URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iunie 2012, 15:37

Universitatea a împărţit facultăţilor locurile bugetate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-un final, Universitatea din Oradea a primit de la Ministerul Educaţiei numărul de locuri bugetate pe care le poate şcolariza la studii de licenţă în anul universitar 2012-2013.

Prorectorul Universităţii din Oradea, Marcel Roşca, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că cele 15 facultăţi vor avea, în total, 1.523 de locuri bugetate, cu 92 mai puţine decât în precedentul an universitar.

"În plus, mai avem 27 de locuri dedicate cetăţenilor români de etnie romă, 10 pentru cetăţeni moldoveni cu diplomă de Bacalaureat obţinută în România şi 34 pentru cetăţeni străini de origine română cu diplomă de Bacalaureat obţinută în ţara ai cărei cetăţeni sunt", a precizat Roşca. Aceste 71 de locuri nu vor fi repartizate facultăţilor decât după ce respectivii candidaţi vor spune unde doresc să studieze.

Locurile bugetate au fost împărţite celor 15 facultăţi, distribuire ce a fost şi validată de Senatul universitar. Ca în fiecare an, cele mai multe locuri bugetate le va avea Facultatea de Medicină şi Farmacie, 177 la număr. La polul opus se află Facultatea de Teologie Ortodoxă, care va avea 43 de locuri bugetate.

De asemenea, la Facultatea de Arhitectură şi Construcţii vor fi 76 de locuri bugetate, la Arte 73, la Geografie, Turism şi Sport 96, la Inginerie Energetică şi Management Industrial 108, la Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei 151, la Inginerie Managerială şi Tehnologică 112, iar la Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării 80. Totodată, Facultatea de Litere va putea şcolariza 78 de studenţi bugetaţi, cea de Protecţia Mediului 138, cea de Ştiinţe 106, cea de Ştiinţe Economice 112, cea de Drept 53, iar cea de Ştiinţe Socio-Umane 120.

"Până luni, facultăţile au obligaţia să transmită repartizarea pe specializări", a precizat Roşca, adăugând că toate aceste informaţii vor fi postate şi pe site-ul Universităţii, la categoria Admitere 2012.

O noutate la admiterea din acest an la facultate este că absolvenţii de liceu care au învăţat în limba maternă, alta decât româna, şi au dat examen din limba respectivă şi la Bacalaureat, au dreptul să susţină examenul de admitere la facultate în această limbă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Luati-o in ordine, fratilor !
Imi permit sa va sugerez ca inainte de a discuta atat de aprins despre cine/cate locuri primeste, sa va puneti intrebarea VA FI CINE OCUPA ACESTE LOCURI ?
Postat 24 Iunie 2012, 06:28 de .
@adi
Ai dreptate, a fost o greseala de-a mea de editare. Mersi de sesizare!
Postat 22 Iunie 2012, 17:12 de adriana tic
o greseala
177 de locuri are Medicina!
Postat 22 Iunie 2012, 09:48 de Adi
Prostie curata
E absurda repartizarea ar trebui sa existe un procent al locurilor, exista facultati unde sunt 20 de studenti la o specializare toti la fara taxa, e ceva absurd. In opinia mea 20% din locuri sa fie bugetate is 100 de studenti 20 la fara taxa sunt 20 de studenti 2 la fara taxa
Postat 21 Iunie 2012, 18:45 de Vlad
domu_bot1@yahoo.com
Bungău a recompensat serios pe cei care l-au susținut în campanie; în special Medicina și Farmacia. Urmează posturile scoase la concurs pentru toamnă, unde Bungău îi va recompensa din nou pe lachei. Domnule Bungău, de ce nu faceți publică lista lacheilor pe care îi sprijiniți de la început; e mai corect decât să vrei să pari onest.
Postat 21 Iunie 2012, 16:10 de 0m
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON