URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Martie 2012, 09:30

Start ratat: Înscrierile în clasa pregătioare şi clasa I, amânate, pentru că n-a funcţionat soft-ul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Startul la înscrierea în clasa pregătitoare, respectiv în clasa I, a fost ratat în întreaga ţară, inclusiv în Bihor. Luni dimineaţă ar fi trebuit să înceapă prima etapă a înscrierilor, dedicată părinţilor care vor să-şi dea copilul la şcoala de cartier de care aparţin, însă toţi cei care s-au dus la şcoli au fost trimişi acasă.

"Aplicaţia prin care ar trebui să înscriem copiii nu funcţionează, deci nu-i putem înscrie. E o problemă la nivel naţional, nu ţine de noi", a explicat pentru BIHOREANUL inspectorul şcolar adjunct Kery Hajnal.

Potrivit acesteia, la fiecare şcoală din judeţ s-a afişat informarea conform căreia părinţii sunt rugaţi să revină pentru înscriere după ora 12. Însă, Kery le recomandă să dea un telefon la şcoală înainte, pentru a nu face drumuri degeaba. "Nu putem şti când va funcţiona exact, poate va fi peste cinci minute, poate peste o oră. Sfatul meu este să sune înainte de a merge la şcoală", a precizat inspectoarea.

Deocamdată, Ministerul Educaţiei nu a făcut nicio precizare privind motivul pentru care platforma electronică de înscriere nu funcţionează.

Conform metodologiei, înscrierea la şcoală se va face în patru etape. Prima, între 5-16 martie, e destinată părinţilor care vor să-şi înscrie copilul la şcoala de circumscripţie (adică de cartier, după criteriul domiciliului), urmând ca pe 19 martie şcolile să afişeze copiii înscrişi şi locurile vacante.

Între 20-27 martie va avea loc înscrierea copiilor ai căror părinţi vor să-i dea la o altă şcoală decât cea de cartier, rezultatele urmând să fie anunţate pe 2 aprilie, când şcolile vor afişa din nou locurile rămase neocupate. Între 23-25 aprilie se va derula a treia sesiune de înscriere la şcolile de circumscripţie, pentru copiii care n-au fost încă înscrişi în cea dintâi etapă, anunţarea rezultatelor fiind programată pe 27 aprilie.

Ultima sesiune va avea loc între 2-9 mai, când se va relua înscrierea la toate şcolile din judeţ, în funcţie de locurile disponibile la acea dată.

UPDATE: În jurul orei prânzului, soft-ul şi-a revenit, iar înscrierile au putut fi realizate la orice şcoală din Bihor şi din întreaga ţară. "Totuşi, recomand părinţilor să nu se grăbească la şcoală, au timp suficient pentru înscrieri. În plus, le garantăm că toţi copiii vor avea loc în şcoala de circumscripţie, chiar dacă asta înseamnă să suplimentăm numărul de clase", a declarat pentru BIHOREANUL Kery Hajnal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON