URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2012, 17:31

Prima dezbatere între candidaţii la funcţia de rector: lume puţină, dar curioasă dacă aceştia vor să schimbe regulile lui Antal (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aula Magna a Universităţii a găzduit, joi, prima dezbatere între cei şase candidaţi la funcţia de rector: Gheorghe Ionescu, Constantin Bungău, Ioan Felea, Ioan Horga, Alexandru Ilieş şi Mircea Chiriac.

Patru facultăţi au fost invitate la întâlnire (Inginerie Managerială şi Tehnologică, Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, Inginerie Energetică şi Management Industrial şi, în fine, Facultatea de Ştiinţe), dar Aula nu s-a umplut nici pe jumătate, fiind prezente doar câteva zeci de cadre didactice, în pofida faptului că respectivele facultăţi sunt cele mai mari.

După extragerea ordinii în care candidaţii îşi vor prezenta, în linii mari, programul, fiecare din cei şase a încercat, în limita a 5 minute, să convingă că merită votat.

Când a sosit momentul întrebărilor, cei prezenţi au formulat cinci întrebări generale, la care au trebuit să răspundă toţi candidaţii, însă în final au fost puse doar trei, pentru economie de timp. Astfel, candidaţii au trebuit să spună ce hotărâri luate de fostul rector Cornel Antal apreciază şi pe care le-ar schimba, ce vor face cu oamenii pe care vor trebui să-i dea afară, dacă vor continua restructurarea şi, în fine, cum vor relua evaluarea internă a domeniilor de studii, astfel încât la următoarea ierahizare Universitatea să obţină un punctaj mai mare.

La prima întrebare, Ionescu a spus că vrea să ducă mai departe obţinerea unui calificativ de încredere ridicată din partea ARACIS şi că nu doreşte să continue restructurarea fără consultarea facultăţilor. Horga a spus că vrea că continue consolidarea imaginii Universităţii, iar la capitolul schimbări că militează pentru o restructurare din temelii, în urma căreia să rămână între 7 şi 11 facultăţi.

La rându-i, Ilieş a afirmat că doreşte să fie în continuare deschis cu studenţii, dar ar fi mai atent la gestionarea spaţiilor Universităţii, iar Felea că va continua încurajarea cercetării şi că "ar trebui făcută mai bine relaţia cu mediul socio-economic".

Mircea Chiriac a susţinut că ar continua restructurarea, spunând inclusiv că ar face din toate cele trei facultăţi inginereşti una singură. "Nimeni nu te mai votează", i-a răspuns unul din inginerii prezenţi, în timp ce toţi cei din sală vociferau, vizibil nemulţumiţi de o asemenea comasare. Acelaşi Chiriac a spus că nu mai doreşte să tolereze faptul că, pentru unii universitari, activitatea didactică e un "second-job".

În fine, actualul ordonator de credite, Constantin Bungău, a spus că apreciază la fosta conducere transparenţa decizională, iar ceea ce nu-i place nu e un lucru consistent, ci taman... site-ul Universităţii.

Întrebaţi ce vor face cu posibilii disponibilizaţi în urma restructurării, candidaţii au dat cam acelaşi răspuns, sugerând că vor găsi soluţii ca oameni să nu ajungă şomeri, ci, eventual, să fie relocaţi.

Când a venit momentul ca publicul să pună direct întrebări câte unui candidat, singurul interpelat a fost Felea, pe care profesorul Daniel Paşca de la Matematică, dornic să afle de ce cadrele didactice care se regăsesc în clasamentul universitarilor cu contribuţie pozitivă la ierarhizarea Universităţii nu sunt aceleaşi cu cele care primesc gradaţie de merit. Felea n-a putut să răspundă decât că gradaţiile de merit se dau după un regulament adoptat de Senatul universitar.

Următoarea dezbatere între cei şase candidaţi va avea loc miercuri, de la ora 13, tot în Aula Magna, pentru universitarii de la Arte, Geografie, Turism şi Sport, Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Litere, Ştiinţe Economice, Ştiinţe Socio-Umane, Teologie Ortodoxă şi Departamentul pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului Didactic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
libertismul democratica aici duce !
Da , libertismul, democratia prost inteleasa la asa candidaturi trimite ( legea care permite sa candideze oricine ! Sa fii rector trebuie sa ai unele calitati chiar cizelate , dar sa fii macar <Om> si sa fii respectat macar de catre colegi yyy .
Postat 15 Aprilie 2012, 00:30 de yyy
Manevre
ILIES LA FEL CA IONESCU SI BUNGAU, TOTI SI-AU ADUS SOTIILE IN UNIVERSITATE. NISTE CORUPTI, TOTI AU CERUT SALARII DE MERIT PENTRU SOTII. SINGURA OPTIUNE ESTE FELEA, PE EL O SA IL SUSTINA SI ANTAL!
Postat 13 Aprilie 2012, 20:34 de ANDI
@bebe
Pacat de ideea ta fixa, repetata devine obositoare. Poate ai chef sa citesti si opiniile altora. http://dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/intelectualii-se-slabi
Postat 13 Aprilie 2012, 20:03 de inginer
@bebe
Tu bebe, esti de la ce facultate de nu suporti inginerii ? Sigur ca sunt ingineri peste tot, pentru ca sunt cei mai complecsi din punct de vedere profesional, se descurca oriunde, in orice mediu academic si nu numai. Sau iti pare rau ca nu ai atat in bibilica cat ei ??????????
Postat 13 Aprilie 2012, 18:58 de conf
bebe
Ingineri, ingineri, ingineri peste tot. Numai ingineri.
Postat 13 Aprilie 2012, 18:35 de bebe
votant 2
Si eu tot pe Horga il vad capabil sa ia masuri necesare functionarii corecte a UO. Destul au lalait-o predecesorii!
Postat 13 Aprilie 2012, 18:29 de votant 2
fele
Dute ma "rectorasule". La voi la IRISPSC e moda cu demisiile ?
Postat 13 Aprilie 2012, 11:40 de fele
observator 23
Horga are viziune. In baza informatiilor pe care le detine, doreste actiune. A incercat sa transmita suficiente semnale in acest sens. Ceilalti 5 o tin cu "abureala" de a nu face nimic sa nu gresim. Profesorul Horga insa va reusi doar daca va gasi sustinere. Asa cum a fost cea din perioada evaluarii ARACIS. Si acolo, in mare parte, a fost "mana" lui. Eu ii acord increderea.
Postat 13 Aprilie 2012, 11:19 de observator 23
Ionescu
Verificati cum a ajuns fiul lui Ionescu in Consiliul Facultatii de Stiinte si ce s-a facut ca sa fie printre votanti! De ce nu scrieti de asta?
Postat 13 Aprilie 2012, 10:57 de MISU K.B
Horga vs Ionescu
Dupa dezbaterea de ieri, au ramas doi candidati: Horga si Ionescu. Horga e pus pe fapte mari, hotarat si are ideei bunicele, dar ar trebui sa-si schimbe modul de prezenatare. Ionescu, vesnicul nemultumit, dar nu vine cu solutii clare, stim si noi ca Universitatea e in moartea clinica, si nu o sa scoata cu voturile celor de la Medicina. De Felea ne-am saturat, Ilies si Chiriac nu intra in calcule, Bungau nu o sa mai fie votat de \\"alegatorii\\" lui Antal, dar are sanse sa ajunga pe locul 3.
Postat 13 Aprilie 2012, 08:42 de David
si mai confuz
n-am remarcat nimic deosebit la Ilies, mi-a parut ca a reusit performanta de a fi mai plictisitor decat Felea. Ionescu fara verva se exprima mai bine in comentarii. Intrebarile au fost bune dar moderatorii penibili, mai mult au incurcat decat au ajutat iar clasamentul final cu detinatorii de cartonase a fost specific: clasamente fara nicio relevanta,fara obiectiv.
Postat 12 Aprilie 2012, 23:47 de alegator
dezbaterea de azi
Dezbaterea de azi a fost cam ca prima noapte… publicul cam sfios iar candidatii convinsi de virilitatea programelor manageriale propuse. Nasii Curila si Lia Pop cam confuzi... si cam prea bine pregatiti, mai ales cu intrebarile “selectate” de Curila din partea “publicului”pe care am observat ca nimeni nu le-a asumat public. Poate la urmatoarele intalniri va iesi mai bine si se vor schimba si pozitiile. Ma asteptam la o logica mai bine inchegata din partea inginerilor insa lipsa acestor exercitii de comunicare in UO si-a spus cuvantul. Surprinzator de consecventi cu programele lor au fost Ilies si Horga dar mai au mult de tras pentru a convinge colegii din facultatile tehnice. Pacat de prezenta redusa a colegilor.
Postat 12 Aprilie 2012, 23:29 de Alegator confuz
bataie de joc
mari nesimtiti cu gradatiile alea! TOTI sefii si secretarele lor le-au luat. Am vazut ca si contabilele au primit. De cand sunt si astea cadre didactice? Culmea nesimtirii cu gradatiile parca tot Felea o are auzi tupeu:senatul a votat. Dar cine a facut procedura si cine era in senat?
Postat 12 Aprilie 2012, 23:00 de Mihai
stecherul
Dute ma papagalule cu inginerii tai cu tot. Intotdeauna va trebuie o foaie de hartie si un pix sa faceti o mica schema ca sa va faceti intelesi. V-a spus-o Chiriac cum va comaseaza. Iar "Nimeni nu te mai votează" spusa de un inginer foarte TELIGENT v-a descalificat de tot.
Postat 12 Aprilie 2012, 22:56 de stecherul
bebe
Ingineri, ingineri, ingineri peste tot. Numai ingineri. Inginerii trebuie sa conduca. Uraaaa !!!
Postat 12 Aprilie 2012, 22:47 de bebe
bibilii
Da nu v-am spus ca o sa va intargateasca pran ocolo ca pa vacile da la ciurda ? Noa las ca it videa voi !
Postat 12 Aprilie 2012, 22:30 de bibilii
Adevarul este
... ca nici unul din ei nu merita sa fie rector. Iar Daniel Pasca are dreptate, dar oare el a trait pina acum in Congo? Nu a auzit ca exista interese pentru acele gradatii de merit? Ele sint rezervate secretarelor prorectorilor si de la facultati. Cind o merge si el sa faca cafele (cacofonie intentionata) pentru prorectori sau decani, atunci va primi si gradatie de merit.
Postat 12 Aprilie 2012, 22:27 de Adevarul este
@cititor
ioi da fain a fi daca li-ti vota pe domnisoru Costica ca numa pe el il intereseaza sorturile nostre!
Postat 12 Aprilie 2012, 20:52 de Lucica
@lucica
tot ceea ce tine de imaginea universitatii intra in atributiile rectorului dar tu lucica draga ca femeie de serviciu nu au cum sa intelegi oricat ti s-ar explica...
Postat 12 Aprilie 2012, 19:36 de cititor
?
De cand e site-ul universitatii treaba rectorului? De uniforma portarului cine se mai ocupa atunci?
Postat 12 Aprilie 2012, 18:35 de Lucica
ILIES SI STUDENTII
PT. CA STUDENTII NU IL ASCULTA SI IL TRADEAZA(vezi alegerile din 2008). Se aude prin Universitate ca si-a pus laborantul pe BAIAS STEFAN sa candideze pt consiliu ca sa fie sigur de validare a candidaturii pt. functia de decan. Va inchipuiti cum au fost alegerile si cine a castigat. Studentii de la geografie sunt reprezenati in alegerea rectorului de BAIAS STEFAN, oare daca nu voteaza cum trebuie vor vea loc restructurari? Cert este ca parte a colegilor din catedra povestesc asta cu un umor demn de cauzemai bune.
Postat 12 Aprilie 2012, 18:12 de MISU K.B
MINCIUNI PE BANDA
Citez: "Constantin Bungău, a spus că apreciază la fosta conducere transparenţa decizională". Asta denota un fariseism infiorator. Tocmai acest lucru nu s-a intamplat niciodata. Nu stiam nimic din ceea ce se intampla iar acum e si mai rau. Secretomania a atins cote inimaginabile. Pupincurism de cea mai proasta calitate la Bungau. Nu te votez Costele sub nicio forma. Esti un mincinos si deja te crezi rector, ceea ce nu vei fi niciodata. Nu ai fata de asa ceva.
Postat 12 Aprilie 2012, 17:59 de EMIL
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON