URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2018, 14:31

Lecţie de antreprenoriat cu Dragoş Pîslaru: Fostul ministru le-a explicat studenţilor de ce să înceapă o afacere (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul ministru tehnocrat al Muncii, Dragoş Pîslaru, a reuşit o performanţă mai rară în ultima vreme, la Universitatea din Oradea: a umplut Aula Magna a instituţiei cu studenţi dornici să-l asculte. Atât de mulţi tineri au venit, că unii dintre ei au fost nevoiţi să stea în picioare sau pe scările din cea mai mare sală a Universităţii.

Pentru România educată

Manager al unui proiect prin care se acordă finanţări nerambursabile de 36.000 euro pentru start-up-uri, Pîslaru a venit la Oradea tocmai pentru a prezenta proiectul "Partener Start-up".

Realizat din fonduri europene, proiectul prevede organizarea de cursuri de antreprenoriat şi, mai important, finanţarea cu 36.000 euro a 49 de planuri de afaceri din regiunea de nord-vest, inclusiv Bihor. Implementat de firma de consultanţă Civitta, proiectul mai are şase parteneri, printre care Universitatea din Oradea, prin Facultatea de Ştiinţe Economice.

"România educată nu înseamnă doar diplome de bacalaureat, de licenţă, de masterat sau de doctorat. Educaţia antreprenorială face parte din proiectul România educată. Sunt şanse excepţionale care apar, cu bugetare, fonduri nerambursabile şi care promovează aceste competenţe extracurriculare", a declarat rectorul Constantin Bungău, arătând că Universitatea susţine toate proiectele de acest gen.

De ce antreprenor?

Pîslaru a captat atenţia tinerilor rapid: spre deosebire de cursurile unde trebuie să-şi ţină telefoanele departe, el le-a cerut studenţilor să-şi scoată telefoanele şi să acceseze un site anume, unde au trebuit să răspundă la întrebarea de ce sunt în sală, având de ales între trei răspunsuri: din curiozitate, pentru că au un plan de afaceri deja gândit sau pentru că vor să afle cum să devină antreprenori.

Rapid, aplicaţia cu pricina a arătat ce au ales cei peste 230 de respondenţi, cei mai mulţi precizând că vor să deschidă o afacere. Exerciţiul, a explicat Pîslaru, este o dovadă clară cum o idee poate aduce plus-valoare: chestionarul ar fi putut fi aplicat şi clasic, prin ridicarea mâinilor, dar metoda aplicaţiei a fost nu doar interactivă, ci şi mai eficientă.

Mai departe, fostul ministru le-a spus tinerilor că nu-i va plictisi cu detalii despre proiect, pe care de altfel le pot citi singuri pe site-ul dedicat, ci le va explica de ce trebuie să devină antreprenori.  Acesta a spus că România are nevoie de afaceri bune şi antreprenori de succes. "Antreprenoriatul este o şansă pentru dezvoltarea României", a spus Pîslaru. Realist, i-a avertizat însă pe studenţi că un antreprenor nu are mai mult timp liber, ba chiar din contră, şi că de el depind şi alţi oameni, aşadar răspunderea este mai mare.

La conferinţa din Aula Magna a fost prezent şi orădeanul Kapy Andras, fondatorul companiei AxoSuits care produce exoschelete, ajutându-i astfel pe paraplegici să umble. Acesta le-a povestit tinerilor ce înseamnă să deschizi o afacere în România şi cum poţi fi antreprenor de renume mondial, din Oradea.

Condiţii de eligibilitate

Pot să se înscrie în proiect bihorenii care au minimum 18 ani şi sunt dornici să înfiinţeze o afacere în mediul urban. Ei trebuie să nu mai fi beneficiat de ajutor de minimis în ultimii trei ani, dar nici să nu mai facă parte dintr-o echipă de proiect în POSDRU sau POCU (programe de finanţare europene).

Orădenii care vor să facă parte din proiectul "Partener Start-up" pot obţine mai multe informaţii de pe site-ul dedicat sau de la adresa de e-mail partener.startup@gmail.com.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON