URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 August 2017, 18:20

Biciclist pentru zâmbete: Orădeanul Dan Ghiţă vine acasă de la Londra pedalând 3.400 de kilometri în scop caritabil

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A devenit deja o tradiţie ca în august orădenii care locuiesc în străinătate să se întoarcă acasă. La fel face şi un tânăr orădean mutat în Londra, Dan Ghiţă, numai că el nu vine nici cu maşina, nici cu avionul, ci cu bicicleta!

Pasionat de ciclism, Dan şi-a pus în cap să ajungă acasă pe două roţi, o aventură pe care şi-a dorit-o atât pentru a le face europenilor cunoscut oraşul natal, de care este foarte mândru, cât şi pentru a-i convinge să doneze pentru un ONG din Oradea, Fundaţia Smiles.

Pe pilot automat

Orădean născut şi crescut aici, Dan s-a stabilit la Londra în 2014, imediat după ce a absolvit Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, pentru a studia afacerile la Universitatea din Lancaster. Încă din studenţie a primit o ofertă de job la gigantul IBM, pe care, bineînţeles, a acceptat-o fără să stea mult pe gânduri. "Asta mi-am dorit din facultate: să acumulez experienţă şi să învăţ de la oameni motivaţi", explică tânărul, acum în vârstă de 22 de ani.

După câteva luni de muncă în corporaţie, Dan a început să se simtă însă tot mai lipsit de vlagă. "Eram un pic depresiv. Mă obosea smogul, să mă trezesc şi să mă culc cu cerul gri, şi naveta zilnică, de o oră şi jumătate dus-întors", povesteşte el. Într-o seară, pe când se întorcea acasă cu metroul după 12 ore de muncă, şi-a dat seama că au trecut câteva săptămâni de când nu mai zâmbise cu adevărat şi nu ieşise din propria-i rutină. "Eram pe pilot-automat". Atunci a decis că trebuie să schimbe ceva.

Pe lângă Loire şi Dunăre

Dan s-a întrebat ce îl face fericit şi tot singur şi-a răspuns. "Călătoriile, mersul cu bicicleta şi posibilitatea de a cunoaşte oameni. Aşa că am decis să combin aceste trei pasiuni", explică el. Aşa a decis să vină pedalând din Londra acasă - în total 3.400 kilometri prin 10 ţări, distanţă pe care estimează că o va parcurge în aproximativ 40 de zile. "Am decis să traversez Europa de la Vest la Est şi să mă întorc pe tărâmul care m-a făcut fericit timp de atâţi ani, Oradea. Sunt un mândru orădean şi abia aştept să ajung acasă", zice "londonezul".

Dan şi-a început marea aventură pe 22 iulie, pedalând din capitala Marii Britanii până la Portsmouth, unde a luat feribotul. Din Caen, Franţa, vrea să vină acasă pe magistrala EuroVelo 6, o reţea de 15 rute pentru ciclişti care se termină la Marea Neagră. "E o rută magnifică. Urmăreşte două râuri mari ale Europei, Loire şi Dunărea", explică Dan. În cea de-a 12-a zi a călătoriei, pe 2 august, tânărul a atins borna primilor 1.000 de kilometri, în Franţa.

Pentru zâmbete

Orădeanul şi-a planificat să pedaleze zilnic între 80 şi 120 de kilometri. Când nu e pe bicicletă, vizitează locurile în care poposeşte. "Există comunitatea WarmShowers, de ciclişti care găzduiesc alţi ciclişti. Când nu am gazde disponbile, dorm la cort sau la hostel", povesteşte Dan. Când vine vorba de mâncare, caută mereu produse şi reţete locale, aşa că peste tot intră în contact cu localnicii, învaţă despre zonele pe unde ajunge şi le povesteşte oamenilor despre Oradea şi Transilvania. "Poate că pe viitor voi porni o afacere în cicloturismul european", îşi mărturiseşte el visurile.

Orădeanul şi-a dorit ca aventura lui să nu aibă doar un scop personal, astfel că şi-a stabilit o cauză, îndemnând europenii pe care îi întâlneşte şi pe cei care îi urmăresc blogul (www.cycling4smiles.com) şi contul de Facebook să doneze pentru o asociaţie din Bihor, Fundaţia Smiles (Zâmbete, în traducere). Specializată în sprijinirea familiilor în nevoie, aceasta n-a fost aleasă întâmplător. Dincolo de faptul că este înfiinţată în Oradea de către un englez, Kevin Hoy, Asociaţia Smiles oferă tocmai ceea ce caută Dan: zâmbete!

"Pedalez pentru o cauză şi îi îndemn pe toţi cei care vor să mă susţină să doneze pentru ea", spune tânărul. Sperând că la începutul lunii septembrie, când estimează că va ajunge acasă, nu doar el va zâmbi, ci şi nevoiaşii ajutaţi graţie aventurii sale...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON