URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2016, 17:01

Studenţii la atac: Îl acuză pe preşedintele Senatului, Sorin Curilă, că a băgat candidaţi "cu japca" la alegeri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce săptămâna trecută au acuzat fraudarea alegerilor din Universitate, pe motiv că unii colegi de-ai lor au votat de două ori, studenţii orădeni continuă să îi învinuiască public pe organizatorii alegerilor.

Într-un nou articol publicat luni în ziarul online Studentocraţia, studentul Marius Deaconu (foto), co-autor şi al articolului de săptămâna trecută, îl acuză pe preşedintele Senatului universitar, Sorin Curilă, că a introdus ilegal pe liste candidaţi din partea studenţilor.

Artificiu unic

"Articolul de astăzi prezintă un artificiu unic în peisajul academic românesc: norma dublă de reprezentare. Practic, atât la cadrele didactice, cât şi la studenţi, este impus un plafon minim de candidaţi echivalent cu numărul dublu de locuri disponibile pentru fiecare facultate. Un artificiu inteligent, proiectat teoretic cu scopul de a evita organizarea alegerilor parţiale prea des", arată articolul.

Mai pe româneşte, fiecare facultate orădeană a trebuit să propună un număr dublu de candidaţi, atât la alegerile pentru profesori, cât şi pentru studenţi, astfel încât, dacă senatorii care câştigă un mandat se vor retrage în timpul celor patru ani, să poată fi înlocuiţi fără să fie nevoie de organizarea de noi scrutinuri.

Deaconu arată însă că această obligaţie a numărului dublu de candidaţi nu apare în regulamentul de alegeri al Universităţii, ci doar în Calendarul alegerilor academice 2015-2016 elaborat de Senatul universitar în iulie 2015. "Artificiul introdus de anumite persoane "bine" intenţionate ajută la creionarea listelor de alegeri în cazul existenţei unei echipe sau a unor echipe bine ascunse, care nu îşi doresc să li se afle componenţa, dar mai ales conducerea, şi care pot împinge pe lista de candidaţi anumite persoane, după terminarea perioadei iniţiale de înscrieri, în temeiul unui principiu şchiop, lăsând puţin timp la dispoziţia candidaţilor pentru a regândi strategia, dacă este cazul", scrie studentul.

Exemplul propriu

Tânărul exemplifică problema cu propria situaţie. Deaconu a candidat pentru un loc rezervat studenţilor în Senat din partea Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, iar până la expirarea termenului de depunere a candidaturilor, adică 18 decembrie 2015, a fost singurul pretendent. "În data de 16 ianuarie 2016, mi-a fost adus la cunoştinţă de către o terţă persoană faptul că pe listele de candidaţi ai studenţilor din cadrul facultăţii unde studiez mai este înscris încă un student pentru Senatul Universităţii din Oradea, în persoana domnişoarei Florina Mariana Bocoi", arată Deaconu.

Întrebând Biroul Electoral Universitar, tânărul a aflat că pe 12 ianuarie studenţii din Consiliul Facultăţii IRISPSC au nominalizat-o pe Bocoi candidată, însă, spune el, procesul verbal al şedinţei nu reflectă acest lucru, ci doar că studenţii au stabilit ordinea celor doi candidaţi pe buletinul de vot. Altfel spus, documentul, pe care Deaconu l-a şi ataşat articolului, nu reflectă că tinerii ar fi făcut propuneri şi ar fi votat-o pe Bocoi candidată. Studentul arată şi alte disfuncţionalităţi: procesul verbal nu a fost înregistrat la registratura facultăţii, iar la şedinţă a luat parte un student care nici măcar nu făcea parte din consiliu!

Deaconu a contestat candidatura lui Bocoi încă din 19 ianuarie, dar Biroul Electoral Universitar i-a respins-o două zile mai târziu. Culmea este că, arată autorul, unele facultăţi nu au respectat criteriul numărului dublu de candidaţi, chiar dacă preşedintele Senatului, Sorin Curilă, le-a transmis facultăţilor mai multe adrese în acest sens. "Interesant este că o "recomandare" impusă de Preşedintele Senatului a fost mai importantă ca un articol al Regulamentului de alegeri, anexă a Cartei universitare. Halal corectitudine", spune Deaconu, cu referire la faptul că regulamentul de alegeri nu prevede numărul dublu de candidaţi.

Cu japca

Mai mult, BEU n-a lăsat-o pe Bocoi nici să-şi retragă candidatura, deşi tânăra a vrut acest lucru. Culmea este că, arată Deaconu, o situaţie similară s-a petrecut la aceeaşi facultate şi la alegerile parţiale din 2013, când un student pretendent la un loc în Senat şi-a depus candidatura după termenul legal, iar BEU şi Senatul Universităţii nici măcar nu au răspuns contestaţiei făcute de studenţi, situaţia rezolvându-se prin demisia "întârziatului".

"Aşadar, norma dublă de reprezentare reprezintă un mecanism ingenios de a introduce în cursa electorală candidaţi după încheierea termenului oficial de depunere a candidaturilor, fără ca cei de bună credinţă să fie anunţaţi în vreun fel, şi la mai puţin de două săptămâni înainte de desfăşurarea alegerilor. În plus, acest mecanism este unul profund nedemocratic, impunând candidaţi cu "japca", ce se pot dovedi nereprezentativi în scurt timp. Nimic din acestea nu contează. Faptul că Preşedintele Senatului este determinat să nu organizeze deloc, dacă se poate, alegeri electorale parţiale face în universitatea noastră să apară acest sistem total aparte în România", încheie Deaconu.

Citeşte şi articolul:

Preşedintele Senatului respinge acuzaţiile studenţilor: Scopul nostru a fost buna organizare a alegerilor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Interesul poarta fesul
Mai copii nu va mai certati degeaba oricum pentru actuala conducere si poate si pentru viitoarea voi nu contati deloc. Veniturile lor sunt pe primul loc, apoi afacerile personale, interesele personale, familiile lor, interesele de grup, imaginea sunt cele care primeaza nici de cum interesele studentilor. Ce sa facut pentru voi in ultimi ani? Nici macar caminul nou nu sa finalizat desi nu sunt multe de facut. Asta este general valabil pentru toti factorii de decizie din institutie sa nu se inteleaga ca am ceva cu unul sau altul. 70% sunt la fel.
Postat 16 Martie 2016, 10:01 de scarbit
Deea-conu - accident genetic
Florina a reusit sa convinga studentii sa o voteze pentru ca este inteligenta, spre deosebire de contracandidatul ei care s-a remarcat doar ca un accident genetic, lipsit de logica si performanta, la fel ca manipulatorii care stau in spatele lui si ii dicteaza actiunile sale iresponsabile. Pacat de aceasta asociere, deoarece nu exista termeni de comparatie intre cei doi contracandidati. Numarul de voturi al Florinei nu e mare, ci Deea-conu a obtinut un numar nesemnificativ de voturi demonstrand ignoranta cu care il trateaza studentii pe acest esec. Sa-i fie rusine pentru minciunile si fabulatiile pe care le spune!
Postat 15 Martie 2016, 18:38 de Agatha
@agatha
Poti sa spui ca datorita meritelor ei a fost votata aceasta domnisoara? Cum a reusit ea sa convinga 494 de votanti? Pe ce platforma evolua?
Postat 15 Martie 2016, 17:11 de radu
@radu
Tu nu ai participat la alegeri si intra-adevar vorbesti in necunostiinta de cauza, dand citate comuniste. Tocmai acest independent, vocal, a numarat voturile care trebuiau sa-l scoata castigator, dupa citatul dat. Daca ai fi participat la alegeri ai fi stiut ca a pierdut cu 227 voturi la 494 voturi pentru contracandidata sa. Deci care e diferenta? Aproape 300 de voturi? Vorbesti din avion ... Postezi numai ca sa intoxici lumea cu neadevaruri. Va e frica?
Postat 15 Martie 2016, 12:20 de Agatha
ALEGERI
Am participat si eu la aceste alegeri si stiu despre ce vorbesc. Dezinteresul studentilor (in mod special dar si a cadrelor didactice) pentru toate aceste formalitati a fost evident, astfel incat, faptul ca nu stiu care domnisoara din anul 1 a obtinut 600 (!) de voturi indica de departe manipulare, manipulare orchestrata de cadrele didactice (consiliul facultatii, parti interesate etc). O persoana vocala si independenta ca a acestui baiat nu are cum sa fie pe placul sorboneilor cu aspiratii la functii inalte.
Postat 15 Martie 2016, 09:52 de radu
Vă mai aduceți aminte de acea "rotativă guvernamentală" a primului rege al României (moderne, desigur)?!
Nimănui nu-i place să piardă (să iasă pe locul 2, când se și vedea deja câștigător).... O "rotativă" însă cred că e destul de binevenită...
Postat 15 Martie 2016, 09:27 de Danutz
Management de ”Sobornica”. Ep.: Alegeri corecte à la ”Sobornica” vs ”O să sufere copiii tăi!”-tov. Felicia Livia, P. (august, 2008, februarie, 2009)
I. Cele semnalate reprezintă încă o dovadă că a faptului că UO își merită, încă, porecla de ”Sobornica”. 1. Un aspect care trebuie reținut: Numărul mic de studenți care au participat la vot, fapt care ”spune” multe despre legitimitatea celor aleși. Este şi ”meritul” …contestatarilor. II. ”Anonimul” Marius provine dintr-o familie destrămată, în principal, de sărăcia indusă de doi activiști bolșevici, de unul dintre tătucii fostului(?) rector ”George” de ”Sorbonica”, respectiv de un fost director-general de la ”Comica” SA Oradea, cu implicarea a numeroase ”antene” ale acestora (inclusiv trei ”ture” din corecta şi imparțiala noastră justiţie orădeană: un fost decan de Barou, un fost președinte Curte de Apel, respectiv un decan facultate de drept, totodată şi procuror general - alt aspect ”firesc” pentru un stat de drept). La aceştia s-au adăugat şi alţi segregaționiști cointeresați, inclusiv numeroase divorțate (majoritatea …”acoperite”). Dar şi nașii lui. Martorele mincinoase Ujoc şi Doca de la BUO ştiu de ce! 1. Astfel, Marius a fost segregat de singurul său părinte responsabil, părinte care prin activitatea sa a deranjat o parte din sistemul bolşevico-mafiot care: a) a falimentat fosta industrie alimentară de stat, b) a parazitat/parazitează UO; c) a patronat de facto, în 2007÷2009, Siguranța alimentelor/Sănătatea publică Bihor ş.a. 2. În clasa a IX-a, înainte de a fi separat de tatăl său, Marius era calificat la Olimpiada națională de matematică, faza naţională. Faptul că în loc să devină un bun programator, sau şi astrofizician, aşa cum îşi dorea până în clasa a XII-a, cu studii făcute la o Universitate de top occidentală, a devenit ce a devenit, este 100% ”meritul” ”Sistemului” sus amintit, dar şi a iresponsabilei şi mincinoasei sale mame. 3. Şi foştii şefi de la ”Tineretul hitlerist” ar fi avut ce învăţa de la acești spărgători de familie, nu puţini dintre ei fiind şi dottore professore de ”Sorbonica” (ex: Doina, Z. de la IETI). III. În loc de concluzii: 1. Mare GHINON pentru mulți dintre foștii şi actualii studenți de ”Sorbonica” că nu am avut onoarea să dau admiterea la facultate împreună cu ”păpușarii” (şi ai) acestor alegeri de la UO. Cu toții, pentru un singur loc. 2. for Marius: a) Păstrând proporția, un senator ”pur-sânge” este ales ca Mircea Diaconu şi nu ca ”păpuşarii” pe care îi arăți (justificat) cu degetul. b) Keep going. Only ahead!
Postat 15 Martie 2016, 01:29 de stefan
DELICII DE PRIMAVARA
Este un DELICIU sa citesti toate acestea ! Lupte in Sorbonica..aAnalfabetii se bat intre ei ! Evident NU GENERALIZEZ ! Sunt si exceptii...
Postat 14 Martie 2016, 22:43 de TDS
boxer
Ma uratule, scoateti proteza de boxer, ca semeni cu Rocky Balboa cand avea hepatita.
Postat 14 Martie 2016, 21:48 de cantaretul
Ghici ciuperca cine-I ?
Intrebarea care se pune: Cine se afla in spatele acestor interese meschine? Raspunsul e simplu!
Postat 14 Martie 2016, 21:16 de cantaretul
Probleme grave la mansarda
Din pacate am fost colega cu acest individ care din lipsa materiei cenusii sfideaza ridicolul, avand serioase probleme de a intelege elementarul. Acest individ a numarat voturile la alegerea studentilor in senat, a organizat alegerea studentilor fiind membru activ in Biroul electoral studentesc si a fost observator pe toata perioada procesului de alegeri. In aceste conditii ma intreb cum a putut candida pentru un mandat de senator? Nu studentii contesta alegerile ci acest perdant impreuna cu inca un invidios contesta alegerile, ambii participand la procesul de numarare a voturilor si numarandu-si cate 200 de voturi pentru fiecare din ei si cate 600 de voturi pentru fiecare dintre contracandidatii lor directi. Deci despre ce vorbeste acest mincinos, fiecare dintre cei doi ofticati pierzand la 400 de voturi? Nu pentru acest viitor senator in Parlamentul Romaniei, care nu e capabil sa inteleaga din cauza gravelor probleme la mansarda, ci pentru o informare corecta, facultatilor li s-a cerut sa asigure un numar mai mare de candidati decat locurile disponibile pentru o concurenta elocventa, perdantii fiind considerati rezerve pentru cazuri de forta majora cand unui titular i se intampla ceva grav. Daca nu ar fi rezerve, pentru inlocuirea unui titular in senat ar trebui adunata din nou toata universitatea la alegeri partiale, pe care cine le-ar organiza daca Deaconu e dus cu pluta? Ca sa vezi noaptea mintii lui Deaconu: el ar fi vrut ca facultatile sa trimita exact atatia candidati cate locuri eligibile sunt in senat, sau chiar mai putini candidati decate locuri. In acest caz ar fi reusit si el in senat si ar fi sarbatorit. Mars la munca nu la cersit!
Postat 14 Martie 2016, 21:02 de Agatha
Oala sub presiune
Din nou o sa spuna Herchi si Curila ca fac studentii presiune! Ii si vad cum tremura noaptea! :))
Postat 14 Martie 2016, 19:45 de no_name
@anghel
un citat celebru (din Stalin)spune ca nu conteaza cine voteaza, conteaza cine numara. Ar trebui renumarate toate voturile, inclusiv ale cadrelor didactice, sa vedem atunci cine e anonim si cine un pungas notoriu.
Postat 14 Martie 2016, 19:22 de radu
Ai fost, esti si vei ramane un anonim
Asa de nereprezentativă este colega ta de anul I incat ea a fost aleasa de 600 de studenti. Tu doar de 200. Are cu 400 de voturi peste tine. Ai fost, esti si vei ramane un anonim. :)
Postat 14 Martie 2016, 17:21 de anghel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON