URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Aprilie 2012, 18:26

Pretendenţii la rectorat, întrebaţi cum vor face rost de bani pentru Universitate şi cu cine vor lucra (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Ioan Horga, Alexandru Ilieş, Mircea Chiriac, Ioan Felea, Constantin Bungău şi Gheorghe Ionescu, adică cei şase candidaţi la funcţia de rector al Universităţii din Oradea, s-au întâlnit miercuri la noi dezbateri electorale, una cu aproximativ 90 de cadre didactice de la Arte, Geografie, Turism şi Sport, Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Litere, Ştiinţe Economice, Ştiinţe Socio-Umane, Teologie Ortodoxă şi Departamentul pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului Didactic, iar cealaltă cu studenţii. Printre cei prezenţi la prima dezbatere s-a numărat şi fostul rector Cornel Antal.

De unde bani?

După succinte prezentări ale planurilor manageriale, candidaţii au trebuit să răspundă întrebărilor universitarilor, prima fiind ridicată de Ioan Ţară, profesor la Ştiinţe Economice şi în acelaşi timp şef la Curtea de Conturi, care a vrut să afle ce vor face candidaţii pentru a asigura un echilibru financiar în Universitate.

Horga a răspuns că mizează pe trei surse de finanţare, parteneriate cu autorităţile locale şi judeţene, cu mediul privat şi realizarea de proiecte pe bani europeni, Ilieş pe cercetare, iar Chiriac pe serviciile pe care Universitatea le poate oferi. Felea a răspuns că soluţia ideală e clasificarea Universităţii într-o poziţie naţională mai bună, ceea ce i-ar aduce automat şi mai mulţi bani de la bugetul de stat, în timp ce Bungău a spus că ar avea mai mare atenţie cu achiziţiile, iar Ionescu şi-ar forma o echipă de specialişti pentru asta, dar nu ar disponibiliza personal şi nici nu ar desfiinţa facultăţi pentru a face economii.

Cea de-a doua întrebare a fost catalogată de candidaţi ca fiind una capcană, lectorul Mihai Maci de la Filosofie dorind să afle care sunt promisiunile pe care cei şase candidaţi cred că le pot îndeplini, făcându-i astfel să spună dacă "vând" electorilor doar iluzii ori ba. Fiecare pretendent la funcţia de rector a răspuns, în cuvinte diferite, că are încredere în îndeplinirea planul managerial propus.

Aplauze, doar pentru unul

Amuzament a născut întrebarea lui Ioan Chelemen, de la Ştiinţe Socio-Umane, care l-a întrebat, aproape retoric, pe Ionescu câţi ani vrea să fie rector, dat fiind că şi-a propus să pună Universitatea în clasamentul primelor 500 de universităţi din lume. Liderul sindical i-a răspuns că soluţia este aderarea la un consorţiu internaţional.

Zâmbete a stârnit şi întrebarea Ancăi Dodescu, fost decan de la Ştiinţe Economice, care l-a chestionat pe Bungău de ce a acceptat să fie ordonator de credite al Universităţii. Bungău a motivat că vede această funcţie ca un prim pas făcut spre rectorat.

Dezbaterea s-a încheiat cu ropote de aplauze, însă nu pentru candidaţi, ci pentru acelaşi Mihai Maci, care a spus că vorbeşte în numele majorităţii universitarilor. "Dorim un rector care din când în când să bată la uşa noastră şi să ne întrebe cum suntem, care să ne cheme în biroul său pentru a ne întreba ce probleme avem şi pe care să-l găsim şi în librării, la Filarmonică sau la Teatru", a spus Maci.

Studenţii "la butoane"

La câteva minute după încheierea acestei dezbateri, cei şase candidaţi au început o alta, cu studenţii. Au participat doar 21 de studenţi, deşi 73 au drept de vot. După ce candidaţii le-au promis, pe rând, că vor asigura respectarea drepturilor studenţilor şi să vor face tot ce pot pentru a înfiinţa mai multe burse ori pentru a le oferi tinerilor o casă de cultură, studenţii au avut posibilitatea să le pună întrebări pretendenţilor la rectorat.

O întrebare percutantă a fost adresată tuturor candidaţilor de fostul preşedinte al studenţilor, Răducu Şerbănescu, care a dorit să afle pe cine vor cei şase să pună prorector responsabil cu studenţii, fiind pentru prima oară când candidaţilor li s-a cerut să-şi deconspire echipa.

Niciun candidat n-a dat însă un răspuns clar. Horga a surprins spunând că, deşi legea îi dă voie să numească prorectorii, el are de gând să organizeze un concurs, în cadrul căruia facultăţile să facă propuneri de prorectori, idee la care ulterior a subscris şi Ionescu. La precedentele alegeri, când a candidat împreună cu Cornel Antal, Ionescu şi-a anunţat şi echipa, însă acum, spune el, nu mai vrea să pună pe nimeni în faţă, pentru că cei pe care i-a propus data trecută au fost "împroşcaţi cu noroi".

Chiriac a spus, la rândul său, că va face o selecţie nediscriminatorie a prorectorilor, Felea că va alege persoane care să fie în totalitate de-acord cu ideile lui, iar Bungău că are echipa formată, dar că nu vrea să dea niciun nume încă, asigurând totuşi că se va consulta cu studenţii pentru prorectorul care se va ocupa de problemele lor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
Despre prorectori
Nu stiu cu cine va merge Anca Dodescu prorector, dar stiu cu certitudine ca Adriana Giurgiu va fi in echipa lui Bungau, asa cum urma sa fie si in cea a lui Antal. Pe Anca Dodescu nu o cunosc personal, Dar pe Adriana Giurgiu da, si stiu ca e o persoana foarte muncitoare si inteligenta, care a facut ordine La Invatamantul la distanta si sunt sigur ca va face si la Rectorat. Unii o denigreaza, dar puterea ei de munca este extraordinara si merita cu prisosinta locul de prorector, alaturi de rectorul Bungau.
Postat 22 Aprilie 2012, 14:28 de Socioumanist
@ Adriana
Interesanta chestia cu Giurgiu. Vati certat tampelor, jegurilor, mizerabilelor?
Postat 22 Aprilie 2012, 11:28 de a
Se alege praful de UO
Abia astept sa fie Anca prorector sa plece si mai mult in stainataturi, macar nu-i mai vedem moaca de tampa prin facultate. Sper ca o duce si pe marea directoare Crina cu ea, ca impreuna il fraiereau pe molatecul Antal de care acum isi bat joc. Prefer sa lucram singuri cativa colegi si pentru ea decat sa o mai vedem cum ne da lectii proaste. Are si noroc tampa. Zboara cu avionul mai mult ca priministru, (30 000 Euro/an ea si Crina Gherlea pe care o facura cadru de nadejde a facultatii noastre, mare doctoranda si cu bani multi la salar) dar nu avem noroc sa scapam de ea in vreun fel. Cu sau fara ea prezenta la munca oricum directia institutiei este spre pierzanie. Halal economisti.
Postat 22 Aprilie 2012, 11:22 de cititor
Cainii latra, caravana trece!
Domnisorica Economicica alias Eba este sefa de campanie a lui Antal&Bungau. "Degeaba latra cainii in Giurgiu"!
Postat 22 Aprilie 2012, 10:01 de Adriana
Lasa-ne, Dodeasca, lasa-ne...
Saraca Dodeasca. Mai s-o deplang. Cum a dat ea bani la economisti, cum a facut ea proiecte, cum le-a dat locuri de munca, cum le-a acreditat programe, cum i-a hranit din sanul ei generos?! Ca nimeni nu a facut nimic. Banii i-a adus ea, de-acasa. Toti au stat, numai ea a lucrat si le-a facut pe toate singurica, ca o furnica. Si a scris singura toate rapoartele de acreditare. Toate ’este succesurile’ ei, cercetatoarea secolului si descoperitoarea economiei! Cu ea a inceput facultatea, ea a inventat-o. Pana n-a aparut ea decan, nu era nimic si nimeni acolo. I-a exploatat pe bietii ei colegi de nu mai stiau aia cand e zi si cand e noapte, pana n-o intreabau pe ea. Si cand o-ntrebau, le mai dadea o tura de lucru, pentru tupeu si sa-i tina ocupati non-stop si sa se paruiasca doi cate doi. HAHAHA! Cum isi apara pielea si nevoile si neamul (neamurile), al ei si al altui „cantindat”. Ia vedeti cine are neamuri in ograda pastorita de Dodeasca si cate persoane cu numele Anca Dodescu gasiti la facultatea de stiinte economice?! Dar juniorul Felea pe care stat de plata e? Cea mai mare corecta, nemanipulatoare, neplagiatoare si neimpostoare ’telectuala! Si-a acoperit incompetenta prin manipulare, lipsa de transparenta si conflicte artificiale intre colegi, pe verticala si orizontala. Acum mai creeaza un conflict: cica s-au furat banii de la economisti si s-au dat la MEDICINISTI si INGINERI !!! De ce sa nu se bata si facultatile intre ele ca sa mai poata jubila ea ca a mai izbandit un conflict?! Cum a putut „fura” cineva bani taman de la economisti, cu „ditamai” economista (de categoria E) in frunte?! Ca doar nu-s artisti sau cantareti, desi dupa scenetele lacrimogene pe care le disimuleaza fosta decana, nu mai stii ce sa zici si la care facultate presteaza... Si-a mai avut si prorector cu finantele cand era decan, care era si sef la Curtea de Conturi, adica tocmai institutia care controleaza cum sunt folositi banii universitatii. Si cine era membra marcanta in Comisia de Buget si Finante a Universitatii? Va spun eu: Dodeasca. Deci, puteau fi furati economistii, nu? Acum cica s-a promis ca prorector la cel putin 3 „cantindati” (Ilies, Horga si Felea), ca probabil asa-i place, pe 3 „cai” o data... Ce fraieri! Fiecare crede ca doar lui i s-a promis mult prea-cinstita si neprihanita! Doamne, fereste-i pe economisti si ajuta-i sa scape de cosmar! Ajuta-ne si pe noi, ceilalti, sa nu cadem pe mana ei!
Postat 21 Aprilie 2012, 20:55 de eba
”Managemet de Sorbonica”. Ep. ”Top 500”.
I. ”Amuzament a născut întrebarea lui Ioan Chelemen, de la Ştiinţe Socio-Umane, care l-a întrebat, aproape retoric, pe Ionescu câţi ani vrea să fie rector, dat fiind că şi-a propus să pună Universitatea în clasamentul primelor 500 de universităţi din lume.” 1. Oare de ce dl. Chelemen nu a avut curajul să le pună această întrebare şi tovarăşilor care i-au eliminat ...”tovărăşeste” pe dnii Mang (2004) şi Drecin (2007) din cursa pentru ocuparea postului de rector, îndepărtând astfel cu mult apropierea, sau/şi intrarea în acest onorant clasament a UO, respectiv transformarea poreclei de ”Sorbonica” în cea de ”Sorbona” de Oradea? PS Sistemul: ”PCR&Secu&sons” de la UO ştie BINE de ce!
Postat 21 Aprilie 2012, 12:09 de stefan
Dodescu
Ce rau a facut Anca Dodescu la Economice? Salarii, proiecte, acreditari, promovari? Care sunt oamenii pe care i-a dat afara Anca Dodescu? Ceva nume? Macar unul? Despre ce plagiat este vorba? Cel al fostului ei asistent care si-a dat demisia dupa ce a recunoscut ca a trecut numele ei pe o lucrare la comanda...cuiva? Care sunt conflictele in care a angajat facultatea cu conducerea universitatii? Cumva cele pentru banii facultatii care au disparut fara urma in groapa comuna? Conducerea universitatii chiar are ceva cu Anca Dodescu - banii de cladire ai Economicelor din resurse proprii pe care i-au \"imprumutat\" cica pentru proiecte. Ale altora. Ca Economicele n-au nevoie de imprumuturi. Nu e vorba de nimic altceva decat despre BANI. Trist, nu? Saraca facultate bogata...Au avut altii grija s-o spolieze si pe Anca Dodescu s-o loveasca sistematic, las\' ca vin aia care trebuie la conducere care nu vor angaja conflicte artificiale cu conducerea universitatii, ei vor da Economicele de pomana...
Postat 20 Aprilie 2012, 00:14 de Anca
@Economicica
Sunt de acord ca Anca Dodescu e o oportunista. In plus o manipulatoare feroce si o dezbinatoare de clasa. Orice profesor de la Economice iti poate spune cat rau a facut ca decan in atat timp de cand a fost decan. A dat afara oameni, a fost acuzata de plagiat, a folost banii facultatii in proiectele la care este ea directoare de proiect, a angajat-o pe nepoata-sa, a creat conflicte artificiale ale facultatii cu conducerea universitatii. Ca efect, econosmistii stau inghesuiti ca si sardelele in conserve iar actuala decana se plange peste tot ca nu are spatii si ca conducerea universitatii are ceva cu facultatea. Pai cum ar putea cineva normal sa nu ii faca rautati unei persoane ca Anca Dodescu?
Postat 19 Aprilie 2012, 20:12 de Do Descu
Anca Dodescu cainele nostru
S-a trezxit Dodeasca sa puna intrebari, ea care este oportunismul in carne si oase (si ce mare masa conduce....), cum ca de ce ar fi accetat Bungau sa fie ordonator de credite. Dar de ce nu a acceptat ea sa fie ordonator de credite? Pai pentru ca nu a propus-o nimeni. DAr cine ar putea-o propune? Pai toti cei care sunt convnsin de adevaratele ei calitati. Se pare ca mai multi de o gramada...
Postat 19 Aprilie 2012, 19:56 de Economicica
PREZENTA INEDITA
Foarte interesant ca niciun ziarist de fata nu a remarcat prezenta anormala a fostului rector si nici pupaturile pe care i le-a adresat public domnul Bungau. Probabil ca domnul Antal este si cadru didactic la Fac. de Litere unde ar putea preda cu succes disciplina "Metode moderne de intocmire a notelor informative". Alta varianta prin care s-ar justifica prezenta lui in sala nu vad. Oricum a fost tacut, trist si ingandurat. Oare se gandea la ce a pierdut si ce are de ascuns viitorul rector sau se gandea care din cei sase ar putea sa-i serveasca mai bine interesele meschine?
Postat 19 Aprilie 2012, 18:06 de VASILE
@crisana
Noroc ca mai sunt unii CURIOSI, citesc toate fituicile si ne informeaza si pe noi cei care confundam Crisana cu anunturile de condoleante. Nu inteleg in ce consta nedumerirea, Bungau si-a lamurit foarte clar relatia cu Antal:nu sunt prieteni de familie, nu-si datoreaza unii altora cariera universitara si in plus spune ca „ abordez în mod diferit managementul, am multe păreri diferite, alte abilităţi şi o altă personalitate.” Pacat ca nu le putem impune sa-si anunte cinstit echipa pentru ca toti se lauda ca o au deja. Nu-i totuna daca din ea fac parte persoane indezezirabile. Daca-l votez pe Horga sau Bungau nu am chef sa aflu apoi ca-n echipa lui e Ilies sau Antal! Ionescu a fost singurul care a facut acest lucru in primul tur si a cam avut de suferit. Inca o dovada ca ne place sa fim dusi cu presul.
Postat 19 Aprilie 2012, 13:55 de daniel
analfabetism in UO
Curiosule, ai dreptate...partial. Sii de fapt cati analfabeti sau / si necunoscatori ai lumbii romane scrisa corect dorm in UO ? Eu stiu mai multi, culmea, chiar directori de departament, cu titluri sttintifice de conf. dobandite cine stie cum ...prin spatele usii. Astia sunt oamenii pe care ii sustin decanii, care sunt la randul lor sustinuti de clan - nu mai e cazul sa spun care clan - si uite asa punem de o Sorbonica plina de nulitati !!! Doamne fereste-ne sa castige careva din cei sustinuti de clan, ca vor urma inca cel putin 4 ani de minciuni si faradelegi ! Iar noi, cei care stim ce e munca dedicată la catedra, in folosul studentilor, vom ramane in continuare marginalizati (in cel mai rau caz dati afara...). Competenta este un termen necunoscut in ecuatia UO, pe care unii ar vrea sa o rezolve, dar jocurile din culise sunt prea false, sunt toti niste papusari trasi de sforile unui grup de interese. Domnilor, mosia UO nu e avoastra, treziti-va !!!
Postat 19 Aprilie 2012, 13:19 de claudiu
ARTICOL CRISANA
Oare cat o fi platit universitatea pentru interviul lui Bungau din Crisana. Cred ca a costat ceva sa scrie mare ca are cele mai mari sanse. Sunt curios de unde ia pulsul Crisana de are asa informatii? In orice caz, interviul este deosebit de elocvent. Ba nu are nimic in comun cu Antal, ba a format o echipa cu el si au ridicat nivelul universitatii. Ma intreb ce ne faceam fara Bungau? Se lauda ca a fost ales de catre senat. Nu este adevarat, acest senat nu exista. El a fost pur si simplu impus de Antal si pace. La fel a fost impus si Curila. De cel putin 5 luni se stia ca el este alesul pentru senat. I-a placut lui Antal cum s-a conformat la ordinele lui pe cand era secretar stiintific asa ca a hotarat numirea lui ca presedinte. Pentru "observator" - te-ai deconspirat fatuca scriind asa cum numai tu stii: "Asa cum ii spune-ti voi". Esti de rasul lumii. Oare iti dai seama de greseala? Cred ca nu. Fereasca Dumnezeu sa avem in universitate asemenea analfabeti. Eu zic s-o tina bine (legata) domnul Chirila ca va gasi tare greu alta ca ea.
Postat 19 Aprilie 2012, 12:19 de CURIOSUL
Sorbonei
vai si amar de capul vostru! Ati vrut sa va alegeti singuri rectorul, democratic cica si acum nu va intereseaza nici sa-i cunoasteti inainte de vot. O sa mergeti ca oile si apoi va mirati ca iese un becali universitar si urlati in gura mare ca nu aveti salarii si ca se fura, ca primii care vor fi dati afara sunteti voi.
Postat 19 Aprilie 2012, 08:29 de dezamagit
baba
Lasa sa o inchida.
Postat 19 Aprilie 2012, 08:21 de baba
observator
Asa cum ii spune-ti voi, cei pe care va deranjeaza ca va descopera mizeriile si caracterul, fata isi face meseria cum nu se poate mai bine. Sa fi avut universitatea 10 persoane ca ea si era bine.
Postat 19 Aprilie 2012, 08:19 de observator
Rector ca Unchiu...
Trebuie sa recunoastem ca universitatii din Oradea i-a mers cel mai bine cand era condusa in stare de ebrietate. N-ar fi rau sa fie cautati candidatii si la gradele etilice, nu numai la celelalte... Cine stie de unde sare iepurasul.
Postat 19 Aprilie 2012, 08:17 de Pole
ba ionescule
Ionescule, ce te dai lovit? vroiai să se scrie ca la nicu pop, toate balivernele tale si niciun cuvant despre cine esti tu de fapt, sau despre cine-i nevasta-ta? recunoaste ca nici macar nu stii sa-ti aperi mizeriile din casa, ci o dai tot pe baliverne. esti unul din gunoaiele din cauza caruia universitarii oradeni sunt tot sorbonei.
Postat 18 Aprilie 2012, 22:05 de @george
@george
De ce nu ne povestesti tu cum a fost?
Postat 18 Aprilie 2012, 21:42 de medic
Chifteluta roz
Chifteluta roz si-a facut din nou numarul de jurnalism penibil. Cu fraze de genul "Fiecare pretendent la funcţia de rector a răspuns, în cuvinte diferite, că crede în îndeplinirea planul managerial propus" ar trebui data afara de la saptamanalul acesta, chiar daca este de toata jena. Oare s-o fi agitat la fel de mult si la intalnirea cu studentii? Ziceai ca este Regina balului. A urmarit atenta povestile candidatilor (foarte slaba prestatie) desi, din relatari se vede clar ca nu a inteles nimic. Pentru ea, a fost un exercitiu prea greu.
Postat 18 Aprilie 2012, 21:19 de GEORGE
bani
s-ar fi facut o economie mai mare daca reorganizau asa zisele „departamente” in loc sa comaseze fara noima cateva facultati. Nu s-a castigat nici macar indemnizatia de conducere ca decanul a devenit automat prodecan. Mari sperante de la Bungau nu puteti avea, daca va uitati numai la restructurarea facuta de el cu 4 departamente cu 10 15 persoane.
Postat 18 Aprilie 2012, 18:51 de alegator
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON