URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2018, 14:55

Universitatea din Oradea se pregăteşte de evaluarea ARACIS. Bungău speră că va păstra gradul de încredere ridicat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În luna octombrie, Universitatea din Oradea va fi evaluată instituţional de specialiştii Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, iar rectorul Constantin Bungău speră că instituţia îşi va păstra gradul de încredere ridicat obţinut în 2013.

"Este un eveniment foarte important pentru Universitate, pentru care vom mobiliza întregul personalul. Se împlinesc cinci ani de când Universitatea are acest calificativ, de încredere ridicată, şi suntem obligaţi să solicităm o vizită instituţională", a declarat rectorul Constantin Bungău, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Evaluarea va consta în verificarea amănunţită a mai multor programe de studiu, dar şi ale unor aspecte care vizează întreaga Universitate. Rezultatul este important deoarece calificativele oferite de ARACIS influenţează finanţarea universităţilor din România, astfel că este lesne de înţeles că, pentru a nu primi mai puţini bani, Universitatea vrea să obţină calificativul cel mai mare.

Întrebat de BIHOREANUL care ar fi punctele vulnerabile ale Universităţii la evaluarea instituţională, rectorul a spus că una dintre probleme ar putea fi numărul mic al profesorilor tineri.

"Suntem 903 cadre didactice titulare la 1 ianuarie şi, din păcate, personalul cu vârsta de sub 37 de ani nu depăşeşte numărul de 80", a declarat Bungău. De asemenea, a arătat rectorul, o problemă deosebită este la specializarea Învăţământ primar şi preşcolar în limba maghiară, a Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, unde sunt prea puţine cadre didactice, motiv pentru care ARACIS a şi acordat, la o evaluare a specializării, doar calificativul de încredere.

Constantin Bungău a mai spus că toate facultăţile sunt deficitare la capitolul cursuri puse la dispoziţia studenţilor: "Încă trebuie să lucrăm la tot ceea ce înseamnă existenţa pentru fiecare disciplină a unui curs într-un format tipărit, şi la master şi la licenţă, dacă nu pe o platformă electronică, măcar la bibliotecă". De asemenea, de pe site-urile facultăţilor orădene lipsesc, aproape fără excepţie, fişele disciplinelor ori alte documente care ar trebui să fie la dispoziţia studenţilor.

La anumite specializări, a mai spus rectorul, "nu este mulţumitoare angajabilitatea în domeniu", adică sunt prea mulţi absolvenţi care se angajează în domenii care n-au nicio legătură cu studiile făcute.

Pe de altă parte, Bungău a arătat şi că Universitatea "se zbate" să acrediteze patru noi domenii de doctorat, din care două în categoria Ştiinţelor Economice, unul la Farmacie şi unul la Teologie, dar şi că, din bugetul propriu, a mărit bursele acordate doctoranzilor cu câte 100 de lei, astfel că, un doctorand în anul 1 primeşte acum lunar 1.550 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON