URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Octombrie 2010, 12:34

Sancţiune simbolică pentru profesorii care trag Universitatea în jos

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu o lună, rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, propunea ca sancţiune pentru cele 17 cadre didactice care au obţinut un punctaj mic la evaluarea individuală diminuarea salariului cu 15% timp de 6 luni, sancţiunea maximă permisă de lege. Rectorul spunea atunci de aceşti profesori că "trag în jos toată Universitatea".

Toate aceste cazuri au trebuit să treacă, însă, înainte de a ajunge în Senatul Universităţii, pe la Comisia de Cercetare Disciplinară, care a schimbat cu totul datele problemei.

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, rectorul a anunţat că din cele 17 cadre didactice, doar 13 au mai fost analizate, întrucât una şi-a dat demisia, două şi-au pierdut calitatea de titulari pentru că le-a expirat contractul şi au plecat din învăţământ, iar o alta a avut o activitate de doar câteva luni în anul universitar precedent, astfel că nu a putut fi comparată cu colegii care au avut activitate în întregul an.

Astfel, în privinţa celor 13 cadre didactice care s-au mulţumit în precedentul an universitar să ţină doar cursurile şi seminariile, fără să desfăşoare activitate de cercetare, Comisia de Disciplină a propus Senatului Universităţii diminuarea doar cu 5% a salariului şi nu pe o perioadă de 6 luni, ci timp de o lună, sancţiune votată de Senat.

"Comisia a ţinut cont de diminuarea salarială la care sunt supuşi toţi bugetarii", a explicat Antal, recunoscând totuşi că "sancţiunea nu este foarte mare" şi că 5 procente nu reprezintă prea mult.

Totuşi, Antal susţine că mult mai important este mesajul pe care vrea conducerea Universităţii să-l transmită prin aceste sancţiuni, şi anume că trebuie să-şi îmbunătăţească activitatea. "Activitatea unui cadru didactic nu se rezumă la prezenţa fizică în faţa studenţilor", a spus rectorul, completând că fiecare profesor are datoria de a face cercetare în domeniul său.

Cele 13 cadre didactice sancţionate sunt Mihai Ionel Ille, Eugen Roşca şi Florin Mircea Ganea de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Ovidiu Motoc, Dan-Ovidiu Ţincă, Dan-Gabriel Pirlea, Ion Burnei şi Mircea-Lucian Albuţ de la Facultatea de Medicină şi Farmacie, Sorin-Ioan Scurtu de la Facultatea de Ştiinţe, Cătălin Ioan Berce de la Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, Zsigmund Zetenyi de la Energetică şi Valentina Chiş şi Cosmin-Teodor Durgheu, ambii de la Facultatea de Arte Vizuale.

Antal a mai spus că această sancţionare este o premieră pentru Universitatea orădeană, dar acest demers va continua în anii următori. Un motiv important ce determină conducerea Universităţii să sancţioneze cadrele didactice fără performanţă este, potrivit lui Antal, unul de ordin financiar. Indicatorul de calitate al Universităţii, cel în baza căruia instituţia primeşte fonduri de la Ministerul Educaţiei, scade din cauza cadrelor fără activităţi în afara celor didactice.

Evaluarea cadrelor didactice se face prin aplicarea unor grile în care se menţionează informaţii privind activitatea didactică, cea de cercetare şi relaţia cu studenţii. Procedura nu prevede un punctaj maxim, ci doar unul minim, de 100 de puncte, urmând ca aceia care obţin un punctaj între 100 şi 60 să primească recomandări sau să fie avertizaţi. Cei care obţin sub 60 de puncte, însă, trebuie sancţionaţi.

Din cele 13 cadre didactice sancţionate, cinci au obţinut punctaj zero, ceea ce a însemnat că nici măcar nu şi-au completat fişele de evaluare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@calimero
Daca macar ar fi dat acele diplome la cei cu punctaje maxime :).... au primit cei care se pensioneaza....;) In rest masurile luate de senatul UO sunt jalnice... cei caare trag in jos uiniversitatea scapa usor.... Apoi numarul lor este mult prea mic... pariez ca peste 80% minte in fisele de autoevaluare...
Postat 16 Octombrie 2010, 15:35 de medct
politica motivationala
He he, si mai simbolic au fost motivati cei cu punctaje maxime: au primit o diploma ! (neglijent completata)
Postat 15 Octombrie 2010, 08:20 de calimero
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON