URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Ianuarie 2013, 09:46

Iarna "extremă": bihorenii caută senzaţii tari pe snowboard, snowmobil ori la off-road (FOTO)

Iarna "extremă": bihorenii caută senzaţii tari pe snowboard, snowmobil ori la off-road (FOTO) MESERIAŞII PÂRTIILOR. Tot mai mulţi bihoreni vor să vadă cum este să zbori şi să faci echilibristică prin zăpadă, aşa că iau lecţii de snowboarding (foto: Tiberiu Arsene)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când zăpada e mare, şi tentaţia-i pe măsură! Nu-i de mirare, aşadar, că bihorenii pasionaţi de munte şi amatori de adrenalină şi-au găsit o mulţime de modalităţi de a se distra pe timpul iernii.

Temerarii încep să pună schiurile în cui, căutând noi provocări, fie că este vorba de "plutitul" pe placa de snowboard, cursele cu snowmobilele ori urcările pe drumuri îngropate în zăpadă cu maşinile 4x4.

Rideri pe zăpadă

La două ore distanţă de oraş, staţiunea Arieşeni rămâne preferata celor mai mulţi orădeni în timpul sezonului rece. Aici au la dispoziţie două domenii de schi, amenajate cu telescaun şi nocturnă, iar amatorii de noutăţi pot încerca un altul: snowboarding-ul. E mai spectaculos, zic pasionaţii, iar numărul lor creşte în fiecare iarnă. "Poate e şi datorită acrobaţiilor pe care le văd în filmele americane, dar cu siguranţă e şi plăcerea plutitului pe pârtie şi prin pădure", zice Bogdan Belu, instructorul de snowboard de la asociaţia sportivă "Enjoy the ride", care activează în staţiunea de la graniţa dintre Bihor şi Alba.

Bogdan a fost schior, şi încă unul bun, dar a căutat ceva mai palpitant. "Pe schiuri nu poţi face aceleaşi acrobaţii", explică el, susţinând că pentru a practica snowboarding-ul nu trebuie să ai abilităţi deosebite, ci doar mobilitate şi echilibru. Curioşii pot lua lecţii cu ora, care costă 60 de lei, dar se pot înscrie şi într-o tabără special organizată pentru ei. La un preţ de 850 de lei pe persoană, începătorii învaţă snowboarding timp de cinci zile, primesc echipamentul, patru nopţi de cazare şi două mese pe zi, plus alte beneficii, precum câteva urcări cu teleschiul. Tabăra se organizează pe diferite intervale de timp până în luna martie, cei interesaţi putând afla detalii pe site-ul www.enjoytheride.ro.

Vitezomanii culmilor

21 snowmobil.jpgPentru cei care vor să exploreze frumuseţile Munţilor Apuseni, şi în acelaşi timp să aibă parte de senzaţii tari, asociaţia sportivă Emf Extrem (www.emfextrem.ro), care promovează cursele de snowmobile, a amenajat în zona Stâna de Vale trasee pentru rideri amatori şi profesionişti. Ei pot să închirieze snowmobile şi să facă ture organizate cu ghizi, parcurgând peste 25 de kilometri prin zone pitoreşti, altfel greu accesibile. "La Stână avem şi un relief bogat, cu munţi, păduri şi văi", spune Emil Potora, de la Emf Extrem. Totuşi, mulţi aleg să urce pe snowmobil doar de dragul adrenalinei. "Unele snowmobile ating chiar şi 150 de kilometri pe oră, aşa că tot timpul trebuie să gândeşti mişcările înainte să le faci", zice Emil.

Turele nu sunt totuşi foarte periculoase, căci participanţii sunt instruiţi şi însoţiţi în permanenţă. "E riscant să laşi oamenii singuri, chiar dacă traseele sunt amenajate cu maşina de bătătorit zăpada", spune instructorul. Plăcerea are însă preţul ei. Pentru o oră, închirierea unui snowmobil simplu ori dublu costă 50 de euro, în timp ce pentru o zi întreagă preţurile sar la 180 de euro. "Avem mai mult grupuri din străinătate, în special din Israel, care vor să profite de zăpadă, fiindcă la ei aşa ceva nu prea există", spune Emil. Cei care nu se încumetă la o tură, pot să vadă frumuseţile zonei dintr-o sanie mare trasă de un snowmobil mai puternic, preţurile variind între 50 şi 100 de lei, în funcţie de traseu. Unul dintre fanii acestui sport e fiul omului de afaceri Viorel Micula, Victor, care face parte din echipa de profesionişti a Emf Extrem, deţinătoarea locului I la cursa organizată anul trecut "pe teren propriu".

Off-road alb

21 masina.jpgZăpada e o provocare şi pentru pasionaţii de off-road. Dacă în sezonul cald îşi testează maşinile pe teren accidentat, iarna membrii asociaţiei Descoperă România 4x4 se organizează în grupuri mai mari şi găsesc o zonă de munte pe care s-o "atace". Anul acesta au ales Boga, unde au plecat la sfârşitul săptămânii trecute. "Ne căutăm cazare în zonă şi apoi ieşim în fiecare zi la zăpadă. Ne împotmolim mult mai repede, dar asta e plăcerea, să vedem cum putem ieşi din situaţii limită", zice Radu Fărcaş, unul dintre membrii asociaţiei. Şoferii îşi iau măsuri de siguranţă suplimentare, fiindcă munţii sunt complet acoperiţi de omăt, dar cu toate astea spun că oricine are o maşină bine pregătită li se poate alătura.

Anul trecut, incursiunea lor în creierii munţilor a avut şi un scop umanitar, ducând alimente şi haine pentru 30 de familii şi bătrâni din zonele greu accesibile din Şuncuiuş-Zece Hotare. Iarna aceasta, temerarii vor să repete gestul. "Încă suntem la începutul colectei, vom vedea cât putem strânge, dar vrem să mergem şi anul acesta la familii din cătune izolate", zice Radu. Pentru că el şi prietenii săi îşi satisfac pasiunea pentru a le face bucurii şi altora...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
.
Daca iti spun ca nici nu imi plac cluburile si discotecile ma crezi? Si cu toate ca nici nu stiu pe unde is localizate prin oras(din partea mea pot da toate fliment) nu imi permit sa dau vreo 50euro pt o ora(aprox 220ron) bursa de studiu care o primesc e de 300 ron pe luna si deobicei nu vine integral. Dar nah discriminarea financiara va exista inca mult si bine cat timp exista afaceristi care vor sa se imbogateasca instant
Postat 21 Ianuarie 2013, 17:37 de doggy_c
titu
doggy, lasa cluburile un pic si o sa-ti permiti.
Postat 20 Ianuarie 2013, 16:00 de manu
Prea costisitoare sporturile astea!
Toate par foarte faine dar preturile mult prea ridicate, daca ar avea preturi pentru buzunarele romanilor ar scaote profit de zeci de ori mai mare. Numai eu as fi in fiecare weekend ori la Stana de Vale ori la Arieseni cu cel putin inca 10 pasionati pentru a practica sporturi extreme, si sunt convisn ca nu am fi singurul grup. Dar dat fiind preturile mult prea inacsebile pentru bugetele studentesti ramanem doar cu visul de a practica sporturile extreme de iarna.
Postat 20 Ianuarie 2013, 14:11 de doggy_c
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON