URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Ianuarie 2012, 16:09

Părinţii au la dispoziţie un telefon verde pentru a afla informaţii despre clasa pregătitoare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Potrivit estimărilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), din toamnă în Bihor vor exista 291 de clase pregătitoare împărţite la şcolile din judeţ, care vor avea 4.539 de elevi. Inspectorul general adjunct Kery Hajnal a anunţat, miercuri, că IŞJ a pus la dispoziţia părinţilor un număr o linie gratuită pentru a afla informaţii despre clasa pregătitoare, care va intra din toamnă în programa de învăţământ.

"Din 23 ianuarie, funcţionează un număr de telefon verde, 0800.816.259, care funcţionează între orele 9 şi 17, de luni până vineri şi la care răspund colegele mele, Violeta Taichiş şi Aurelia Bodea, ambele inspectoare pe învăţământ primar", a declarat Kery Hajnal, într-o conferinţă de presă.

Părinţii pot astfel să întrebe dacă micuţul lor este eligibil ca vârstă pentru a intra în clasa pregătitoare, care este perioada de înscriere, ce acte îi trebuie pentru înscriere, dar şi alte informaţii.

Prioritate în cartier

În clasa pregătitoare se pot înscrie copiii care vor împlini 6 ani până pe 31 august 2012 inclusiv. Aceştia pot însă alege între clasa I (dacă a frecventat deja grupa mare pregătitoare), şi clasa pregătitoare. De asemenea, micuţii care vor împlini 6 ani între septembrie 2012 şi 31 decembrie 2012 au de ales între clasa pregătitoare şi grupa mare la grădiniţă.

O altă noutate legată de noua clasă introdusă de Ministerul Educaţiei este publicarea calendarului de înscriere. Astfel, prima etapă se va desfăşura în perioada 5-16 martie şi este dedicată celor care îşi înscriu copii la şcoala de circumpscripţie. "Şcoala la care locuinţa copilului este arondată are obligaţia de a-l şcolariza", a precizat inspectoarea Kery Hajnal.

Cea de-a doua etapă, destinată copiilor care solitică înscrierea în altă unitate decât şcoala de circumscripţie, se va desfăşura în perioada 20-27 martie, cea de-a treia etapă este rezervată celor care nu au reuşit să găsească un loc la şcoala dorită şi se reîntorc la şcoala din zona în care locuiesc şi a fost programată în perioada 23-25 aprilie, iar ultima etapă, dedicată celor care din diferite motive nu şi-au asigurat înscrierea în primele serii, se va desfăşura în perioada 2-9 mai.

Fără note, dar cu absenţe

Clasa pregătitoare va exista în fiecare unitate şcolară cu personalitate juridică din judeţ, într-o clasă de acest tip fiind nevoie de cel puţin 12 elevi. Pentru a prelua cele 291 de clase estimate la nivelul IŞJ Bihor, vor fi angajaţi aproximativ 150 de învăţători, care vor fi pregătiţi în vară pentru cerinţele acestei noi clase.

Înscrierea în clasa pregătitoare este obligatorie, însă nu vor exista note sau teste. "Copilul nu va da niciun fel de test, dar vor fi trecute absenţe. La sfârşitul anului, cadrul didactic întocmeşte un raport scris pentru părinţi în care va scrie cum s-a dezvoltat copilul şi dacă este pregătit pentru clasa I", a declarat Violeta Taichiş, inspector pe învăţământul primar.

Referitor la condiţiile de înscriere, perioadele dedicate acestui lucru, dar şi la ce vor învaţa copii în clasa pregătitoare, Ministerul Educaţiei a elaborat o broşură care a fost deja împărţită la toate şcolile şi grădiniţele din judeţ, urmând ca de acolo să ajungă şi la părinţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Prostii
\" ...cadrul didactic întocmeşte un raport scris pentru părinţi în care va scrie cum s-a dezvoltat copilul şi dacă este pregătit pentru clasa I \". Si daca nu este pregatit pentru clasa I, va ramane repetent si va mai face inca o data clasa pregatitoare si va intra in clasa I la 8 ani ?? Tu chiar crezi ce prostii vorbesti cucoana inspectoare Taichis ?? Cine ti-a spus asemenea prostii ? Sau sunt propria ta inteligenta ? Sunt curios ce vei debita la telefonul verde !! Ca pe la inspectiile pe la care te flenduri, te auzim ce prostii debitezi ! Si ne-am cam saturattttttttttt !!
Postat 25 Ianuarie 2012, 22:11 de Duca Ion
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON