URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iunie 2010, 14:15

Furt pe cablu: Teszari şi-a prins concurenţii furând semnal RDS şi apoi i-a cumpărat

Furt pe cablu: Teszari şi-a prins concurenţii furând semnal RDS şi apoi i-a cumpărat CONVENABIL. Decât să plătească licenţă, firma Tehnoconstruct prefera să redistribuie posturile TV pe care le "prindea" printr-o antenă Digi, pentru care avea contract. Aşa, plătea un singur abonament, dar încasa alte câteva mii...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În plină criză economică, sunt şi firme care se extind. Un exemplu este compania RCS&RDS a lui Zoltan Teszari, care a cumpărat recent Tehnoconstruct, o firmă locală de distribuţie cablu TV.

BIHOREANUL a descoperit, însă, că e vorba mai degrabă de o achiziţie forţată, fiind cea mai simplă metodă de a opri hoţia prin care Tehnoconstruct trăia pe spinarea RCS&RDS...

Ieftin, dar ilegal

Afacerea Tehnoconstruct a pornit în Marghita, în 1994, şi a devenit rapid profitabilă, pentru că deservea zone în care TVS-ul de atunci nu ajungea, în mediul rural. În 2010, firma a ajuns să aibă clienţi nu numai în jurul Marghitei, ci şi al Aleşdului sau în zona Tinca. De când RCS a penetrat sectorul rural prin serviciile Digi, Tehnoconstruct a mers în continuare bine. Motivul e simplu: avea tarife mai mici. Cel mai ieftin abonament la Digi costă 14 lei lunar, însă pentru ca într-o locuinţă să poată funcţiona autonom două televizoare abonatul trebuia să închirieze două decodoare şi să plătească pentru fiecare în parte 6 lei. La Tehnoconstruct costul abonamentului e de 13 lei lunar şi nu sunt necesare decodoare, deci pot funcţiona oricâte televizoare.

Ce nu ştiau clienţii, însă, este de ce îşi permitea distribuitorul lor de cablu TV să menţină tarifele scăzute. Pentru fiecare canal TV transmis, Tehnoconstruct ar fi trebuit să plătească o licenţă, însă distribuitorul furniza atât posturi cu licenţa expirată, cât şi "furând" semnal de la RCS. Făcând un abonament la Digi, oamenii Tehnoconstructului foloseau nişte modulatoare şi nişte amplificatoare de semnal, prin care multiplicau semnalul captat de antenă, distribuindu-l apoi mai departe. Astfel, la clienţii lor ajungeau, de fapt, canalele RDS-ului retransmise. O tehnică pe cât de simplă, pe atât de ilegală.

Nu noi, abonaţii...

Într-un final, după ce a fost furată la greu, RCS&RDS a descoperit la unii clienţi de-ai săi de la ţară dispozitivele de multiplicare a semnalului iar, de curând, a depus şi o plângere penală pentru preluare şi difuzare neautorizată a unor canale TV, atât împotriva Tehnoconstruct, cât şi a altor firme de cablu din judeţ.

Administratorul Tehnoconstruct, Zoltan Szilbereisz, neagă însă că firma sa ar fi furat. "Nu este adevărat că am multiplicat semnalul. RCS&RDS a făcut o plângere penală împotriva tuturor firmelor din judeţ, dar noi n-avem nicio vină. Poate alţii". Szilbereisz dă vina pe clienţii săi, cum că aceştia ar fi piratat, de capul lor, semnalul. "Am avut clienţi care au prins Digi Sport de la o antenă de Digi, dar asta fac abonaţii, nu noi".

Întrebat cum transmite semnal legal, dacă firma pe care o conduce are cinci amenzi de la Consiliul Naţional al Audiovizualului şi trei somaţii, în 2008 şi 2009, pentru licenţe expirate, Szilbereisz bagatelizează, spunând că firmele de cablu sunt obişnuite să fie amendate. "O licenţă expiră, uiţi să o reînnoieşti, CNA te amendează imediat"...

Secretomanie

Totuşi, afaceristul adaugă bucuros că toate problemele pe care le-a avut cu RCS s-au rezolvat, în ciuda plângerii penale formulate împotriva sa. Asta pentru că Zoltan Teszari a decis să cumpere cu totul Tehnoconstructul, gândind probabil că e cea mai simplă metodă să se apere de furtişaguri. Sau poate profitând de faptul că a prins firma la înghesuială!

Szilbereisz neagă a doua variantă, susţinând că discuţiile acestei tranzacţii au demarat în urmă cu doi ani. "Dar mai multe nu vă pot spune", zice el, adoptând deja atitudinea noului său patron, celebru şi pentru discreţia cu care îşi conduce afacerile, şi pentru lipsa de reacţii publice. Chiar şi atunci când e victimă...


ZVONURI
Voloşeniuc e "curat"

02 Dumitru Voloseniuc.jpgCel mai cunoscut proprietar de firmă de cablu împotriva căreia RCS&RDS a depus plângere este vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Voloşeniuc (foto). Firma acestuia, Road Trans, are clienţi în satele dintre Aleşd şi judeţul Cluj.

"E adevărat, a existat o reclamaţie, dar s-a rezolvat. S-a făcut şi la firma mea un control inopinat, dar n-au găsit absolut nimic, pentru că noi nu am furat semnal".

Vicele neagă şi zvonurile că firma ar fi fost amendată de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor cu 500.000 de euro, dar şi că Teszari i-ar fi cumpărat acţiunile. "Nu a cumpărat nimeni firma Road Trans, dar orice e posibil. E clar că asta e tendinţa, ca firmele mici să fie înghiţite de cele mari", spune Voloşeniuc, lăsând astfel loc de întors.

Citiţi pe aceeaşi temă articolul "Zoltan Teszari dă lovitura: RCS&RDS vinde cel mai ieftin curent din România"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
minciuni
minciuni ale lui tesari si angajatii lor pe ei de ce nu ii controleaza nimeni credeti ca ei sunt in regula cu serviciile lor?va spun eu ca nu. merg la abonati semneaza omul ca nu stie ce semneaza si * servicii complete cum scrie in contract.si semneaza pe 2 ani de zile apoi ca iti merge telefonul si mai ales netul prin modem cu USB prin telefon fix care functioneaza prin celula trei G cu 314 kb * in oras da dar pe sate nimic is varza cu asa ceva minte clientul dar noah in romania traim
Postat 02 Iulie 2010, 17:11 de imparatul
Minciuni
Hai mai lasati-ma, Norcable este o firma serioasa , nota 10 pt serviciile prestate . Eu unu sunt foarte multumit, mai ales pt modul in care raspundeau la interventii pt service. Iar CATV a fost ok., la fel si internetul , nu cade ca si la RDS, avarii peste avarii.
Postat 01 Iulie 2010, 11:36 de Seby
Mai bine nu se putea!
Este cel mai bun lucru care li se putea intampla abonatilor Tehnoconstruct! Eu am la tara un abonament de la Tehnoconstruict: aprox 40 de canale din care jumatate unguresti, semnalul pica aproape zilnic, sau la fiecare ploaie, calitate slaba a semnalului, preturi mai mari decat la RDS RCS, angajati de toata jena. Asta era Tehnoconstruct. Mai in gluma, mai in serios ii spuneam tipului care venea lunar dupa banii de abonament, ca vor fi inghititi de RDS daca continua asa, la care imi radea in nas. Cea mai buna veste din ultima vreme!
Postat 29 Iunie 2010, 17:03 de vasi
replica la articol
Redactia saptamanalului ,,Bihoreanul `` ceea ce nu stii despre contractul acesta de preluare a firmei ,,Tehnoconstruct ``de catre firma RCS$RDS este ca a fost preluata cu toti angajatiiar,iar acestia din urna sunt la cutite cu angajati RCS$RDS ca au fost trimisi la specializare undeva intr-un hotel cu conditii dezastruoase ,sobolani ,insecte pereti mucegaitzi,lenjerie murdara :))))=)).Si acuma politele nu ramin neplatite si se ascute lupta de clasa dintre angajati ,,Tehnoconstruct `` si angajati RCS$RDS si se coace de o razbunare tare :))=)).Aceasta a fost opinia lui Romanul Simplu.
Postat 29 Iunie 2010, 14:36 de Romanul Simplu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON