URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2016, 07:45

Lege cu flegmă: Un agent al Poliţiei Oradea, acuzat că a bătut şi a scuipat un student moldovean care nu avea buletin (VIDEO)

Lege cu flegmă: Un agent al Poliţiei Oradea, acuzat că a bătut şi a scuipat un student moldovean care nu avea buletin (VIDEO) "MĂ PIŞ PE TINE!". Aşa i-ar fi spus agentul principal Ştefan Morlocan (foto) studentului Victor Mîndru, chiar în sediul Poliţiei, după ce îl lovise cu palmele, îl scuipase şi îi spusese să dispară "în Rusia". Medicii au stabilit că tânărul a avut nevoie de 4 zile de îngrijiri, însă amintirea scuipatului de pe obraji nu poate fi ştearsă de niciun tratament
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ora 6.15 dimineaţa. Un tânăr iese buimăcit din sediul Poliţiei Municipale. Ajuns de doar câteva luni din Republica Moldova pentru a studia la Oradea, habar nu are unde se află.

Încercând să-şi găsească drumul spre căminul studenţesc, mai simte încă pe faţă palmele primite de la un poliţist şi îşi tot şterge de pe chip flegma pe care acesta i-a trântit-o drept între ochi. Pentru ce vină? S-a plimbat noaptea fără buletin...

Plimbare cu ghinion

Şase tineri moldoveni, veniţi să studieze la Universitatea din Oradea pe locuri oferite de statul român, fără să fi avut probleme până acum, îşi vor aminti multă vreme coşmarul trăit în noaptea de 5/6 aprilie 2016. "Am pornit cu nişte prieteni spre Ciuperca, pentru că am văzut pe internet că este un loc frumos şi am vrut să ne facem poze acolo, să avem amintiri...", povesteşte Victor Mîndru, 20 ani, student în anul I la Departamentul de Inginerie Industrială.

Privind în urmă, ar fi preferat să rămână în cămin. În jurul orei 1.00, când ajunseseră în zona Facultăţii de Medicină, cei şase - cinci băieţi şi o fată - au fost opriţi de un echipaj al Poliţiei Municipale, care le-a cerut să se legitimeze. "Nu aveam actele la noi. Le-am spus că suntem studenţi şi le-am cerut frumos să mergem la cămin, pentru că acolo avem toate documentele, inclusiv permisele de şedere în România", relatează Roman Iordachi (foto), 19 ani, bursier în anul I la Relaţii Internaţionale şi Studii Europene.

"Următorul pas e să te leg"

Poliţiştii, însă, nu s-au lăsat înduplecaţi. Cei doi agenţi au chemat imediat întăriri, încă două echipaje, şi le-au cerut studenţilor să urce în maşini ca să fie duşi la secţie pentru legitimare. "Când am vrut să le spunem că nu e nevoie să mergem la secţie, un poliţist mai arţăgos a spus că dacă nu urcăm în maşini următorul pas e să ne lege", zice Roman.

Ameninţarea a fost surprinsă de tineri într-o scurtă filmare cu telefonul. Din mărturiile acestora, acelaşi poliţist, identificat ulterior ca fiind agentul principal Ştefan Morlocan, a început să-i batjocorească, zicându-le că în România nu e ca în Moldova şi că ar fi trebuit să citească legile la vamă.

Ajunşi în sediul din Calea Aradului, tinerii şi-au spus pe rând numele pentru a fi căutaţi în bazele de date. Morlocan era tot mai furios pentru "tupeul" lor de a cere să fie duşi la cămin. "Acest agent, care nici nu s-a prezentat, ci doar i-am văzut apoi numele pe procesul verbal, ne spunea să mergem la noi în Rusia să facem legile, şi înjura continuu", povesteşte Victor.

La voia poliţiştilor

În urma verificărilor, poliţiştii i-au găsit în bazele de date doar pe doi din cei şase studenţi, un băiat şi o fată, pe primul "mângâindu-l" cu o amendă de 200 lei, iar pe fată lăsând-o, mărinimoşi, nepedepsită. Dar adevăratele baiuri abia începuseră. "Pe cei doi colegi i-au trimis la cămin, să aducă şi actele noastre. Eu am fost singurul care m-am opus, pentru că legea zice clar că nu are voie nimeni să puie mâna pe actele mele", zice Victor (foto), care a reuşit să-l enerveze şi mai tare pe agentul Morlocan.

După ce colegii le-au adus actele celor trei studenţi care fuseseră de acord cu strategia ciudată a poliţiştilor, tinerii s-au trezit cu procese-verbale de sancţionare, întâi pentru o faptă pe care spun că nu o comiseseră, tulburarea liniştii şi ordinii publice, iar apoi pentru lipsa actelor de identitate. "Nu ştiu pe ce bază ne-au dat amenzile, pentru că la unii, care au stat tăcuţi, a fost amendă de 100 lei, iar la alţii care au comentat a fost şi de 500 lei. Oricum, am refuzat să semnăm procesele-verbale, pentru că au scris că am conturbat liniştea publică, că am făcut gălăgie. Nu era adevărat, noi pur şi simplu mergeam liniştiţi pe trotuar", spune Roman.

"Înapoi în Rusia!"

Pe la ora 3.00, văzând că nu vor să semneze procesele-verbale, poliţiştii i-au lăsat să plece pe trei din cei patru studenţi rămaşi, urmând să le trimită amenzile pe adresa căminului. Victor, însă, a fost oprit la sediu. "Am rămas într-o cameră cu domnul Morlocan. Fiind deja foarte obosit, am pus capul pe masă. A început să-mi strige că acolo nu-i hotel. A spus să mă ridic în picioare şi să stau lângă o garderobă (n.r. - dulap)".

Pentru că a refuzat, poliţistul l-a luat la bătaie. "M-a luat de mână, m-a dat jos, a început să-mi dea cu palmele peste faţă. A fost o serie de lovituri dure, iar în tot acest timp mă înjura de tot ce putea. La sfârşit m-a scuipat în faţă şi a zis că face treaba mică pe mine. Îmi e greu să-mi amintesc lucrurile astea", povesteşte, marcat, tânărul. Reţine, totuşi, intervenţia unui alt agent, care era pe hol. "A auzit ce se întâmplă şi a zis: «Hai, ajunge, e prea de tot deja!»".

Abia atunci a ieşit agentul Morlocan din încăpere, dar în scurt timp s-a întors şi a continuat cu înjurăturile, nu doar la adresa lui Victor, ci şi a tuturor moldovenilor. "Sigur avea ceva cu moldovenii. Ne înjura continuu, zicea să mergem înapoi în Rusia, că oameni ca noi mai bine nu s-ar reproduce şi că din cauza unora ca noi nu se va face niciodată Unirea".

Şi bătut, şi amendat

Cum Victor n-a acceptat să-i fie aduse documentele la secţie, poliţiştii l-au chemat pe agentul şef Adrian Vătăşescu de la Serviciul Imigrări, cu ajutorul căruia tânărul a fost, în sfârşit, identificat în baza de date. "Omul a încercat să vorbească cu mine, dar eu deja eram distrus şi stăteam pe jos. Am refuzat să vorbesc", recunoaşte Victor, care s-a ales cu o amendă de 500 lei, la nivelul maxim, pentru că a încălcat legea care obligă cetăţenii străini să aibă permanent asupra lor permisul de şedere în România. Pentru că a refuzat să iscălească procesul-verbal, actul avea să-i fie pus, după câteva zile, pe uşa de la căminul studenţesc.

Morlocan nu era satisfăcut nici aşa. I-a mai citit câteva "capete de acuzare" şi l-a amendat, la rându-i, cu câte 500 lei, pentru încă trei ilegalităţi: "constituirea unui grup de persoane pentru a săvârşi fapte ilicite, contrare ordinii şi liniştii publice", "tulburarea fără drept a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote, prin strigăte sau larmă" şi, abia la urmă, "refuzul de a se legitima".

La rubrica de menţiuni, Victor a ţinut să precizeze: "Nu am deranjat ordinea publică, nu am refuzat prezentarea documentelor". N-a semnat nici al doilea proces-verbal, aşa că şi pe acesta l-a primit după câteva zile tot la cămin.

Pe mâna procurorilor

Considerându-se abuzat, Victor Mîndru afirmă că va contesta amenzile în justiţie. În plus, la o zi după incident, s-a prezentat la Serviciul Judeţean de Medicină Legală, unde a primit un certificat ce atestă că a fost victima unei agresiuni în noaptea de 6 aprilie, având vânătăi şi escoriaţii care necesitau 4 zile de îngrijiri medicale.

"Am rămas şocat când Victor a ajuns dimineaţa la cămin. Se vedea că a fost lovit. Poate că nu a colaborat cu poliţiştii, nu ştiu, dar nu trebuia să-i facă aşa ceva", spune colegul lui, Roman. De altfel, tânărul a depus deja o plângere la Parchetul Bihor, redirecţionată de procurorii de aici colegilor de la Parchetul Oradea, în care a descris toate cele întâmplate, cerând ca atât agentul Ştefan Morlocan, cât şi ceilalţi poliţişti, care au asistat fără a interveni, să fie anchetaţi. "Am scris şi Ambasadei Republicii Moldova, dar deocamdată n-am primit răspuns", zice tânărul.

No comment

Cum situaţia denunţă un comportament abuziv şi discriminatoriu inadmisibil din partea oamenilor legii, BIHOREANUL a încercat să afle poziţia Inspectoratului de Poliţie. Degeaba, însă. "Nu putem face comentarii pe marginea acestor acuzaţii deoarece este o anchetă în desfăşurare la Parchet. La finalul anchetei, Parchetul va prezenta concluziile", a transmis şeful instituţiei, chestorul Liviu Popa.

De asemenea, reporterul a încercat să-l contacteze, prin Facebook, şi pe poliţistul incriminat, însă acesta nu a reacţionat pentru a-şi explica ieşirile. Surse din rândul poliţiştilor zic că de fapt tinerii ar exagera, deoarece băuseră şi făcuseră scandal pe stradă înainte de a fi opriţi, în urma unui apel la 112. "Nu făceam nimic, pur şi simplu umblam pe trotuar. Erau şi alţii pe stradă, nu doar noi", se apără Victor. Atât doar că el şi colegii săi au avut ghinionul să fie moldoveni şi să dea peste un agent care nu-i suportă...


POLIŢIŞTI BĂTĂUŞI
În faţa judecătorilor

Poliţiştii orădeni nu sunt nici pe departe inocenţi când vine vorba de comportamente abuzive. Chiar luna trecută, agentul Hadrian Popa de la Biroul Ordine Publică a fost trimis în judecată de Parchetul Oradea pentru că în 2012 a luat la pumni, tot în sediul Poliţiei Municipiului, un tânăr om de afaceri, Darius Ţelea, ajuns acolo pentru a se interesa de soarta unor prieteni ce fuseseră săltaţi de pe stradă pentru turbulenţe.

La rândul lor, aceştia declarau că şi-au luat o mamă de băiate soră cu moartea, aşa încât, dacă va fi găsit vinovat, Popa riscă o pedeapsă cu închisoarea între 6 luni şi 3 ani sau amendă penală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
chris
Penibilitatea vine din inutilitatea mesajului tau sincer.Daca ai sti ca primarul are parghii pentru astfel de situatii,ai intelege si comentariul meu ,indiferent de cine este primar.Comentariul meu nu este pro sau contra Bolojan, Mang etc ci este pro actiune a factorilor(oamenilor) care pot si trebuie sa faca ordinea si curateniea unui sistem defect.
Postat 20 Aprilie 2016, 12:34 de Mircea2003
pinonel
...cu privire la politist ramane cum am stabilit -UN GUNOI...dar....citez: Cei doi agenţi au chemat imediat întăriri, încă două echipaje, şi le-au cerut studenţilor să urce în maşini ca să fie duşi la secţie pentru legitimare... "Nu ştiu pe ce bază ne-au dat amenzile, pentru că la unii, care au stat tăcuţi, a fost amendă de 100 lei, iar la alţii care au comentat a fost şi de 500 lei.'' in concluzie....a fost nevoie de intariri ..(oare de ce???).deci unii au fost mielusei altii 'JMECHERI'...mieluseii au scapat ieftin (100 lei)....figurile se platesc...nici usturoi n-au mancat, nici gura nu le miroase...
Postat 19 Aprilie 2016, 20:05 de ironi-k
Tehnica...
Politistul cu ''agenda'' poate verifica pe baza datelor obtinute de la o persoana identitatea. Dar daca ''meseriasul'' bate ca pe vremuri, atunci ce e de facut? Carcotasii merita ''verificati'' la piele cu bulanu'! ha ha ha haaaaaa!
Postat 19 Aprilie 2016, 15:46 de Maricel
ironi-kk
Asa e, dar nu prea! ,,Bananierii" n-au avut acte si au fost amendati, deci ei au plastit pt. greseala lor. Da' cu militistul cum ramane?! Maine daca te ia pe tine la suturi, cine va fi bananier?! Sa nu-mi spui ca tu nu umbli fara acte! Acest gen de bipezi va gasi oricand un motiv sa-ti traga cateva pulane, ca in banc, ai/n-ai basca tot o furi.
Postat 19 Aprilie 2016, 13:35 de pinonel
.....
...ca politistul ala e un gunoi e una ....dar pe de alta parte, cand mergi undeva trebuie sa ai acte de identitate asupra ta.....probabil ca bananierii de moldoveni n-au aflat de acest aspect. ...:)))
Postat 19 Aprilie 2016, 12:16 de ironi-k
Psiholog?
Da-ti afara psihologu' unitatii pana cand se gaseste unul competent care sa aiba rezultate cu ''pacientii'' din politie!!! Comportamentul nesanatos al lucratorilor din politie e un factor important, si care duce la anomalii. Nu au ce cauta gorilele in aparat!
Postat 19 Aprilie 2016, 11:12 de Maricel
@MIRCEA2003
lasa ca vin alegerile si o sa il votam pe mang. sigur rezolva problema. esti penibil cu comentariul tau. sincer.
Postat 19 Aprilie 2016, 11:10 de User anonimizat
abuz grav
Cine ne apara de abuzurile politistilor mitocani lasati cu indulgenta sa reprezinte uniforma politiei pe care o pateaza in dauna politistilor corecti si a noastra a tuturor?Ce incredere mai poti avea in politie cand fapte de genul asta nu sunt amendate de superiori si de cei care trebuie sa faca curatenie in politie.Seful politiei nu vede sau se face ca nu aude nimic?Primarul orasului nu are timp de rezolvat astfel de abuzuri ale politiei locale?Alo ne aude si pe noi cetatenii cineva?Nu cred ca doar se apropie alegerile avem altceva mai important de facut decat siguranta si securitatea cetateanului.Aviz alegatorilor!
Postat 19 Aprilie 2016, 10:37 de Mircea2003
?????????????????????
Jos haina statului,jos uniforma!Daca au gresit moldovanii trebuiau amendati nu scuipati si jigniti!Jos haina statului Morlocane!!
Postat 19 Aprilie 2016, 10:08 de grigore
E simplu!
Mark Twain spunea că „nici o viaţă, libertate sau proprietate nu este în siguranţă când parlamentul este în sesiune”. Inlocuiti parlament cu militisti si sesiune cu patrulare si gata, cazul e rezolvat!
Postat 19 Aprilie 2016, 09:12 de pinonel
moriocan rusine pentru specia umana
Moriocan, ar trenui sa fii castrat! esti o rusine pentru specia umana!
Postat 19 Aprilie 2016, 09:12 de andreimagheru
politist de ghena
Politistul acesta ar trebui dat afara urgent. O rusine pentru Oradea si pentru Politia Romana. Un om de nimic
Postat 19 Aprilie 2016, 09:10 de andreimagheru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON