URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iulie 2010, 13:20

Profesori universitari sub semnul întrebării

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anual, Universitatea din Oradea evaluează cadrele didactice prin aplicarea unor grile în care se menţionează informaţii privind activitatea didactică, cea de cercetare şi relaţia cu studenţii. Potrivit Procedurii de evaluare, performanţa cadrelor didactice se stabileşte prin autoevaluare confirmată de şeful de catedră şi evaluarea din partea studenţilor. Indicatorii de performanţă sunt elaborarea de materiale didactice, cercetarea ştiinţifică, prestigiul profesional, activitatea cu studenţii şi activitatea în comunitatea academică.

Procedura nu prevede un punctaj maxim, decât unul minim, care este de 90 de puncte, astfel că toate cadrele didactice care obţin între 90 şi 80 de puncte primesc recomandări de îmbunătăţire a activităţii, cei între 80 şi 60 primesc atenţionări, iar cei sub 60 sunt sancţionaţi.

La centralizarea grilelor de evaluare pe care toate cadrele didactice orădene le-au completat pentru anul universitar 2009-2010, rectorul Universităţii, Cornel Antal, a constatat că există două situaţii extreme: profesori cu punctaj prea mic sau cu punctaj uriaş.

"Sunt aproximativ 25 de cadre didactice care au obţinut sub 60 de puncte, iar unele au zero pentru că n-au depus fişa de evaluare. Despre unii am auzit că n-au vrut să o depună, deci au încălcat procedura", a declarat Antal, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, precizând că toate aceste cadre vor fi cercetate de Comisia de disciplină. "Sunt foarte decis să aplic sancţiuni prin diminuarea salariului de la 3 la 6 luni, cât permite legea", a precizat rectorul.

La cealaltă extremă sunt cadrele didactice cu punctaje uriaşe, peste 1.000, care sunt cu mult peste media de 400. "Sunt aproximativ 200 de cadre didactice în această situaţie. Despre unii ştiu sigur că au avut activitate, dar la alţii m-am mirat", a spus Antal.

Printre facultăţile unde sunt cadre didactice cu punctaj peste 2.000 sunt cea de Muzică şi cea de Arte Vizuale. Rectorul a precizat însă că poate fi şi o scăpare a procedurii, în sensul că la corelarea grilelor între domenii un concert echivalează unei lucrări ştiinţifice. "Nu e normal, pentru că nu sunt cei de la Artă mai deştepţi şi cei de la Ştiinţe mai proşti", a declarat Cornel Antal, menţionând că procedura trebuie reglementată mai bine pentru anul următor.

Totodată, rectorul a mai spus că se vor verifica, prin sondaj, unele fişe de evaluare, pentru a verifica dacă cele declarate sunt reale. "Dacă vom găsi cadre didactice care au completat eronat, vom acţiona ca atare, ţinând cont că au făcut fals în declaraţii", a garantat Antal.

Urmează ca, pe parcursul verii, toate fişele să fie centralizate şi analizate. Scopul acestei forme de evaluare este multiplu: aplicarea unui nivel de salarizare în funcţie de nivelul de performanţă, ierarhizarea cadrelor didactice, posibilitatea studenţilor de a prezenta opinia despre profesorii lor, dar şi materializarea părerii şefului de catedră faţă de colegi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
evaluare
1. Evaluarile s/au facut cum s/au facut, unii au umflat, altii au avut bun simt, dar sefii de catedra nu au luat atitudine numai in unele cayuri. S/au declarat activitati care nu aveau nici in clin nici in maneca cu UO si s/au punctat si s/a mai ajuns si la sute / peste media de 400 / de puncte, doar ca sa/si mentina postul persoana care ...trebuia 2.La unele facultati, cu stiinta si acordul conducerii s/au majorat punctajele acordate de studenti...pentru ca altfel erau prea mici pentru unii...ne ascundem in continuare miyeria sub pres ???? Pana cand ??? Si uite asa se va distruge universitatea asta din interior, facultate dupa facultate 3. Nu exista transparenta decizionala. Sunt lucruri discutate in senat care nu sunt postate pe site....Procedurile sunt facute si refacute ....nu se stie ce se vrea, clar si obiectiv...se sta in sedinte mai mult ca in vremea de trista amintire si se rezolva mai putine...Nu exista nimeni mai cu creier in UO care sa "nasca" niste proceduri ca lumea ? Sa nu tot bajbaim si sa cautam ca orbul, Braila ! 4. Revin la evaluari.Cerem insistent ca evaluarile , pe facultati, sa fie facute publice, sa la vada tot fraierul de cadru didactic !!!
Postat 03 August 2010, 20:54 de cristi
Evaluare conforma, nu subiectiva, Cornele!
Si în cazul adevăraților incompetenți, se va aplica metoda: "Evaluare, examinare, concurs (și blocare proiecte conforme), pana rămâne cine trebuie?" Mai ales în cazul "specialiștilor" în lins mâini și picioare, la cine trebuie!
Postat 31 Iulie 2010, 08:57 de stefan
???
Spor in cautare! Daca n-ai altceva de facut :)
Postat 29 Iulie 2010, 20:09 de Birdy
birdy-postacul de serviciu
lasa ca nu Stefan e problema UO ci aia de care zice el. Pe tine incep sa te localizez. Daca pana acum profilul era mascul, pana in 35 ani, formatie umanista (nu neaparat umana), maghiar, imi e din ce in ce mai clar ca esti unul din aia platiti la serviciu de propaganda condus de pitzipoanca Popovici. Chiar ea nu esti, inca nu pari asa tembel/a.
Postat 29 Iulie 2010, 16:05 de universitar oradean
@stefan
Omule! Nu te inteleg! Cred ca nici altii! Amu serios. Ce vrei sa intrebi???
Postat 29 Iulie 2010, 15:43 de Birdy
Eliminare adevaratii incompetenti, nu competentii incomozi, Cornele!
I. Cum vor fi identificați și eliminați ”specialiștii” în compilare/plagiat/copy-paste? II. Se va face o diferențiere calitativa, de exemplu: intre cei care au intrat, în anii ’70, printre primii și din prima încercare, la facultate, forma de lunga durata - zi, ca tine Cornele și cei care nu au putut sa o termine, decât la vârste mai mari de 28 ani, sau chiar (semi)tomnatice, de regula după 1989? III. Cum se va proceda în cazul unor ”modele” gen: Elena Ceaușescu, la U.O.? IV. Se va tine seama se de notele/calificativele de la examenele de stat/licență/master/doctorat? Dar și de universitatea/facultatea, la care profesorul respectiv și-a făcut studiile?
Postat 29 Iulie 2010, 14:34 de stefan
rectificare
"Chimia/Fizica mediului" nu se face nici la Stiinte. Scuze.
Postat 29 Iulie 2010, 08:49 de sm
environmental sciences
La Facultatea de Protectia Mediului nu se face \"Stiinta Mediului\". In sine, denumirea facultatii este o aberatie, naevand nimic in comun cu mediul, nici domenii, nici specializari nici cadre/specialisti. Corect ar fi sa se numeasca Fac. de Agronomie si Horticultura. Domeniul \"Stiinta mediului\" are ramuri multiple, subordonate domeniilor biologie, geografie, chimie si fizica. Avand in vedere ca acele domenii de baza sunt la doua facultati diferite (Igri si Stiinte) ambele au specializari in domeniul \"stiinta mediului\". Specializarea principala de \"stiinta mediului\", \'Ecologie si protectia mediului\' este la Stiinte, iar specializarile conexe \'Geografia mediului\' la Igri, iar \'Chimia/Fizica mediului\' tot la Stiinte. Tot asa se face si la Cluj, Bucuresti, Iasi, etc.
Postat 29 Iulie 2010, 08:47 de sm
a
da de "Stiinta mediului" facuta la 3 facultati ce parere aveti? (IGRI, Stiinte si..Mediu)
Postat 28 Iulie 2010, 22:44 de a
curiozitate
M-ai facut curios. Asa ca am intretat repede pe UO sa vad. Sunt mult mai multe lucrari premiate prompt. Circa majoritatea (nepremiate par cele cu posibile probleme.. banuiesc nu sunt inca publicate pe ISI-WoS). Cele recente sunt chiar trimise la contabilitate in ziua predarii. Apoi vad lucrari si de mate, istorie, etc. Iar in treaba cine cu cine in ce studii colaboreaza nu ma bag, fiindca exista multe teme interdisciplinare (ex. IETI-Mediu, etc.). Am gasit lucrarea si este de ape termale (nu e cumva domeniul lui Antal? ca vad niste citari de la el pe tema).
Postat 28 Iulie 2010, 21:42 de Birdy
rateu
uita-te la premiile acordate pt ISI si o sa te lamuresti de bunele lui intentii. Au fost premiate doar cateva lucrari ale celor de la zoo si culmea, cea mai prompt premiata 30 iunie inregistrare cerere-30 iunie dat la plata a fost lucrarea pe care apare si marele zoolog, febletea ta Antal. Asa ca, mai sapa...nu scapa forumul de ciripitul meu.
Postat 28 Iulie 2010, 21:25 de calimero
recompensare varfuri
Premiile de excelenta :). Cum avem un articol ISI aparut imediat vom fi recompensati. Mi se pare o idee foarte buna. Si cum stiu de la cei care au depus deja articole, chiar functioneaza treaba. Iar in problema cu topul 10.. 20, ti-am dat dreptate. Au stricat procedura cat se poate de mult.
Postat 28 Iulie 2010, 19:26 de Birdy
fapte nu vorbe
am eu o slabiciune pentru Birdy! TREBUIE ordine, transparenta si performanta dar aici trebuie sa fiu de acord si cu Prof, de ce nu tace si face? De ce se expune aiurea fara rezultate? De la inceputul mandatului nu a facut decat sa iasa in presa cu tot felul de declaratii si proiecte pe care nu le-a realizat. Departamente, unificare de facultati, pedepsirea plagiatului si a licentelor de tip copy paste, recompensare varfuri, pedepsire incompetenti si deja m-am plictisit sa enumar proiectele marite trambitate in presa. Arata-mi macar un singur exemplu, o singura realizare a acestui gagauta si nu mai comentez niciodata nimic!
Postat 28 Iulie 2010, 19:18 de calimero
nemultumiri
Iar a inceput sa se miste ceva dar tot nu e bine??? Autoevaluarea nu este o prostie. Problema este ca multi mint cu nesimtire. De ce sa nu fie ei sanctionati???? Apoi altii care, daca bine am dedus, au refuzat sa completeze fisele. Sa nu fie sanctionati nici ei???? Sefii de catedra care au semnat gresit sa fie sanctionati si ei!! Rectorul are de unde sa stie cine are activitate de cercetare si cine nu. Vezi valorile procentuale la fisele unora si apoi compari cu IC6! Bine face! Trebuie ordine, transparenta si performanta! Sau nici asta nu vreti???
Postat 28 Iulie 2010, 18:49 de Birdy
?
ce draq rectorul asta? A inebunit sau a luat serul adevarului? Acum in perioada admiterii s-a trezit ca toti profesorii sunt mediocri si mincinosi si pusi sub semnul intrebarii? Inainte de a-si ridica poalele in presa mai bine ar face ordine in tacere. Sa iasa sa spuna ce a facut nu ce va face. Daca el nu are incredere in sorbonica cine sa aiba?
Postat 28 Iulie 2010, 17:24 de prof
hai sa ne facem ca muncim
o prostie si autoevaluarea asta! e in pana de subiecte fierbinti rectorul si s-a gandit sa verifice fisele? alea s-au completat in martie/aprilie si trebuiau verificate de catedra si seful de catedra. ala trebuia sa stie cel mai bine care e activitatea in catedra lui. bine ca stie rectorul cine are si cine nu are activitate stiintifica! sa fie sanctionat si seful de catedra ca acolo se fac smecheriile.
Postat 28 Iulie 2010, 17:14 de anonim
excelenti
OK, atunci vezi lista excelentilor vs lista gradatilor de la UO. Excelentii lor primesc 5 ANI 25% SPOR LA SALAR? Gradatii nostri da. QED
Postat 28 Iulie 2010, 16:54 de calimero
linkul
ziuadecj.ro/action/article?ID=47987
Postat 28 Iulie 2010, 16:30 de asistent
@calimero
Lasa-ma cu diferenta intre Antal si Marga. Poate ca Marga este un om mai cunoscut in domeniu, dar mai mult seamana cu fostul rector Maghiar decat cu Antal. Hai sa vezi ce excelenti au putut gasi la UBB. Sa nu uiti sa downloadezi si fisierul atasat si te vei minuna: ?ID=47987
Postat 28 Iulie 2010, 16:29 de asistent
@birdy
diferenta dintre UBB si UO este cel putin cea dintre Andrei Marga si Craciun Antal! Ai nevoie de explicatii suplimentare? Asculta-i pe fiecare 5 minute si te-ai lamurit!
Postat 28 Iulie 2010, 16:18 de calimero
bietii cobai
saraci cobai cata bataie de joccc de catre cine...un dictator... pe el cine il verifica...intoarceti sabia impotriva lui...nu stiti sa va aparati impotriva unor scursuri daca Primarul poate el de ce nu...impuscati ati merita sa fiti...reactionati se bat TAURI in corne.....uuuuuuuuuuuuuuuuuuu.DEMISIA!
Postat 28 Iulie 2010, 14:57 de superrr
initiativa buna
Cu toate ca va imposibil de aplicat la toti, macar este un pas spre normalitate (si daca un pas mai mic). Posibil ca mint peste 70%, dar daca sanctionezi macar 10-20% deja este bine. Cei de la UBB, UVT n-ar avea curajul sa faca asa ceva! SPOR!
Postat 28 Iulie 2010, 14:37 de Birdy
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON