URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Martie 2018, 13:52

Părinţii de la Gojdu, dezamăgiţi de Inspectoratul Şcolar: Cer să fie respectată propunerea profesorilor de a avea, în toamnă, trei clase de-a V-a

După ce, aşa cum BIHOREANUL a dezvăluit, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, condus de inspectorul general Alin Novac Iuhas, a decis că din toamnă Colegiul Naţional Emanuil Gojdu va avea cu o clasă de-a V-a mai puţin, hotărârea i-a nemulţumit şi pe părinţii elevilor şcolii, nu doar pe profesori.

Într-o scrisoare deschisă adresată Inspectoratului Şcolar şi Ministerului Educaţiei şi transmisă BIHOREANULUI, părinţii se arată dezamăgiţi de conducerea IŞJ Bihor şi cer ca şcoala să reprimească clasa cu pricina. Aceeaşi doleanţă au prezentat şi profesorii şi directorul Colegiului, într-o petiţie transmisă IŞJ Bihor şi un memoriu către Ministerul Educaţiei.

"Ne exprimăm susţinerea pentru conducerea Colegiului Naţional "Emanuil Gojdu", în demersurile de obţinere a aprobărilor necesare pentru Planul de şcolarizare aferent anului 2018 – 2019, în forma în care a fost acesta promovat de către conducerea unităţii de învăţământ. (...) Propunerea a fost riguros fundamentată de către conducerea colegiului şi are la bază argumente obiective: disponibilitatea bazei materiale, existenţa unui corp profesoral bine pregătit şi solicitările din partea părinţilor", se arată în scrisoarea Asociaţiei de Părinţi Emanuil Gojdu.

Părinţii precizează că decizia IŞJ Bihor de a aproba doar două clase de-a V-a, nu trei, cum cerea şcoala, este "dezamăgitoare", ţinând cont că, aşa cum a arătat BIHOREANUL, la nivel de oraş, numărul de clase de-a V-a din toamnă va fi mai mare decât anul trecut.

"IŞJ Bihor ştie foarte bine că în timp ce alte unităţi şcolare îşi formează cu greu clasele, cu efective mici de elevi, Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" se confruntă cu un număr mare de cereri de înscriere pe care nu poate să le onoreze din cauza lipsei de locuri", se mai arată în scrisoare. Totodată, părinţii critică Inspectoratul Şcolar că "îşi arogă rolul de "cenzor" al accesului elevilor la procesul educaţional al colegiului".

În final, părinţii precizează că vor ca IŞJ Bihor să aprobe planul de şcolarizare aşa cum a fost propus de şcoală. "Demersul nostru vine în susţinerea solicitărilor conducerii colegiului, care corespunde prevederilor legale şi mai ales răspunde interesului suprem al elevului de a avea dreptul la o educaţie de elită", se arată în finalul scrisorii.

Citeşte pe această temă şi articolul: "Uite clasa, nu e clasa! Şeful Inspectoratului Şcolar, Alin Novac Iuhas, a "furat" o clasă de-a V-a de la Colegiul Gojdu"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Oradea mea
Nu dau cu parul in gojdu, doar subliniez ca nu e singurul loc unde se face scoala. Cunosc personal absolventi de licee slabe din judet care poate castiga cat juma de clasa de gojdisti. Scoala e aceeasi, manualele sunt aceleasi, profesorii tineri (
Postat 14 Martie 2018, 21:18 de poiu
probleme
poiule sunt de acord cu tine, cu observatia ca problemele semnalate sunt valabile in toate scolile din Romania, nu doar la Gojdu. Si ar trebui luate masuri peste tot, pana nu este prea tarziu ! Insa un loc unde sa meaga copiii care doresc sa invete mai mult si mai bine decat ceilalti trebuie sa existe in orice oras. Ca se cheama Gojdu sau Emanuel ori altfel, trebuie sa existe. Iar asta se formeaza in timp, prin calitatea profesorilor si a elevilor, nu prin directive. Revin: sunt de acord cu poiu ca programa trebuie restructurata, in primul rand restructurand materii si nu introducand altele noi, iar cele existente sa fie orientate spre viata reala din anul 2018 si viitor, nu spre trecut.
Postat 14 Martie 2018, 10:49 de oradea_mea_si_a_ta
Dl Poiu
Daca ati locui langa Gojdu v-ati da copilul acolo? sau langa Emanuel?
Postat 14 Martie 2018, 08:06 de Neutryno
@geluserea
Am uitat, mai verificati cum Nita folosea in trecut site-ul gojdu de la pentru a contacta studentii si a le posta notele la examene, aceste de fapt devenind publice in spatiul online. Acuma nu mai sunt dar daca se doreste le pot pune la dispozitie cu mailurile de atunci. Si am vazut ca inca mai preda, pe vremea mea la cursuri universitare nu venea ca era ocupat cu un proces de aranjamente si permutari in comisii de bac
Postat 14 Martie 2018, 02:38 de poiu
Gojdu...Nita
Nita dovedit cu spaga si inca era la Gojdu, ba mai preda si la universitate. Și nu e singurul caz. Si ce e gojdu de fapt? Un liceu de renume candva, asemenea lui eminescu, azi un fel de loft. Nu mai are farmecul de alta data nici ca liceu nici ca scoala gimnazială. Pe vremea mea era greu de intrat acolo dar ma bucur ca parintii nu si-au permis. Pentru ca mai apoi la facultate nu aveam aere de gojdist cu o parere mult prea buna despre mine, ci imi stiam nivelul si nu eram dezamagit apoi. Repet, asta e pentru cazurile pe care le cunosc și care mi-au fost colegi din cele 2 scoli aminitite mai sus. La fel scoala de la emanuel unde copiii sunt asaltati cu teme de nu le ajunge o zi de 29 de ore ca sa si fie copii. Pana când profesorii astia de aere nu realizeaza ca programa lor e veche, ca trebuie sa dormeze profesii in concordanta cu cererea de pe piata, nu se va schimba nimic. Pana cand elevii de la mate info dau teza din fizica sau chimie, sau tocesc comentarii dictate 50 de minute pe zi la romana, 4 zile pe saptamana. Adica numai sa fie teze, profesorii sa aiba ore ca sa isi justifice un salariu. Pai atunci sa mai inventam materii, nu? Nu, cererea de piață trebuie studiata si programa reglata corespunzator cu vremurile pe care le traim. Materii fara nici un folos viitor ci doar "pt cultura generala" sa fie scoase ca deja sunt depasite. Istoria oricum e scrisa ca un fals grosolan dupa placul ministrului care aproba manualele. In scurt timp o sa invete copiii la istorie de atotputernicul iliescu, nu? Concluzia mea: eu o sa imi dau copilul la scoala din apropierea casei, la fel si liceul, daca e sa invete invata oriunde si nu fortat de competitia intre licee sau colegi. Si poate mai putini profesori agitati de valoarea lor in bula aia competitiva (cu olimpici) vs profesori care înțeleg sau pot fi abordati in discutii legate de ce vrei tu ca parinte sa faci din copilul tau.
Postat 14 Martie 2018, 02:32 de poiu
Domnilor profesori de la Gojdu
Vă place să fiți terfeliti in presă și asupra colegiului să planeze o serie de îndoieli? Cu siguranță o parte dintre dumneavoastră sunteți oameni cu o carieră didactică în spate. De ce nu denunțați testarile pt. admitere in Gojdu? De ce nu spuneți că o parte din cei care sunt admiși fac consultații cu directorul școlii sau cu soția lui. De ce nu spuneți că atunci când un copil face meditații cu un membru al familiei Nicoară, celălalt se află in comisia de examen. Ia puneți listele una lângă cealaltă. Aveți curaj și adevărul va triumfa.
Postat 13 Martie 2018, 20:27 de Profesorbih
prea multa agitatie
Scrisoarea parintilor care au copii la Gojdu nu are nici o importanta pentru viitoarele doua clase de a V-a, intrucat parintii a caror copii vor intra dupa concurs in cele doua clase nu sunt inscrisi in comitetul de parinti Gojdu, deci nu pot fi semnatari ai scrisorii. Apropo Roger, vezi ca vin dupa tine sa vad despre ce droguri vorbesti.
Postat 13 Martie 2018, 19:40 de mechanic
Manifest
Domnule profesor Gelu Serea, Aveți dreptate, în zilele noastre meritocrația este înlocuită cu mediocritatea. Așa ați ajuns să predați la Gojdu. Nu cumva v-ați văzut director la Gojdu? Asta vă deranjează? De ce nu spuneti public că ați candidat pentru funcția de director adjunct la Gojdu și "emeritul profesor" Gelu Serea nu a trecut nici măcar de proba cv-ului. Proba cv-ului unde nu vă putea incurca nimeni dacă tot sunteți paranoia. Era o grilă unde emeritul profesor nu a putut face punctajul minim. Au făcut punctajul profesori din școlile de la țară pe care îi blamați de la înălțimea voastră profesională. Domnilor trezirea!!! Gata cu abuzurile!! Epoca trompetei lui Nicoară a trecut!!!
Postat 13 Martie 2018, 19:24 de Profesorbih
Inepții adevărate aici în comentarii
@roger și @adevarat, v-aș sugera să stați la o parte, mai ales dacă mintea voastră este atât de îngustă. Dacă mai aveți impresia că noi ne mai drogăm în băile școlii, vă invit să ne vedeți în "acțiune" și să realizați inepțiile dvs. În ceea ce privește școlile de cartier, fiecare părinte este liber să aleagă ce școală îi convine pentru copilul lui. Că nu avem "covrigi-n coadă", aștept un exemplu de școală unde există :) Cât despre IȘJ, tăiatul din pix al unor clase este o iresponsabilitate și nu le va pica bine stimabililor inspectori la următoarea evaluare profesională! Dixit!
Postat 13 Martie 2018, 18:17 de teenboy21
nu incurajati copiii sa se drogheze! tineti-i aproape de voi si ajutati-i sa creasca!
respectabili parinti, nu fiti orbiti de faima pe care o avea mai demult liceul Gojdu! nu mai este nimic din vremurile acelea. nu va frustrati copiii aruncandu-i intr-un mediu in care doar BANUL pervers conteaza si unde drogurile sunt la ordinea zilei, dar totusi sunt subiect tabu! sunteti pregatiti sa va vina copilul acasa injectat sau sa va fure din casa doar ca sa poata sa-si cumpere prafuri? din pacate copiii din familii oneste o patesc de cele mai multe ori.... mai interesati-va ce se intampla din 2000 încoace la acest liceu si lasati tinerii sa urmeze scolile de cartier!
Postat 13 Martie 2018, 17:38 de roger
Manifest
Școala românească a zilelor noastre se confruntă cu o situație nefastă în care meritocrația este înlocuită cu mediocritatea! În loc să susținem învățământul de calitate și să facem pentru totdeauna curățenie în școli, alimentăm un sistem care se cristalizează într-o formă de un profesionalism îndoielnic, dovadă stând rezultatele unora. Părintele trebuie să aibă dreptul să își trimită copilul la ce școală dorește el, pentru că este un contributor financiar la Bugetul de Stat, din care se alimentează și ISJ-urile; pe deasupra trăim în democrație, nu în comunism!Noi cei de la Gojdu, vrem să oferim servicii de calitate, e dreptul nostru să ne comportăm în mod profesionalist, nu înțeleg de ce nu ni se dă dreptul? E o problemă că ținem la școala noastră? Sunt destui care dau în ea! Cu ce drept ISJ Bihor ne tratează în mod discreționar! Domnilor trezirea...!Gata cu abuzurile! Epoca de AUR a apus, sau dacă totuși mai zvâcnește...ea trebuie să piară!!!
Postat 13 Martie 2018, 15:19 de geludanielserea
profesori
Probabil ca directorii de la Dacia si Oltea Doamna au pus presiune pe inspectorat deoarece au observat ca le pleaca elevii din a 5 - a. Asta se intampla din cauza ca nu prea mai au profesori buni. Au multi suplinitori.
Postat 13 Martie 2018, 14:15 de unul
Mare prostie
Cea mai mare prostie sa invete elevul de gimnaziu la un liceu.Parinti, faceti bine si lasati-va copiii la scolile de cartier.Sunt mult mai bune.Nu-s cainii cu covrigi in coada la Gojdu, ba dimpotriva pretentii absurde.
Postat 13 Martie 2018, 14:03 de adevarat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON