URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Creator de viitor: La doar 12 ani, orădeanul Andrei Covaci a impresionat IT-işti din întreaga lume cu un dispozitiv ce detectează poluarea

Creator de viitor: La doar 12 ani, orădeanul Andrei Covaci a impresionat IT-işti din întreaga lume cu un dispozitiv ce detectează poluarea MODEST, DEŞTEPT, SILITOR. Deşi se comportă ca şi cum performanţa lui ar fi ceva obişnuit, Andrei Covaci (foto) merită lăudat şi numai pentru că, învăţând robotică în timpul liber, atinge excelenţa şi la şcoală. Recent, s-a întors de la olimpiada naţională de fizică cu o medalie de bronz
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei mai mulţi dintre adolescenţi îşi folosesc tabletele ori laptopurile pentru jocuri. Andrei Covaci, elev în clasa a VI-a la Colegiul Emanuil Gojdu, este într-o altă "ligă": el concepe aparate inteligente!

Pasionat de informatică, fizică şi robotică, membru al comunităţii CoderDojo Oradea, care reuneşte copiii IT-işti din oraş, Andrei s-a remarcat în lumea întreagă după ce a câştigat locul doi la un concurs internaţional cu un dispozitiv care detectează dacă aerul dintr-o încăpere este prea poluat cu dioxid de carbon. Modest din cale-afară, Andrei îşi descrie aparatul ca fiind unul pe care oricine ar putea să-l facă. Puştiul dovedeşte imaginaţie, perspicacitate şi o dorinţă uriaşă de a descifra secretele roboticii.

Cuib de IT-işti

În urmă cu trei ani, pe când Andrei avea doar 9 ani, în Oradea s-a înfiinţat CoderDojo, un grup în care mentori voluntari predau gratuit informatică copiilor pasionaţi. Grupuri similare există în lumea întreagă, cu scopul de a-i învăţa pe micuţi cum să programeze, să facă site-uri, aplicaţii ori jocuri pe calculator.

Deşi era încă în şcoala primară, Andrei şi-a dorit să fie unul dintre cursanţii CoderDojo, mai cu seamă că amândoi părinţii săi sunt IT-işti de profesie şi profesori voluntari. "La CoderDojo am aflat câtă muncă este în spatele unui joc video", povesteşte copilul, serios ca un om mare. Pe lângă el, zeci de puşti orădeni, unii chiar de vârsta grădiniţei, merg sâmbătă de sâmbătă la cursurile de IT din Cetate.

În toamna lui 2016, Andrei s-a înscris în grupa de robotică, dornic să afle secretele dispozitivelor inteligente. Deşi multe noţiuni depăşesc nivelul de cunoaştere al elevilor de clasa a VI-a, nu se plânge deloc. "Nu e greu, pentru că îmi place. În plus, la CoderDojo nu-i ca la şcoală, cu o programă fixă. Aici facem proiectele care ne interesează", explică băiatul.

Alertă de poluare

La CoderDojo, copiii sunt încurajaţi să îşi transforme ideile în realitate, ba chiar şi să concureze cu semeni din lumea întreagă. Un astfel de concurs este "Future Makers" (Creatorii viitorului), la care Andrei a aplicat online spre finalul anului trecut. "Am pus în practică o idee care mi-a venit după ce tatăl meu mi-a spus că există legi europene care stabilesc limitele de dioxid de carbon din sălile de clasă", povesteşte copilul.

A continuat cercetările pe internet şi a aflat că în America se fac periodic verificări privind nivelul de CO2 din şcoli, dar în România nimeni nu şi-a pus problema. A fost curios dacă în clasa lui sau chiar acasă, în camera sa, nivelul dioxidului de carbon este în limitele prevăzute de lege. Aşa că, folosindu-se de nişte senzori, a realizat un dispozitiv pe care l-a numit simplu: Monitor de CO2.

Cu seriozitatea unui cercetător experimentat şi în acelaşi timp total lipsit de îngâmfare, de parcă ar fi făcut ceva ce orice puşti de 12 ani ştie să facă, Andrei explică: un senzor comandat de pe internet a fost programat, cu nişte ecuaţii matematice concepute de el şi de tatăl său, astfel încât, atunci când "miroase" prea mult dioxid de carbon, aprinde un led roşu. Dispozitivul poate funcţiona cu o baterie sau conectat la un laptop, caz în care ar putea chiar să trimită un SMS de alertă. De pildă, unui profesor, ca să ştie că aerul din clasă trebuie împrospătat.

Plin de idei

După ce a analizat proiecte înscrise de copii din 13 ţări, juriul concursului a lăudat igeniozitatea lui Andrei şi grija lui pentru sănătatea elevilor. Micuţul orădean a aflat, de curând, că a câştigat locul al doilea, la categoria de vârstă 10-13 ani. Victoria l-a bucurat, dar l-a şi copleşit!

Vestea că un copil român de doar 12 ani a obţinut această performanţă a fost preluată de presa din Bucureşti şi rostogolită pe Facebook de mii de oameni. "Au cam exagerat spunând că am făcut un robot, e vorba despre un simplu dispozitiv. N-am făcut ceva ieşit din comun", zice Andrei, cu prea multă modestie. De altfel, pentru ca profesorii şi colegii să nu-l creadă vreun lăudăros, nici nu şi-a dus invenţia la şcoală.

Andrei are de gând să fie în continuare şi un elev silitor, şi un IT-ist în devenire. Deja şi-a creionat viitorul proiect: un ghiveci inteligent, dotat cu senzori care, contectaţi la o tabletă, să indice nivelul de umiditate, calitatea solului şi alte elemente esenţiale pentru o plantă sănătoasă.  Senzorii i-a cumpărat deja, din premiul de 300 euro câştigat la "Future Makers" şi, de îndată ce-şi va găsi timpul necesar, îşi va pune ideea în practică. Aşa că, foarte posibil, va mai fi protagonistul unor ştiri de bine...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON