URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Mai 2012, 14:41

Studenţii orădeni, manifest pentru Roşia Montană

De 10 ani, studenţii specializării Ingineria Mediului din cadrul Facultăţii de Protecţia Mediului din Oradea fac, împreună cu profesorii, aplicaţii practice privind protecţia naturii în Munţii Apuseni şi alte zone din Bihor ori judeţele limitrofe.

Anul acesta, tinerii au ales şi să protesteze paşnic în cadrul aplicaţiei lor, ce a avut loc la finele lunii aprilie inclusiv la Roşia Montană.

Ei au scris un "Manifest pentru Protecţia Mediului la Roşia Montană", în care şi-au argumentat nemulţumirile privind exploatările cu cianuri.

Studenţii orădeni au remis manifestul conducerii Roşia Montană Gold Corporation, firma ce doreşte să exploateze aurul din zonă, alăturându-se astfel miilor de protestatari care de ani de zile încearcă să oprească proiectul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
cianuri
Exploatarea cu cianuri nu face altceva decat sa continue din stramosi un minerit insa cu alte metode de lucru , mai moderne si mai sigure.Sunt tari in lumea aceasta care folosesc o metoda similara ca a noastra si nu exista nici un fel de plangere legata de cianuri cum se face la noi desi nici nu a inceput proiectul
Postat 10 Mai 2012, 19:36 de Mihai
pt opriti rm
mai rau ca in prezent, nu o sa le fie rosienilor. acum, venitul mediu e de 6 lei/zi! nu stiu cati romani se pot lauda ca stiu exact cand vor ramane someri si sa aiba ragazul necesar sa-si caute altceva de munca (alte afaceri vor fi impulsionate sa se deschida aici) sau sa puna bani deoparte. ramane intrebarea: ii lasam pe rosieni sa moara de foame acum, pentru ca nu stim exact ce va fi peste 15 ani? unii, in conditiile actuale, nici nu mai apuca 2027!
Postat 10 Mai 2012, 18:14 de Andreea
tehnologie
Cat tim ptehnologia care ar urma sa fie folosita este folosita in toata lumea si nu exista probleme, plus ca este si cea mai ecologic posibila, nu cred ca trebuie sa isi faca griji
Postat 10 Mai 2012, 12:17 de Alex
tehnologie
Cat tim ptehnologia care ar urma sa fie folosita este folosita in toata lumea si nu exista probleme, plus ca este si cea mai ecologic posibila, nu cred ca trebuie sa isi faca griji
Postat 10 Mai 2012, 12:15 de Alex
sa curete zona
Daca tot sunt studenti la o facultate de mediu atunci sa curete ei zona daca nu le convine ceva. Nu ar fi rau sa mai ai cineva atituine in privinta ecologizarii ca la proteste inutile se pricep si ong-urile
Postat 10 Mai 2012, 01:21 de Mihai
pentru andreea
NU stiu cand ati fost ultima oara acolo. Si daca doriti intram in detalii tehnice legate de continutul efectiv de minereu pe tona exploatata, si pragul mondial de rentabilitate, asta in corelatie directa cu saracia din zona, am putea face si asta. Solutia trambitata de Gabriel este efemera, legata de nivelul crescut al unciei pe piata internationala (singurul element care face mina rentabila). Acei saraci oameni primesc o compresa pe un picior de lemn, pentru ca se vor regasi in aceasta ipostaza ca si astazi (saraci si fara locuri de munca) peste 15 ani cand zacamantul va fi epuizat. Exista FEADR, masura 313 - agroturism si sunt alte parghii institutionale prin care acesti oameni pot fi ajutati. Poluarea poate disparea prin accesarea fondurilor masuri 4.2 din cadrul POR. Trebuie sa existe si un filtru obiectiv, nu doar aparatul media, va rog frumos sa priviti faptele.
Postat 09 Mai 2012, 23:18 de Opriti Rosia Montana
protestatari
Sa inteleg ca voua clar va place Rosia Montana cum arata in ziua de azi , poluare, o zona in plina saracie, nu exista deloc turism si deci asa vreti voi sa arate zona asta decat sa se bage bani in ea si sa devina o importanta zona turistica?
Postat 09 Mai 2012, 23:00 de Mihai
pentru andreea
Imi pare rau stimata doamna ca reduceti o problema atat de complexa la nivelul cianurii. Este vorba pe langa asta, de o cariera la suprafata care ar distruge un peisaj extraordinar, de un iaz de decantare de dimensiuni colosale pe care Gabriel Resources are obligatia sa il intretina doar 15 ani, si mai exista aspectul reducerii directe a participatiunii statului roman de la 16% la 1% prin mariri succesive de capital. Aceasta exploatatie are toate ingredientele unui tun, dar se pare ca o campanie sustinuta media poate convinge marea gloata, asa ca orice luare de pozitie impotriva acestui proiect este bine venita.
Postat 09 Mai 2012, 22:58 de Opriti Rosia Montana
ecologizare
Daca tot au vrut sa faca un manifest pentru protectia mediului, ar fi trebuit sa sustina acest proiect, pentru ca din cate stiu eu are in plan si o ecologizare, de care zona aia are mare nevoie.
Postat 09 Mai 2012, 21:00 de Manolescu Irimia
raspuns pt oradean
profesorul-cercetator Cornel Domuta inseamna ca nu e la curent cu ultimele noutati din domeniul pe care il stapaneste. pe langa cartile citite si studii facute, trebuie sa fii mereu la curent cu ce se mai intampla. o simpla verificare pe internet ii era de ajuns: ar fi aflat ca o tehnologie mai moderna nu s-a inventat in minerit si ca atata timp cat se respecta limitarea de 10ppm,nu e o nicio problema. la RM - vor fi intre 3 si 5ppm
Postat 09 Mai 2012, 19:51 de Andreea
Un material serios
Manifestul nu e scris de niste studenti, ci de un profesor - cercetator, Cornel Domuta, care stie ce spune acolo. Ar trebui sa tinem cont de obiectiile oamenilor de stiinta, nu sa sarim sa facem o prostie numai pentru ca ne flutura cineva niste dolari in fata.
Postat 09 Mai 2012, 19:26 de Oradean
tehnologie moderna
studentii de la Mediu ar fi trebuit sa stie deja ca nu au motive de ingrijorare in privinta exploatarii cu cianuri, care este cea mai folosita la nivel mondial si cea mai moderna. si este aprobata de Uniunea Europeana.
Postat 09 Mai 2012, 18:22 de Andreea
poluare in prezent
ai crede ca studentii la Mediu ar vrea sa se stopeze poluarea de la Rosia Montana, lucru care se va face prin proiectul asta minier..
Postat 09 Mai 2012, 14:58 de Calin
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON