URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Ianuarie 2018, 09:23

Filantropie în doi: Un cuplu de orădeni şi-au făcut o datorie din a-i ajuta pe nevoiaşi (VIDEO)

Filantropie în doi: Un cuplu de orădeni şi-au făcut o datorie din a-i ajuta pe nevoiaşi (VIDEO) OCUPAŢI SĂ AJUTE. Cristi şi Rebeca nu au nici măcar o fotografie care să-i înfăţişeze pe amândoi cu una din familiile pe care le-au ajutat. Ocupaţi să umple sacoşe pentru sărmani, nu pierd vremea făcându-şi selfie-uri împreună...
Filantropie în doi: Un cuplu de orădeni şi-au făcut o datorie din a-i ajuta pe nevoiaşi (VIDEO) OCUPAŢI SĂ AJUTE. Cristi şi Rebeca nu au nici măcar o fotografie care să-i înfăţişeze pe amândoi cu una din familiile pe care le-au ajutat. Ocupaţi să umple sacoşe pentru sărmani, nu pierd vremea făcându-şi selfie-uri împreună...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înainte de Anul Nou, un tânăr orădean, Cristian Cracea, a impresionat o ţară întreagă, după ce un videoclip ce-l înfăţişa plătind cumpărăturile pentru o bătrână care stă pe străzi a ajuns pe Facebook. Pentru Cristi, gestul n-a fost deloc neobişnuit, aşa că faima dobândită îl intrigă.

De trei ani, alături de soţia sa, Rebeca, face fapte bune pentru mulţi sărmani. Pe unii i-au îmbrăcat, pe alţii i-au hrănit sau le-au plătit chiria, fără să aştepte nimic în schimb. "Nu pot să văd pe stradă un om care are nevoie de ajutor şi să nu-mi pese", zice Cristi.

Familie fericită

Rebeca şi Cristi Cracea, ea în vârstă de 29 de ani, el de 27, împart o poveste de dragoste care ar putea fi scenariu de film. S-au cunoscut în urmă cu câţiva ani, pe când Rebeca era căsătorită cu un bărbat care o bătea, avea doi copii mici şi nu ştia încotro s-o apuce. "Lui Cristi i-a fost milă de noi şi a decis să ne ajute. Ne-a găsit o locuinţă în care să ne mutăm şi ne-a ajutat să supravieţuim", povesteşte tânăra. După ce s-au cunoscut mai bine, s-au îndrăgostit şi au hotărât să se căsătorească, iar azi au un al treilea copil şi se consideră o familie fericită.

Pentru a-şi creşte copiii, Rebeca lucrează ca vânzătoare ambulantă pentru o firmă de produse cosmetice, iar Cristi este angajat, tot ca agent de vânzări, la o reprezentanţă auto din Oradea. Deşi nu sunt deloc nişte persoane "cu situaţie", ba chiar locuiesc cu chirie, cei doi nu se plâng de nimic. "Copiii sunt şi foarte cuminţi, nu ne cer niciodată nimic", spune Cristi.

Mai mult, din banii pe care îi câştigă, soţii Cracea fac lunar donaţii, ajutând semeni mai sărmani decât ei. Din pură compasiune, fără să aştepte nimic în schimb, ba de multe ori fără ca persoanele pe care le ajută să ştie cine le-a făcut un bine.

Ajutaţi să ajute

Cei doi soţi şi-au început activitatea filantropică în urmă cu trei ani, când în faţa blocului în care locuiau Cristi a remarcat o familie ce-şi făcea veacul lângă tomberoanele cu gunoi. "Le-am cumpărat noi una-alta şi apoi ne-am provocat prietenii de pe Facebook să ne ajute să-i ajutăm. S-au strâns bani pentru mâncare, haine, încălţăminte...", povesteşte Rebeca.

A fost momentul în care cei doi tineri şi-au dat seama că pot fi de şi mai mult ajutor, pentru mai mulţi. Au creat o pagină de Facebook - "Dăruieşte din inimă" - invitându-şi concitadinii la fapte bune de-a lungul întregului an, nu doar de Crăciun ori de Paşte.

"Pentru ca oamenii să înţeleagă cine şi de ce are nevoie de ajutor, am făcut fotografii şi filmări cu persoane pe care le-am găsit pe stradă, cu familii sărace de care am aflat. Asta după ce ne-am documentat şi noi, asigurându-ne că într-adevăr sunt nevoiaşi", explică Cristi. Cei dispuşi să ajute fie îi caută pe Rebeca şi Cristi, fie merg direct la sărmanii indicaţi de ei. Cert e că fiecare donaţie e menţionată pe pagină, aşa încât oamenii să ştie că banii lor au ajuns unde trebuiau.

Darnici şi modeşti

În ultimii trei ani, Cristi şi Rebeca au ajutat sute de oameni de toate vârstele, confesiunile şi etniile. Fie că au gătit pentru aceştia, le-au cumpărat haine şi încălţăminte, alimente şi medicamente, fie că le-au găsit chirie şi le-au plătit facturile, cei doi soţi au reuşit să determine o schimbare în bine.

Nu de puţine ori au transportat ajutoarele cu taxiuri, căci Rebeca şi Cristi nu au o maşină a lor, şi cărându-şi copiii după ei, pentru că nu au avut cu cine să-i lase. "E bine şi pentru copiii noştri să vadă că există oameni care trăiesc în sărăcie şi care se bucură de puţin", zice Rebeca.

Până luna trecută, cei doi soţi erau aproape cu desăvârşire anonimi pentru orădeni. De multe ori, nici măcar cei pe care i-au ajutat nu le-au ştiut numele, iar pe Facebook se prezentau doar cu prenumele. Modeşti, nu au pozat niciodată în eroi sau salvatori, ci au spus doar că vor să facă bine.

"Virali"

Înainte de Anul Nou, soţii Cracea au ajuns cunoscuţi pe Facebook şi în presă, după ce au postat un filmuleţ ce-l înfăţişa pe Cristi într-un magazin din Oradea, oferindu-se să plătească cumpărăturile pentru o femeie a străzii care se plimba printre rafturi, cu doar 10 lei. Surprinsă de gestul tânărului, femeia nu a cerut decât un iaurt şi un pachet de biscuiţi, scuzându-se pentru deranj. Cu aproape un milion de vizualizări, videoclipul a declanşat un val de felicitări atât pentru Cristi, cât şi pentru Rebeca, autoarea imaginilor.

Laudele i-au luat prin surprindere, ba chiar i-au făcut să se simtă stânjeniţi. "A scris presa că am devenit vedete. Nu sunt de acord şi nici nu am vrut asta. Noi am postat filmuleţul ca să demonstrăm că fapte bune se pot face oricând, trebuie doar să te intereseze ce-i cu omul de lângă tine", spune Cristi. O grijă pe care el şi soţia lui o au mereu, fără să ceară nimic la schimb...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
o cioara
mda ciorile primesc ajutor de la stat si de la ue asa ca mai moale , mai taiati din ele da-le dreacuuu
Postat 22 Ianuarie 2018, 10:42 de User anonimizat
Tds
Dute ma , da deșteapta esti tu la BÂRLAD
Postat 20 Ianuarie 2018, 17:56 de Sandu1201
!!!
@Sandu1201: La atât te-a dus mintea? Nu! Dintr-un ou provenim toți! OU în sens generic! Că na! Mamiferele " e " una, " păsărili " alta, etc...
Postat 20 Ianuarie 2018, 16:36 de TDS
Tds
Adică boul
Postat 20 Ianuarie 2018, 15:58 de Sandu1201
?
@Sandu1201: Si tu...oul?
Postat 20 Ianuarie 2018, 15:36 de TDS
Tds
Tu esti deșteapta satului
Postat 20 Ianuarie 2018, 15:28 de Sandu1201
NIMIC NECITIT
@Toți: Bine ca e Neofan de acord! PS: Dar vad că voi aveti sarcină sa citiți...TOT..TOT....TOT!
Postat 20 Ianuarie 2018, 15:26 de TDS
Da lasati-l pe tds
Atât ii poate chestia aia care o poartă pe umeri si la unii i se spune cap , la el i se spune prostie. Treabă lui e la partid sa bata din palme. Si sa ne spuna gusturile.
Postat 20 Ianuarie 2018, 15:03 de Sandu1201
Prostii sunt la putere
TDS-ule, intrebarea ta de la finalul primului comentariu este justificata: daca esti prost de ce trebuie sa scrii comentarii la toate articolele, pentru a-ti etala prostia in adevarata sa splendoare ? Ti-ar fi destul o oglinda, daca ai sti sa o folosesti si pt altceva decat pt a vedea in care barba sa scuipi. Chiar si niste oameni simpli (indiferent de religie) care fac fapte bune trebuie ocarati ? De Bolojan inteleg ca te iei, ca ti-a tras-o personal, dar cu niste oameni nevinovati care incearca sa faca fapte bune ce ai ? Cred ca te incadrezi in categoria neoprost.
Postat 20 Ianuarie 2018, 14:43 de oradea_mea_si_a_ta
Fara sens !
Ce legatura are religia si politica?
Postat 20 Ianuarie 2018, 12:51 de Imidauseama
Iarăși subscriu,TDS!
Dacă faci un bine oricât de mic sau mare,unui om sau mai multora,de ce trebuie sa informezi publicul? Asa a facut Mesia,credincioșilor farisei??? Iar voi,jurnaliștilor,formatori de opinie,de ce nu aveti un pic de discernământ? Sunt atât de mulți care isi ajuta semenii si...nu se dau in stambă.Raman tainici... Nu cred ca e necesar sa se stie cine cu ce a ajutat pe cineva.Nu a coborât nimeni,astăzi,din copac.
Postat 20 Ianuarie 2018, 10:42 de Nofan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON