URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2017, 08:07

Anchetă cu ochii închişi: Vandali filmaţi de camere, dar transformaţi de Poliţie în "autori necunoscuţi" (VIDEO)

Anchetă cu ochii închişi: Vandali filmaţi de camere, dar transformaţi de Poliţie în 'autori necunoscuţi' (VIDEO) ÎN DIRECT. Camerele de supraveghere din Sîntandrei au surprins operaţiunea "Vopseaua" de la cap la coadă. Pe 23/24 mai 2016, fix cu 1 minut după miezul nopţii, taximetristul Cosmin Pătcaş, alias "Lipiciu" (medalion), a oprit într-o intersecţie, a aprins becul din habitaclu şi i-a înmânat tinerei cliente cutia cu vopsea. Tânăra a coborât râzând, iar "Lipiciu" a ţinut "de şase"
Anchetă cu ochii închişi: Vandali filmaţi de camere, dar transformaţi de Poliţie în 'autori necunoscuţi' (VIDEO) CU OBIDĂ. Tânăra vandală nu s-a zgârcit deloc, stropind casa din belşug cu vopsea. Urmele isprăvii se văd şi acum pe faţadă, pe gard, poartă, rolete şi chiar pe trotuar...

O familie din Sîntandrei a avut într-o dimineaţă surpriza vieţii. Una neplăcută, căci s-a trezit cu faţada, poarta şi roletele casei mânjite cu vopsea roşie. Paguba, evaluată la peste 3.500 lei, nu era de neglijat, aşa că oamenii au cerut ajutorul poliţiştilor. "Într-o săptămână s-a rezolvat, avem autorul", au promis oamenii legii.

De la făgăduială a trecut aproape un an, însă rezultat ioc. Mai mult, deşi camerele de supraveghere ale comunei au surprins chiar şi feţele făptaşilor, unul dintre ei fiind şi identificat, păgubiţii au fost anunţaţi că dosarul a fost pus la păstrare cu... "autori necunoscuţi"!

"Ai ceva duşman?"

Aceasta a fost prima întrebare pe care Dan Roşca i-a adresat-o nevestei în dimineaţa de 24 mai, anul trecut. Motivul? Ieşind din curte, a descoperit că faţada clădirii, roletele, poarta şi gardul erau mâzgălite cu vopsea roşie. "Soţia lucrează la Primărie şi primul meu gând a fost că, cine ştie, o fi intrat în conflict cu cineva. Dar, totuşi, noi nu suntem oameni de genul ăsta, nu avem duşmani", povesteşte bărbatul BIHOREANULUI.

Omul a sunat imediat la Poliţie, iar la locul faptei a ajuns însuşi şeful de post, Constantin Omuţ, acum pensionar, precum şi un echipaj al Serviciului Criminalistic din Poliţia judeţeană. A urmat apoi "ritualul" obişnuit, cu declaraţii şi fotografii...

Prinşi pe camere

Începutul a fost promiţător. "Într-o săptămână s-a rezolvat, avem autorul", i-a spus omului şeful de post. În primă fază, ancheta a avansat promiţător, pentru că Primăria montase o cameră de supraveghere pe un stâlp de iluminat din apropiere, iar înregistrările din noaptea cu pricina au surprins făptaşii: un taximetrist de la City şi clienta sa, o tânără fetişcană.

Filmuleţul, ajuns şi în posesia BIHOREANULUI, redă clar maşina oprită sub stâlpul de iluminat şi pe bărbatul aflat la volan, care porneşte becul din habitaclu, ridică o cutie de sub scaunul din dreapta şi o înmânează pasagerei, o blondă cu părul lung, prins în coc la spate.  Zâmbind, fata coboară, iar şoferul o urmăreşte ca şi cum ar supraveghea-o, câteva secunde, iar la un moment dat porneşte încet maşina, mutând-o din intersecţie mai la fereală.

Taximetristul a fost identificat imediat: Cosmin Pătcaş, alias "Lipiciu", cum îşi spune pe Facebook. "A fost chemat la Poliţia Sîntandrei, unde a recunoscut că a adus o tânără care spunea că o cheamă Diana. A indicat în depoziţie chiar şi un număr de telefon al acesteia. Fata i-a spus că voia să se răzbune pe un fost iubit, dar nu ştia exact unde stătea persoana. L-a plimbat pe stradă până a decis să se oprească la casa noastră", zice Dan Roşca.

Nu sunt probe

Aurel Gavriș, Marius Dulca, polițist SîntandreiCine era răzbunătoarea? Poliţiştii nu s-au prea deranjat să o ia cu adevărat la întrebări. Începută de agentul Marius Dulcă (în foto, stânga, alături de controversatul afacerist local Aurel Gavriş), ancheta a fost predată ulterior colegului său, Gheorghe Buda. Poliţiştii au căutat fata indicată de taximetrist, pe "Diana", identificând o orădeancă, economistă la o firmă privată, pe care apoi au audiat-o cu gentileţe, ca martor. Fără măcar a o confrunta cu taximetristul, nicidecum cu imaginile camerei de supraveghere...

Poliţiştii nu au verificat, oficial, nici măcar numărul de telefon care le fusese lăsat de taximetrist. "Agentul Buda mi-a spus că a aflat de la o cunoştinţă că era un număr de cartelă Pre Pay. Eu am cerut să mi se arate o adresă oficială de la firma de telefonie, pentru că aşa e normal", zice proprietarul casei vandalizate. Degeaba.

În acest punct, ancheta pornită cu elan s-a împotmolit de tot. "După audierea fetei, au vrut să-l ducă pe taximetrist la poligraf, dar nu s-a prezentat, a zis că era într-o cursă. De atunci nu s-a mai făcut nimic. De câte ori întrebam ceva, poliţiştii erau evazivi, incoerenţi, iritaţi de întrebări", spune Roşca, hotărât să nu se resemneze. "S-a făcut o evaluare, paguba este de peste 3.500 lei. Eu muncesc pentru banii ăştia. Nu vreau să meargă nimeni la puşcărie, dar să vină autorul, să-şi ceară scuze şi să-mi plătească reparaţiile", zice bărbatul.

Aruncarea "mâţei" la Parchet

Prea degrabă nu va primi satisfacţie. Anul acesta, pe 28 martie, şeful Secţiei Poliţiei Rurale Oradea, comisarul şef Adrian Sarca, l-a anunţat că dosarul va fi pus "la sertar". "De la data sesizării au fost efectuate toate verificările care se impun pentru descoperirea autorilor faptei penale, dar nu s-a reuşit identificarea acestora. S-a aprobat trecerea dosarului în evidenţele cu autori neidentificaţi, cercetările urmând să fie reluate în cazul apariţiei unor elemente noi", se arată în adresa trimisă soţilor Roşca.

Abordaţi cu privire la modul delăsător în care poliţiştii din Sîntandrei au investigat dosarul de distrugere, reprezentanţii Poliţiei Bihor se ascund în spatele procurorilor. "Cazul este în curs de cercetare la Secţia de Poliţie Rurală Oradea, în vederea identificării autorilor. Orice alte detalii se pot da doar cu acordul procurorului de la Parchetul Oradea care coordonează ancheta", zice purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor, comisarul Alina Dinu, adăugând că "dacă părţile vătămate doresc să vadă ce măsuri s-au întreprins, pot să se adreseze cu o cerere la procuror şi, cu avizul acestuia, li se va pune la dispoziţie tot dosarul".

Semănăm, ca două blonde...

BIHOREANUL a căutat-o pe prima şi singura "Diana" audiată de poliţişti, care neagă nu doar că ar fi pus la cale vreo răzbunare, ci şi că ar fi trecut vreodată prin Sîntandrei. "Eu am maşină proprie, nu umblu noaptea cu taxiul şi, până să fiu chemată de poliţiştii din Sîntandrei, nu am fost niciodată acolo. Oricum, am o prestaţie, la studiile şi educaţia pe care am primit-o nu m-aş preta la asemenea fapte", se jură tânăra care, totuşi, recunoaşte că seamănă frapant cu "vopsitoarea" din Sîntandrei. "Suntem blonde, cu părul lung, mai înalte. Deşi ea pare mai mică de statură...".

În continuare şofer la City Taxi, Cosmin Pătcaş nu a răspuns la mesajul pe care reporterul i l-a lăsat pe Facebook. De altfel, "Lipiciu" are toate motivele să rămână discret, în condiţiile în care, dacă ar fi dovedit că a "înlesnit şi ajutat" la răzbunarea prostească a clientei, poate fi pus sub învinuire pentru complicitate la distrugere, infracţiune pedepsită la fel ca fapta în sine, în acest caz de la 3 luni la 2 ani.

Deşi aveau proba clară împotriva lui, adică înregistrarea sistemului de monitorizare montat tocmai pentru dovedirea unor fapte penale, poliţiştii l-au lăsat în pace. Neglijenţă, prostie sau abuz? Rămâne să stabilească şefii lor, dacă vor binevoi. Până se vor lămuri, dar şi până când subalternii vor catadicsi să scoată dosarul de la sertar, familia Roşca din Sîntandrei n-are decât să aştepte...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
!!!
Da da...cam asa...recunoaste omu...eu am facut eu am dres...Politia....bre esti prost nici n-ai fost acolo...Stan patitul...dar salarii vreti...MARIIIIIIIIIIIII DE TOT...
Postat 26 Aprilie 2017, 09:04 de Tinas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON