URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2016, 07:47

Casă ca pe roate! Un orădean a ridicat pe dealul oraşului o casă cu pereţii făcuţi din 600 de cauciucuri vechi (FOTO)

Casă ca pe roate! Un orădean a ridicat pe dealul oraşului o casă cu pereţii făcuţi din 600 de cauciucuri vechi (FOTO) CAUCIUC LÂNGĂ CAUCIUC. În loc de cărămidă şi beton, pereţii casei lui Simon Szabó (în centrul fotografiei) sunt făcuţi din anvelope uzate, pe care tânărul le-a adunat din atelierele de vulcanizare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când a decis să-şi construiască o casă a lui, orădeanul Simon Szabó a ştiut că nu vrea un proiect arhitectural clasic. "Mi-am dorit o casă pasivă, care asigură confort termic cu un consum minim de energie", explică bărbatul.

Aşa a aflat despre casele Earthship, invenţie a unui american ce presupune ca pereţii locuinţei să fie ridicaţi din cauciucuri uzate. Un alt specific al acestei arhitecturi ecologiste e că intrarea în casă se face printr-o mini-seră, cu rol de captare a luminii şi căldurii soarelui. Altfel spus, o casă în armonie cu natura...

Economii pentru Terra

Arhitectura Earthship este un concept brevetat de americanul Michael Reynolds (foto) în anii ’70. Bărbatul, de meserie arhitect şi cu preocupări ecologiste, şi-a dorit să creeze case care să înmagazineze cât mai mult din lumina şi căldura soarelui şi, totodată, să fie făcute din materiale naturale, reutilizate. Reynolds a propus ca materie primă cauciucurile, demonstrând că, lipite laolaltă cu tencuială din pământ bătut, acestea sunt rezistente şi izolante.

În urmă cu trei ani, când a hotărât să îşi construiască o casă cât mai eco, orădeanul Simon Szabó  a citit cărţile lui Reynolds. Economist, director financiar al Universităţii Partium, bărbatul şi-a dorit ca locuinţa să fie cât mai economicoasă. Aflând ce înseamnă conceptul Earthship, s-a convins că e modelul care i se potriveşte. "M-a convins ideea de reutilizare a cauciucurilor uzate, care sunt peste tot. Dacă un extraterestru vine pe pământ, va crede că la noi anvelopele sunt o resursă naturală, că ar creşte undeva, atât de multe sunt", spune tânărul de 36 de ani.

Moca

Deşi inventatorul conceptului propune ca inclusiv fundaţia casei să fie din cauciucuri, Simon a ales să toarne una din beton, ca să asigure trăinicie locuinţei, dat fiind că terenul pe care o ridică se află pe dealurile din Podgoria.

Odată fundaţia întărită, împreună cu prieteni şi rude, Simon a început construcţia propriu-zisă. Zile la rând a aşezat cauciuc lângă cauciuc, umplând golurile cu pământ şi pietre, pentru a-şi ridica pereţii casei întinse pe aproape 150 metri pătraţi. În total, a folosit circa 600 de anvelope, toate luate gratis de la vulcanizări. "Sunt cauciucuri de care nimeni nu mai avea nevoie", spune Simon. Fiecare perete al casei este format din zece rânduri de cauciucuri, având circa doi metri înălţime. "Sunt groşi şi rezistenţi", e sigur proprietarul.

Economii peste tot

Inedit la o casă Earthship este şi că intrarea, orientată spre soare, este de fapt o mini-seră din sticlă. "În seră poţi cultiva legume, dar, mai ales, captează lumină şi căldură. Aşa încălzeşti casa", spune Simon. Ideea funcţionează, zice el: acum, când casa încă nu e tencuită şi are pierderi de căldură, temperatura din interior ajunge la 20 de grade.

Va încălzi, deci, casa folosind razele solare şi o sobă-rachetă, care are un soi de horn pe orizontală, tencuit şi el cu pământ şi condus prin interiorul casei. Astfel, căldura nu iese odată cu fumul, aşa cum se întâmplă în cazul unei sobe obişnuite, ci se "plimbă" în interior, încălzind-o. Pentru a avea energie electrică, Simon a racordat casa la reţeaua publică, dar pe viitor vrea să monteze panouri fotovoltaice, ca să-şi asigure autonomia şi din acest punct de vedere.

Conceptul Earthship înseamnă şi economisirea la maximum a apei. Drept urmare, casa are acoperişul din tablă, astfel încât să poată colecta uşor apa de ploaie. În spatele construcţiei are îngropat un rezervor uriaş, conectat la sisteme performante de filtrare, aşa că stăpânul casei poate consuma exclusiv apa care cade din cer, ba chiar o va şi reutiliza. "Apa menajeră va fi filtrată şi folosită şi în seră", explică el.

Casă DIY

În prezent, Simon lucrează la finisaje şi speră să termine munca anul viitor. Nu a angajat nicio echipă de muncitori, construcţia fiind ridicată exclusiv de el împreună cu prietenii. "Am lucrat pe principiul "do it yourself" (n.r. - fă tu însuţi), când am avut timp şi bani". Chiar dacă pereţii i-a făcut cu materie primă luată pe gratis, l-au costat în schimb restul materialelor de construcţie. Nu a făcut încă un calcul al sumelor cheltuite, dar e evident că o casă tradiţională ar fi fost mult mai scumpă.

Atât de convins e Simon de viabilitatea arhitecturii Earthship încât a şi înfiinţat o asociaţie, Terranavis, prin care promovează printre bihoreni modelul caselor din cauciuc. O idee bună trebuie, nu-i aşa?, împărtăşită cât mai multor semeni...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
DO IT YOUTSELF
Dar nu put cauciucurile alea? si mirosul e chiar toxic!
Postat 22 Octombrie 2016, 06:47 de ADINA
bravo
Cred ca sunt putini care au curajul sa se bage la un astfel de proiect si este de admirat, cu siguranta nu este deloc usor, ma bucur sa vad ca mai sunt oameni care mai fac ceva pe munca si pe efortul propriu ,din pacate cultura acestui gen de constructie este prea putin cunoscuta la noi si bineinteles criticata pentru ca nu este inteleasa .Bravo Simon pentru curajul si talentul tau de a fi diferit de toti restul.Sper si sunt sigura ca va fi minunat totul atunci cand va fi gata.
Postat 21 Octombrie 2016, 12:21 de octavia
contact
mi se pare un proiect interesant, cum se poate lua legatura cu dansul pentru a putea povesti m ai multe. O zi buna !
Postat 21 Octombrie 2016, 11:03 de DELIAN
cauciucurile
Pai daca acopera cauciucurile cu tencuiala si pamant, ce rost mai au? Mai bine o facea direct din pamant si alte elemente naturale, asa era si eco-friendly si arata mai bine. Cauciucurile nu sunt biodegradabile. Mai bine s-ar recicla decat sa se foloseasca in felul asta. Eu tot raman la parerea ca acele cauciucuri sunt hidoase si inutile intr-o constructie.
Postat 21 Octombrie 2016, 10:36 de unul
Bravo
Ba nu e deloc urata, casa e in constructie si nu e finisata. In cazul in care va acoperi cauciucurile cu tencuiala si pamant ca sa nu se vada va fi o casa integrata armonios in natura spre deosebire de buncarele de beton cenusiu care se construiesc pe dealurile orasului.
Postat 21 Octombrie 2016, 08:58 de Cleopard
"casa"
Pasiva sau nu, cert e ca e atat de urata incat nici soarele nu se va uita cu ochi buni la ea.
Postat 21 Octombrie 2016, 08:51 de unul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON