URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2018, 20:20

Țara Bistrei a deschis Centenarul la Universitatea din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, împreună cu Centrul de Studii Interdisciplinare Oradea-Chișinău, au deschis seria manifestărilor dedicate celebării a 100 de ani de la Marea Unire cu lansarea unui album dedicat satelor din zona Bistrei.

Volumul, coordonat de Sorin Șipoș, Gabriel Moisa, Stelian Nistor, Ioan Giarca și Cosmin Patca, cuprinde un scurt istoric al zonei Bistrei, respectiv o serie de fotografii din localitățile de pe cuprinsul său, înfățișând patrimoniul natural și construit.

Moderatorul evenimentului, istoricul Gabriel Moisa, a arătat că „este prima manifestare organizată de Facultate și Centrul de Studii Interdisciplinare cu ocazia Centenarului”. Seria va cuprinde 20 de manifestări, întinse până în luna decembrie, fiind vorba de conferințe, sesiuni de comunicări științifice, unele internaționale, expoziții și lansarea unui volum de istorie dedicat Centenarului. Ele vor fi ținute împreună cu partenerii locali, cu liceele din județ și cu cei din străinătate, între care universitățile din Chișinău, Cernăuți, Amiens și Padova.

Luând cuvântul, rectorul Constantin Bungău a spus că „istoricii s-au lansat într-o cursă, iar anul acesta nu e doar al Centenarului, ci și anul de marcare a 55 de ani de învățământ superior continuu la Oradea”. În continuare, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Ioan Horga, a arătat că „autorii ne aduc în față o zonă puțin cunoscută, este un volum în care sunt prezentate toate monumentele de patrimoniu construit în Țara Bistrei de români, maghiari, slovaci”.

Istoricul Sever Dumitrașcu a intrat în profunzimea subiectului, făcând referire la bisericile înființate pe Valea Bistrei, unele de maramureșenii ce veneau „pe un drum al oilor”. „Am avut noroc cu ei, că ne-au consolidat creștinismul. Ei, alături de mlaștinile existente aici, care ne-au apărat de probleme”, a încheiat universitarul.

Coordonator al lucrării istoricul Sorin Șipoș, a prezentat astfel albumul: „Este un album menit să scoată în evidență patrimoniul Țării Bistrei. L-am pus în amintirea Părinților, Preoților și Dascălilor noștri, fiindcă lor le datorăm foarte multe lucruri. Am ales Valea Bistrei dintr-o rațiune sentimentală – suntem de acolo [o parte a coordonatorilor sunt de origine din acele localități – n.r.] și trebuie să dăm ceva înapoi. Așa că am decis, împreună cu colegii de la Geografie, de la Arte, să identificăm patrimoniul de acolo, să-l promovăm și să transformăm zona într-una turistică, fiindcă este o zonă interetnică și interconfesională foarte frumoasă”.

Albumul a fost tipărit cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Bihor, între partenerii proiectului fiind Episcopia Ortodoxă a Oradiei, Primăria Comunei Popești, Consulatul General Onorific al Republicii Slovace în România, Université de Picardie Jules Verne din Amiens și Università degli Studi di Padova. Cartea va fi disponibilă în bibliotecile publice. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON