URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Decembrie 2017, 16:54

Grigore Cartianu, în faţa studenţilor de la Jurnalism: “Nu suntem în post-adevăr, suntem în plină minciună”

Grigore Cartianu, în faţa studenţilor de la Jurnalism: “Nu suntem în post-adevăr, suntem în plină minciună” Foto: Adonis Hercuți, student Anul I Jurnalism Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Grigore Cartianu a fost prezent azi, 7 decembrie, la o "lecţie" pe viu, în Laboratul media al Departamentului de Ştiinţe Politice şi Ştiinţe ale Comunicării al Universităţii din Oradea. Alături de colegii mei am asistat la o discuţie din care noi, ca viitori jurnalişti şi comunicatori, am aflat ce a însemnat să fii jurnalist în anii post-decembrişti.

Debutul lui Grigore Cartianu mi-a atras atenţia şi m-a impresionat în perspectiva intenţiilor mele de viitor: "În anul 1991 am bătut, cu tupeu, la uşa redacţiei Expres Magazin, iar din acel moment toată viaţa mea a rămas sub semnul unei şanse şi a unui blestem, adică am fost mereu în postura de şef, ceea ce conferă atât satisfacţii, cât şi îndatoriri".

A plecat de la Expres Magazin la Evenimentul zilei, cotidian fondat în 1992 de către Ion Cristoiu. După ce am auzit multe legende despre găina care a născut pui vii, în sfârşit am aflat adevărul povestit de martorul ocular al şedinţei de redacţei în care s-a decis publicarea faimosului articol.

Ca studentă la Jurnalism, am înţeles ce înseamnă presiunea într-o redacţie şi mai ales, nevoia cu orice preţ de a vinde tirajul. Găina care a născut pui vii a fost născocirea de geniu a unui redactor-şef gata să facă orice pentru a fi lider de piaţă.

Următoarele repere ale ziaristului au fost ProSport, Jurnal naţional, iar apoi Adevărul completând cum nu se poate mai nimerit un amplu traseu jurnalistic.

Prin 2004-2005, Grigore Cartianu a devenit obsedat de Revoluţia din decembrie 1989, mai ales de impactul şi urmările acesteia, obsesie din care s-au născut mai multe cărţi: trilogia Misterele Revoluţiei (Sfârşitul Ceauşeştilor, Crimele Revoluţiei şi Teroriştii printre noi). "Nu sunt un scriitor, deoarece eu nu scriu ficţiune", a precizat Cartianu.

A fost şocant pentru mine să aflu opinia unui gazetar de investigaţie apreciat şi credibil, şi anume că Revoluţia din decembrie 1989 a fost o diversiune murdară, un puci pus la cale de Serviciile Secrete Sovietice (KGB) în complicitate cu viitori lideri politici ai României. O mare întrebare mă pune pe gânduri: vom trăi ziua în care misterele Revoluţiei se vor transforma în adevărul Revoluţiei?

Pentru că nu mă pricep la fotbal, cărţile dedicate lui Hagi sau Campionatului Mondial din 1994 nu mi-au spus prea multe. Interesul mi-a fost iarăşi suscitat de evenimentele mai recente, cărora Grigore Cartianu le-a dedicat trei tomuri – Miracolul din noiembrie, carte scrisă în colaborare cu Laurenţiu Ciocăzanu, Jurnalul unui puci şi cea mai recentă carte, 600.000, cu subtitlul #Rezist. Cea mai amplă mişcare de rezistenţă civică din istoria României. 

"Nu suntem în post-adevăr, suntem în plină minciună", a spus Grigore Cartianu despre vremurile pe care le trăim. 

Timp de o oră şi jumătate am fost realmente bombardată cu informaţii, idei şi mărturisiri. Voi avea nevoie de câteva zile pentru a le asimila. Mult mai mult timp va fi necesar pentu a citi cărţi şi a mă documenta cu privire la evenimente şi personaje despre care am aflat astăzi lucruri tulburătoare. Pentru că nu vreau să judec înainte de-a înţelege. Deocamdată rămân sub impresia puternică a întâlnirii cu un ziarist pur-sânge, aşa cum l-a numit moderatorul întâlnirii, Florin Ardelean.

Mădălina Sim, studentă, anul I Jurnalism, Universitatea Oradea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON