URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2017, 17:46

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, la Oradea: De la anul, elevii vor avea manuale unice, iar legea educaţiei va fi schimbată (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproximativ 300 de inspectori şcolari şi directori de şcoli din 13 judeţe din Transilvania, Banat şi Maramureş s-au reunit vineri la Hotelul Double Tree by Hilton din Oradea, la convocarea ministrului Educaţiei, Liviu Marian Pop, pentru a discuta despre o lege a manualelor şcolare şi modificarea legii educaţiei intrate în vigoare acum şapte ani.

Dezbatere cu "factorii"

În chiar ziua când Editura Didactică şi Pedagogică a intrat în subordinea Guvernului, cu intenţia de altfel mărturisită ca aceasta să fie singura care va mai scoate de acum înainte manuale şcolare, ministrul a afirmat, în faţa inspectorilor şi directorilor, iar apoi şi într-o conferinţă de presă, că "dialogul" a fost o "dezbatere internă cu factorii implicaţi", chiar dacă aceştia nici măcar nu primiseră un proiect al legii, aşa încât să ştie ce "dezbat".

Asta nu l-a oprit însă pe Pop să susţină că legea va fi elaborată "prin dezbateri reale", pe când legea educaţiei din 2010 a fost adoptată prin asumarea răspunderii Guvernului, deci mai puţin democratic.

"Cred că de azi în cel mult două săptămâni putem să iniţiem în Guvern proiectul legii, aşa încât apoi să intre în circuit parlamentar", a spus ministrul, precizând că alte două "dezbateri interne", deci tot cu circuit închis, vor mai avea loc şi în alte două regiuni ale ţării, la Iaşi şi la Râmnicu Vâlcea.

Cât despre cea de la Oradea, Pop a etichetat-o drept "o dezbatere serioasă, pentru că toată lumea îşi doreşte rezolvarea acestei situaţii, nimeni nu-şi mai doreşte să înceapă şcoala fără manuale".

Manual unic

Ministrul a dezvăluit că potrivit viitoarei legi va exista un "manual unic, de bază", pentru fiecare clasă de elevi, singura diferenţiere urmând să se facă după profilul claselor (teoretice, vocaţionale, tehnologice) şi a promis că anul viitor, la începerea şcolii, toate vor fi asigurate.

Pop a dezvăluit, de asemenea, că "pentru licee am început să rescriem toate planurile-cadru" de învăţământ, în conformitate cu o altă lege a educaţiei decât cea existentă din 2010, deja modificată oricum, după propriile spuse, în proporţie de 49%.

Ministrul a anunţat şi o schimbare în metodologia mişcării personalului didactic, deoarece "avem un număr nepermis de mare de profesori necalificaţi", astfel că de anul viitor transferurile de cadre se vor face numai după concursurile de titularizare.

„Vom digitaliza”

Pop a mai spus că Ministerul va face şi o "debirocratizare" a sistemului de învăţământ, pentru că "avem prea multe hârtii", ceea ce înseamnă că "vom digitaliza foarte mult", adică "toate actele, cu excepţia celor legate de inspecţia la clasă, le vom pune pe o platformă securizată".

Tot el a mai afirmat că le-a cerut inspectorilor să reflecteze asupra temelor de casă ale elevilor, care sunt "supraîncărcaţi nejustificat, în opinia mea, de foarte multe ori", arătând că acestea trebuie ori eliminate, ori să devină opţionale.

Întrebat de BIHOREANUL, la conferinţa de presă, de ce ar trebui să fie crezut, în condiţiile în care la Educaţie s-au perindat peste 30 de miniştri în ultimii 27 de ani şi toţi au spus că fac "reformă", Pop a răspuns că el va trebui evaluat după rezultate.

"Cei care îşi pun această întrebare trebuie să se uite nu la ce spun eu, ci la ce fac. Eu pun în aplicare programul de guvernare, la care am contribuit din plin şi eu, iar pentru mine, spre deosebire de ceilalţi miniştri, aceasta este o presiune suplimentară".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON