URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2014, 17:51

"Crucişător" pe două roţi: Un angajat al Teatrului Regina Maria din Oradea a creat un nou tip de bicicletă cu motor (FOTO/VIDEO)

"Crucişător" pe două roţi: Un angajat al Teatrului Regina Maria din Oradea a creat un nou tip de bicicletă cu motor (FOTO/VIDEO) TESTUL CREATORULUI. După ce au creat primele prototipuri ale bicicletei Ariel Cruiser (foto), specialiştii companiei Local Motors l-au chemat în SUA pe orădeanul Ianis Vasilatos, ca să testeze rezultatul final

Un orădean este pe cale să intre în istoria industriei de transport. Ianis Vasilatos, scenograf la Teatrul Regina Maria, a creat un nou tip de bicicletă cu motor, cu care a câştigat un concurs de profil în Statele Unite.

Compania americană Local Motors, cea care a organizat competiţia, urmează să producă în serie modelul creat de orădean, Ariel Cruiser, deosebit prin aspectul retro, atât în varianta pe benzină cât şi cu motor electric.

Platforma creatorilor

09_ianis_vasilatos_bihoreanul.jpgIanis Vasilatos (foto) este orădean din 2001, când a fost chemat să lucreze ca designer şi apoi şef de producţie la Teatrul Regina Maria, devenind de curând şi scenograf. Originar din Sfântu Gheorghe, unde a absolvit Liceul de Artă, bărbatul de 37 de ani spune că s-a născut pentru design. Tatăl său, grec la origini, crea modele de mobilă. "După liceu am descoperit într-o revistă auto un concurs de design de maşini. M-am înscris şi eu, iar de atunci am rămas cumva fixat pe ele. Proiectez tot timpul, şi nu numai maşini, ci şi biciclete, camioane...", povesteşte Ianis, care a absolvit între timp şi specializarea de Design Industrial a Universităţii din Oradea.

În urmă cu câţiva ani, s-a alăturat comunităţii internaţionale de designeri, amatori ori profesionişti care activează pe platforma online a companiei Local Motors din SUA. "Jay Rogers, fost pilot de avioane în armata americană, a deschis compania vrând să încurajeze inovaţia şi proiectele designerilor din toată lumea. În industria de transport există foarte puţini proiectanţi angajaţi la marile companii, aşa că Local Motors e o platformă bună să-ţi promovezi lucrările", explică Ianis.

Vintage şi eco

În vara anului trecut, orădeanul s-a înscris în concursul Local Motors având ca temă crearea unui nou model de bicicletă cu motor, ca o soluţie de transport cât mai puţin poluantă, dar şi rapidă. Doritorilor li se dădea un anume fel de motor şi un anume fel de roţi, şi erau lăsaţi să conceapă orice design. "Pe piaţă există deja biciclete cu motor, dar majoritatea sunt de fapt biciclete obişnuite, de serie, cu un kit de motor ataşat. Eu am gândit din start una care să aibă motorul încorporat. Pentru partea de design m-am inspirat din primele modele de motociclete de curse din anii '20, mai ales celebrele Indian", povesteşte Ianis.

Modelul desenat de orădean a fost ales câştigător din peste 100 de propuneri, iar cum membrilor Local Motors le-a plăcut foarte mult conceptul, au decis să-l şi pună în practică. Au creat în fabricile proprii câteva prototipuri, atât pe benzină cât şi electrice, pentru Ariel Cruiser, denumirea aleasă de Ianis pentru invenţia lui. Bicicletele pe benzină sunt echipate cu motor Honda 50 cc şi ating 55 km/h, iar celelalte au motor electric de 500 waţi şi viteză limitată la 43 km/h. Creaţia lui Ianis e echipată cu şa Brooks din piele naturală şi cauciucuri retro Continental. "Motorul se porneşte ca la drujbă, trăgând de un fir. Consumul, chiar şi în varianta pe benzină, e unul mic: 1,5 litri la 100 km", spune orădeanul.

Începe producţia

Încrezători în produs, şefii Local Motors - companie ce are deja succes pe piaţă cu un model propriu de maşină numită Rally Fighter - l-au chemat pe orădean în Statele Unite, pentru a testa prototipurile şi a le prezenta la expoziţia anuală Speciality Equipment Market Association (SEMA) din Las Vegas, unde se adună inovaţiile din domeniul automobilisticii. "Au fost sute de oameni să vadă bicicleta, tuturor le-a plăcut, iar unii comercianţi ar fi vrut să cumpere pe loc câteva modele", spune Ianis.

Văzând succesul, firma a decis să pornească o campanie de "crowdfunding" pentru a putea trece la producţia în serie. "Crowdfunding-ul înseamnă încercarea de a mobiliza comunitatea să te sprijine, să creadă în proiectul tău. Local Motors a creat în atelierele proprii 12 bucăţi de biciclete, pe care le-a scos la vânzare, cu circa 3.500 dolari bucata, a vândut tricouri, insigne şi au reuşit să strângă circa 50.000 dolari, din care va finanţa la început producţia de serie", povesteşte orădeanul.

Ca urmare, luna aceasta americanii vor porni "banda" pentru Ariel Cruiser, modelele putând fi apoi cumpărate inclusiv pe internet, cu livrare oriunde în lume. Ce obţine creatorul? "Am fost premiat cu 1.000 dolari, voi primi bicicleta 001 a seriei şi, se pare, şi un procent din vânzări. Dar, sincer, pentru mine nu acesta este cel mai important lucru. Faptul că-mi văd creaţia pe piaţă e cea mai mare realizare!", spune Ianis. Şi, cine ştie, poate că în viitor o vom vedea chiar şi pe străzile din Oradea...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
"Crucisator"
"Crucisator" inseamna vas de razboi. "Cruiser" vine de la "Croaziera". Deci nu este o bicicleta de razboi cum am crezut initial cand am citit titlul. Si da, nimeni nu e profet in tara lui ... pacat.
Postat 09 Februarie 2014, 22:53 de B
Asa sa faci si pe mai departe Ianis!
Tu inventeaza ce-ti trece prin cap si apoi fa cadou totul la americani sau la inteligentii nostri! Asa au facut si cei care au luat puterea in 1989 in Romania. Au adunat tot ce era bun si au dat gratis la altii! Popor de fraieri!
Postat 09 Februarie 2014, 19:24 de Port
Bravo Ianis
Frumos titlu, frumoasa reclama,,un angajat al Teatrului .......,, pacat ca nu te-au apreciat la adevarata ta valoare,ba din contra te-au derogat din functia de sef de productie, te-au scos din birou, Te-a umilit GENIUL DIN ȘATRÂ. Important ca cei de la Local Motors te-au aprecit. Felicitari !
Postat 09 Februarie 2014, 18:29 de XYZ
bravo ianis
Cam incuiati la minte unii oradeni...Felicitari pentru reusita, iata o dovada ca Facultatea de Design Industrial da rezultate si avem oameni creativi in Oradea. In loc sa ii incurajam, ii criticam si ii luam in deradere. La mai mare Ianis
Postat 09 Februarie 2014, 11:00 de Calin
...
Bai asa suntem noi romanii, nemultumiti tot timpul...nici cand ideea unui concetatean ajunge promovata in intreaga lume nu ne convine. Felicitari Ianis si mult succes pe mai departe in tot ce faci :)
Postat 08 Februarie 2014, 21:42 de Radu
Bicicleta e pentru sanatate un lucru bun ...
... dar daca ai pus motor la ea, ai stricat toata povestea ... doar daca nu-i pune si aripi sa zboare ... lucru deja inventat de niste cehi care nu au dat conceptul la altii ci il tin pentru ei, pana vin banii promisi de la Praga, pentru a face fabrica lor proprie ... dar, la romani, pana si grecii sunt usor de cumparat ...
Postat 08 Februarie 2014, 18:27 de Care
El a inventat si americanii l-au platit ca sa uite despre ce e vorba!
3.500 USD bucata de bicicleta cu motor la care iti prinzi nadragii daca nu ai clema de prins contra rotirii lantului. Fraierul a vandut ideea pe bani de nimic, pe care americanii ii scot in jumatate de zi de productie! Iar la cat costa poti sa-ti iei scuter nou-nout, de ultima generatie, sau ATV mic, nou si stralucitor, sau UTV la mana a doua in perfecta stare, sau buggy la maxim 5 ani vechime, sau sa-ti iei un taxi care te duce toata viata la suma asta, cand vrei si unde vrei!
Postat 08 Februarie 2014, 18:21 de Port
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON