URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2012, 13:07

Votat de majoritatea universitarilor, Antal aşteaptă să-l confirme ministrul Educaţiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rezultatele provizorii ale alegerilor de la Universitate, comunicate miercuri seară, imediat după închiderea urnelor şi care îl arătau pe actualul rector Cornel Antal un câştigător detaşat, în detrimentul contracandidatul său Gheorghe Ionescu, au fost confirmate joi dimineaţă.

Senatorii mai aşteaptă

Potrivit preşedintelui Biroului Electoral Universitar, Aurel Căuş, 878 de universitari au votat miercuri, adică aproximativ 76% din totalul electorilor. "Din aceştia, 816 au fost cadre didactice şi cercetători, din 1070 cu drept de vot, iar 52 studenţi, din 73 cu drept de vot. Procentul mare al studenţilor ne-a surprins, pentru că ei sunt în sesiune", a declarat Căuş (foto), într-o conferinţă de presă.

În total, la alegerile pentru rector au fost exprimate 826 de voturi valid exprimate, din care candidatul Antal a adunat 620, adică aproximativ 75%, iar candidatul Ionescu 206, adică circa 25%.

conferentiar Dr Aurel Caus presedintele biroului electoral al universitatii 01.JPGNumărătoarea voturilor pentru membrii Senatului s-a încheiat în noaptea de miercuri spre joi, în jurul orei 1.30. "S-au făcut două numărători, încheindu-se două procese verbale. Însă am sigilat toate voturile, urmând să reluăm azi (n.r. joi) procesul, pentru că toată lumea era obosită şi dacă am fi continuat azi-noapte ar mai fi durat câteva ore", a precizat Căuş. Astfel, rezultatele finale urmează să fie comunicate joi după-amiază.

Fără emoţii

Ştiut fiind că rectorul ales nu e investit pe funcţie decât după ce ministrul Educaţiei validează alegerile şi îl confirmă, întrebat ce se întâmplă dacă ministrul Educaţiei nu îl confirmă pe Antal, Căuş a spus că alegerile se organizează din nou.

Controversele privind validarea lui Antal pe funcţie au pornit de la faptul că acesta a candidat pentru un mandat parţial, de 3 ani şi 4 luni. Legea Educaţiei prevede că un mandat de rector e de 4 ani, însă şi că nicio persoană nu poate fi rector mai mult de opt ani. Dacă ar fi fost ales pentru un mandat de 4 ani, Antal ar fi încălcat această prevedere, pentru că a acumulat deja 4 ani şi 7 luni pe această funcţie.

Întrebat de BIHOREANUL la ce reacţie se aşteaptă din partea ministrului Educaţiei, Cătălin Baba, adică acelaşi secretar de stat care atrăgea atenţia asupra condiţiilor în care o persoană poate candida pentru funcţia de rector, printr-o adresă remisă anul trecut, Antal a spus că se aşteaptă la respectarea legii.

"Cine a citit atent adresa domnului Baba a observat că la primul punct a afirmat că cine a mai avut, pe lângă un mandat plin, unul parţial, nu mai are drept la un nou mandat de 4 ani. La punctul doi, dânsul a opinat că persoanele pensionabile pot candida. Practic, domnul Baba chiar prin această adresă zice că există mandatul parţial, chiar dacă nu foloseşte acest termen", a declarat Antal, subliniind că Legea Educaţiei nu interzice, la fel cum nici nu reglementează, mandatul parţial.

Atac la întreaga Universitate

Întrebat de jurnalişti şi cu ce echipă va lucra, dacă va fi confirmat pe funcţie, Antal a spus că nici nu şi-a format o echipă, dar nici n-o va anunţa, pentru că legea îi cere să consulte Senatul cu privire la echipa sa. "Ar fi o sfidare la adresa Senatului să-mi spun acum echipa", a precizat Antal. Cu toate acestea, rectorul a declarat că vrea o echipă formată din oameni tineri, adică "din cei care vor duce mai departe Universitatea".

Vizavi de faptul că Ionescu l-a numit, miercuri seară, un "infractor", spunând despre candidatura lui Antal că este ilegală, rectorul s-a rezumat să declare că e dezamăgit de această afirmaţie. "De azi, orice încercare de destabilizare prin reclamaţii, plângeri, procese, aduce atingere intereselor şi imaginii Univeristăţii din Oradea, imagine care foarte greu a fost realizată în ultimii ani. Cine nu respectă decizia electoratului, de fapt atacă Universitatea, nu pe mine personal", a declarat Antal

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
sigur
Degeaba va jigniti aici pe forum si la facultate, sunteti prieteni ! Si daca alegerile vor fi anulate si implict reluate, cei care l-au votat pe Antal, tot impotriva lui Ionescu vor vota, asa ca se agita degeaba.
Postat 10 Februarie 2012, 08:17 de Student
De ce ameninti "George" ?
Stimabile, Antal "George", ai prins un pic de curaj, si ai si inceput sa ameninti? Ia aminte: ai zis ca " te piisi pe el secretar de stat", adica pe actualul ministru! De la acest ministru astepti tu validarea alegerii tale ? Ba, tata, ba! Pai tu esti mai naiv decat credeam!
Postat 10 Februarie 2012, 01:07 de lady gaga
"felicitari ionescu"
si eu il"felicit"pe ionescu ca medic universitar ca mi-a deschis ochii inainte de alegeri si mi-a aratat echipa cu ceva BURTA prin ea,iar mie nu-mi place nici macar ciorba de BURTA,dar atunci familia asta BURTA,care nu vrea numai functii si putere!multumesc Ionescu,nu mi-as fi iertat niciodata votul pt tine daca apareai ulterior cu ceva BURTA pe acolo dupa alegeri!ramai cu ei pe vesnicie acolo unde sunteti acum,adica intr-o vesnica opozitie!sa luati functii cand o sa votez eu!"FELICITARI IONESCU"
Postat 09 Februarie 2012, 23:20 de medic si universitar
tineret
sunt curios ce tineri a gasit antal... nu zic, ar avea optiuni... ...oare va folosi de ei sau va folosi de ei????
Postat 09 Februarie 2012, 22:19 de tineret
@medic universitar
domnule... ai fost si asa supraapreciat!
Postat 09 Februarie 2012, 22:16 de sorbonel
medic universitar
sorbonel, ce vezi tu, e chiar treaba ta, nu ti-am cerut parerea, iarasi in viziunea mea, esti....... ...... doar ca am bunul simt spre deosebire de tine, sa nu te jignesc. tu stii de ce ai ura pt anumite persoane. EU IL FELICIT PE DL IONESCU PT ECHIPA ALEASA!!!!
Postat 09 Februarie 2012, 21:24 de medic universitar
@medic universitar
esti rusinea mediului universitar. vezi unde sunt prorectorii lui ionescu! nu o vad pe burta nici macar cu 0,00000000000000000001....
Postat 09 Februarie 2012, 21:06 de sorbonel
medic universitar
mentionez, schimbat votul din antal in Ionescu
Postat 09 Februarie 2012, 20:44 de medic universitar
medic universitar
Dl Ionescu, si eu mi-am schimbat radical votul, tocmai datorita echipei de prorectori pe care a-ti propuso. Felicitari si sper sa le rezolvati toate curand
Postat 09 Februarie 2012, 20:43 de medic universitar
ioescu ai gresit flagrant
Ionescu,daca taceai filosof ramaneai,stii vorba asta!sunt unul dintre cei care si-au schimbat optiunea de vot radical in ultimele 2 zile pe motiv ca pe lista pe care ai propus-o aparea ceva BURTA,iar in momentul ala am zis LASA_NE,LASA-NE!poate aveai pofta de ciorba de BURTA,dar mai bine iti puneai pofta in cui!daca cu astia te-ai dus,atunci mai bine tot Antal!
Postat 09 Februarie 2012, 19:49 de medic si universitar
O nelamurire
A cerut cineva un punct de vedere distinselor cadre ale facultatii de stiinte juridice ? Vreo cativa sunt profesori universitari, cativa conduc/au condus baroul oradean, asa ca nu cred sa fie chiar toti veniti cu pluta si sa nu poata prevedea niciunul urmarile gestului de a (mai) candida al turnatorului antal cornel. Acuma, il inteleg si pe rectorul turnator : daca felix-mircea, dovedit turnator de catre ICCJ, in complet de 9 judecatori, este bine-mersi vice la Senat, de ce n-ar (mai) sta si el ca rector !? Doar ca o vorba din antichitate zice ca non licet bovi, quod licet Jovi !
Postat 09 Februarie 2012, 16:26 de gura-casca
869
869
Postat 09 Februarie 2012, 16:20 de 869
879
Adriana, 817+52= 879 si nu 878
Postat 09 Februarie 2012, 14:51 de 879
corect
Da! Penibila coptarea in echipa a fam. Burta. Si eu cred ca mai mult rau a provocat lui Ionescu. Era corect totusi sa se consulte mai intai cu senatul si apoi sa-si anunte echipa....si poate fara Burta. Ambitiosi fara baza.
Postat 09 Februarie 2012, 14:27 de tot medic
ionescu strategie gresita
oricum ionescu pierdea,dar macar iesea la un scor onorabil daca nu se afisa cu echipa de "prorectori"!si-a alaturat imaginea cu prorector"stiintific" olivia burta??!astia vor numai functii si ea si barbatul ei,iar oamenii sunt satui de "personalitati"asa mari ca BURTA!
Postat 09 Februarie 2012, 14:04 de medic
Zau?
Zau, georgel-cacatel, cine respecta legea trebuie matrasit? Dar tu, care ai mictionat pe ea si ai jucat geamparalele cu clica slinoasa de juristi si membri ai biroului electoral, ce ar trebui sa patiti? Ati merita sa ajungeti cu totii la racoare, unde va e locul, nemernicilor. Sa va dea Dumnezeu atita sanatate la toti, cita corectitudine si drag de lege aveti!
Postat 09 Februarie 2012, 13:29 de pro Lege
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON