URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2018, 17:26

Universitatea face planuri cu autorităţile locale: parc ştiinţific cu Consiliul Judeţean şi campus integrat cu Primăria

Universitatea face planuri cu autorităţile locale: parc ştiinţific cu Consiliul Judeţean şi campus integrat cu Primăria foto: Ovi D. Pop
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 10 sau 15 ani, campusul Universităţii din Oradea va arăta altfel. Universitarii colaborează cu autorităţile locale pentru reconfigurarea zonei, în două proiecte distincte.

Un campus pentru toţi

Unul din acestea vizează crearea unui masterplan urbanistic pentru campusul universitar. La comanda Primăriei, o firmă de arhitectură din Bucureşti pregăteşte acum un plan de dezvoltare care să dicteze ce anume se va construi şi cum în campusul Universităţii, care ar urma să ocupe întreg perimetrul limitat de malul Peţei, cimitirul municipal şi cartierul Europa.

Totodată, masterplanul ar urma să stabilească cele mai bune variante pentru mutarea în campus a tuturor facultăţilor sau specializărilor care, în prezent, funcţionează în clădiri din oraş, cum e cazul facultăţilor de Medicină, Drept ori Arhitectură. Aşa cum se ştie, în 2016 primarul Ilie Bolojan a anunţat că îşi doreşte ca Universitatea să folosească toate spaţiile şi clădirile aflate între Peţa şi cimitir, inclusiv cele ocupate în prezent de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bihor, care ar urma să se mute într-o clădire nouă, pusă la dispoziţie de Primărie.

"Ideea este de a concentra într-un campus toate activităţile Universităţii. Este un lucru benefic, dacă se va întâmpla, din mai multe puncte de vedere. Dar nu este un plan de doi, trei ani, nici de cinci. Vorbim de 10, 15, poate 20 de ani", a declarat rectorul Constantin Bungău, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Masterplanul ar urma să fie finalizat până la sfârşitul lunii mai, când va fi prezentat atât Consiliului Local, cât şi Senatului Universităţii.

Potrivit rectorului Bungău, masterplanul va cuprinde şi dotări noi. De pildă, se doreşte construcţia unui bazin de înot în campus, care să deservească studenţii în activitatea educaţională, dar şi a unei sere.

Parc de ştiinţă şi tehnologie

În acelaşi timp, Universitatea colaborează cu Consiliul Judeţean şi cu societatea Parcuri Industriale Bihor pentru un alt proiect care vizează campusul: realizarea unui parc tehnologic şi ştiinţific, pe un teren al CJ Bihor aflat între Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane şi cartierul Ceyrat. În acest parc, studenţii şi companiile deopotrivă vor avea acces la echipamente moderne, pentru activităţi de cercetare.

Proiectul în valoare de 7 milioane de euro ar urma să fie finanţat cu bani europeni, prin Programul Operaţional Regional.

"Ne-am întâlnit de peste 20 de ori, din punctul nostru de vedere totul este în regulă, am clarificat obiective, rolul fiecărei părţi, încă se aşteaptă de la CJ aprobări", a declarat rectorul Constantin Bungău, în aceeaşi conferinţă de presă. Concret, Consiliul Judeţean trebuie să voteze, în şedinţă, cofinanţarea de 50% a proiectului, dar şi dezmembrarea unor terenuri pe care se va amenaja parcul. "Sper ca în luna aprilie, atât în Senatul Universitar, cât şi în Consiliul Judeţean, să fie aprobat contractul de parteneriat", a mai spus Bungău.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON