URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2018, 19:03

Mai învăţaţi! Elevii bihoreni, note mici la matematică, la simularea Evaluării Naţionale

Mai învăţaţi! Elevii bihoreni, note mici la matematică, la simularea Evaluării Naţionale sursa foto: www.phys.org
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a centralizat, vineri, rezultatele obţinute de elevi la simulările examenelor de Evaluare Naţională. Concluziile nu sunt tocmai cele mai bune, şcolarii mai având nevoie de pregătire, îndeosebi la matematică.

Note la analiză

Mai precis, din cei 4.713 elevi bihoreni care au dat examenul simulat la matematică, doar 1.312 au luat note peste 5. Cei mai mulţi dintre aceştia – 543 – au luat note între 5 şi 5,99, în timp ce doar 83 de elevi au luat note între 9 şi 9,99, iar nota maximă 10 numai 13. Totodată, la acest examen au lipsit 483 de elevi.

Nici la limba română rezultatele nu sunt foarte încurajatoare: din cei 4.727 de elevi prezenţi, au luat note peste 5 un număr de 2.736. Din aceştia, cei mai mulţi, adică 629, au luat note între 7 şi 7,99. Şapte elevi bihoreni au obţinut nota maximă, 10.

La examenul simulat la limba maternă rezultatele sunt ceva mai bune: din cei 1.057 de elevi care au susţinut proba, 831 au luat note peste 5. Un singur elev a luat nota 10.

Notele nu vor fi trecute în catalog, însă vor fi analizate în fiecare clasă. "Obiectivele acestei simulări la clasa a VIII-a sunt familiarizarea elevilor cu rigorile examenului pe care îl vor susţine la finalul ciclului gimnazial, stabilirea nivelului real de pregătire atins în această etapă, precum şi optimizarea pregătirii în vederea obţinerii unor rezultate satisfăcătoare la probele din luna iunie", a declarant profesorul Claudiu Damian, purtător de cuvânt al IŞJ Bihor, vineri, pentru BIHOREANUL.

Bac simulat

Pe de altă parte, luni vor debuta examenele simulate ale Bacalaureatului. Potrivit lui Damian, sunt aşteptaţi la examene 3.942 de elevi de clasa a XI şi alţi 3.916 din clasele de-a XII-a.

Simulările se vor ţine în 49 de centre de examinare anume amenajate şi nu vor fi perturbate de un eventual boicot al profesorilor sindicalişti. Înainte de simulările la Evaluarea Naţională, cadre didactice membre în SLÎ Bihor au anunţat că boicotează şi aceste examene,  şi simulările Bacalaureatului.

"Chiar dacă vor fi colegi care nu doresc să participe, examenele vor decurge normal", a precizat Damian. Sindicaliştii care boicotează vor fi pur şi simplu înlocuiţi cu alţi dascăli.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
trebuiesc
luate meditaţii ;)))că doar aşa suntem învăţaţi de zeci de ani,şantajaţi părinţii aşa....subtil...să mai "vomite"nişte bani pentru plodurile lor...
Postat 19 Martie 2018, 06:16 de crisan
la ce trebuie matematica?
Va angajaeaza Bloomberg la construirea noului New York, si veti fi cei mai fericiti din Romania!
Postat 17 Martie 2018, 14:18 de testtest
Macar la limba materna
Ce e culmea, aia nici la capacitate nu or putea sa ajunga. Da e bine ca o sa fie nevoie de capsunari, necalificati, salahori, etc. Ca nu toti or fi doctori sau ingineri. Bravo c8ii, la mai mare! P.s. sau parlamentari
Postat 16 Martie 2018, 20:17 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON