URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Octombrie 2012, 15:46

Strategi americani de campanie le-au vorbit studenţilor orădeni despre alegerile din SUA (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Zeci de studenţi şi cadre didactice s-au adunat, joi, în sala de conferinţe a Bibliotecii Universităţii din Oradea, la dezbaterea între doi strategi de campanie electorală din SUA, Donald Fowler (Partidul Democrat) şi Paul Pelletier (Partidul Republican). La dezbatere au participat şi doi membri ai PDL Bihor, Lucian Silaghi şi Călin Mocan.

Moderatoarea, profesorul universitar Lia Pop, a deschis discuţiile cerând în primul rând aplauze pentru oaspeţi. "Visul părinţilor şi bunicilor noştri s-a împlinit: americanii sunt aici!", a spus Pop.

Fowler şi Pelletier au făcut apoi scurte prezentări ale sistemului politic american, vorbind atât despre cele două mari partide, cât şi despre modul în care se derulează alegerile, ştiut fiind că acum SUA este în plină campanie pentru alegerile prezidenţiale.

Fowler a precizat că sunt patru lucruri care caracterizează poporul şi politica americană: toată lumea crede în drepturile individuale, nimeni nu vrea să schimbe forma de guvernământ, cu toţii sunt de acord că sistemul economic trebuie să fie în mâna privaţilor şi toţi cred în alegeri. Pelletier a vorbit şi despre experienţa de strateg de campanie, care trebuie să decidă unde merg banii şi cum se folosesc voluntarii şi timpul avut la dispoziţie. "Niciodată nu avem suficienţi bani, timp sau voluntari", a spus Pelletier.

Studenţii au putut apoi să le pună întrebări celor doi specialişti. Surprinzător, însă, tinerii au fost mai puţin interesaţi despre campania electorală propriu-zisă, ci mai mult despre politica externă a SUA. De altfel, prima întrebare formulată de un student a fost despre diferenţele între cei doi candidaţi la preşedinţia SUA, Barack Obama şi Mitt Romney, vizavi de cum ar trebui să evolueze relaţia SUA-Rusia.

"Dacă aş avea răspunsul la această întrebare, aş candida la preşedinţie", a spus Fowler, stârnind amuzamentul audienţei, şi concluzionând că nimeni nu poate şti ce urmează, dată fiind politica pe care o intenţionează liderul rus Vladimir Putin. De cealaltă parte, Pelletier s-a arătat convins că Obama va continua politica "pacifistă", în timp ce el, personal, l-ar sfătui pe Romney să se ridice în faţa celor care ameninţă SUA.

Studenţii au vrut şi să afle rolul tinerilor americani în alegeri, reprezentantul republicanilor spunând că tineretul nu a fost niciodată o componentă activă în procesul electiv din SUA, însă la precedentele alegeri Obama a fost susţinut de tineri, pentru că era "nou şi diferit". Fowler a fost de acord că tinerii reprezintă segmentul cu cea mai mică participare la vot în America, dar a adăugat că aceştia sunt încurajaţi să se implice în campanii.

În finalul întâlnirii, Pelletier a ţinut să dea răspunsul la o întrebare despre care, a spus el, ştie că se află în mintea tuturor. "Vreţi să ştiţi cine credem că va câştiga alegerile. Eu personal cred că republicanii vor câştiga Congresul, dar Obama va câştiga alegerile prezidenţiale", a spus reprezentantul republicanilor.

Ulterior dezbaterii, la o întâlnire cu jurnaliştii locali, cei doi specialişti au spus că politicienii români trebuie să profite de avantajele oferite de reţelele sociale şi să comunice continuu cu electoratul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON