URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Aprilie 2014, 15:36

O viaţă ca-n codru: Doi soţi orădeni au început o viaţă nouă în pădurea din Roşia (FOTO/VIDEO)

O viaţă ca-n codru: Doi soţi orădeni au început o viaţă nouă în pădurea din Roşia (FOTO/VIDEO) CASĂ DE OASPEŢI. De la vară, orice turist care nimereşte la păstrăvăria familiei lui Dorel Cutuş va putea mânca un peşte proaspăt prăjit pe grătar şi garnisit cu mămăliguţă, după care se va putea bucura în tihnă de liniştea pădurii...
O viaţă ca-n codru: Doi soţi orădeni au început o viaţă nouă în pădurea din Roşia (FOTO/VIDEO) LEGEA LIBERTĂŢII. Familia Cutuş are o singură lege: libertatea. Toate animalele din gospodărie umblă libere prin pădure, iar seara se întorc acasă singure. Nici măcar păunii nu stau în cuşti

Până în urmă cu şapte ani, Dorel şi Adriana Cutuş erau doi orădeni obişnuiţi din clasa muncitoare. El, şofer de TIR, mai mereu pe drumuri. Ea, ospătăriţă la sanatoriul de copii din Băile 1 Mai, mereu atentă la felul în care arată şi mereu înconjurată de oameni. Acum, din vechea lor viaţă şi-au păstrat doar numele.

De dragul pasiunii lui Doru pentru pescuit, cei doi şi-au vândut apartamentul din oraş şi şi-au investit toată avuţia într-o casă şi o păstrăvărie construite în inima pădurii, la Roşia. Au pariat totul pe un vis, iar în final au câştigat...

07_dorel_cutus_bihoreanul_1.jpgDe dragul pasiunii

Schimbarea din viaţa soţilor Cutuş a pornit de la o partidă de pescuit. "Veneam des cu soţia la Roşia, la pescuit. Odată, nişte localnici ne-au zis să plecăm, că suntem pe terenul lor. M-am enervat şi i-am zis soţiei că îmi iau teren aici", povesteşte Doru (foto), acum în vârstă de 49 de ani. S-a ţinut de cuvânt şi în 2008 a ajuns proprietar pe 15.000 de metri pătraţi de pădure, la care se ajunge după aproximativ 30 de minute de mers cu maşina din satul Roşia, pe un drum de piatră ce trece pe lângă Peştera Farcu.

Pe atunci, Doru era şofer şi străbătea ţara în lung şi-n lat. Într-unul din drumurile sale, vizitase păstrăvăria Lostriţa din Maramureş, un complex dichisit, cu crescătorie de peşti, restaurant şi pensiune. L-a fascinat liniştea şi frumuseţea locului: "Aşa m-am hotărât că vreau să-mi fac păstrăvărie". Ca să-şi înceapă afacerea, trebuia să-şi vândă apartamentul din Oradea, să se mute la Roşia, iar banii să-i bage în păstrăvărie. Soţia, Adriana, nici n-a vrut să audă. "Vroiam o casă în Oradea, pe deal", zice femeia, în vârstă de 45 de ani.

Ca s-o convingă, Doru a dus-o la Lostriţa. "Pe drumul de întoarcere - pe cuvânt! - am vrut s-o dau jos din maşină: nu apucam să-i răspund la o întrebare că îmi şi punea alta. Aşa era de entuziasmată", îşi aminteşte bărbatul. Aşa că, după excursia din Maramureş, Adriana a pus o condiţie: e de acord să se mute în pădure, dar să aibă curent.

07_adriana_cutus_bihoreanul.jpgViaţă rudimentară

Doru a renunţat la şoferie, Adriana la ospătărie, şi s-au mutat la Roşia doar cu o baracă şi strictul necesar. "Doi ani şi jumătate am dormit în vagon. Aşa mult am plâns că mă şi mir că mai văd cu ochii", îşi aminteşte Adriana (foto). În primii ani locuiţi în pădure n-au avut nimic din confortul cu care erau obişnuiţi: nici apă curentă, nici încălzire centrală, nici baie. "Doi ani nici aragaz n-am avut, făceam de mâncare doar la foc, afară", îşi aminteşte Adriana. Pe lângă economii, în păstrăvărie au mai investit alţi 87.000 de euro, bani obţinuţi printr-un proiect european, iar în aprilie 2009 au pus în apă primii puieţi.

Păstrăvăria are acum opt bazine pietruite, în care cresc sute de păstrăvi indigeni, dar şi din specii curcubeu şi fântânel. În baza unui contract cu Apele Române, în bazine curge apă din Valea Lazurilor, pentru că păstrăvilor le place apa rece şi curată. Apoi apa ajunge într-un lac de agrement, artificial, străjuit de o moară, pe al cărui luciu înoată raţe sălbatice şi lebede. Din Păstrăvăria Cutuş, peştii merg spre restaurante, pensiuni ori direct în casele oamenilor. Cu un hidrobion cu oxigen, adică un soi de bazin în care transportă peştii vii, Doru bate toţi Munţii Apuseni, ca să vândă păstrăvi moţilor: "Fiecare are acasă un bazin de peşti. Cumpără câte 10-20 de kilograme odată, şi până toamna mănâncă din ei".

Şi patroană, şi vedetă!

Abia acum soţii Cutuş încep să simtă că visul lor prinde contur. Casa le este ridicată şi aranjată, ba chiar mai construiesc una alături, pentru fiul lor Vlad, soţia acestuia şi nepoţica născută luna trecută, toţi locuind cu ei în mijlocul pădurii. Deşi şi-au schimbat radical viaţa şi au făcut multe sacrificii pentru a avea un trai normal, cei doi soţi nu regretă deloc decizia luată.

"Nu m-aş mai duce înapoi în oraş pentru nimic în lume", spune acum Adriana, care nu suspină nici măcar că a uitat complet de apucături feminine precum dichisitul ori cumpărăturile. "Păi n-am făcut-o patroană? Acum o fac şi vedetă! Neam de neamul ei n-a văzut aşa ceva!", zice bărbatul ei râzând.

Cu toţii, şi-au pus la punct o gospodărie în toată puterea cuvântului: pe lângă zburătoarele de pe lac, familia mai are găini, curcani, păuni şi chiar un măgar. Şi toate animalele cresc libere în pădure, fără să le oprească vreun gard pe undeva. "Libertatea este cuvântul de ordine aici. Şi pentru noi, şi pentru animale!", a decretat Doru.

Păstrăvi pentru oricine

Următorul pas pentru familia Cutuş va fi un nou proiect cu fonduri europene, deja pregătit, pentru construirea unei hale de producţie, chiar lângă bazine. S-au săturat să cureţe păstrăvii manual, aşa că vor să se automatizeze. Curăţaţi de solzi şi evisceraţi, păstrăvii vor fi duşi spre clienţi pe fulgi de gheaţă. De asemenea, mai vor să-şi completeze "inventarul" de animale cu cerbi lopătari şi poate chiar şi un bizon.

Totodată, din vară, gospodăria se deschide şi pentru oaspeţi. Cei doi soţi au amenajat lângă lac o terasă din lemn, unde vor găti păstrăv la grătar pentru orice muşteriu. Deşi drumul ce duce la ei este din pământ, anevoios, proprietarii sunt convinşi că vor avea oaspeţi din rândul orăşenilor dornici să scape măcar pentru o zi de agitaţie şi praf. "Oricine va fi binevenit oricând. Nu am şi n-o să am poartă niciodată", garantează Doru. Pentru că, odată ce a gustat din viaţa liberă şi fără restricţii, nici n-ar mai putea să se îngrădească în vreun fel...


POFTIŢI LA ROŞIA!
Bogăţii de toate felurile

07_moara_bihoreanul.jpgÎn urmă cu două săptămâni, soţii Cutuş au primit la păstrăvăria lor vizita unui grup de jurnalişti şi fotografi orădeni, plimbaţi în comuna Roşia de Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă şi Promovarea Turismului Bihor (ADDePT), în cadrul proiectului "Descoperă Bihorul - Natură, Cultură, Tradiţii", menit să promoveze frumuseţile judeţului.

Prima acţiune din program a avut loc la Roşia, unde turiştii au vizitat moara de apă veche de un secol, atelierele de ţesătorie şi de viori cu goarnă din gospodăria familiei Codoban, mina Farcu şi peştera cu cristale, precum şi Cheile Cuţilor.

Următoarele excursii de o zi organizate de ADDePT vor fi în zona Şuncuiuş - Vadu Crişului şi Valea Ierului, beneficiarii fiind selectaţi din rândul profesorilor din Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
libertate
frumos...mai sunt si oameni care-si traiesc visul. respect!
Postat 02 Mai 2014, 02:44 de Flaviu C
POnd, JALNIC
Felicitari acestor oameni minunati! Tot respectul, sau cum zic francezii...chapeau! Am fost la dansii si este cu adevarat o oaza de liniste, iar ei sunt oameni de milioane. Pond, cred ca ar trebui sa-ti vezi de ale tale si sa nu-ti mai dai cu parerea despre un om daca nu-l cunosti. Deh, asa-i omul, invidios pana-n maduva oaselor. Cred ca ar trebui sa ne abtinem de la comentarii decat sa improscam cu otrava atunci cand deschidem gura, sau scriem un comment. Chapeau...familiei Cutus!
Postat 23 Aprilie 2014, 12:44 de Ana
@Dan
Numărul de telefon al Păstrăvăriei Cutuş este 0259-89.44.55
Postat 23 Aprilie 2014, 12:22 de Adriana
????????FRAIERE...
..pond..MA-TA CIND E ACASA????????????
Postat 22 Aprilie 2014, 16:19 de io
INVIDIE
NU POT SA CRED DE UNDE ATITA INVIDIE......OAMENII DE VIRSTA LOR STAU IN ORADEA SI JOACA TABLE ASTEPTIND PENSIA.ACESTIA AU LUAT O PUR SI SIMPLU DE LA CAPAT...SI CE CONTEAZA CE MESERIE AI ATITA TIMP CIT ESTI HARNIC.SA NU UITAM CA MARS,CE L CE A FONDAT IMPERIUL MARS ,SNICKERS,BOUNTY A FOST UN SIMPLU VINZATOR DE BATOANE DE CIOCOLATA IN PIATA.....CUNOSC O PITI CE E ADMIRATA DE TOATA LUMEA DESI PINA LA 33 DE ANI A TRAIT DIN BANII PARINTILOR,NU MUNCESTE NIMIC,DAR ARE FITE.HAI SA NE SCHIMBAM CLASA DE VALORI SI SA I ADMIRAM PE CEI CE MERITA
Postat 22 Aprilie 2014, 13:47 de alin
????????
Specific romanilor...Ce are vecinu in frigider?Ce maninca?Ce fumeaza??????Frate cu Dabija ,acum mai trebuie sa stim si culoarea chilotilor vecinilor!!!!!!!!
Postat 22 Aprilie 2014, 13:40 de gheorghe
fara titlu.....
"pond"....@#@##%&!!!....... ,asta sa nu spun altfel .
Postat 21 Aprilie 2014, 21:57 de @pond
pt pont
ciuda romaneasca,,,,,,,numai atita poti
Postat 21 Aprilie 2014, 21:20 de eu
O chelnerita si un sofer de camion = oamenii de afaceri ai Bihorului!
El pescuia calcand peste proprietatile altora, iar ea facea bacsisuri ca sa cumpere rochite de pe net! Inca e bine, ca a fost cu bani europeni dar cand se termina o sa trebuiasca sa-si plateasca taxele si impozitele din banii castigati de ei! 5 ani le dau si se vinde pastravaria la un om de afaceri care are habar cum se creste pestele, cum se conduce o firma si cum se fac vanzarile, nu cum se prinde unul in undita! Am vazut de 24 de ani incoace ce inseamna afacerile in Romania, cu soferi ajunsi miliardari si parlamentari, sau chelnerite ajunse direct avocate, apoi sefe de partide si candidate la prezidentiale!
Postat 21 Aprilie 2014, 19:52 de Pond
Felicitari !
Spor la treaba !
Postat 21 Aprilie 2014, 17:38 de Investitii
telefon
buna FELICITARI...PUTETI LASA UN NR DE TELEFON SI CUM SE AJUNGE LA DVS.AS VENI CU FAMILIA CU MARE PLACERE PTR A PETRECE CEVA TIMP LA DVS
Postat 21 Aprilie 2014, 17:30 de dan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON