URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Martie 2011, 15:22

Rectorul Universităţii promite să rezolve problemele dintre studenţi prin dialog

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Studenţii din cinci organizaţii orădene, Federaţia Asociaţiilor Studenţeşti din Universitatea din Oradea "Student PRO", Asociaţia Studenţilor Medicinişti, AIESEC, Asociaţia Gheorghe Şincai a studenţilor în Istorie şi din Asociaţia Studenţilor de la Studii Europene şi Relaţii Internaţionale ARISE Oradea, au depus la începutul săptămânii o sesizare la rectorat şi la Senatul Universităţii, cerând revocarea din funcţie a preşedintelui studenţilor din Senat, Răducu Şerbănescu, şi a vicepreşedintelui Alecsandru Gaita, "pentru lipsa de respect arătată studenţilor, a lipsei de transparenţă, dar şi lipsei de comunicare în deciziile luate". Studenţii s-au arătat nemulţumiţi mai ales de doleanţa liderilor studenţilor de a fi remuneraţi, susţin cele cinci asociaţii, pentru activitatea lor.

Cei doi lideri ai studenţilor senatori, preşedintele Răducu Şerbănescu şi vicepreşedintele Alecsandru Gaita, au reacţionat fiecare prin mass-media, remiţând comunicate de presă prin care neagă acuzele ce le sunt aduse. De asemenea, Şerbănescu a declarat BIHOREANULUI că revocarea lui şi a lui Gaita din funcţii nu poate fi făcută, deoarece amândoi au fost votaţi, nu numiţi.

Joi, printr-un comunicat de presă, a reacţionat în această gâlceavă a studenţilor şi rectorul Cornel Antal, care asigură că sesizarea înaintată de cele cinci asociaţii va fi prezentată şi studenţilor membri în Senatul Universităţii din Oradea.

"În ce priveşte revocarea din funcţie a preşedintelui şi vicepreşedintelui studenţilor din Senatul UO, Răducu Şerbănescu, respectiv Alecsandru Gaita, trebuie respectată Metodologia de organizare şi desfăşurată a alegerilor, aprobată în decembrie 2007, care prevede la art. 64 "persoana aflată într-o funcţie de conducere poate fi revocată din funcţie prin procedura folosită pentru alegere, la iniţiativa a 1/3 din numărul total al electorilor. Audierea persoanei respective este obligatorie". Preşedintele şi vicepreşedintele studenţilor din Senatul UO au fost aleşi de cei 25 de studenţi membri în Senatul UO", se mai arată în comunicat. Deşi nu o spune pe şleau, rectorul dă dreptate vorbelor lui Şerbănescu, şi anume că liderii nu pot fi schimbaţi, fiind aleşi prin vot.

Studenţii din asociaţii l-au sesizat pe rector şi că fostul preşedinte al studenţilor senatori, acum cadru didactic asociat al Facultăţii de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale, Adrian Dume, se promovează printre studenţi pentru campania electorală din cadrul organizaţiei de tineret ce va avea loc anul viitor. "Referitor la acuzaţia adusă domnului Adrian Dume, sesizarea celor cinci asociaţii studenţeşti trebuia trimisă Comisiei de Etică şi nu Senatului", a declarat rectorul Antal, fără să precizeze dacă el o va înainta comisiei sau studenţii trebuie să depună una şi acolo.

"Rectorul UO, Cornel Antal, va depune eforturile necesare pentru ca această situaţie conflictuală să nu escaladeze şi în acelaşi timp va încuraja studenţii să rezolve problemele şi orice fel de diferende cu ajutorul dialogului. Totodată, rectorul UO nu va permite sub nici un motiv scindarea asociaţiilor studenţeşti sau a studenţilor cu rol reprezentativ la nivel de Consiliu de Facultate sau Senat", se mai arată în comunicat.

De asemenea, rectorul se declară deschis să sprijine studenţii în activităţile, iniţiativele şi manifestările cultural-artistice, susţinând organizarea unui festival studenţesc sub o singură cupolă, cea a tuturor studenţilor. Această precizare face referire la un alt motiv de ceartă dintre studenţi, festivalul StudFest, care anul trecut a fost organizat de Fundaţia Alternative. În acest an, studenţii senatori au decis să nu mai colaboreze cu fundaţia, pe motiv că aceasta nu a dat dovadă anul trecut de transparenţă, iar studenţii din asociaţii îi acuză pe semenii lor din Senat că nu s-au consultat înainte de a lua această decizie.

Citeşte despre cearta dintre studenţi în articolul "Studenţii se răscoală: vor alţi şefi în Senatul Universităţii"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@fost angajat - "Pestele de la cap se impute!"
Si sistemul "PCR&Secu&sons", BINE restaurat la "Sorbonica" de Oradea, știe de ce! In loc de unele concluzii: Studenți: Alegeți-va, cu atenție și în mod democratic reprezentanții!
Postat 02 Aprilie 2011, 17:09 de stefan
@fost angajat
o idee f buna de a apela la un consultant extern! Doar ca NU am nici cea mai mica incredere in rectorul acesta, cu atat mai putin in bunele sale intentii. Desi la un moment dat pomitea, s-a dovedit o persoana cu ambitii meschine, sensibil la linguselile celor mantionati de voi mai jos si razbunator pe oricine nu-i canta in struna.
Postat 02 Aprilie 2011, 15:30 de Calimero
interesant
Domnule Rector ANTAL faceti apel la o firma din exterior care sa se ocupe de restructurare in urma unui studiu. Se vor recupera banii platiti in cateva luni in urma rezultatelor aplicate si ati scapat si dumneavoastra de restructurare. Nu veti reusi altfel sa rezistati presiunilor mari din diferite directii pe care presupun ca o aveti. O parte din oameni ca si mine se vor descurca chiar mai bine o parte vor suferi dar asta este viata si multi o merita. Salvati Institutia pana nu este tarziu. BAFTA
Postat 02 Aprilie 2011, 00:50 de fost angajat
interesant
Am incredere in RECTOR ca va gasi solutii pentru toti si studenti si reformatori. SUCCES. Dar oare aveti cu cine domnule RECTOR (adica sprijin)? Poate DA poate NU. Ramane de vazut peste ceva timp. Studentilor puneti si voi osul. Este si viitorul vostru in joc. Lasati tampeniile ieftine. Fiti mai uniti in lucruri constructive si spre binele vostru. Angajatilor la fel si voi. E prea putin optimism si prea multa neincredere. Sprijiniti Rectorul oricare ar fi el spre binele institutiei si al vostru celor multi care munciti pe orice functie. Luptati cu putere pentru descoperirea si eliminarea nulitatilor si a celor care nu pun suflet in ceea ce fac. Sunt prea multi care se fac ca muncesc. Fara incredere nu veti reusi. Este foarte greu sa rezisti in hatisul de la universitate consumul nervos este fantastic pentru cei putini care muncesc cu sufet si de regula sunt in umbra celor mari , tari, egoisti si parsivi. Pentru toti care sunt angajati in univ va propun sa va ganditi de ce sunteti in stare sa faceti daca ramaneti maine SOMERI? Domnule Jurcut, Hantiu, Bonchis, Pop Lia, Chipea Foare, Pop Mircea si sotia si multi altii inclusiv specialisti , Beiusanu Marta,cu venit de decan, Anton de la tehnic, Nascu de la Geotermal si multi multi altii unde mai castigati voi sumele pe care le castigati la univ. ce stiti sa lucrati? Ce aduceti univ. pentru banii luati? Raspundeti daca am gresit si ma voi scuza. Apropo multi nu sunt in stare sa completeze acele formulare de declaratii de avere si se dau mari universitari dar sunt buni de penal alaturi de Adrian Copilul Minune. Vezi exigentul prof.Felea Ioan, Chipea Floare etc. Dar fluerasul ala de Anton Viorel Mihai ce este cu el este si el universitar? Din declaratie nu reiese. Pacat de ea institutie cu asa oameni. BAFTA DOMNULE RECTOR ORI CARE VEI FI IN VIITOR.
Postat 02 Aprilie 2011, 00:37 de fost angajat
dialod
In ciuda a ceea ce spune Blatistu sunt convins ca domnul Rector Antal Cornel va solutiona problema studentilor favorabil pentru ei si universitate, dar cu problema economica a institutiei cum va face? Asta este interesant si pentru studenti si pentru angajati si pentru tot orasul in final. Este foarte greu dar articolul urmator preluat din alta parte este interesant pe www.uoradea.ro sunt postate la Informatii de interes public veniturile multor angajati ai unv. Va recomand sa vedeti vechii sefi contabilitate Delia Pop si sotul Pop Mircea (in top venituri), social democrata Chipea Floare, PNL Felea Ioan, fosta secretara a Rectorului Maghiar Teodor renumita Adriana Giurgiu si noii Gherlea Crina Maria(la un an vechime se afla aproape de top, "cerceteaza" bine) , Bodog Florian, Gordan Mircea. Popoviciu Olimpia Andrea mai putin ca altii dar mult peste ce poate si ce lucreaza (cred ca "cerceteaza" si ea). Domnul Rector Antal Cornel sta foarte slab in top la functia detinuta de dansul. Sunt multi cu de doua ori venitul dansului si chiar de trei ori. Nu pot sa cred ca muncesc mai mult si nici raspundere mai mare nu au. Domnule Rector Antal pe cand restructurare si reorganizare ? Financiar institutia acea mai rezista? Domnilor decani cu facultati pe minus ce spuneti? De Directorul Economic nu mai intreb ca o sa spuna ca este bine. (gurile rele vor spune tu ce ai zice daca ai avea veniturile lor?). Sincer nu stiu. Nu am avut niciodata asa venituri poate m-as schimba si eu? RUSINE Din pacate se pare ca bani ne fac insensibili, inumani.
Postat 01 Aprilie 2011, 23:37 de student
”Management de Sorbonica”. Ep. Neo (U)ASCR!?
Propunere. Ținând seama și de faptul că în campusul UO, se organizează uzual secții de votare: De ce alegerea reprezentanţilor studenţilor în structurile de conducere ale UO, să nu se facă în mod cu adevărat democratic, prin vot secret şi cu drept de participare pentru toţi studenţii (similar alegerilor locale)? Pe buletinele de vot să fie trecută obligatoriu şi poziţia: Alt(i) candidat(i). PS Cine nu votează (în mod democratic), nu contează! Şi I.V. Stalin, ştia de ce!
Postat 01 Aprilie 2011, 11:22 de stefan
Batista pe tambal
P.S. Rectorul Universitatii Oradea va face totu' pentru ca studentii servili sa fie incurajati, iar studentii "reformatori" sa fie pusi la colt ! Asa sa-i ajute Duhul Termal !
Postat 31 Martie 2011, 16:52 de Blatistu' caminist
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON