", adică o tabără de muzică rock, tot în munţi, pentru adolescenţii pasionaţi de această muzică. "Majoritatea acţiunilor noastre îi vizează pe elevi, aşa cum sunt şi copiii noştri. Trebuie să-i ghidăm pe aceşti tineri", explică preşedintele asociaţiei. Finanţarea pentru toate acestea o vor asigura din banii strânşi în acest an prin redirecţionarea a 20% din impozitul pe profit al mai multor companii, clienţi ai firmei de consultanţă contabilă şi juridică EcoJur, patronată de soţii Secară.

Aşadar, fără să ceară sprijinul autorităţilor sau donaţii de la cetăţeni, asociaţia Unanimis vrea să producă o schimbare în mentalitatea bihorenilor, îndeosebi în a celor mai tineri. Adică să-i înveţe că o zi reuşită n-are nevoie de mall-uri, chefuri sau excursii de lux, ci poate fi trăită, chiar mai frumos, urcând pur şi simplu cu o biţă în vârf de munte...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON