URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Octombrie 2011, 12:27

Trei facultăţi orădene au decani noi

Trei facultăţi orădene au decani noi Adrian Hatos (foto), cadru didactic al departamentului de Sociologie de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, a devenit decanul interimar al facultăţii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Desfăşurate cu două săptămâni în urmă, alegerile pentru şefia nou-înfiinţatelor departamente ale Universităţii din Oradea au fost validate luni de către Senatul Universităţii, a anunţat rectorul Cornel Antal.

Într-o conferinţă de presă care a avut loc miercuri, rectorul a spus că 46 din cei 47 de şefi de departamente au fost deja validaţi pe funcţii, excepţia fiind cauzată de faptul că, la numărarea voturilor, s-a ţinut cont de numărul voturilor valabil exprimate, nu de numărul celor care au votat. Ca atare, la un departament, Antal neştiind să precizeze la care, alegerile vor fi reluate.

Totodată, Senatul Universităţii nu a aprobat 11 membri în consiliile departamentelor, din motive de incompatibilitate, deoarece au rude în aceleaşi departamente din care fac parte, urmarea fiind că pentru respectivele funcţii se vor relua alegerile.

Cele mai importante schimbări s-au petrecut însă la conducerile Facultăţilor de Arhitectură şi Construcţii, Ştiinţe Economice şi Ştiinţe Socio-Umane. Pentru că cei trei decani aleşi în 2008 au fost aleşi luna trecută ca şefi de departamente, iar această funcţie e în incompatibilitate cu cea de decan, Aurora Mancia (Arhitectură şi Construcţii), Anca Dodescu (Ştiinţe Economice) şi Floare Chipea (Ştiinţe Socio-Umane) au avut la dispoziţie 15 zile pentru a opta în favoarea şefiei de departament.

Până la organizarea concursurilor pentru desemnarea altor decani, Antal a numit interimari. Astfel, Facultatea de Arhitectură şi Construcţii e condusă provizoriu de Ramona Novicov, cea de Ştiinţe Economice de Alina Bădulescu, iar cea de Ştiinţe Socio-Umane de Adrian Hatos. "Am ţinut cont de părerea foştilor decani, nu am vrut să bulversez lucrurile", şi-a explicat Antal opţiunea pentru cei trei interimari.

Tot în incompatibilitate a fost şi prorectorul Elena Bonchiş, responsabil de relaţiile cu studenţii, care a optat pentru funcţia de conducere a departamentului Psihologie, astfel că Antal urmează să numească un nou prorector în locul ei. Prodecanii Cristian Miheş (Facultatea de Ştiinţe Juridice) şi Teodor Mateoc (Facultatea de Litere) s-au aflat într-o situaţie similară, şi ei renunţând la funcţia de la facultate, singurul înlocuit până acum fiind Mateoc, căruia i-a preluat funcţia de prodecan colegul său Florian Cioban.

Deciziile prorectorului, decanilor şi prodecanilor în favoarea păstrării funcţiilor de şefi de departamente este explicabilă, dat fiind că pentru funcţiile de decani se vor face alegeri în primăvară, în timp ce conducerea departamentului o pot păstra patru ani. În plus, noua organizare a universităţilor, cu departamente, scade rolul conducerilor facultăţilor. Mai precis, departamentele sunt cele care gestionează fondurile facultăţilor, acestea din urmă, implicit decanii, rămânând cu un rol strict de execuţie administrativă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
dl
E interesant cum persoane care au detinut functii aparent mai insemnate decat cea de director de departament au ales dintr-o data sa renunte la aceste functii. S-au postat la sefia departamentelor. Se pare ca in noua formula seful de departament e ceva mai tare decat fostii sefi de catedra. Stiu ei ceva si nu vor sa ne spuna. Dupa parerea mea interimarii sunt carne de tun. Slabe sanse ca unii dintre ei sa-si pastreze scaunele. Si daca se intampla asta inseamna ca Decanul, conform noii legi, devine un fel de administrator al facultatii, deci cei \"grei\" nu mai sunt interesati de functia asta.
Postat 20 Octombrie 2011, 10:13 de vocea
?
@Boss: cred ca sugerezi ca cel putin unul dintre ei ar fi avut o activitate pe linie de servicii inainte de '90(poate si dupa)? banuieli am avut si am dar de sapat in arhiva SRI chiar nu am cum(mai ales ca ar trebui sa merg si intr-un judet invecinat0
Postat 19 Octombrie 2011, 13:20 de incisiv
Re: incisiv
Nu suficient de incisiv ca sa sapi asa-i? Ca nu ai cum sa intri in arhiva SRI.
Postat 19 Octombrie 2011, 12:56 de Boss
CV-uri
e interesant sa citesti CV-urile unor cadre de la U.O. Azi m-am uitat peste CV-uri de la stiinte economice; doua astfel de personaje(M.I.B. si L.C.A.)äu sairt"peste 6 ani din activitatea lor. ambii au terminat liceul in 1986 dar nici unul nu ne spune ce a facut timp de 6 ani(pana in 1992, cand in sfarsit au intrat la proaspetele facultati oradene). hai, fiind baieti, or fi pierdut 2 ani. dar restul de 4? le e "rusine"de ceva? nu inteleg!!!!!
Postat 19 Octombrie 2011, 12:39 de incisiv
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON